Читај ми!

Izvinjenje posle 50 godina

Prvi put posle 50 godina, nemačka firma "Grinental" izvinila se hiljadama dece, čije su majke korisitile lek "talidomid". Lek, koji je povučen 1961. godine, izazivao ozbiljne deformitete kod tek rođene dece.

Nemačka firma koja je proizvodila lek "talidomid" prvi put se posle 50 godina izvinila hiljadama dece čije su majke tokom trudnoće koristile taj lek, a koji je dovodio do ozbiljnih deformiteta kod tek rođene dece.

Izvršni direktor firme "Grinental" Harald Štok rekao je da "njegova firma zaista žali" zbog tišine prema žrtvama "talidomida", koji se prodavao trudnicama da se leče od jutarnje mučnine 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog veka.

"Tražimo da našu tišinu smatrate znakom šoka prema sudbinana koje su vam se desile", rekao je Štok na jednom predavanju.

Predstavnica udruženja Talidomid Ejdžensi iz Velike Britanije Fredi Astberi ocenila je da bi nemačka firma uz izvinjenja trebalo finansijskim putem da izrazi svoje žaljenje.

Astberijeva je navela da se procenjuje da je oko 10.000 dece rođeno s deformitetima, ponekad bez određenih organa i ekstremiteta, pošto su njihove majke uzimale "talidomid", koji se prodavao u 50 država, a povučen je s tržišta 1961. godine.

Lek, koji je snažan sedativ, prodavao se pod imeninom "kontergan" u Nemačkoj. Davao se trudnicama protiv mučnine, ali je izazvapo talas deformiteta kod novorođene dece u Evropi, Australiji, Kanadi i Japanu.

Stručnjaci su pronašli da lek utiče na defekte očiju, ušiju, srca, genitalija i unutrašnjih organa beba.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво