Читај ми!

"Vejvrajder", i pad je let

Probni let američke supersonične bespilotne letelice, koja je trebalo da dostigne brzinu od šest maha, završio se neslavno. Posle 15 sekundi od puštanja iz bombardera B-52 letelica je izgubila kontrolu i završila u Tihom okeanu.

Bespilotna eksperimentalna američka letelica, koja je trebalo da dostigne šest puta veću brzinu od zvuka i da je zadrži pet minuta, srušila se u Tihi okean posle 15 sekundi probnog leta.

Najnoviji model "iks-51A vejvrajder" dizajniran je da dostigne brzinu od pest maha ili 5.800 kilometara na sat. Inženjeri su se nadali da će posle ispuštanja iz bombardera B-52 dostići željenu brzinu, ali je kvar na jednom od kontrolnih ventila onesposobio paljenje eksperimentalnog "skremdžet" motora nakon čega je letelica izgubila kontrolu i završila u vodi.

"Veoma je loše što je problem na podsistemu uslovio uništenje letelice pre nego što se novi skremdžet motor uključio", rekao je Čarli Brink iz vazduhoplovnih istraživačkih labaratorija u Rajt-Paterson bazi u Ohaju.

"Vejvrajder" se uspešno otkačio od bombardera B-52 i uključio svoj mlazni pogon. Tada je "skremdžet" motor trebalo da preuzme pogon kako bi bila dostignuta brzina od šest maha. Ali to se nije dogodilo. Petnaest sekundi nakon odvajanja izgubljena je kontrola nad letelicom.

"Sve je informacije, podaci i kalkulacije koje smo prikupili i napravili ukazivale su na to da smo stvorili dobre uslove za uključivanje motora i bili smo vrlo optimistični pre testa", rekao je Brink.

Pentagon testira hipersonične tenhologije na bespilotnim letelicama kako bi mogao da sprovede vazdušne udare širom planete u roku od nekoliko minuta.

Ovo je, inače, bio tek poslednji neuspeh ovog tipa letelice. Naime, prošle godine probni let "iks-15A" takođe je prošao neslavno pošto je motor otkazao i nije se opet uključio, a letelica je završila u Tihom okeanu.

Tokom prvog leta "iks-51A" 2010. godine letelica je dostigla pet puta veću brzinu od brzine zvuka i održavala ju je puna tri minuta. Sada je ostala još samo jedna "iks-51A" letelica.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво