Читај ми!

Asanž (nije) dobio azil

Iako britanski list Gardijan piše da je ekvadorski predsednik Rafael Korea pristao da ta zemlja dodeli azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu. Rafael Korea to demantuje na Tviteru.

01.00 - Predsednik Ekvadora Rafael Korea saopštio da je vest koju je objavio "Gardijan" neistinita.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea pristao je da ta zemlja dodeli azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, prenosi britanski Gardijan, pozivajući se na izvore iz ekvadorske vlade. Međutim, predsednik Ekvadora Rafael Korea saopštio je na svom Tviter nalogu da je vest koju je objavio Gardijan neistinita.

Osnivač Vikiliksa nalazi se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 19. juna kada je zvanično zatražio politički azil.

I kada bi Asanž dobio azil ostaje nejasno da li bi mu to omogućilo da napusti Britaniju i odleti za Ekvador, jer bi napuštanjem ambasade prekršio uslove puštanja na slobodu iz pritvora uz kauciju. Britanska policija, prema međunarodnim diplomatskim sporazumima, nema pravo da ga uhapsi dok je u stranoj ambasadi.

Telegraf, vodeći državni list u Ekvadoru, još u ponedeljak je pisao da je odlučeno da se Asanžu dodeli azil.

Ekvadorski predsednik izjavio je sinoć na državnoj televiziji da mora da prouči obiman materijal u vezi sa međunarodnim zakonom kako bi doneo ispravnu odluku. "Nadam se da ću ove sedmice moći da obelodanim tu odluku", kazao je Korea.

Mediji su prošlog meseca izvestili da će Ekvador dozvoliti švedskim vlastima da razgovaraju sa Asanžom u prostorijama ambasade. Portparol Vikiliksa rekao je da je Asanž spreman za taj razgovor.

Neimenovani ekvadorski zvaničnik rekao je da je, uprkos velikim pravnim problemima, predsednik odlučio da Asanžu da azil i tako "naljuti" SAD, Veliku Britaniju i Švedsku i dodao da su se tokom pregovora osoblja ambasade u Londonu i Asanža sve tri protivile pregovorima.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora ranije je rekao da će predsednik doneti odluku odmah po završetku Olimpijskih igara.

Jedan od zvaničnika ekvadorske ambasade objasnio je da je Asanžov slučaj bio više humanitarno nego političko pitanje i podsetio da je Ekvador zemlja koja se bori za suverenitet i demokratiju, pa tu nalazi vezu sa Asanžovom borbom, piše Gardijan. Asanž je utočište našao u ekvadorskoj ambasadi bežeći od izručenja Švedskoj.

Džulijan Asanž, poreklom Australijanac, razbesneo je Vašington kada je Vikiliks 2010. godine obelodanio stotine hiljada američkih poverljivih diplomatskih depeša.

Švedsko tužilaštvo traži ga radi ispitivanja zbog sumnje da je počinio seksualni napad, što Asanž odlučno demantuje.

Osnivač Vikiliksa izjavio je da strahuje da će, ako bude izručen Švedskoj, kasnije biti poslat u Sjedinjene Američke Države, koje bi mogle da ga optuže za špijunažu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво