Читај ми!

Ofanziva na uporišta pobunjenika

Sukobi sirijske armije i pobunjenika širom zemlje. Ubijena dva novinara, visoki policijski zvaničnik prebegao u Jordan. Odložen sastanak Arapske lige.

U sukobima sirijskih pobunjenika i regularne vojske u Siriji danas je poginulo 29 ljudi, među kojima 15 civila, saopštila je sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava, sa sedištem u Londonu.

Sirijski pobunjenici danas su u Alepu pružili žestok otpor trupama predsednika Bašara Asada, a sukobi su nastavljeni i u drugim gradovima širom Sirije.

Prema saopštenju Opservatorije, regularna vojska nastavila je bombardovanje nekoliko pobunjeničkih kvartova u Alepu, među kojima i Salahedin, koji je najvažnije uporište pobunjenika u tom gradu.

Slobodna sirijska vojka, koju čine dezerteri i civili, navela je da je zauzela "strateška" mesta u Salahedinu. Asadova vojska je u sredu, međutim, saopštila da taj kvart drži pod kontrolom.

Državni list El-Vatan je javio da je sada regularnim trupama otvoren put za kvart Sukari, takođe važno uporište pobunjenika.

Borbe između protivnika i pristalica Asadovog režima nastavljene su i u drugim delovima Sirije. Sirijski nacionalni savet je saopštio da je, pošto ga je satima bombardovala, vojska ušla u kvart Čamas u Homsu.

U provinciji Damask pobunjenici su ubili dva vojnika, a Opservatorija navodi da su bombardovana obližnja mesta Al-Tal i Harista, dok su sukobi nastavljeni i u provincijama Idleb i Dera.

Zamenik šefa policije centralne sirijske provincije Homs brigadni general Ibrahim el Džabavi prebegao je danas u Jordan, saopštio je neimenovani zvaničnik Višeg saveta revolucije agenciji Rojters.

U provinciji Damaska, u subotu, ubijen je novinar sirijske državne agencije Sana Ali Abas, javila je ta agencija i sirijska Opservatorija za ljudska prava. "Naoružana teroristička grupa ubila je u subotu uveče novinara Alija Abasa, direktora odseka agencije za lokalne informacije, u njegovoj kući u mestu Dždaidet Artuz", navela je agencija.

Prema podacima Opservatorije, od početka konflikta u Siriji, u toj zemlji je poginulo 21.053 osobe, među kojima 14.710 naoružanih ili nenaoružanih civila, 5.363 vojnika i 980 dezertera.

Odložen sastanak u Džedi

Zamenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Heli saopštio je da je odložen, za danas najavljen, sastanak šefova diplomatija arapskih zemalja u Džedi, na kome je trebalo da se razgovara o krizi u Siriji i izabere novi međunarodni predstavnik, koji će zameniti Kofija Anana.

Heli je rekao Rojtersu da je sastanak odložen zbog operacije ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije. On je dodao da će ministri arapskih zemalja zajedno odrediti novi datum sastanka.

Diplomate su ranije nagovestile da će novi izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige biti bivši šef alžirske diplomatije Lahdar Brahimi. Drugi potencijalni kandidati su bivši španski ministar spoljnjih poslova Migel Anhel Moratinos i bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnju politiku Havijer Solana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun se zalaže za prisustvo UN u Siriji nakon što istekne mandat posmatračkoj misiji svetske organizacije, saopšteno je u subotu. U pismu članovima Saveta bezbednosti Ban je predložio nekoliko opcija za održanje "efektivnog i fleksibilnog prisustva" UN u Siriji, rekao je AFP-u neimenovani diplomata.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се