Читај ми!

Pobunjenici uzvraćaju?

U Alepu žestoki okršaji pobunjenika i sirijske vojske. Ustanici tvrde da su zauzeli položaje u četvrti Salahedin, iz koje su se ranije "taktički" povukli. Vojska odbila napad na međunarodni aerodrom u tom gradu. Borbe ponovo i u Damasku.

Sukobi vladinih snaga i pobunjenika nastavljeni su u Alepu, gde pobunjenici tvrde da su osvojili položaje vojske u četvrti Salahedin.

Pobunjenici su se ranije "taktički" povukli iz Salahedina zbog napredovanja vladinih trupa, dok vlasti saopštavaju da su preuzele potpunu kontrolu nad tom četvrti. Navodi o ponovnom preuzimanju položaja u Salahedinu još nisu nezavisno potvrđeni.

"Sirijska oslobodilačka vojska uspela je da preuzme kontrolu nad nekoliko strateških položaja" u glavnom pobunjeničkom uporištu Salahedinu, rekao je komandant te pobunjeničke formacije Abdel Kader Saleh.

"Sukobi su žestoki i ne prestaju poslednja 24 sata. Bombarduje se više delova Alepa", dodao je Saleh.

Sirijska vojska uspela je da odbije napad ustanika na međunarodni aerodrom u Alepu, javila je državna agencija SANA. "Plaćenički teroristi su pokušali da napadnu aerodrom, ali je armija uzvratila, ubivši mnogo njih", navela je državna agencija.

U poslednjim sukobima, Citadela u Alepu, koja je na listi UNESKO-ve svetske baštine, pretrpela je teška oštećenja u bombardovanju.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, vojska po svemu sudeći priprema "veliku operaciju" i napad na četvrt El Sukari, pobunjeničko uporište koje se od jutros bombarduje.

Sirijska vojska saopštila je početkom avgusta da je, posle žestokih sukoba sa Sirijskom oslobodilačkom vojskom, preuzela potpunu kontrolu nad Damaskom.

U prestonici su se čuli pucnji iz vatrenog oružja i eksplozije bombi. Državna televizija je objavila da su dve bombe eksplodirale u centru grada, ali nije izvestila o eventualnim žrtvama.

Do žestokih sukoba došlo je u četvrti Tadamun u Damasku, a pucnji iz vatrenog oružja i eksplozije čuli su i u drugim delovima sirijske prestonice, navode nevladine organizacije i pobunjenici.

U provinciji Damaska, vojska je bombardovala Deir El Asafir, gde su tri osobe poginule, kao i mesta Harasta i El Tal, odakle stanovništvo beži.

U sukobima širom Sirije danas je poginulo najmanje 39 ljudi, od kojih su 20 bili civili, devet vojnici i 10 pobunjenici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Velike sile pripremaju se da imenuju alžirskog diplomatu Lakdara Brahimija kao novog izaslanika, koji će preuzeti ulogu Kofija Anana u traženju rešenja za 17-mesečnog konflikta u kom je poginulo 21.000 ljudi.

Plan za najgori scenario

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu rekli su u Istanbulu da je u toku izrada plana dve zemlje u slučaju najgoreg scenarija u Siriji i upotrebe hemijskog oružja
protiv pobunjenika.

Hilari Klinton i Ahmet Davutoglu su na konferenciji za novinare rekli da će njihove dve zemlje formirati radnu grupu kako bi se odgovorilo na situaciju u Siriji koja se sve više pogoršava.

Američka državna sekretaraka je istakla da je sada vreme za "veoma intenzivni" operativni plan.

Dvoje zvaničnika strahuju da bi Sirija mogla da postane mesto okupljanja "terorista" Kurdistanske radničke partije (PKK) i Al Kaide.

"Sirija ne treba da postane utočište terorista PKK", rekla je Klintonova.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je nedavno osudio režim u Damasku da je predao neke zone na severu zemlje pripadnicima PKK-a. Američka državna sekretaraka je rekla i da će učiniti sve što je neophodno kako bi se ubrzalo okončanje "prolivanja krvi i Asadovog režima".

"Nastavljamo da povećavamo pritisak spolja. Juče smo u Vašingtonu objavili uvođenje sankcija koje za cilj imaju da izvedu na videlo i unište veze imeđu Irana, Hezbolaha i Sirije, koje produžavaju život Asadovog režima", rekla je državna sekretarka SAD.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи