Читај ми!

Alep, tenkovska ofanziva

Vojska Sirije tenkovima i oklopnim vozilima pokrenula ofanzivu na Alep i zauzela četvrt Salahedin, tvrde vojni izvori. Ustanici demantuju i tvrde da su primorali vojsku na povlačenje. Asad bi mogao da traži osnivanje enklave za šiitsku sektu alavita, što bi značilo cepanje Sirije, kaže jordanski kralj Abdulah.

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad pobunjeničkim predgrađem Alepa u koji je jutros ušla tenkovima i oklopnim vozilima, javlja državna agencija Sana, ali tu informaciju demantuju pobunjenici.

"Naše oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad Salahedinom, nanele teške gubitke terorističkim grupama među kojima je veliki broj mrtvih i ranjenih", javlja sirijska agencija.

Ta agencija dodaje da je "na desetine terorista uhapšeno, dok su ostali položili oružje".

"Zaplenjena je velika količina oružja koje su teroristi koristili za zastrašivanje stanovnika i ubijanje naših snaga reda", navodi se u vojnom saopštenju koje prenosi agencija Sana.

Ustanici, sa druge strane, ne samo da demantuju te navode već tvrde i da su primorali vojsku na povlačenje, prenosi Rojters.

"Vodile su se ulične borbe i naneli smo ogromne gubitke Asadovim snagama koje su se sad povukle. Salahedin je sad pod kontrolom pobunjenika", navodi jedan od ustanika za Rojters.

Pukovnik koji se pridružio pobunjeničkoj vojsci, Abdel Džabar Okeidi potvrdio je agenciji Frans pres "varvarske i divljačke napade u kvartu", ali dodaje i da je "laž reći da je režimska vojska preuzela kontrolu nad kvartom".

"Ima borbi u više delova Alepa, ali se one koncentrišu posebno na Salahedin jer on ima veliku simboličnu vrednost za nas i za režimsku vojsku", rekao je šef Vojnog saveta za region Alepa.

Sirijska vojska otpočela je jutros tenkovima i oklopnim vozilima veliku kopnenu ofanzivu na Alep, najveći grad u toj zemlji.

U bombardovanju položaja pobunjenika u Alepu danas je poginulo najmanje 13 osoba, saopštila je organizacija za ljudska prava OSDH. Ta nevladina organizacija navodi da su među poginulima jedna žena i dvoje dece, koji su stradali kada je raketa pala na njihovu kuću.

Najviše bombi palo je na četvrti Kartađi, Tarik el Bab i Šar, navodi organizacija, koja informacije dobija od pobunjenika i očevidaca širom Sirije.

Nove žrtve zabeležene su dan nakon što je sirijski predsednik Bašar el Asad obećao da će zemlju "očistiti od terorista".

Prema podacima organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, u Siriji je juče ubijeno 225 ljudi, od čega 129 civila, 50 pobunjenika i 46 vojnika.

Vojska, koja je prošlog vikenda uputila znatno pojačanje u Alep, gde se od 20. jula vode borbe, spremna je za "odlučujuću" bitku, navodi neimenovani izvor iz bezbednosnih snaga.

U Alepu se, prema vojnim izvorima, nalazi najmanje 20.000 vojnika, dok se procene broja pobunjenika kreću od 6.000 do 8.000.

Jordanski kralj plaši se raspada Sirije

Sirijski predsednik Bašar el Asad mogao bi da traži osnivanje enklave za šiitsku sektu alavita, kojoj i sam pripada, ukoliko ne bude mogao da održi kontrolu nad celom Sirijom, izjavio je jordanski kralj Abdulah.

Jordanski kralj je u izjavi američkoj televizijskoj mreži Si-Bi-Es ocenio da bi to izazvalo decenijske probleme u regionu. "Imam osećaj da bi, ukoliko ne bude mogao da vlada celom Sirijom, enklava alavita mogla da bude plan B", rekao je kralj Abdulah.

"Mislim da bi to za nas bio najgori mogući scenario, jer to znači cepanje Sirije, ali i otimanje za zemlju, što, po mom mišljenju, nema nikakve logike. To bi moglo da stvori probleme od kojih decenijama ne bismo mogli da se oporavimo", upozorio je jordanski kralj.

Pobunu protiv Asada predvode pretežno suniti, koji su i većinsko stanovništvo u Siriji, dok su alaviti manjina, podsetio je Rojters.

Jordanski kralj, čije se većinsko sunitsko kraljevstvo na severu graniči sa Sirijom, smatra da se Asad neće povući sa vlasti. "On veruje da je u pravu. Mislim da režim smatra da nema alternative nego da nastavi", rekao je kralj Abdulah.

Kralj je zaključio da nije problem samo u sirijskom lideru, već u načinu na koji funkcioniše sirijski sistem. "Nije u pitanju samo Bašar ili pojedinac, već sistem po kojem postoji režim. Ako se Bašar povuče u bilo kakvim okolnostima, da li će onaj ko ga zameni biti sposoban za političku transformaciju Sirije?", upitao je on.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара