Читај ми!

Asadova iranska veza

Narod i Vlada Sirije odlučni su da očiste zemlju od terorista, poručio Bašar el Asad u razgovoru sa šefom obaveštajne službe Irana Saidom Džalilijem. Asad je ključni partner Teherana u regionalnoj antiizraelskoj alijansi, izjavio Džalili. Vladine snage nanele teške gubitke pobunjenicima u Alepu.

Sirijska državna televizija emitovala je snimak sastanka predsednika Bašara el Asada sa šefom obaveštajne službe Irana Saidom Džalilijem, izaslanikom iranskog vrhovnog vođe Ali Hamneija. To je Asadovo prvo pojavljivanje u medijima od 22. jula.

"Rešenje za krizu u Siriji mora da dođe iz same zemlje i kroz nacionalni dijalog, a ne intervencijom sila sa strane", izjavio je Džalili u Damasku, prenela je iranska televizija Al Alam.

Predsednik Bašar el Asad je ključni partner Teherana u regionalnoj antiizraelskoj alijansi i Iran neće dozvoliti da se ta osovina otpora ni na koji način raspadne, rekao je Džalili, preneo je Rojters.

Državna televizija je javila da je Asad rekao Džalilu da su narod i Vlada Sirije odlučni da očiste zemlju od terorista i da se bezrezervno bore protiv terorizma, preneo je Bi-Bi-Si. Sirija je sposobna da osujeti strane zavere, rekao je sirijski predesednik dodajući da će zemlja "nastaviti da ide stazom nacionalnog dijaloga".

Sirijska vojska nastavila je ofanzivu na pobunjeničke položaje širom zemlje. Državna televizija javila je da su vladine snage nanele teške gubitke pobunjenicima u Alepu i povratile dve policijske stanice.

Opoziciona Opservatorija za zaštitu ljudskih prava u Londonu navodi da se u Alepu vode žestoke borbe i da je vojska iz helikoptera bombardovala četvrti na istoku grada.

Prema podacima bezbednosnih službi, oko Alepa je raspoređeno najmanje 20.000 pripadnika regularne sirijske vojske, a u gradu je šest do osam hiljada pobunjenika. Pobunjenici, ipak, tvrde da pod kontrolom drže polovinu grada.

Danas su u Tursku prebegli još jedan general, 12 nižih oficira i 1.137 civila. Opozicioni aktivisti navode i da je ministar finansija uhapšen u pokušaju da pobegne, dok zapadni mediji prenose da on to poriče i da i dalje obavlja funkciju ministra.

Teheran: SAD odgovoran za otmicu

Zvanični Teheran je danas saopštio da smatra Sjedinjene Američke Države odgovornim za otmicu grupe od 48 iranskih hodočasnika, koje su pobunjenici oteli iz autobusa u Damasku u subotu. Iran pokušava da osigura njihovo oslobađanje.

Diplomatska nota, izdata nakon informacije o smrti trojice iranskih hodočasnika tokom bombardovanja u Siriji, uručena je Ambasadi Švajcarske u Teheranu, koja zastupa interese SAD u Iranu.

"S obzirom na očiglednu podršku SAD terorističkim grupama i slanju oružja u Siriju, ta zemlja je odgovorna za život 48 iranskih hodočasnika otetih u Damasku", navodi se u noti. Sirijski pobunjenici koji su u subotu oteli 48 Iranaca objavili su juče da su trojica otetih poginula u bombardovanju Damaska.

Iran je još u subotu zatražio od Turske i Katara, koji podržavaju pobunjenike, da intervenišu kako bi oteti bili oslobođeni. Oteti Iranci optuženi su da su pripadnici elitne jedinice islamskog režima "Čuvara revolucije", što Teheran demantuje.

Iran, glavni saveznik Sirije u regionu, saopštio je da je međunarodni sastanak o Siriji planiran za četvrtak. Iranski šef diplomatije Ali Akbar Salehi putuje u Ankaru na razgovore o Siriji, javio je Bi-Bi-Si.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво