Читај ми!

Beg od Asada

Sirijski premijer Rijad Hidžab i tri ministra prebegli u Jordan, a jedan general sa više oficira i vojnika, kao i 400 žena i dece prebegli u Tursku. Borbe u Siriji i dalje besne. Ispred zgrade državne televizije u Damasku eksplodirala bomba.

Premijer Sirije i tri ministra prebegli su u Jordan, a još jedan general i više od 30 vojnika stigli su u Tursku.

Visoki zvaničnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske Ahmad Kasim izjavio je danas da je premijer Rijad Hidžab prebegao u Jordan sa još tri ministra čiji identiteti za sada nisu poznati. 

Hadžib je najviši vladin zvaničnik koji je prebegao tokom 17-mesečne pobune protiv režima predsednika Bašara el Asada.

Lider opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta Abdel Baset Sajda izjavio je da je odluka premijera Hidžaba da napusti zemlju znak da se režim "raspada".

"Pozdravljamo prebeg Rijada Hidžaba i svih ostalih, među kojima ima civilnih i vojnih zvaničnika", rekao je Sajda agenciji Frans pres u telefonskoj izjavi i ocenio da to "znači da se režim raspada". "Ovo je početak kraja", kazao je lider glavne sirijske opozicione koalicije.

Sirijska državna televizija je neposredno pre izjave zvaničnika pobunjenika javila da je Hidžab smenjen, manje od dva meseca pošto je imenovan za premijera. On je, prethodno, bio ministar poljoprivrede.

Istovremeno, turska agencija Anadolija javila je da je još jedan general sirijske vojske stigao u Tursku da bi se pridružio opozicionim snagama, sa još pet visokorangiranih oficira i više od 30 vojnika.

Oko 400 sirijskih civila, među kojima preovlađuju žene i deca, došlo je zajedno s vojnicima u Tursku.

U Turskoj ima 46.500 sirijskih izbeglica koje su pobegle zbog nasilja u zemlji i smeštene su u kampove uz granicu, dok su bivši pripadnici sirijske vojske smešteni u odvojeni kamp koji je dodatno obezbeđen.

Državna televizija javila je da je u bombaškom napadu ranjeno troje zaposlenih u zgradi u kojoj je i državni radio. Državna televizija nastavila je da emituje program.

Glavni grad Sirije doživeo je mnoštvo samoubilačkih napada i drugog bombardovanja poslednjih meseci otkada se građanski rat pojačao.

Agencija AFP javlja iz grada Alepa, uporišta pobunjenika na severu Sirije, da se i danas čuju bombardovanje i pucnjava iz automatskog oružja.

Od noćas je 28 ljudi poginulo u Siriji, kaže izbeglička organizacija OSDH sa sedištem u Londonu.

U nedelju je u Siriji poginula 131 osoba, od kojih 79 civila, 42 vojnika i 10 pobunjenika, kaže OSDH.

Sirija je od marta 2011. zahvaćena masovnom oružanom pobunom protiv režima koji nastoji da je uguši. Za 16 meseci, borbe i represij odneli su više od 21.000 života, tvrdi OSDH.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво