Читај ми!

Damask ne miruje

Posle jučerašnjeg izbacivanja pobunjenika iz predgrađa Midan, sirijska vojska, odlučna da povrati kontrolu nad prestonicom, tokom noći žestoko bombardovala ustanička uporišta u Damasku. Današnji bilans žrtava preko 90, saopštili aktivisti za ljudska prava.

00.29 - Izrael razmatra intervenciju u slučaju da Sirija pokuša da isporuči moderno ili hemijsko naoružanje Hezbolahu. 

18.03 - SAD pažljivo prate skladišta sirijskog hemijskog oružja i o tome razmenjuju informacije sa susednim zemljama, saopštila Bela kuća. 

15.05 - Sirijske vlasti moraju da prestanu sa ubijanjem i kršenjem ljudskih prava kako bi se krenulo ka dijalogu i mirnoj političkoj tranziciji, rekao generalni sekretar Ban Kimun na Brionima.

Borbe u Damasku ne prestaju. Sirijska vojska je tokom noći bombardovala pobunjenička uporišta u glavnom gradu zemlje, pokušavajući da povrati kontrolu nad predgrađima koja su ustanici okupirali početkom nedelje. Danas u Siriji poginulo preko 90 ljudi, saopštili Opservatorija za ljudska prava.

Vojni helikopteri i tenkovi gađali su džepove pobunjeničkog otpora po Damasku. Stanovnici kažu da su mitraljezi odjekivali do kasno u noć, a takođe su se čule eksplozije od raketa i minobacača.

Pobunjenici, koji su se početkom nedelje infiltrirali u Damask, koriste mobilnost koju im nudi njihovo lako naoružanje da se kreću po gradu i izvode gerilske napade na vojne i policijske položaje i punktove, kao i vladine zgrade.

Pobunjenici tvrde da je sirijska vojska rasporedila snajperiste u predgrađa Barzeh i Mezeh, a da se tenkovi nalaze u južnom delu grada.

"Režimske snage potresene su poslednja tri dana. Ipak, artiljerijsko i helikoptersko bombardovanje, kao i kretanje tenkova kroz predgrađa pokazuje da vojska nije izgubila svoju udarnu moć i da se regrupiše", kaže jedan od opozicionih aktivista Moaz al Džahar iz Damaska.

Sirijski pobunjenici zauzeli su glavni prelaz između Sirije i Iraka duž severne granice dve zemlje, izjavio je guverner iračke provincije Niniva.

Ovo je drugi granični prelaz sa Irakom koji su sirijski pobunjenici preuzeli od sirijske vlade za tri dana.

Guverner severne iračke provincije Athil el Nudžaifi rekao je za AP da su pobunjenici danas popodne oterali sirijske vlasti sa prelaza blizu iračkog grada Rabija.

Turska vlada je saopštila da je zatvorila granični prelaz prema Siriji koji su zauzeli pobunjenici.

Bela kuća je saopštila da pažljivo prati skladišta sirijskog hemijskog oružja i da o tome razmenjuje informacije sa zemljama u okruženju.

"Verujemo da su skladišta sa hemijskim oružjem i dalje pod kontrolom sirijske vlade", izjavio je portparol Bele kuće Tomi Vejtor i dodao da su SAD veoma zabrinute za sudbinu nuklearnog oružja "s obzirom na eskalaciju nasilja i pojačane napade režimskih snaga na narod.".

Ustanici, koji su ofanzivu u glavnom gradu nazvali "Vulkan Damaska", su se juče povukli iz naselja Midan, svog glavnog uporišta u gradu. Kako su naveli u pitanju je "taktičko povlačenje".

Sirijski opozicioni aktivisti kažu da vojska i pobunjenici već drugi dan vode borbe u Alepu, najvećem sirijskom gradu i prestonici istoimene pokrajine, a građani iz svojih domova beže u bezbednije oblasti.

Borbe se većinom vode u četvrti Salahadin u kojoj su se tokom noći, prema rečima svedoka, nekoliko sati mogli čuti hici iz vatrenog oružja i snažne eksplozije.

Proteklih dana pobunjenici su pored osvajanja delova Damaska uspeli da zauzmu pogranične prelaze prema Iraku i Turskoj. Vojska je posle nekoliko sati uspela da preuzme kontrolu nad Baba al Havom, glavnim prelazom prema Turskoj.

Tokom večeri vojska je gađala prelaz Abu Kamal prema Iraku, na reci Eufrat. Kroz taj prelaz, prolazi jedna od glavnih trgovačkih ruta na Bliskom istoku.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izjavio je na Brionima da sirijske vlasti moraju da prestanu sa ubijanjem i kršenjem ljudskih prava kako bi se krenulo ka dijalogu i mirnoj političkoj tranziciji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je odlučio da produži mandat posmatračke misije u toj zemlji za još 30 dana.

Posmatrači bi mogli da ostanu i duže, ukoliko sukobljene strane prestanu da koriste teško naoružanje, a nasilje popusti. Na mesto šefa posmatračke misije u Siriji Roberta Muda dolazi vojni savetnik Ujedinjenih nacija, Senegalac Babakar Gaj, koji u Siriju stiže u utorak.

U međuvremenu, trojica sirijskih generala prebegla su u Tursku, pa ih je sada ukupno 24, saopštio je neimenovani zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova.

Među prebeglima su i dvojica sirijskih brigadnih generala koji su bili u grupi od 710 Sirijaca koji su tokom noći prešli na tursku teritoriju.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво