Читај ми!

Asadova osveta, ustanici pobegli iz Midana

Glavno pobunjeničko uporište u Damasku, predgrađe Midan, ponovo je pod kontrolom sirijske vojske. Pobunjenici, koji su tokom noći zauzeli nekoliko graničnih prelaza prema Iraku i Turskoj, kažu da je u pitanju taktičko povlačenje. U Savetu bezbednosti UN jednoglasno prihvaćeno produženje mandata posmatračke misije.

01.06 - Oko 300 mrtvih u sukobima u Siriji i poslednja 24 časa. Novi crni rekord građanskog rata u toj državi. 

17.10 - Savet bezbednosti UN produžio mandat posmatračke misije u Siriji na 30 dana.

16.03 - Sirijski general i još 20 oficira prebegli u Tursku. Do sada Asada napustila 22 generala. U Turskoj do sada 43.000 izbeglica iz Sirije. 

15.40 - U Alepu u toku žestoke borbe sirijske vojske i pobunjenika. 

13.13 - Velika eksplozija u Damasku, javlja dopisnik televizije Raša tudej. 

13.08 - Sirijska vojska isterala ustanike sa graničnog prelaza Bab al Hava, koji su nekoliko sati kontrolisali pobunjenici. 

12.32 - U toku su pripreme za evakuaciju srpskih državljana iz Sirije.

11.58 - Šef sirijske službe bezbednosti Hišam Iktiar preminuo je od povreda zadobijenih u bombaškom napadu u sredu. 

Sirijska vojska je povratila kontrolu nad Midanom, predgrađem Damaska, koje je bilo glavno uporište uporište pobunjenika u glavnom gradu te zemlje, javila je državna televizija, a potvrdila sirijska opozicija.

Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su trupe režima praćene tenkovima ušle u Midan.

Pobunjenički komandanti kažu da su se njihove snage "taktički povukle" iz Midana da bi, posle pet dana intenzivne borbe, "poštedeli civile" artiljerijskog bombardovanja.

U Midanu i još nekim četvrtima Damaska su sada već prave ratne zone, a borbe su najžešće od kako je pre 17 meseci izbila pobuna.

Zbog okršaja vladinih trupa i pobunjenika, hiljade Sirijaca su juče pobegle u susedni Liban.

Sa druge strane, snage sirijske opozicije osvojile su sinoć i rano jutros, kako navode irački zvaničnici, sve granične prelaze sa Irakom, kao i jedan prelaz sa Turskom, pošto su se sa prelaza Bab al Hava, posle nekoliko sati, povukli.

Glavni prelaz Abu Kamal na Eufratu na istoku pod kontrolom je pobunjenika, koji su, posle žestokih sukoba sa sirijskom vojskom, uspeli kasno sinoć da ga osvoje. Više od 20 sirijskih vojnika i njihov komandant ubijeni su kada je napadnut jedan udaljeni vojni punkt na krajnjem severoistoku zemlje.

Iračka vlada je zapretila da će zatvoriti svoju stranu granice, a jedan zvaničnik vlade iz Bagdada rekao je za agenciju Rojters da je prelaz Abu Kamal već zatvoren.

Na granici sa Turskom pobunjenici kontrolišu prelaz Džarablus.

Pobunjenici danima vode ofanzivu za glavni grad Damask, a nasilje je kulminiralo u sredu kada su u samoubilačkom napadu u centru grada ubijena tri visoka sirijska zvaničnika, među kojima i Asadov zet, Asef Šavkat i ministar odbrane Daud Rauha.

Ceo dan posle napada Asad se nije oglašavao, da bi se juče pojavio na polaganju zakletve novog ministra odbrane, generala Fahda Džasima el Furajdža.

Posle samoubilačkog napada u sredu, vlada je dovukla nova oklopna vozila blizu Damaska, a bombardovala je i Zamalku, istočno predgrađe glavnog grada. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da je juče širom zemlje ubijeno 250 ljudi.

Produžen mandat posmatračke misije

Istovremeno, Savet bezbednost Ujedinjenih Nacija jednoglasno je odlučio da se mandat posmatračke misije u Siriji produži na 30 dana.

Rusija je ranije saopštila da će uložiti veto na rezoluciju koju je predložila Velika Britanija, ali je, zajedno sa 14 drugih članica Saveta bezbednosti, podržala izmenjeni tekst rezolucije.

Ukoliko generalni sekretar UN Ban Kimun i Savet potvrde da je prekinuta upotreba teškog naoružanja i smanjen nivo nasilja, manadat misije bi mogao da se produži. 

Novu rezoluciju i SAD i Britanija su nazvale poslednjom šansom za posmatrače.

Mandat misije u kojoj je angažovano 300 posmatrača isticao je danas.

Moskva je prethodno podržavala rezoluciju koju je predložio Pakistan, a kojom bi misija bila produžena 45 dana, s mogućnošću ponovnog produženja.

Rusija i Kina juče su ponovo blokirale rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi se uvele sankcije Damasku i zahtevalo od sirijske vojske da iz gradova izvuče sve tenkove i teško naoružanje.

Prema rezoluciji, Siriji bi bile uvedene sankcije, ukoliko ne bi povukla teško naoružanje i vojnike iz naseljenih oblasti.

Iako se u samom tekstu rezolucije direktno ne spominje vojna intervencija, ona bi bila moguća i u skladu sa Poglavljem 7 Povelje UN, koje dozvoljava eventualnu upotrebu vojne sile.

Kina i Rusija se oštro protive vezivanju teksta rezolucije sa Poglavljem 7, odnosno bilo kakvoj upotrebi sile za rešenje konflikta u Siriji.

Posle jučerašnjeg glasanja u UN, SAD, Britanija i Francuska su saopštile da je svetska organizacija izneverila narod Sirije, dok je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg osudio ruski i kineski veto kao "neoprostiv i neodrživ".

Ban Kimun: Razočaran sam neuspehom

Generalni sekretar UN Ban Kimun rekao je posle glasanja da je duboko razočaran time što Savet bezbednosti UN nije uspeo da donese odluku po pitanju situacije u Siriji.

"Duboko sam razočaran neuspehom Saveta bezbednosti danas po pitanju situacije u Siriji. Očekivao sam da ćemo zajedno sa međunarodnom zajednicom, ujedinjeni, poslati snažnu i jedinstvenu poruku za spasavanje ljudskih života", rekao je Ban po dolasku u Sloveniju, posle posete Kini.

"Znam da svi svetski lideri vredno rade u ovom trenutku", naveo je Ban, dodajući da je sada na članicama Saveta bezbednosti da odluče o budućnosti posmatračke misije UN u Siriji, koja je ostala neizvesna zbog neusvajanja rezolucije, a čiji mandat ističe sutra.

"Naravno da je na sukobljenim stranama, vladinim i opozicionim, da zaustave nasilje. Apelujem da sukobi prestanu, da narod Sirije dođe do političkog rešenja", naveo je Ban i dodao da će nastaviti razgovore o Siriji sa članicama Saveta bezbednosti.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima da su Rusija i Kina sebe stavile "na pogrešnu stranu istorije" i "pogrešnu stranu u odnosu na sirijski narod".

Prema njegovim rečima, ishod jučerašnjeg glasanja u Savetu bezbednosti UN je "za žaljenje".

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се