Читај ми!

Ustanici jurišaju na Damask

Samoubilački napad na Asadove saradnike. Ubijeni ministar odbrane i Asadov zet. Ranjen šef obaveštajne službe. Damask u haosu. U plamenu bilo nekoliko vojnih zgrada u blizini predsedničke palate. Pobunjenici najavljuju odlučujuću bitku za prestonicu Sirije. MSP apelovao na Srbe da napuste Siriju.

23.44 - Ustanici napadaju aerodrom u Damasku. 

18.40 - Glasanje Saveta bezbednosti UN o novoj relozuciji za Siriju odloženo za četvrtak. Sirijska opozicija tvrdi da su bombaški napadi prekretnica. 

16.47 - Savet bezbednosti najverovatnije neće danas glasati o rezoluciji o Siriji jer je izvesno da će Rusija uložiti veto na taj dokument. Odgalanje tražio Kofi Anan. 

16.05 - Sirijske snage žestoko udaraju po položajima ustanika u Damasku, pošto je državna televizija javila da je u toku odlučujući obračun u prestonici.  

14.35 - Rusija; U toku je odlučujuća bitka u Siriji. 

14.22 - Pet eksplozija u blizini kasarne kojom komanduje Asadov brat. 

13.34 - Ovo je vulkan o kojem smo govorili... I ovo je samo početak, rekao portparol sirijskih ustanika. Odgovornost za samoubilački napad preuzeli islamisti. 

12.31 - Ubijen sirijski ministar odbrane. 

12.19 - Nekoliko zvaničnika Asadovog režima teško povređeno u samoubilačkom napadu. Ustanici tvrde da je ubijen ministar odbrane. Republikanska garda blokirala bolnicu.

11.14 - Samoubilački bombaški napad pred zgradom obaveštajnih službi u Damasku. 

Najmanje dvojica visokih zvaničnika sirijskog režima su ubijena, a nekoliko ih je teško ranjeno u samoubilačkom napadu koji se dogodio tokom sastanka ministara vlade Bašara al Asada sa vojnim i bezbednosnim funkcionerima.

Ubijeni su ministar odbrane Daud Rajha i Asadov zet, zamenik ministra odbrane Asef Šavkat.

Bombaš-samoubica je bio pripadnik najužeg Asadovog obezbeđenja, a odgovornost za napad preuzela je islamistička organizacija Liva al-Islam,

Još nekoliko visokih zvaničnika Asadovog režima je teško ranjeno u ovom napadu.

Borbe za Damask nastavljene su i tokom noći, a opozicioni aktivisti tvrde da je nekoliko kasarni u blizini predsedničke palate u plamenu.

Kažu da je vlada u pojedine delove grada uputila još vojnika, kao i da je nekoliko ljudi ubijeno u sukobima i bombardovanju.

Sirijske vlasti, međutim, negiraju da je u toku opšta ofanziva opozicije, koja je još pre nekoliko dana najavila konačnu borbu za prestonicu.

Opozicija je tada rekla da je operacija dobro planirana i da su još prošle nedelje na stotine pobunjenika stigle u prestonicu.

U međuvremenu, zvaničnici Ujedninjenih nacija pokušavaju da ubede Kinu i Rusiju da dogovore oštrije mere o Siriji, uoči današnjeg glasanja Saveta bezbednosti o nametanju sankcija.

Izaslanik Kofi Anan, u Moskvi je pokušao da pridobije ruskog predsednika Vladimira Putina, a generalni sekretar UN-a Ban Kimun pregovarao je sa zvaničnim Pekingom - da ne blokira rezoluciju kojom se, kao poslednja mera, dozvoljava i vojna akcija.

Postoje dva nacrta. Prema prvom, ruskom predlogu, predviđeno je produženje mandata posmatračkoj misiji u Siriji, i posle 21. jula za još tri meseca.

Situacija u Siriji dostigla je "kritičnu tačku", rekao je Kofi Anan tokom sastanka sa Putinom.

Putin kaže da će "učiniti sve" da podrži Ananove napore za okončanje sukoba u Siriji, a Rusija se protivi pretnjama sirijskim vlastima.

Prema drugom, britanskom nacrtu predviđeno je ograničanje misije na 45 dana i rok od 10 dana u kojem vlada Sirije treba da obustavi nasilje i povuče vojsku iz naseljenih mesta. U suprotnom, Damasku će biti uvedene sankcije.

Zapadne zemlje kažu da bez uključenja pretnje sankcijama u rezoluciji - mandat posmatračke misije neće biti produžen.

Međutim, deluje da su slbe su šanse da će članice Savet bezbednosti UN naći zajednički jezik u vezi sa novom rezolucijom o Siriji, pošto se Rusija i dalje protivi nekim delovima koje predlažu zapadne zemlje.

Ključni kamen spoticanja su pretnja sankcijama i spominjanje Glave sedam Povelje UN kojom bi se omogućila upotreba sile sa ciljem da se zaustavi građanski rat u Siriji.

Rusija se odlučno protivi tome i najavila je veto na svaku rezoluciju u kojoj se spominje Glava sedam.

Istovremeno, francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je da se brigadni general Manaf Tlas, jedan od najviših zvaničnika koji su napustili sirijski režim nalazi u Parizu.

 

Број коментара 127

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво