Читај ми!

Damask u plamenu

Treći dan žestokih borbi u Damasku. Sirijska vojska okružila naselje Midan koje drže pobunjenici. Pucnjava u centru Damaska. Bašar el Asad neće oklevati da upotrebi hemijsko oružje, ako bude ugrožen, kaže bivši ambasador Sirije u Iraku Navaf Fares.

16.59 - Pobunjenici tvrde da su oborili vojni helikopter iznad Damaska, javlja Rojters.

16.37 - Sirijska vojska prebacuje snage sa Golanske visoravni u Damask, tvrde izraelski obaveštajci. 

15.58 - "Bitka za oslobođenje Damaska je počela, i borbe u prestonici neće
biti prekinute do pobede. Očekujte iznenađenje", poručuju pobunjenici. 

13.49 - Helikopteri lete iznad Damaska. Svedoci tvrde da su od jutros učestvovali u nekoliko akcija. 

11.37 - Sirijska vojska odbila da otvori koridor za povlačenje ustanika iz naselja Midan. "Nismo ovde da pregovaramo", rekao komandant vladinih snaga.  

Žestoke borbe koje se vode između snaga Bašara el Asada i pobunjenika traju već treći dan. Kako tvrde opozicioni aktivisti, vojska je okružila naselja u Damasku, koja drže pobunjenici, bezuspešno pokušavajući da ih potisne.

Borbe se vode i samom centru Damaska. Kako javlja AFP, rafalna paljba se čuje u blizini Trga Saba Bahrat, gde se nalazi Centralna banka Sirije.

Prema navodima aktivista, borbe se vode i u jugozapadnom delu grada, a sukobi su izbili i na drugoj strani, u naseljima Barzeh i Kabun.

Po prvi put od kada je počeo ustanak protiv režima Bašara el Asada, primećeni su jurišni helkopteri koji ispaljuju rakete na položaje pobunjenika, navodi Bi-Bi-Si.

Snage pobunjenika pale gume i bacaju ih na put, kako bi smanjili pritisak koji vrši Asadova vojska. Crni stubovi dima, viju se iznad prestonice, javlja Rojters.

Opozicija navodi da artiljerija sirijske vojske dejstvuje po pobunjeničkom naselju Tadamon. Stanovnici Midana kažu da su po krovovima zgrada raspoređeni snajperisti.

Jedan borac Slobodne sirijske armije rekao je za Rojters da nastavljaju da se bore jer ne postiji način da se povuku. "Kada bi postojao način da se povučemo, to bismo svakako učinili", dodao je taj borac.

Opozicioni aktivisti su na internetu objavili i snimak izgorele zgrade za koju kažu da je policijska stanica u Damasku koju su oni "osvojili".

Pobunjenici takođe navode i da je još jedan general sirijske vojske sa grupom oficira prebegao u Tursku, gde se sada nalazi 18 generala koji su otkazali lojalnost Bašaru el Asadu.

Prorežimski mediji su objavili i da je u sukobima sa pobunjenicima poginuo i jedan visoki policijski zvaničnik Damaska.

U međuvremenu, bivši ambasador Sirije u Iraku Navaf Fares, koji je prebegao na stranu opozicije kaže je da režim predsednika Bašara el Asada neće oklevati da upotrebi hemijsko oružje, ako bude ugrožen.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Fares je naveo da postoji mogućnost da je takvo oružje već korišćeno u borbi sa pobunjenicima.

Prema njegovim rečima, žestoko granatiranje u Siriji Asadov režim sprovodi u saradnji sa Alkaidom.

Nekadašnji sirijski ambasador u Iraku Navaf Fares istakao je da je predsednik Asad kao "ranjeni vuk, sateran u ćošak" i da postoje podaci, iako nepotvrđeni, da je režim koristio hemijsko oružje u Homsu.

"Postoje nepotvrđene informacije da je sirijska vojska upotrebila takvo oružje u Homsu", kaže Fares.

Bivši ambasador smatra da mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana nema šanse da uspe.

Kako Fares navodi, sunitski militanti iz Alkaide sarađuju sa režimski dominantnim alavitima, kojima pripada i sam Asad, što mnoge iznenađuje.

"Postoje mnogi primeri u istoriji koji ukazuju na saradnju neprijatelja kada im se interesi poklapaju", dodaje Fares.

Izaslanik UN-a za Siriju Kofi Anan u ponedeljak je posetio Moskvu, gde je tražio pomoć od ruskog predsednika Vladimira Putina za rešavanje krize u Siriji.

Rusija optužuje Zapad da ucenama želi da obezbedi usvajanje nove rezolucije koja predviđa i primenu sile.

Novi izbeglički kamp

Kako je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Moskva će glasati protiv rezolucije ako Zapad ne prestane da uslovljava sankcijama režim u Damasku.

Američki državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da se nada da će Rusija shvatiti da su strože sankcije Siriji neophodne.

Sirijski brigadni general i više vojnih oficira bili su među 1.280 Sirijaca koji su prošle noći prebegli iz Sirije u Tursku, saopštile su turske vlasti.

Zvaničnik iz Ankare je rekao da se s najnovijim prebezima broj sirijskih generala koji su se sklonili u Tursku povećao na 18.

U Tursku je prebegao i veći broj oficira sa porodicama čiji broj se s članovima porodica povećao na 68, preneo je Rojters. Sa noćašnjih 1.280 izbeglica koje su ušle u tursku južnu pokrajinu Hataja, ukupan broj sirijskih izbeglica u toj zemlji se povećao na 42.680, rekao je zvaničnik. 

Turske vlasti zbog toga nameravaju da podignu novi kamp za izbeglice iz Sirije koji će moći da primi 10.000 ljudi.

Centar za rukovođenje krizom koji je formirala turska vlada saopštio je da će novi kamp za izbeglice biti podignut pored mesta Karkamis, u provinciji Gaziantep koja se graniči sa Sirijom.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво