Читај ми!

Nije bilo masakra u Tremsehu?

Iako sirijska opozicija tvrdi u selu Tremseh izvršen masakr, novi detalji ukazuju da je došlo do oružanog sukoba između sirijske vojske i pobunjenika, piše "Njujork tajms". Snimci i fotografije pokazuju da je postojala veća grupa pobunjeničkih boraca na tom području, navodi njujorški dnevnik.

Novi detalji o sukobima u Siriji ukazuju na to da u selu Tremseh najverovatnije nije bilo nikakvog masakra, kako su to tvrdili sirijski aktivisti protiv režima presednika Bašara el Asada, već da se dogodio oružani sukob između sirijske vojske i pobunjenika, piše Njujork tajms.

List piše da je, na osnovu video snimaka i priznanja većeg broja zarobljenih pobunjeničkih boraca u toj oblasti, po svemu sudeći došlo do borbe između dobro naoružane vojske i lokalnih pobunjenika u Tremsehu, selu koje ima 11.000 stanovnika. Rezultat te borbe je pogibija pobunjenika.

Nekoliko video snimaka o tome šta se događalo pojavilo se i na internetu. Žrtve borbi su mladići, ali vojno sposobni. Na jednom od tih snimaka vidi se 15 tela. Na drugom od tih snimaka vide se mladići u civilnoj odeći, ali naoružani.

Sirijski aktivisti za ljudska prava, koji deluju iz Londona, ranije su saopštili da je više od 200 civila ubijeno u četvrtak u selu Tremseh u Siriji u napadu sirijske vojske. Taj broj kasnije je smanjen na više od 150 ubijenih, a u međuvremenu ista organizacija navela je da je došla do 103 imena ubijenih.

Čak je i lider takozvane Slobodne sirijske vojske Riad el Asad, koji je u izbeglištvu u Turskoj, tvrdio za Al Džaziru da u tom delu Sirije nema opozicionih boraca.

Informacije o masovnoj pogibiji u Trmsehu, su bile i povod za oštru osudu zapadnih lidera i pritisak na Rusiju da se kroz Savet bezbednosti UN pošalje snažna poruka protiv režima Bašara el Asada, što je Moskva odbacila. Reagovao je juče i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i međunarodni izaslanik Kofi Anan.

Snimci i fotografije, piše Njujork tajms, ukazuju da je postojala veća grupa pobunjeničkih boraca na tom području. Sirijska vojska je u četvrtak blokirala sve izlaze iz sela i zasula pobunjenike granata.

Sirijske vlasti su na državnoj televiziji objavile da je Tremseh bio regionalni centar svih operacija u poslednjih dvadesetak dana. Damask tvrdi da je u tom području bilo između 200 i 300 pobunjeničkih vojnika koji su odatle napadali vojsku.

Državna televizija navodi i da je među pobunjeničkim borcima bilo plaćenika iz Turske i Libije. Čini se da i izveštaj Ujedinjenih nacija sa lica mesta, potvrđuje navode njujorškog dnevnika.

UN: Meta napada kuće pobunjenika

Mete napada na sirijsko selo Tremseh bile su kuće pobunjenika i i opozicionih aktivista, navodi se u izvešataju posmatrača UN.

Stručnjaci UN-a obišli su mesto krvavog sukoba koji se odigrao u četvrtak, 25 kilometara od Hame. "Korišćen je širok spektar naoružanja, uključujući artiljeriju, minobacače i pešadijsko oružje", istakao je porptparol UN-a u svom saopštenju.

Prema njegovim rečima, u napadu na Tremseh ciljane su odrećene grupe kuća, uglavnom dezertera i aktivista. "Lokve i lokve krvi prskale su u sobama nekoliko kuća u kojima su pronađeni sanduci sa municijom", istakao je portparol UN-a.

Prema informacijama opozicionih aktivista, od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, poginulo 17.000 ljudi.

Pošto u Siriji nema stranih novinara, podatke o broju žrtava koje iznose sirijske vlasti, kao i njihovi protivnici u ratu, nije moguće nezavisno proveriti.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво