Читај ми!

Tragedija u Šamoniju

Srpski alpinista Miloš Janković lakše povređen u velikoj lavini na Mon Blanu. Devetoro ljudi poginulo, isto toliko povređeno u snežnoj lavini u francuskom skijaškom centru Šamoni. Pronađeno četvoro planinara za koje se mislilo da su nestali.

U velikoj lavini u francuskom skijaškom centru Šamoni poginulo je devet alpinista, a isto toliko je povređeno, dok se za četvoro planinara za koje se mislilo da su nestali ispostavilo da su živi. U lavini je povređen i srpski planinar Miloš Janković, koji je smešten u bolnicu u Šamoniju.

Nakon poziva za pomoć najpre su pronađena tela šestorice planinara - po dvojice iz Švajcarske, Nemačke i Španije, a kasnije su pronađena tela još trojice alpinista iz Britanije.

Povređeni planinari su zadobili lakše povrede i zbrinuti su u bolnici, prenose francuski mediji.

Za četvoro planinara, za koje se mislilo da su nestali, tragalo je nekoliko desetina žandarma i drugih spasilaca iz Francuske i Italije. Međutim, ispostavilo se da su oni živi. 

Francuska policija je saopštila da su su dvoje od njih odustali od uspona, a drugo dvoje izabrali drugu rutu.

"Broj smrtnih slučajeva ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih", rekao je policijski poručnik Emanuel Vega za agenciju Frans pres.

Policija je, na osnovu spiska gostiju jednog planinarskog doma iz kog su planinari započeli uspon, verovala da su u lavini nestali dvoje Britanaca i dvoje Španaca.

Međutim, ispostavilo se da su dvoje Britanaca krenuli iz skloništa, a zatim skrenuli na drugi put i tako izbegli lavinu, dok su dvoje Španaca "prodali svoja mesta u planinarskom domu dvojici drugih Španaca koji su, nažalost, poginuli u lavini", rekao je Vega.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals, koji je tokom dana obišao mesto nesreće, rekao je taj događaj predstavlja "veliku tugu", kao i da nije poznato šta je izazvalo nesreću i da je reč o vrlo iskusnim alpinistima.

Francuska policija pokrenula je opsežnu istragu. Izveštači javljaju da je prethodnih dana u toj oblasti vreme bilo toplo i vetrovito, što je moglo da pokrene lavinu. Iskusni alpinisti kažu da je reč o veoma nepristupačnom terenu.

"Moguće je da su alpinisti sami pokrenuli lavinu. Kažem moguće je da su stali na ploču koja je potom skliznula i povukla njihov konopac, znate da su ti delovi vrlo strmi", rekao je zvaničnik Žandarmerije Bertran Fransoa. 

Vlasti kažu da je reč o jednoj od natežih nesreća na Mon Blanu u poslednjih deset godina. Vrh Mon Modi, koji je na nadmorskoj visini od 4.465 metara, važi za jedan od najtežih delova na alpskoj maršruti ka Mon Blanu.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво