Читај ми!

Pobunjenici kontrolišu sever Sirije

Veliki deo severne provincije Idlib pod kontrolom pobunjenika. Transport oružja preko granice sa Turskom teče nesmetano. Sirijska opozicija u Moskvi. Nema razloga za zabrinutost zbog pomeranja ruske flotile prema sirijskoj luci Tartus, kažu u Vašingtonu.

Sirijski pobunjenici tvrde da su uspeli da uspostave kontrolu nad velikim delom severne granične regije i obezbede slobodno kretanje za svoje borce i prebacivanje oružja preko granice, javlja britanski Gardijan.

Veliki deo severne provincije Idlib sada kontrolišu pobunjenici, što im omogućava da se slobodno kreću između Sirije i Turske, javlja novinar britanskog lista.

"Stvorili smo neku vrstu tampon zone, uprkos tome što je niko nije priznao na njoj slobodno transportujemo oružje. Turci namerno gledaju na drugu stranu. Niko nas ne dira ovde", kaže jedan od pobunjeničkih lidera.

Lideri opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta sastali su se u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Predstavnici sirijske opozicije su, pre početka sastanka, novinarima rekli da neće prihvatiti nikakvu formu dijaloga sa režimom Bašara el Asada.

Član Sirijskog nacionalnog saveta Basma Kodmani rekla je da će sa Lavrovom diskutovati o političkom mehanizmu koji je osmišljen na sastanku Arapske lige i kojim treba da se reši sirijska kriza.

Prema njenim rečima, taj mehanizam treba da bude usvojen u Savetu bezbednosti UN.

"Obraćamo se Rusiji koja je jedan od naših fundamentalnih spoljnopolitičkih partnera i igra važnu ulogu. Nadamo se da će nam pomoći da okrenemo stranicu starog režima i ustoličimo demokratski poredak", kaže Kodmanijeva.

Znatno drugačiji ton imao je njen kolega iz opozicionog saveta Munzer Mahos posle sastanka sa Lavrovim.

"Razgovarali smo o poziciji Rusije. Sada ih bolje razumemo. Ali, Moskva nije promenila stav. Moskva veruja da Asada još podržava većina sirijskog naroda", rekao je član saveta Munzer Mahos. 

Vašington miran zbog ruskih brodova 

Američki vojni vrh upoznat je sa pomeranjem ruskih vojnih brodova prema sirijskoj luci Tartus, ali smatramo da nema razloga za zabrinutost, kaže portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Erin Pelton.

"Trenutno nemamo razloga da mislimo da je taj potez neuobičajen. Za više detalja obratite se ruskim vlastima", rekla je Peltonova na konferenciji za novinare.

Rusija je juče uputila flotilu od četiri broda predvođenu razaračem "Admiral Čabanenko", iz luke Severomorsk u svoju bazu u sirijskoj luci Tartus. Njima će se, kada uđu u Sredozemlje, pridružiti još dva broda.

Portparol Stejt departmenta Patrik Ventrel rekao je da je Vašington imao uvid u ruske izveštaje u kojima se navodi da će brodovi pristati u luci Tartus radi dopune goriva i to "očigledno nije povezano sa konfliktom u Siriji".

"Mi se, naravno, nadamo da je to istina. Jedna stvar je dopunjavanje goriva, a potpuno druga nošenje zaliha u bazu", rekao je Ventrel.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи