Читај ми!

Dogovor Anana i Asada

Kofi Anan i Bašar el Asad dogovorili novi pristup za okončanje krvoprolića u Siriji. Anan preporučuje da se misija UN koncentriše na političko posredovanje, pošto je njegov plan u šest tačaka "doživeo krah".

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan izjavio je da se u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom dogovorio oko novog pristupa za okončanje višemesečnog krvoprolića koji će predstaviti i predstavnicima opozicije.

"Razgovarali smo o potrebi da se okonča nasilje i o načinima i sredstvima da se to ostvari. Dogovorili smo se oko pristupa koji ću podeliti sa naoružanom opozicijom", rekao je Anan posle "konstruktivnog i otvorenog sastanka" sa predsednikom Asadom.

Anan je priznao da je njegov mirovni plan u šest tačaka za prestanak nasilja doživeo krah.

On je u svom izveštaju preporučio Savetu bezbednosti UN da misija svetske organizacije, koja je trebalo da nadgleda primenu primirja u Siriji, sada treba da se fokusira na političko posredovanje.

Pošto su propali napori za uspostavljanje političkog dijaloga po okončanju nasilja, prioriteti su se promenili i sada se pokušava prvo pronaći političko rešenje.

Sirijska opozicija zahteva da Asad i njegovi saveznici budu isključeni iz tranzicione vlade, dok sirijski lider nema nameru da se povuče sa vlasti.

Predsednik Asad je juče optužio SAD da destabilizuju zemlju time što pružaju političku podršku "teroristima". On je u intervjuu za nemačku televiziju A-Er-De optužio i Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da sirijske pobunjenike snabdevaju oružjem i drugom vrstom pomoći.

Asad je ocenio da je Ananov plan "veom dobar", ali da njegovu primenu podrivaju određene zemlje, uključujući SAD. "Najveća prepreka je to što čak i ne žele da ovaj plan uspe, pa tako nude političku podršku i nastavljaju da pomažu teroriste u Siriji novcem i oružjem", rekao je Asad.

Izaslanik UN će iz Damaska otputovati popodne u Teheran, prenela je iranska agencija IRNA, pozivajući se na neimenovane izvore. IRNA prenosi da niko od iranskih zvaničnika nije želeo da potvrdi vest o Ananovom dolasku.

Anan je i posle prethodne posete Damasku otputovao u Iran, koga smatra ključnim u naporima da se pronađe rešenje za sirijsku krizu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво