Читај ми!

Klintonova upozorava Rusiju i Kinu

Rusija i Kina će platiti cenu jer podržavaju režim Bašara el Asada. Primedba neprimerena, poručuju iz Moskve. Učesnici konferencije "Prijatelji Sirije" u Parizu traže Asadov odlazak i najavljuju veću pomoć sirijskoj opoziciji. Prebegao general blizak Asadu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton poručila da Rusija i Kina moraju da plate zbog blokiranja sankcija UN sirijskom režimu.

"Nije dovoljno samo doći na sastanak 'Prijatelja Sirije' jer, kažem vam to otvoreno, mislim da Rusija i Kina ne smatraju da treba da plate bilo kakvu cenu zbog toga što podržavaju režim Asadov", rekla je Klintonova.

Prema njenim rečima, jedini način za promenu jeste da svaka država koja je ovde predstavljena direktno i hitno jasno pokaže da će Rusija i Kina platiti cenu toga što usporavaju napredak. "To se više ne sme tolerisati", dodala je američka državna sekretarka.

Peking i Moskva su prošle godine u dva navrata uložili veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji.

"Zatražite od Rusije i Kine da se ne drže po strani i da počnu da podržavaju legitimne težnje sirijskog naroda", rekla je Klintonova.

Klintonova je, takođe, osudila zemlje koje su pristale da sarađuju radi pomoći sirijskom narodu, ali ne žele da uvedu Damasku embargo jer, kako je ocenila, omogućavaju Asadu da ostane na vlasti.

"Ono što ga održava jeste novac iz Irana i pomoć Rusije, kao i neuspeh zemalja da pojačaju i sprovedu sankcije", navela je Klintonova.

Učesnici sastanka "Prijatelja Sirije" zatražili su od sirijskog predsednika Bašara el Asada da se povuče s vlasti, pozvali Savet bezbednosti UN da odlučno reaguje, založili se za jače sankcije Damasku i obećali znatno veću pomoć sirijskoj opoziciji.

Oni čije bi prisustvo kompromitovalo kredibilitet tranzicije treba da se udalje. U tom kontekstu, Bašar el Asad treba da se povuče s vlasti", navedeno je u zaključku sastanka u Parizu, kojem su prisustvovali predstavnici stotinjak zapadnih i arapskih država i organizacija.

Učesnicij konferencije su poručili da Savet bezbednosti UN treba da podrži specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana usvajanjem rezolucije koja bi podržala njegov mirovni plan u šest tačaka.

Kako se navodi u završnom dokumentu, šefovi diplomatija i visoki funkcioneri odlučili su da znatno povećaju pomoć sirijskoj opoziciji, a neki su obećali i da će joj dostaviti sredstva za komunikaciju.

Na sastanku je odlučeno da se "Prijatelji Sirije" sledeći put sastanu u Maroku, dok se Italija ponudila da bude domaćin narednog susreta.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg saglasio se da zemlje koje ne uvedu sankcije Asadovom režimu dozvoljavaju da se ubistva u Siriji nastave.

"Nema načina da se ostane po strani. Ukoliko ne uvedete sankcije i ne sprovedete ih na konkretan način u delo, time omogućavate Asadovom režimu da nastavi da ubija sirijski narod", poručio je britanski šef diplomatije.

Njegov nemački kolega Gvido Vestervele založio se za "nevojnu rezoluciju UN" i jače sankcije Damasku i ocenio da mirna i demokratska tranzicija "isključuje političku ulogu za Asada".

"Ne možemo da razgovaramo o vojnim merama, ne u ovom trenutku i ovoj prostoriji, o tome ćemo govoriti na drugim sastancima ako se pokaže da sprovođenje sankcija nije ostvarilo očekivani napredak", poručio je Vestervele.

Francuski predsednik Fransoa Oland je, otvarajući konferenciju, ocenio da je Sirija postala pretnja međunarodnom miru i bezbednosti i da SB UN mora hitno da reaguje kako bi podržao mirovni plan za tu zemlju.

Oland je, takođe, pozvao Rusiju da podrži promenu režima u Damasku i založio se za pooštravanje sankcija Damasku, veću podršku pobunjeničkim grupama i slanje više humanitarne pomoći u tu zemlju.

Prebeg Asadovog generala

Sastanak u Siriji odvijao se u trenutku kada je obelodanjeno da je brigadni general Manaf Tlas, istaknuti član najužeg kruga sirijskog predsednika Bašara al Asada, napustio Asadove redove i prebegao.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao je da je Tlas na putu ka Parizu. Tlas je bio pripadnik elitne Republikanske garde i sin bivšeg ministra odbrane Sirije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da su zapadne zemlje pitale Moskvu da pruži Asadu azil i da je Rusija mislila da je u pitanju šala.

Lavrov je dodao da u posetu Moskvi naredne sedmice dolaze dva istaknuta lidera sirijske opozicije - čelnik Sirijskog nacionalnog saveta Abdelbaset Sida kao i još jedan vođa opozicije, Mišel Kilo.

Sastanak u Parizu je bio treći po redu sličan skup grupe koja okuplja SAD, Francusku, Britaniju, Nemačku, arapske države - Saudijsku Arabiju i Katar, zatim najveći broj članica Evropske unije i Arapske lige.

Kako prenose svetske agencije, diplomate u UN uveliko pripremaju dokument u kome će biti zahtevane restrikcije na izvoz nafte i druge vrste komercijalnog poslovanja sa sirijskom vladom, ako ne primeni odredbe Ananovog plana.

O rezoluciji UN bi moglo da se raspravlja već sledeće sedmice, sudeći prema najavama američkih zvaničnika, ali bez saglasnosti Moskve i Pekinga, i ona bi mogla, poput ranijih, da doživi neuspeh.

Rusija i Kina su na konferenciji o Siriji, održanoj prošle subote u Ženevi, odbacile Ananov nacrt o prelaznoj vladi. Prema tom predlogu, Asad bi, kao i opozicija, mogao da se suprotstavi imenovanju bilo kog člana buduće vlade.

Prema podacima sirijskih aktivista, u krvoproliću u Siriji od marta prošle godine je ubijeno više od 16.500 ljudi.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво