Читај ми!

Ban za ukidanje smrtne kazne

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao sve zemlje sveta da ukinu smrtnu kaznu. Ban zabrinut zbog toga što se smrtna kazna u nekim zemljama izvršava i nad maloletnim osobama.

Smrtna kazna je apsurdan čin koji niko ne sme počiniti, poručio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun na panelu posvećenom ukidanju smrtne kazne. Prvi čovek svetske organizacije je u sedištu UN u Njujorku pozvao sve zemlje u svetu da ukinu smrtnu kaznu.

"Oduzimanje života je toliko apsolutan, tako nepovratan čin koji jedno ljudsko biće ne sme počiniti nad drugim, čak ni kada za to ima podršku zakona", rekao je Ban.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je posebno zabrinut što se u nekim zemljama smrtna kazna primenjuje i nad maloletnim osobama.

Nekoliko zemalja, među kojima su Argentina, Burundi, Gabon, Litvanija, Togo i Uzbekistan, ukinulo je smrtnu kaznu kada je Generalna skupština UN to zatražila 2007. godine, podseća agencija AP.

Prema podacima UN, 150 zemalja je ili ukinulo smrtnu kaznu ili je ne primenjuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара