Читај ми!

Neonacisti pomagali Palestincima?

U masakr na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine bili umešani i neonacisti, piše nedeljnik "Špigl". Pre četrdeset godina ubistvo izraelskih sportista i trenera bacilo je veliku senku na Olimpijske igre. Prethodno neobjavljena dokumenta u koja je "Špigl" imao uvid pokazuju da su, uz znanje policije, u taj čin umešani neonacisti.

Prema dokumentima u koje je imao uvid nedeljnik Špigl, nemački neonacisti pomogli su palestinskim teroristima da na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine upadnu u apartman izraelskih sportista. Taj teroristički napad bacio je veliku senku na Olimpijske igre.

Pripadnici terorističke grupe "Crni septembar" 5. septembra 1972. godine kidnapovali su devet izraelskih sportista i zahtevali oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika iz Izraela.

Prilikom akcije oslobađanja na vojnom aerodromu u Minhenu, sportisti koji su se nalazili u dva helkoptera su ubijeni. Troje palestinskih terorista je preživelo.

Ukupan krvavi bilans bio je 17 mrtvih, pošto je, osim sportista, stradao i jedan nemački policajac, kao i pet terorista.

Pripadnici neonacističke grupe Vilijem Pol i njegov saradnik Vofgang Abramovski uhapšeni su oktobra 1972. godine sa velikom količinom automatskog oružja i ručnih bombi. Oni su, navodno, planirali da izvrše napad na jedan zatvor kako bi oslobodili svog saborca.

Među dokumentima koji su pronađeni kod Pola i Abramovskog, bilo je i preteće pismo palestinske organizacije "Crni septembar" upućenog sudiji koji je bio zadužen za minhenski masakr.

U pismu, "Crni septembar" je pretio odmazdom protiv sudije, ako ne zabrani agentima izraelske obaveštajne službe da učestvuju u ispitivanju palestinskih terorista.

U izveštaju minhenske policije ističe se da je pregledom oružja pronađenog kod nemačkih neonacista zaključeno da ono ima iste karakterisitike kao i oružje pronađeno kod Palestinaca.

S druge strane, Špigl piše da je sedam nedelja pre napada dortmundska policija dostavila bezbednosnoj službi podatak da se jedan čovek "arapskog izgleda" tajno sastao sa Polom.

"Isplivavalo" je ime Sad Vali, što je bilo tajno ime palestinskog terosiste Abu Dauda, koga smatraju čovekom koji je u minhenskom masakru "vukao konce", navodi list, pozivajući se na dokumente tajne službe.

U objavljenim dokumentima nema nijednog dokaza da su istražitelji Federalne kancelarije za kriminalne istrage, koje je obavestila dortmundska policija da je Vali u Nemačkoj, učinili išta da ga pronađu.

Vilijem Pol, koji danas pod drugim imenom piše kriminalističke priče, pomogao je više puta Daudu i radio kao šofer, a danas je skoro siguran da je tada nesvesno bio umešan u pripremu atentata.

"Ja sam Abu Dauda vozio širom Nemačke, gde se on u različitim gradovima susretao sa Palestincima", rekao je Pol tom magazinu.

Kao rezultat toga, Abu Daud tj. Sad Vali, mogao je nesmetano da boravi u svojoj hotelskoj sobi u Minhenu pre napada, gde se sastajao sa teroristima i telefonom razgovarao sa svojim saradnicima iz Libije i Tunisa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво