Читај ми!

Vatikan na iskušenjima

Sveta stolica potvrdila da je papin batler Paoli Gabrijele uhapšen zbog sumnje da je tajna dokumenta prosleđivao medijima. Nova afera nazvana "Vatiliks" izbila zbog sadržaja tajnih dokumenata, objavljenih u novoj knjizi "Njegova svetost", a kojima se ukazuje na mutno poslovanje Vatikanske banke.

Vatikan je potvrdio da je lični batler pape Benedikta Šesnaestog uhapšen zbog sumnje da je poverljiva dokumenta tajno prosleđivao medijima, čime je ionako uzbudljiva priča o borbama za vlast, intrigama i korupciji u vrhu katoličke crkve začinjena holivudskim obrtom.

Paoli Gabrijele, laik koji živi u Vatikanu, uhapšen je u sredu pošto su kod njega pronađena tajna dokumenta, rekao je portparol papske države Frederiko Lombard.

Gabrijele je u javnosti često viđan uz papine skute, i bivao je na prednjem sedištu papinog otvorenog džipa, kad bi poglavar rimokatoličke crkve išao u zvanične posete. Lombardi je istakao da Gabrijela tokom istražnih radnji u Vatikanu zastupaju zastupaju dva advokata.

Afera poznatija kao "Vatiliks" ozbiljno je uzdrmala reputaciju papske države dok ona nastoji da dokaže svetu kako je konačno postala finansijski transparentna i da je odbacila imidž poreskog raja kojeg potresaju skandali.

Dokumenta iz Vatikana koja su dospela u štampu podrila su ove napore, ukazujući na korupciju u finansijskom sektoru papske države, kao i na interna prepucavanja u vezi sa nastojanjima Svete stolice da se pokaže transparentnom.

Čini se, međutim, da je cilj ovog "curenja" dokumenata bio da se u javnosti diskredituje državni sekretar Vatikana, kardinal Tarsisio Bertone - najpoverljiviji čovek pape Benedikta Šesnaestog.

Skandal je prošle sedmice još više dobio na težini, izlaženjem knjige "Njegova svetost" u kojoj je reprintovana prepiska osetljive sadržine između pape i kardinala Bertonea.

Vatikan je knjigu nazvao "kriminalnom" i zapretio tužbama autoru, italijanskom novinaru Đanluđiju Nuciju, izdavaču, kao i svima koji su omogućili da dokumenta procure u javnost.

Nuci, autor knjige "Vatikan SpA", obelodanio je mutno poslovanje Vatikanske banke, a kao osnov su mu poslužila upravo - tajna dokumenta.

Ovaj novinar je rekao da su mu dokumenta nudili izvori iz samog Vatikana i da su to bila dokumenta novijeg datuma pri čemu se kardinal Bertone u mnogima od njih prikazivao u negativnom svetlu.

Nuci je ove sedmice održao konferenciju za novinare na kojoj je branio svoju knjigu i rekao da se ne plaši Vatikana.

Inače, šefa Vatikanske banke Etorea Gotija Tedeskija je pre dva dana smenio nadzorni odbor te institucije, a izvori bliski istrazi kažu da je i za njega utvrđeno da je javnosti prosleđivao tajna dokumenta.

Zvanični razlog uskraćivanja poverenja bilo je neobavljanje posla koji mu je bio poveren kao predsedniku banke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи