Читај ми!

Sarkozi, tužbom protiv Gadafijeve senke

Pošto je sajt "Mediapart" obajvio "lažni" dokument u kome se tvrdi da je predsedničku kampanju Nikole Sarkozija 2007. godine finansirao Moamer Gadafi, Sarkozi najavio da će podneti tužbu protiv tog informativnog portala.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi najavio je da će podneti tužbu protiv informativnog sajta Mediapart zbog toga što je objavio "lažni" dokument u kome se tvrdi da je njegovu predsedničku kampanju iz 2007. godine finansirao bivši libijski vođa Moamer Gadafi.

"Tužićemo Mediapart. Taj dokument je ordinarna laž, dve osobe koje su navodno poslale i dobile taj dokument u međuvremenu su to demantovale", rekao je Sarkozi, koji je i kandidat u drugom krugu predsedničkih izbora koji su zakazani za 6. maj.

U izjavi za TV Frans 2, Sarkozi je naveo da će tužbu podneti "pre kraja" izborne kampanje.

"Ne može sve da prođe. Postoji određena etika, postoje oni koji lažu i prave greške, i njih pravosuđe mora da osudi. Ne može sve biti opravdano u izbornoj kampanji", istakao je francuski predsednik.

Informativni sajt Mediapart objavio je dokument koji pripisuje bivšem šefu libijske obaveštajne službe Musi Kusi, a u kome se spominje "načelni dogovor" s Tripolijem iz 2006. o finansiranju Sarkozijeve kampanje u iznosu od oko 50 miliona evra.

Kusa: Priča falsifikat

Sajt Mediapart ne navodi da li je do tog finansiranja zaista i došlo, ali levica je u subotu zatražila od Sarkozija da se izjasni o tom slučaju, da zatraži pokretanje istrage i da se imenuje nezavisni sudija.

U izjavi za AFP, Musa Kusa je demantovao informacije Mediaparta. "Sve te priče su falsifikovane. Jasno je da je sve što je o tome rečeno falsifikovano", rekao je Kusa.

Sarkozi, kome ankete javnog mnjenja nisu naklonjene, suočio se u samom finišu izborne trke u kojoj je favorit kandidat socijalista Fransoa Oland sa optužbama da mu je Gadafi finansirao prethodnu predsedničku kampanju.

Prema najnovijoj anketi instituta Ipsos, Oland bi na predsedničkim izborima dobio u drugom krugu izbora 6. maja 53 odsto glasova, dok bi  Sarkozi osvojio 47 odsto glasova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво