Читај ми!

Pesmom protiv Brejvika

Desetine hiljada Norvežana u blizini suda u kojem se sudi Andersu Brejviku pevalo pesmu za koju je rekao da je mrzi, jer je „marksistička".

Oko 40.000 Norvežana okupilo se na trgu u Oslu, nadomak sudnice u kojoj se sudi Andersu Beringu Brejviku, i otpevalo pesmu „Deca duge", za koju je masovni ubica rekao da je mrzi, jer smatra da je „marksistička propaganda".

Takvom akcijom Norvežani su želeli da pokažu esktremisti i masovnom ubici da nije uspeo da sruši njihovo tolerantno društvo.

"Mi smo pobedili", rekao je okupljenima folk pevač Lilebjorn Nilsen, koji je izvođač pesme, inače norveške obrade američkog hita "My Rainbow Race", a hor od 40.000 pevača predvodio je njegov kolega Pet Seger.

Kako javljaju norveški mediji, mnogi okupljeni imali su ruže u kosi i suze u očima dok su pevali.

Akcija na trgu nadomak suda usledila je kao rezultata kampanje na internetu, koju su na Fejsbuku pokrenula dvojica Norvežana, pogođeni Brejvikovim rečima iz sudnice, da su pesma „Deca duge" i pevač Nilsen "vrlo dobar primer marksizma koji se infiltrirao na kulturnu scenu i da su njegove pesme tipičan primer ispiranja mozga Norvežana".

Brejvik je rekao da najviše iz te pesme mrzi stihove "Zajedno ćemo živeti, svaka sestra i svaki brat, mala deca duge i zelena Zemlja".

Andreasu Brejviku sudi se u Oslu zbog ubistva 69 uglavnom mladih ljudi, članova podmlatka Laburističke stranke, na ostrvu Utoja i podmetanja bombe blizu sedišta Vlade u Oslu, u čijoj je eksploziji poginulo osmoro ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво