Pariz i Berlin prete Šengenu

Ukoliko na spoljnim granicama EU, posebno na njenim južnim i istočnim granica, ne bude uspostavljena zadovoljavajuća zaštita od ilegalnih useljenika Nemačka i Francuska će ponovo uvesti svoje granične kontrole, upozorili ministri unutrašnjih poslova te dve zemlje. Nikola Sarkozi zapretio izlaskom iz Šengena.

Nemačka i Francuska zapretile su ponovnim uvođenjem graničnih kontrola ukoliko na spoljnim granicama Evropske unije, odnosno Šengenskog sporazuma na jugu i istoku kontinenta, ne bude uspostavljena zadovoljavajuća zaštita od ilegalnih useljenika.

Pozivajući se na pismo koje su na ovu temu kolegama u EU uputili nemački i francuski ministri unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih i Klod Gean, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung.

Dvojica ministara zahtevaju da se nacionalnim vladama da pravo da onda kada same smatraju da je to nužno, na 30 dana uvedu graničnu kontrolu na svojim, unutaršengenskim granicama.

O francusko-nemačkom predlogu bi ministri unutrašnjih poslova EU trebalo da raspravljaju na sastanku u Luksemburgu narednog četvrtka.

Odluka bi, pak, mogla da bude doneta najranije u junu, prenosi nemački list navode zvaničnika Danske, koja trenutno predsedava EU.

Zidojče cajtung citira jednog evropskog diplomatu visokog ranga koji je ovaj predlog nazvao iznenađujućim. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je, doduše, već u svojoj predizbornoj kampanji zapretio istupanjem iz Šengena, ali nemačka savezna vlada do sada nije imala nikakve rezerve u pogledu ovog sporazuma.

Berlinski vladini krugovi, kako prenosi nemački dnevnik, odbijaju interpretacije po kojima je ovaj predlog predizborna pomoć nemačke konzervativno-liberalne vlade Sarkoziju. Želja je, kako se navodi, da se razjasni da o graničnoj kontroli odlučuju nacionalne vlade, a ne Brisel.

Ovo je sporna tačka u debati o Šengenskom sporazumu u Uniji. Evropska
komisija želi da, uprkos protivljenju više zemalja članica, ubuduće ona bude poslednja instanca koja će odlučivati o eventualnom ponovnom uvođenju graničnih kontrola.

Nemačka, Francuska i Španija su i ranije nagovestile da u ovom pitanju žele da sačuvaju nacionalni suverenitet.

Šengenski sporazum, sklopljen 1985. godine i kojem je do sada pristupilo 25 država Evrope, predviđa ukidanje graničnih kontrola među njima, ali su izuzeci mogući. Prošle godine je privremeno sporazum suspendovala Francuska, želeći da spreči dolazak izbeglica iz Severne Afrike preko Italije.

Prošlog leta je Danska kratko vreme kontrolisala granice prema Švedskoj i Nemačkoj, što je izazvalo kritike članica EU. To je bio povod da Evropska komisija ponudi novo, sada sporno rešenje za važenje Šengenskog sporazuma.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. apr 2012, 14:41)
Нићифор [neregistrovani]

E ПА

Е па "Никола" нема оћеш нећеш...Сами сте тражили сад гледајте...

(petak, 20. apr 2012, 14:40)
anonymous [neregistrovani]

nn

upropastili su nase drzave pa sad im smeta sto idemo kod njih pa bi nam zabranili ulaz