Читај ми!

Šok u sudnici

Anders Brejvik šokirao prisutne na suđenju u Norveškoj jezivim opisom masakra koji je izvršio na ostrvu Utoja 22. jula prošle godine ubivši 69 ljudi. Među prisustnima u sudnici bili su i preživeli masakra koji su zagrljeni jecali slušajući iskaz ubice.

Masovni ubica Anders Bering Brejvik šokirao je prisutne na suđenju u Norveškoj jezivim opisom masakra koji je izvršio na ostrvu Utoja 22. jula prošle godine ubivši 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.



Među prisustnima u sudnici bili su i preživeli masakra koji su zagrljeni jecali slušajući iskaz ubice, a njegovo svedočenje u oblasnom sudu u Oslu prenošeno je uživo u još 17 sudnica gde su bile okupljene porodice žrtava.

Dajući za pravo onima koji su upozoravali da će danas biti možda najteži dan njegovog svedočenja, Brejvik nije ispustio ni jedan detalj svog stravičnog divljanja.

Izjavio je da je pucao na uspaničene omladince iz neposredne blizine. "Neki od njih su bili potpuno paralisani. Nisu mogli da beže. Stajali su ne mičući se. Jako čudno. To je nešto što vam nikada ne prikazuju na televiziji," rekao je on, prenosi AP.

Brejviku (33) se pred sudom u Oslu sudi zbog toga što je 22. jula prošle godine aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu i ubio osam, a ranio više od 200 ljudi, a potom na obližnjem ostrvu Utoji iz automatskog oružja ubio još 69 ljudi, mahom tinejdžera koji su bili u omladinskom kampu Laburističke stranke.

Optuženi je danas opisao kako je otišao na ostrvo Utoja prerušen u policajca, noseći pušku i pištolj. Poneo je, kako kaže, i vodu jer je znao da će mu se grlo osušiti od stresa.

Prve dve žrtve su bile Monika Boese, jedna od organizatora kampa i policajac Tornd Bernsten koji je bio angažovan kao obezbeđenje. "Čak i telo mi se opiralo kada sam uzeo oružje. Stotinu glasova u mojoj glavi mi je govorilo "nemoj to da uradiš," rekao je Brejvik.

Ekstremista je prethodno danas u sudnici rekao da je "u normalnim okolnostima sasvim prijatna osoba", ističući da je proveo godine u nastojanju da otkloni emocije putem meditacije i treninga."Morate da odaberete taktiku i strategiju dehumanizovanja neprijatelja, odnosno onih koje smatram legitimnim metama", kazao je on.

Masovni ubica je priznao ubistva u Oslu i na ostrvu Utoja, ali se izjasnio da nije kriv jer su njegove žrtve izdale Norvešku prihvatanjem imigranata. On sebe vidi kao "viteza" koji se herojski bori da zaštiti Norvežane od "muslimanske invazije" do koje je dovela velikodušna imigraciona politika laburističke vlade.

Brejvik je juče pred sudom izjavio da je planirao da ubije čitavu norvešku vladu, da žali što nije ubio svih 569 ljudi na ostrvu Utoja, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave bivšoj premijerki i postavljanju tog snimka na Internet, po uzoru na Al Kaidu.

Naveo je i da je, pripremajući se za masakr, proučavao bombaške napade na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993.godine i posebno u Oklahomi 1995. godine.

 

Atmosfera u sudnici je bila teška, a glavni sudija Venče Elizabet Arncen rekla je preživelima i članovima porodica ubijenih da mogu da napuste sudnicu kad god budu osetili potrebu da to učine.

Suđenje Brejviku bi moglo da traje 10 nedelja. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme. Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво