Читај ми!

Brejvik pred sudom

Počelo suđenje Norvežaninu Andersu Brejviku, osumnjičenom za ubistvo 77 ljudi. Višestruki ubica rekao da ne priznaje sud i porekao optužbe za terorizam i krivičnu odgovornost za ubistva, izjavivši da je delovao u samoodbrani.

U Oslu je počelo suđenje Andersu Brejviku, koji je u julu prošle godine ubio 77 osoba. Višestruki ubica rekao je da ne priznaje sud i porekao optužbe za terorizam i krivičnu odgovornost za ubistva, izjavivši da je delovao u samoodbrani.

Na početku suđenja nakon desničarskog salutiranja u prepunoj sudnici, Brejvik se rukovao sa tužiocima i sudskim službenicima.

"Priznajem dela, ali ne i krivičnu odgovornost i uradio sam to u samoodbrani", izjavio je Brejvik u sudnici u Oslu prvog dana desetodnevnog suđenja, prenela je agencija AFP.

Pošto je tužilac Inga Bejer Engh gotovo sat vremena čitala optužnicu protiv Brejvika uključujući "akte terorizma" uz navođenje imena svih 77 žrtava i kako su izgubili život, optuženi je opisao svoje postupke kao "surove, ali neophodne".

Prema njegovim tvrdnjama, on je ta dela izveo sam, u samoodbrani, a protiv onih koje je nazvao "državnim izdajnicima" zbog otvaranja Norveške i dovođenja do multikulturalizma sa dozvoljavanjem "muslimanske invazije Evrope".

U jednom trenutku Brejvik se rasplakao, kad su prikazane slike Ričarda Lavljeg Srca i drugih krstaša iz njegovog manifesta objavljenog na internetu.

Još tokom istrage Brejvik je priznao da je aktivirao automobil-bombu u centru Osla i ubio osam, a zatim još 69 tinejdžera na ostrvu Utoji u omladinskom kampu Radničke partije kod glavnog grada Norveške.

Sebe je opisao kao pisca koji trenutno radi iz norveškog zatvora i mada je istražiteljima naveo da je borac protiv krajnje-desničarske ekstremističke grupe oformljene po uzoru na Vitezove templare (hrišćane koji su ratovali krstaškim ratovima), policija nije našla ni traga o toj organizaciji.

Desničarski fanatik, kako ga opisuju agencije, ušao je u sudnicu s lisicama na rukama u pratnji zatvorskih čuvara i pozdravio sud i prepunu sudnicu podignutom stisnutom pesnicom, da bi zatim izjavio da ne priznaje sud.

Optuženi je naveo da ne priznaje autoritet sudije Venče Elizabet Arntzen, jer je ona, navodno, rekla da je prijateljica sa sestrom bivšeg norveškog premijera i lidera norveške Laburističke stranke Gro Harlem Brundtlanda, jednog od krivca za multikulturalizam.

Tokom istrage Norvežanin je u jednom ispitivanju proglašen mentalno obolelim, uz ocenu da je obavezno njegovo psihijatrijsko lečenje, ali na drugom je utvrđeno da je "mentalno kompetentan" da bude poslat u zatvor.

Agencija AP navodi da je na sudijama Okružnog suda u Oslu da odluče koja je od tih dijagnoza verodostojnija, pošto je za krivična dela koja mu se stavljaju na teret predviđena zatvorska kazna u trajanju do 21 godinu.

Optuženi je najavio da će proces iskoristiti za promovisanje svojih antimuslimanskih stavova.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво