Читај ми!

Deterdžent kao keš

Prašak za veš "tajd" sve češće se koristi u SAD kao sredstvo plaćanja na crnom tržištu, posebno omiljeno među dilerima droge.

Velike krađe sredstava za pranje veša u SAD skrenule su pažnju na činjenicu da se ona koriste kao valuta na crnom tržištu. Amerikanci i svet navikli su na slike o skladištima narkotika i oružja, ali ne i na skladišta ukradenog praška za pranje veša, koja se u SAD sve češće otkrivaju.

U Merilendu je uhapšena banda lopova koja je ukrala prašak za veš marke "tajd" u vrednosti od 125.000 dolara i smestila ga u svoje skladište. Prema podacima policije, u Merilendu to nije jedinstven slučaj, jer "tajd" već duže važi za "tečno zlato" na ulici, prenosi bečki dnevnik Prese.

Naime, "tajd" se koristi kao jedna vrsta valute na crnom tržištu. Slični slučajevi poznati su u Kalforniji, Oregonu i drugim državama SAD. Jedna boca "tajda" u radnji košta 10 do 20 dolara, a na ulici između pet do 10 dolara.

Lopovi kupuju heroin i druge narkotike za prašak za veš. Ponekad vidimo ljude koji se ulicama šetaju sa šest, sedam boca "tajda", rekao je jedan neimenovani policajac iz Oregona dnevniku Dejli.

Krađa "tajda" još nije postala nacionalni fenomen, ali su pojedini supermarketi već uveli posebnu zaštitu od krađe sredstava za pranje veša.

Inače, omiljenost "tajda" na crnom tržištu ima više razloga. Prvi jeste da je gotovinsko plaćanje u SAD postalo sve neuobičajnije, a novčanica od 100 dolara se skoro nigde ni ne prima.

Drugi razlog jeste da pojedini narko-dileri svoj novac gotovo u bukvalnom smislu te reči peru "tajdom". Isto tako, devalvacija dolara, ali i sve veće siromašenje naroda doprinelo je tome da je sredstvo za pranje veša postao valuta.

Prese podseća da su se i Belorusi prošle godine, zbog hiperinflacije, dali u kupovinu prašaka i šampona, koje su koristili kao zamenu za nacionalnu valutu. "Tajd" je najomiljenija marka praška u SAD i koriste ga gotovo svi socijalnoekonomski slojevi, ukazuje austrijski dnevnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво