Читај ми!

Snimci zločina ostaju u arhivi

Al Džazira neće emitovati snimke Muhameda Meraha, koje je on načinio dok je ubijao ljude u Francuskoj. Otac "ubice iz Tuluza" Benalel namerava da tuži francuske vlasti za ubistvo svog sina u vreme napada na njegov stan.

Arapska televizijska mreža Al Džazira odlučila je da ne emituje video snimke koje je Muhamed Merah načinio dok je, sa kamerom oko vrata, u ime Al Kaide ubijao ljude u jugozapadnoj Francuskoj.

Arapska TV mreža je zaključila da snimci ne sadrže informacije koje već nisu poznate javnosti i da ih ne treba emitovati, kao i da bi emitovanjem tog materijala prekršila svoje etičke principe, rekao je agenciji Rojters jedan od zaposlenih u Al Džaziri.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi prethodno je pozvao televizijske kanale da se uzdrže od prikazivanja video snimaka, čija je kopija dostavljena predstavništvu Al Džazire u Parizu u ponedeljak, a poslata je prošle srede iz Tuluza, u vreme kada je Merahov stan već bio pod policijskom opsadom.

Merahov otac preti tužbom

Otac "ubice iz Tuluza", Francuza Muhameda Meraha, Benalel, namerava da tuži francuske vlasti za ubistvo svog sina u vreme napada na njegov stan, prenosi Frans pres.

"Nameravam da unajmim najbolje advokate i radiću do kraja života kako bih ih platio", rekao je Benalel Merah.

On smatra da je iskusna francuska specijalna jedinica imala mogućnost da sačuva njegovog sina u životu, koristeći, između ostalog, specijalni gas. "Opredelili su se da ga ubiju", rekao je Benalel Merah.

Muhamed Merah ubijen je, prema rečima načelnika policijskog specijalnog odreda Amorija de Otkloka, verovatno snajperskim hicem dok je pokušavao da skoči sa balkona prvog sprata.

Posle okončanja operacije, predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je da je "sve bilo učinjeno da bi se Muhamed Merah priveo pravdi". Međutim, kao šef države nije nameravao "da rizikuje živote ljudi za ostvarenje tog cilja".

Prema policijskim informacijama, Muhamed je 19. marta ispred jevrejske škole u Tuluzu ubio četiri osobe, od kojih troje dece, a pre toga trojicu francuskih vojnika severnoafričkog porekla.

Merah, koji je pre smrti rekao da ga je inspirisala teroristička organizacija Al Kaida, priznao je da je ubio trojicu vojnika, troje jevrejske dece i njihovog učitelja rabina.

Tužilac iz Pariza, koji je zadužen za Merahov slučaj, prošle nedelje je izjavio da je Merah snimio sva ubistva koja je počinio.

U međuvremenu, Merahov otac je saopštio da će on biti sahranjen u Alžiru odakle vodi poreklo, preneo je AFP. "Uz Božju volju, odlučio sam da sahranim sina u Alžiru", rekao je Muhamed Benalel Merah.

Žipe: Merahov otac bolje da ćuti

Otac Muhameda Meraha trebalo bi da ćuti u svojoj sramoti, a ne da preti tužbom zbog smrti svog sina koga je ubila policija, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe.

"Da sam ja otac takvog monstruma, ćutao bih u svojoj sramoti", rekao je Žipe francuskom radiju Klasik, prenosi AFP.

Visoki savetnik predsednika Nikole Sarkozija, Anri Geno, takođe je kritikovao pretnju Muhamedovog oca Benalela Meraha da će podneti tužbu protiv francuskih vlasti zbog toga što je njegov sin ubijen umesto da ga je policija ostavila u životu.

"To je njegovo pravo, ali samo jedna reč mi pada na pamet - nepristojnost", rekao je Geno, podsećajući da je sin tog čoveka bio monstrum koji je počinio hladnokrvna ubistva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво