Читај ми!

Napad na jevrejsku školu u Tuluzu

Najmanje troje dece i jedna odrasla osoba poginuli su u pucnjavi ispred jevrejske škole u Tuluzu. Jevreji i Izrael užasnuti napadom. Napad izvela ista osoba koja je prošle sedmice ubila trojicu francuskih vojnika, rekao Nikola Sarkozi.

U pucnjavi koja se danas dogodila ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu četiri osobe su poginule, od kojih troje dece, a jedna je teško povređena, saopštilo je tužilaštvo.

Među poginulima su jedan profesor i troje dece, uzrasta od tri, šest i deset godina, od kojih je dvoje njegovo, izjavili su očevici i roditelji dece, a preneo AFP.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da će na jugozapadu zemlje, u oblasti gde se napad dogodio, biti preduzete izuzetne mere bezbednosti a region će biti stavljen pod najvišim stepenom opasnosti od terorizma.

Sarkozi je rekao da je današnji napad počinila ista osoba koja je prošle sedmice ubila trojicu francuskih vojnika.

"Mi znamo da je napade počinila jedna ista osoba, i da su sve žrtve ubijene iz jednog oružja - i vojnici i deca i rabin. Izgleda da je antisemitski motiv napad očigledan", rekao je Sarkozi.

Policija je saopštila da je u napadu, kao i u dva izvedena ranije ovog meseca u regionu istog grada, upotrebljen isti ukradeni motor. U istrazi učestvuje između 50 i 60 policajaca, uključujući i antiterorističke specijalce.

Sarkozijev suparnik na predseničkim izborima socijalista Fransoa Oland otkazao je sve sastanke predviđene za danas kako bi izrazio "solidarnost sa porodicama žrtava i jevrejskom zajednicom u Francuskoj", prenosi AFP.

Zaprepašćenje i neverica 

Veliki rabin Francuske Žil Bernhajm izjavio je da je "užasnut" i "zaprepašćen" jutrošnjim incidentom, dodajući da će odmah krenuti u Tuluz.

Predsednik Saveza jevrejskih studenata u Francuskoj (UEJF) Jonatan Hajun pozvao je vlasti da pojačaju bezbednosne mere u jevrejskim školama i sinagogama.

"Antisemitski i rasistički govori stvorili su atmosferu nesigurnosti za Jevreje u Francuskoj", istakao je on.

I evropski rabini su osudili "varvarski" napad na jevrejsku školu, prenosi francuska agencija.

Jevrejski evropski kongres zatražio je od francuskih vlasti da "učine sve" da pronađu napadača na jevrejsku školu.

"Nadamo se da će vlasti učiniti sve da pronađu počinioca" pucnjave, navodi se u saopštenju predsednika Kongresa Moše Kantora.

"Čini se da je ovde reč o planiranom napadu sa ciljem da se ubiju jevrejska deca. Kogod da je to učinio, na meti je imao jevrejsku zajednicu i njen najosetljiviji deo, omladinu, sa ciljem da širi strah u zajednici", rekao je Kantor.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo oštro je osudio napad. "Snažno osuđujem ovaj gnusan zločin i želim da izrazim duboko žaljenje", naveo je Barozo u saopštenju, izrazivši saučešće porodicama poginulih.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean je naredio da se povećaju mere bezbednosti oko svih jevrejskih škola u Francuskoj.

U Francuskoj živi najveća jevrejska zajednica u Evropi, koja broji oko 700.000 ljudi, podseća AFP.

Izrael je saopštio da je užasnut napadom na jevrejsku školu u Tuluzu. Portparol izraelskog Ministrastva inostranih poslova Jigal Palmor izjavio je AFP da je Izrael užasnut napadom i da veruje da će francuske vlasti rasvetliti tu tragediju i izvesti počinioce pred lice pravde.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара