Читај ми!

Pogubljeni bombaši iz metroa u Minsku

Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, počinioci bombaškog napada u Minsku u kojem je poginulo 15, a ranjeno više od 300 ljudi, pogubljeni su u skladu sa smrtnom kaznom koja im je ranije izrečena.

Beloruska nacionalna televizija ONT javila je da je i drugi osuđenik na smrt zbog terorističkog akta na stanici metroa u Minsku aprila 2011. godine, Dmitrij Konovalov, takođe pogubljen.

"Smrtne kazne Dmitriju Konovalovu i Vladislavu Kovaljovu su izvršene", javila je televizija u večernjem izdanju vesti.

Odluku o najtežoj kazni doneo je Vrhovni sud, uzimajući u obzir težinu krivičnog dela. U eksploziji na stanici "Oktobarska" 11. aprila prošle godine poginulo je 15 ljudi, a više od 300 je ranjeno, podseća agencija Belta.

Agencija RIA Novosti prenela je da je vest o izvršenju smrtne kazne nad Kovaljovom novinarima ranije danas potvrdila njegova majka, Ljubov Kovaljova.

Ona je dobila obaveštenje Vrhovnog suda datirano od 16. marta da je izvršena smrtna kazna nad njenim sinom, javlja ruska agencija, dodajući da porodica Konovalova ne komunicira sa novinarima i nije poznato da li su oni dobili neko obaveštenje iz suda.

Sud je ustanovio da je eksplozivnu napravu pripremio, u metro je doneo i aktivirao Konovalov, a da je Kovaljov znao da se teroristički akt priprema, ali to nije saopštio nadležnim organima, navodi RIA Novosti.

Belta je 14. marta javila, pozivajući se na televiziju "Belorusija 1", da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odbio da pomiluje dvojicu osuđenika, zbog izuzetne opasnosti koje oni predstavljaju po društvo.

Vrhovni sud je 30. novembra prošle godine saopštio kaznu Konovalovu i Kovaljovu za eksplozije u Minsku 11. aprila 2011. i Vitebsku septembra 2005, bez prava na žalbu.

Istovremeno, ruske novinske agencije prenose iz Brisela, da je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, posle pojavljivanja vesti o pogubljenju Kovaljova, pozvala Belorusiju da uvede moratorijum na izvršenje smrtne kazne, a u budućnosti i ukine njeno izricanje.

"Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost poziva Belorusiju, jedinu zemlju u Evropi koja primenjuje smrtnu kaznu, da se priključi globalnom moratorijumu na izvršenje smrtne kazne, što bi bio prvi korak ka njenom potpunom ukidanju", navodi se u saopštenju Eštonove.

Ističući da Eštonova zna za težinu zločina za koji su osuđeni i da pamti žrtve i tugu njihovih porodica, u saopštenju se navodi da "EU odbacuje smrtnu kaznu u bilo kojim okolnostima".

Agencija Interfaks prenela je i reči predsednika Ustavnog suda Belorusije Pjotra Miklaševiča u kojima sumnja da će posle pogubljenja Konovalova i Kovaljova uslediti moratorijum na izvršenje smrtne kazne u Belorusiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара