Читај ми!

Preminuo patrijarh Šenuda

Poglavar koptske pravoslavne crkve Šenuda Treći preminuo je u 89. godini. Smatra se najzaslužnijim za izvođenje koptske crkve iz izolacije i njeno otvaranje prema drugim crkvama.

Papa aleksandrijski i patrijarh cele Afrike, poglavar Koptske pravoslavne crkve, Šenuda Treći, umro je u 89. godini, saopštila je Koptska crkva.

Šenuda se smatra najzaslužnijim što je koptska crkva izašla iz izolacije i što je otvorena komunikacija sa drugim crkvama. Koptska crkva počela je da aktivno učestvuje i u Svetskom savetu crkava.

Posetio je Vatikan dva puta, kao i anglikansko crkveno sedište. Susretao se sa carigradskim, antiohijskim, ruskim, rumunskim i bugarskim patrijarhom, prenosi Verska informativna agencija.

Takođe se smatra zaslužnim za intenzivno pomaganje i jačanje koptskih crkvenih struktura u Evropi, a posebno u Americi, gde živi na stotine hiljada Kopta.

Mnogi Kopti su ga smatrali zaštitnikom njihove manjinske zajednice u zemlji čije većinsko stanovništvo čine muslimani.

Rođen 1923. godine kod Asijuta, na jugu Egipta, kao Nazir Gayed Rafail, Šenuda je bio 117. koptski poglavar. U Kairu je studirao filozofiju i arheologiju, a posle toga teologiju. Potom je predavao egzegezu i dogmatiku a 1954. godine se zamonašio u Vadi Natrunu.

Predsednik Egipta Anvar El Sadat stavio ga je 1981. u kućni pritvor i proglasio njegovo svrgavanje, koje crkva nije priznala. Četiri godine kasnije, dolaskom Mubaraka na vlast, pušten je na slobodu.

Tačan broj egipatskih hrišćana, Kopta, nije poznat. Procenjuje se da ih je osam do deset miliona, do 10 odsto stanovništva, mada su vlasti njihov broj uvek znatno umanjivale.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара