Читај ми!

Tragedija u Švajcarskoj

Najmanje 28 osoba, od kojih 22 dece, poginulo je u teškoj saobraćajnoj nesreći na jugu Švajcarske. Stradali učenici iz Belgije i Holandije, koji su se vraćali sa zimovanja.

Sinoć u udesu belgijskog autobusa na jugu Švajcarske poginulo je 28 osoba, od kojih 22 dece, saopštila je lokalna policija.

Prema prvim informacijama, ovo je najteža saobraćajna nesreća koja se ikad dogodila u Švajcarskoj.

Tragedija se dogodila u mestu Sjer, u južnom švajcarskom kantonu Vale. Vozilo je udarilo u stranu tunela između istočnog i zapadnog izlaza, iz za sada nepoznatih razloga.

Autobus je prevozio 52 putnika, odnosno dva školska razreda dece starosti 12 godina iz Flandrije, gradova Lomel i Heverle. Deca su se vraćala sa zimovanja u Val d'Anivjeu. Oba vozača autobusa su poginula u nesreći, povređeno je još 24 dece.

"To je događaj koji će istinski potresti sve Belgijance kada se ovog jutra probude i čuju tako tužne vesti", izjavio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Render francuskom radiju Evropa 1.

Render je rekao da je to bio jedan od tri autobusa kojima su se đaci vraćali sa skijanja u Val d'Anivijeru i da su se druga dva vratila u Belgiju.

Od 22 dece stradale u belgijskom autobusu devetoro su bili Holanđani, saopštilo je holandsko ministarstvo spoljnih poslova.

Stradala deca iz Holandije živela su u blizini granice sa Belgijom, potvrdio je portparol holandskog ministarstva Aad Meijer, prenela je agencija AFP.

Belgijski premijer Elio di Rupo jutros je otputovao u Švajcarsku gde se već nalaze roditelji postradale dece, koji su sinoć vojnim avionima prevezeni do Lozane blizu mesta gde se nesreća dogodila.

U Valeu je formiran štab za psihološku pomoć porodicama stradale dece.

Dan žalosti u Belgiji

Belgijski premijer je proglasio dan žalosti u Belgiji. "Dan nacionalne žalosti proglašen je posle strašne katastrofe", navodi se u saopštenju belgijske vlade.

Sve radijske i televizijske stanice neprestano izveštavaju o stravičnoj nesreći, podvlačeći da je to "dan tuge i žalosti za Belgiju".

Članovi vlade, političari, kraljevska porodica i poznate ličnosti saopštili su da su teško pogođeni nesrećom, izražavajući najdublje saosećanje s porodicama žrtava.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare lokalni komandant policije rekao je da se nikad nije dogodila tako teška nesreća i da su čak i spasioci, navikli na razne teške stvari, vidno potreseni.

"Ova drama će potresti celu Belgiju", rekao je belgijski ambasador u Švajcarskoj Žan Luiks, prenosi agencija ATS.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo uputio je belgijskom premijeru Eliju di Rupu i porodicama stradale dece izraze saučešća.

U planinskim predelima Švajcarske i ranije su se događale teške nesreće.

Jedan autobus se 2005. godine survao u klisuru u Valeu i tada je poginulo 12, a povređeno 15 osoba.

Kada je 2001. kamion udario u zid tunela Gothard u Alpima i zapalio se, poginulo je 11 ljudi.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи