I Kina posustaje?

Kineska vlada očekuje manji privredni rast za ovu godinu, ali i otvaranje devet miliona novih radnih mesta. Vojni budžet povećan na 106 milijardi dolara, ali i dalje relativno mali u odnosu na SAD.

Privreda Kine je počela da trpi posledice dužničke krize u Evropi - glavnog tržišta za njen izvoz - i posledice slabog oporavka američke ekonomije. Kineska vlada smanjila je prognozu rasta privrede za ovu godinu na 7,5 odsto, kako bi privredni razvoj bio održiv i efikasniji.

Na zasedanju Svekineskog narodni kongres koji ima tri hiljade delegata i najveći je svetski parlament, u centru pažnje bila su važna društvena i politička pitanja, pa i ovogodišnji rast privrede.

Poslednjih nekoliko godina, ciljevi koje je postavljala vlada, redovno su premašivani. U 2011. godini rast druge po veličini privrede sveta bio je 9,2 odsto, ali stručnjaci očekuju "zahlađenje". Kina treba da se bori i sa rastućom inflacijom.

"Glavni ciljevi u ovoj godini su privredni rast od 7,5 odsto, otvaranje više od 9 miliona novih radnih mesta, povećanje obima izvoza i uvoza za oko 10 odsto i nastavak ravnoteže plaćanja sa drugim državama", rekao je kineski premijer Ven Đabao.

Vlada želi napredak u restrukturiranju industrije, tako što će ohrabriti privatni kapital da ulaže u železnicu, finansije, energetiku, telekomunikacije, obrazovanje i zdravstvo. Da bi podstakli rast potrošnje, nastojaće da prihodi i gradskog i seoskog stanovništva prate privredni rast.

"Izveštaj je realan, jer je u protekle dve godine vlada uradila mnogo da zadrži ekonomski rast i poboljša uslove života", izjavio je delegat Čen Džangšui.

Kina ima gotovo dva i po miliona vojnika i najveća je armija na svetu. Budžet stalno raste i postao je drugi po veličini iza američkog. Peking kaže da je jedini cilj - odbrana zemlje.

"Kineski budžet za vojsku biće povećan za 11,2 odsto i iznosiće oko 106 milijardi dolara. Mi imamo veliku teritoriju, ali naš budžet za odbranu je relativno mali u poređenju sa budžetom drugih velikih zemalja", naveo je portparol kineske vlade Li Žaosing.

Na kongresu se polako priprema teren za tranziciju vlasti. Predsednik Hu Đintao i vođe Komunističke partije starije generacije, spremaju se da u septembru nakon decenije vlasti, predaju vođstvo zemlje mlađima. Do tada kineske vlasti žele da ubede svet da je vlast stabilna i jedinstvena.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 30. mar 2012, 11:45)
anonymous8 [neregistrovani]

888

Naravno da su najbogatije mikro drzavice koje broje tudje pare i tako ce uvek biti. Zapad je za mene uvek bio ,,zvezda danica,,i za sve ljude koji zele da zive od svog rada i imaju dostojanstvo,ali nista nije vecno.Dok zapadnjaci prave neke krezere,na kojima se dosadjuju i kucerine koje najveci deo godine nisu iskoriscene, Kinezi jos uvek zive skromno,odnosno ispod svojih mogucnosti,ali imaju veliku investicionu potrosnju(domacini ljudi)I razlika izmedju njih i zapada se ubrzano smanjuje.Imaju moje simpatije.

(subota, 10. mar 2012, 08:05)
anonymous [neregistrovani]

...

Можда Кина не напредује брзо али САД и ЕУ драстично опада а у кини колко толко расте привреда. САД и ЕУ покушавају да им успоре раст али не успевбају, Кина а и Русија плако али сигурно иду напред.

(sreda, 07. mar 2012, 09:35)
Spartacus [neregistrovani]

Kina ekonomska veleseila

Naravno da je Kina druga ili treca svjetska ekonomska sila, jer imaju skoro cetvrtinu kompletnog stanovnistva svijeta. Ali kad to podijelite po glavi stanovnika onda pade kina blizu 100-tog mjesta na svjetskoj ranglisti.
Prvo mjesta mislim da zauzimaju Luksemburg, Katar i Norveska.
Konkurentnost Kine na svjetskom trzistu zasnovana je prvenstveno na ekstremno niskoj cijeni radne snage.
Inace taj najbrzi voz na svijetu koji pominjete je njemacki Transrapid.

(sreda, 07. mar 2012, 00:55)
Crvene pertle [neregistrovani]

Sve sto Kina prodaje

to je jeftina radna snaga!Evropa ne kupuje na komad cipele pravljene u Kini,vec koliko stane u trgovacki brod!(Nemacki menadzer!)

(utorak, 06. mar 2012, 23:09)
anonymous [neregistrovani]

Кина неразвијена?

Кина је 2. привреда света!!! Наравно да није та развијеност подједнако распоређена и да су неки делови развијенији од Немачке попут оне железнице али ако посматрамо генерално, просек целе државе, и изражавамо у процентима, Кина је 2. привреда света, најмногољуднија на свету, највећу војску на свету, сачекајте још деценију, Кина ће владати 2х јаче него САД сада! Физички је нико неће моћи спречити! Са овом државом треба имати добре односе, пусти Европу и САД!!

(utorak, 06. mar 2012, 21:46)
Zeljko [neregistrovani]

@imakona jos da raste

Ova prica sa kravama nema veze sa Kinom jer je Kina vec sada 2.ili 3. ekonomija sveta.A procenat je uvek procenat.

(utorak, 06. mar 2012, 18:44)
anonymous [neregistrovani]

ima kina jos da raste

E svasta ces ovdje procitati, sve ekonomski ''strucnjaci'', Kina 100 godina iza Zapada, a imaju najbrzi i najsavremeniji voz na svijetu, navodim samo jedan od primjera, i ''racunice'' tipa ima vec 100 krava, a ovi kao samo 10 pa nije isto sa 100 na 105 i sa 10 na 20 su za malu djecu.

(utorak, 06. mar 2012, 17:00)
anonymous [neregistrovani]

Ekonomija!? 2

A ti se bas obruka.Spartakus ti je vrlo lepo objasnio u cemu je stos.U pravu je, samo ti to nisi razumeo.

(utorak, 06. mar 2012, 16:52)
anonymous [neregistrovani]

Pozdrav prijateljskoj Kini

Samo neka tako nastavi, za dobrobit veceg dela covecanstva.

(utorak, 06. mar 2012, 16:33)
kosmajac [neregistrovani]

ima kina jos da raste

neko rece sta bi zapad dao rast od barem 4%,pa kad imas jednu kravu i kupis jos jednu rast ti je 100%,e ako imas 100 krava a kupis 10 rast je samo 10%,kina raste zato sto je 100 godina ispod zapada pa ima lufta ovi su dosegli vrhunac odavno sad polako padaju.