Читај ми!

Vilders ne voli ni Slovene

Pored muslimana holandski političar Gert Vilders izgleda ne voli ni Slovene. Vilders pokrenuo sajt na kojem Holanđani mogu da se žale na radnike iz centralne i istočne Evrope. Brojni protesti ambasadora evropskih zemalja.

Holandski političar Gert Vilders, poznat po kontroverznim izjavama o islamu, naljutio je vlade država centralne i istočne Evrope pokretanjem veb sajta na kojem građani mogu da se žale na radnike iz ovih zemalja.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, sajt je privukao 40.000 komentara i dominira domaćim političkim temama od kada je pokrenut 8. februara.

Deset evropskih zemalja uložilo je proteste preko svojih ambasadora u Holandiji, ali je Vilders, član parlamenta i osnivač Slobodarske stranke, rekao da ne razmišlja o zatvaranju sajta i da se ne uzbuđuje zbog negativnih reagovanja.

Vilders je oduševljen uspehom sajta, koji je projekat nazvao "ogromnim uspehom".

"Moj odgovor svim ambasadorima je da gledaju svoja posla. Holandija je suverena zemlja, mi smo demokratska politička partija i ukazujemo na stvari koje zabrinjavaju mnoge građane ove zemlje. Jednostavno, ovo nema nikakve veze sa vašim zemljama", rekao je Vilders.

Holandska vlada odbila je da zabrani rad ovog sajta, iako je njegov rad kritikovala i Evropska komisija, koja je ocenila da je reč o kršenju principa evropskog prava na slobodu kretanja.

"Pozivamo sve građane Holandije da ne posećuju taj sajt i ne idu putem netolerancije. Umesto toga trebali bi jasno da napišu da je Evropa mesto slobode", napisao je Komesar EU za pravdu Vivijan Reding.

Iz holandske vlade poručuju da je to unutrašnje pitanje Vildersove stranke, koja u parlamentu svojim glasovima daje većinu koaliciji liberala i Hrišćansko-demokratske stranke.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара