Читај ми!

Bliski susret u Ormuzu

Bliski susret američkih i iranskih brodova u Ormuzu. Na leto se može očekivati vojni napad Zapada na Iran, koji bi mogao veoma dobro i da uzvrati, izjavio načelnik Generalštaba ruske armije Nikolaj Makarov. Jedan Iranac izveo bombaški napad u centru Bangkoka, ranio četiri osobe, a sebi razneo noge.

Načelnik Generalštaba ruske armije Nikolaj Makarov ocenio je da bi situacija u Iranu mogla da eskalira do leta kada se, kako neki mediji tumače njegovu izjavu, može očekivati vojni napad Zapada.

Izjava ruskog generala usledila je nekoliko sati pošto je američki nosač aviona Abraham Linkoln, drugi put u poslednjih nekoliko sedmica, prošao kroz Ormuz, dok ga je iranski patrolni čamac pratio na svega kilometar udaljenosti. 

U vodama oko Ormuza trenutno se nalazi 12 britanskih i američkih ratnih brodova, uključujući dva nosača aviona i dve krstarice. 

Prema izveštaju televizijske stanice "Raša tudej", Makarov smatra da će Zapad izvršiti napad na Iran tokom leta, a to, navodno, potvrđuju informacije do kojih su došle ruske obaveštajne službe.

"Iran je, naravno, bolna tačka. Prema tome, ako bude doneta odluka o Iranu, ona će najverovatnije biti doneta na leto", rekao je general Makarov, ne pominjući naziv države koja bi mogla da na leto otpočne napad na Iran, već je samo označio Zapad koji upozorava na razvoj nuklearnog programa Teherana.

Makarov je istakao da Ministarstvo odbrane pomno prati događaje na Bliskom istoku, a posebno u Iranu, iz svog novog centra odbrane, gde u realnom vremenu pristižu sve potrebne informacije.

Načelnik Generalštaba ruske armije naglasio je da, u slučaju vojnog napada na Ira, ne isključuje mogućnost više različitih scenarija, ocenivši da bi Iran mogao "veoma dobro" da reaguje i uzvrati napad na "agresorske zemlje".

Makarov je, takođe, rekao da Rusija prati situaciju u Siriji i da "postoji pokušaj" da se tamo ponovi "libijski scenario".

Bombama na Bangkok

Samo dan posle bombaških napada u Indiji i Gruziji, Iranci su "udarili" i na Tajland. Jedan Iranac je u Bangkoku aktivirao bombu u centru grada i tom prilikom ranio četiri osobe, a sebi razneo noge.

Lokalni mediji navode da je reč o Sajedu Murabiju. Navodno, Murabi je detonirao bombu u svojoj kući koju je iznajmljivao sa još dvojicom Iranaca. Posle toga, pokušao je da zaustavi taksi. Kada je taksista odbio da ga poveze, Murabi je ga je gađao bombom.

Prva eksplozija dogodila se oko 14.20 po lokalnom vremenu. Policija je krenula za njim, ali Murabi nije uspeo da ih pogodi drugom bombom, već je razneo sebi noge.

Doktori u lokalnoj bolnici saopštili su da je Irancu desna noga amputirana iznad kolena zbog težine povrede. Leva noga je od eksplozije odletela u obližnje školsko dvorište, naveli su tajlandski mediji.

Policija je pronašla više eksplozivnih naprava u kući Iranaca.

Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Jigar Palmor rekao je danas u Jerusalimu da nema indicija da su napadi u Bangkoku usmereni protiv Izraela ili Jevreja, ali da se ne može isključiti ni ta mogućnost.

Juče je u Nju Delhiju bomba podmetnuta pod vozilo izraelske ambasade u Indiji ranila četiri osobe, između ostalih i suprugu predstavnika izraelskog ministarstva odbrane u Nju Delhiju.

Sličano, u Gruziji je bomba podmetnuta pod automobil izraelske ambasade, ali je jedan Gruzijac, zaposlen u ambasadi, pozvao policiju, pa su gruzijske vlasti izvele eksploziju u kontrolisanim uslovima.

Izrael je za te napade optužio Iran, dok Iran te optužbe odbacuje.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво