Читај ми!

"Anonimusi" ne odustaju

Francusko ministarstvo odbrane nova žrtva osvete hakera "Anonimusi". To je još jedan u nizu napada grupe koja tvrdi da se bori za slobodu interneta.

Grupa hakera "Anonimusi" napala je rano jutros veb-sajt francuskog ministarstva odbrane, što je posle sinoćnjeg napada na sajt medijskog konglomerata "Vivendija", još jedan u nizu napada grupe koja tvrdi da se bori za slobodu interneta, preneli su francuski elektronski mediji.

Sajt tog ministarstva je ubrzo posle napada ponovo postao dostupan.

Reč je o osveti za zatvaranje veb-sajta za razmenu sadržaja "Megaaploud" zbog malverzacija.

Među piratizovanim sajtovima su i oni koji pripadaju Ef-Bi-Aju, "Juniverzal mjuziku", "Dizniju" i "Soniju", kao i brazilski sajtovi.

Osnivač sajta "Megaaploud" Kim Šmic (nadimak Kim Dotkom), koji je uhapšen na Novom Zelandu na zahtev američkog Ef-Bi-Aja zbog masovne piraterije, negira svaku ilegalnu aktivnost i traži puštanje na slobodu uz kauciju.

U međuvremenu, "Anonimusi" su bili "aktivni" i na istoku Evrope. Poljski lideri sastaju se danas kako bi postigli dogovor u vezi sa internacionalnim sporazumom o autorskim pravima, nakon što su aktivisti napali internet sajtove vlade kako bi bojkotovali potpisivanje tog sporazuma.

"Anonimusi" su priznali odgovornost za napad koji je onemogućio pristup sajtovima vlade, uključujući sajt premijera i parlamenta. Grupa hakera protivi se planovima Varšave da potpiše Multilateralni sporazum za borbu protiv piraterije (ACTA).

Kako je preneo AP, poruka ostavljena na društvenoj mreži Tviter poručuje vladi Poljske da će smetnje vladinih zvaničnih internet sajtova biti nastavljene do 26. januara, uz upozorenje: "Ne potpisujte ACTA!"

Poruka je objavljena sa naloga koji je potpisan kao "Anonimni Viki", a sa istog naloga u nedelju je najavljen napad na sajtove.

ACTA je dugoročni dogovor kojim treba da doprinese usklađivanju očuvanja intelektualne svojine u različitim zemljama. Pokriva širok opus piraterije, od falsifikovanja farmaceutskih proizvoda do lažnih "prada" torbi.

Prvobitno je bilo planirano da Poljska potpiše dokument u utorak, ali da li će se to desiti za sada nije sigurno.

Ministar administracije i digitalizacije Mihal Boni rekao je da se premijer Donald Tusk i ostali članovi vlade sastaju da odluče šta će učiniti.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво