Читај ми!

Iran zatvara Ormuz

Nosač aviona "Linkoln" možda je poslednji brod koji je prošao kroz Ormuz. Iran najavio da će zatvoriti taj moreuz, pošto je Evropska unija uvela embargo na naftu iz te države. Cena nafte skočila na 110 dolara za barel.

Evropska unija (EU) i zvanično je danas usvojila naftni embargo protiv Irana i donela odluku o zamrzavanju imovine Iranske centralne banke, a Teheran je odgovorio da sada ima pravo da definitivno zatvori moreuz Ormuz.

Diplomate su navele da mere koje je usvojilo 27 država članica EU u Briselu uključuju embargo koji odmah stupa na snagu i odnosi se na nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate, dok će ranije sklopljeni ugovori važiti do jula ove godine, prenela je agencija AP.

U EU je, takođe, odlučeno da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu i da tim merama treba da se izvrši pritisak na Iran da pristane na pregovore i obeshrabri Teheran u daljem finansiranju nuklearnih aktivnosti.

Sankcije su deo dvostrukog koloseka prema Iranu – jačanje sankcija treba da obeshrabri dalje težnje Irana za proizvodnjom sopstvenog nuklearnog oružja i, u isto vreme, da istakne spremnost međunarodne zajednice za pregovore sa Teheranom, saopštili su u Briselu.

Visoki predstavnik iranskog parlamenta izjavio je da će Islamska Republika zatvoriti ulazna vrata u Persijski zaliv, ukoliko nove sankcije blokiraju izvoz iranske nafte i ponovio pretnje koje su iranski zvaničnici dali pre mesec dana o zatvaranju moreuza Ormuz, javila je iranska agencija Fars.

"Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, moreuz Ormuz će definitivno biti zatvoren", izjavio je Muhamed Kosari, zamenik predsednika Odbora iranskog parlamenta za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost, prenela je agencija Rojters.

Iran je ranije, u više navrata, upozorio da će blokirati uski i strateški veoma važan moreuz Ormuz kojim ide transport petine svetske sirove nafte, ukoliko sankcije budu uticale na prodaju njihove nafte u svetu.

Na prvu vest o embargu na iransku naftu i pretnju da će zbog toga Iran zatvoriti promet kroz Ormuz, cena nafte na svetskom tržištu skočila je na 110 dolara za barel.

Prethodno, američki nosač aviona "Abraham Linkoln" prokrstario je kroz Ormuski moreuz bez incidenata, iako je Teheran prethodnih dana najavljivao ozbiljne akcije ukoliko se Vašington "drzne" na takav potez. Amerikanci sada u Persijskom zalivu imaju dva nosača.

Prolaz "Abrahama Linkolna" kroz Ormuz protekao je bez problema i prema planu, rekla je predstavnica za medije američke mornarice poručnik Rebeka Rebarič, čime je rešena dilema, ukoliko ju je uopšte i bilo, da li će Iran napasti taj brod.

To je bio prvi prolazak američkog nosača aviona kroz taj tesnac otkako su ponovo izbile varnice na liniji Teheran–Vašington, koje povremeno liče na predigru za rat.

Američka mornarica objavila je da su nosači "Džon Stenis" i "Abraham Linkoln" plovili jedan pored drugog. Na zvaničnoj internet stranici "Linkolna" objavljeno je da je nosač uplovio u zonu odgovornosti Pete flote u četvrtak, a kroz Ormuz prošao u nedelju posle podne.

Prošle nedelje je u Arapsko more i zonu Pete flote uplovio nosač aviona "Karl Vinson" sa svojom borbenom grupom brodova, koji je zamena za "Džon Stenis", tako da će Amerikanci još nekoliko dana u regionu imati tri nosača aviona.

Zvanična misija "Vinsona" podrška je operaciji "Dugotrajna sloboda" u Avganistanu. Nosači ne plove sami, već se oko njih nalazi borbena grupa koju čine krstarice i razarači koji su opremljeni za borbu protiv podmornica, odbranu od protivbrodskih raketa i mogu da ispaljuju krstareće rakete tipa "tomahavk".

Број коментара 99

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво