Читај ми!

Udice za glasače

Predizborna kampanja u Rusiji, po svoj prilici, uveliko je počela. Da li zbog predstojećih izbora ili zbog svoje velike strasti prema pecanju, ruski premijer Vladimir Putin odlučio je da predloži izmenu zakona kojim je propisano naplaćivanje dozvola za amaterske ribolovce.

Ruski premijer i predsednički kandidat Vladimir Putin doneo je odluku da predloži izmenu zakona kojim se predviđa naplaćivanje dozvola za ribolovce amatere, što je naišlo na odobravanje velike populacije pecaroša širom zemlje.

Na sastanku sa nezadovoljnim predstavnicima ribolovačkih udruženja, koji je održan u prostorijama Sveruskog narodnog fronta i u senci krupnijih političkih događaja, Putin je demonstrirao otvorenost, rešenost i efikasnost kojom je želeo da pokaže kako će ubuduće, ako on bude izabran, karakterisati državnu administraciju.

"Čini mi se da smo previše birokratizovali ovaj proces. Zapravo, ne razumem šta mi ovde radimo", rekao je Putin povodom zakona koji je usvojen krajem 2010. godine o plaćanju licenci za amaterski ribolov, zbog čega su protestovali ribolovci širom Rusije.

Po tom zakonu, predviđeno je naplaćivanje pecanja u određenim oblastima koje su na tenderima zakupljivali preduzetnici i organizacije pod propisanim uslovima za korišćenje na 20 godina, a zakon je donet zbog zaštite prirodnih resursa.

Međutim, kada se ispostavilo da je tim oblastima pripalo oko 6.000 reka, jezera i drugih vodenih tokova i da su one obuhvatile mnoga tradicionalno ribarska mesta, nezadovoljni ribolovci izašli su na ulice i protestovali.

Njihovo nezadovoljstvo definisano je u zahtevu da "sve vode moraju pripadati narodu i da na njima pecanje mora biti besplatno", sa čime se složio i ruski premijer, koji je poznat kao ljubitelj pecanja.

Posle protesta koji su organizovani prošlog proleća predsednik Rusije Dmitrij Mevedev pozvao je na uvođenje mera kojima bi se vratilo na snagu staro pravilo o besplatnom pecanju, dok je premijer Putin proglasio moratorijum na dalju parcelizaciju oblasti u kojima se primenjuje novi zakon.

Ribolovci su iskoristili pogodan trenutak i zatražili prijem kod premijera baš u trenutku kada počinje predizborna kampanja i ponovili svoj zahtev o ukidanju nepopularnog zakona.

Stenogram njihovog razgovora koji je objavljen na internet portalu vlade otkriva da je ruski premijer ocenio da "amaterski ribolov ne narušava ekologiju i zaštitu prirodnih resursa", kao i da on ne zna na čiji predlog je predviđeno naplaćivanje "fiš kartica", odnosno licenci za amaterski ribolov.

"Ne znam odakle je potekla ova ideja. Možda sa interneta. Takve kartice zaista postoje u svim evropskim zemljama, ja imam takve kartice. Ali naša zemlja je drugačija, sa mnogo mogućnosti", rekao je Putin i dodao da podržava naplaćivanje pecanja samo u veštačkim akumulacijama.

Premijer je, takođe, rekao da je bio iznenađen kada je saznao da je u pojedinim regionima polovina resursa prešla u zakup, pa bi, shodno zakonu, amaterski ribolov u tim vodama trebalo da se naplaćuje.

Putin je naglasio da bi bilo pogrešno "sve uvesti u komercijalnu sferu", ali je istakao da, ipak, treba uvesti registrovanje ribolovaca da bi se znalo koliko pecaroša ima u Rusiji. Prema nezvaničnim podacima, njihov broj se meri milionima.

Rezultat njegovog prošlonedeljnog sastanka sa ribolovcima jeste da se predlog izmene zakona uputi na razmatranje i glasanje poslanicima Državne dume već u februaru.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи