Читај ми!

Umro čovek koji je osujetio Hitlera

Legendarni ruski špijun Gevork Vartanian umro je u 88. godini života. Najveći uspeh i operacija kojom je, sasvim sigurno, osigurana istorija kakvom je sada znamo jeste sprečavanje atentata nacističkih špijuna na Staljina, Ruzvelta i Čerčila u Teheranu.

Jedan od najčuvenijih ruskih špijuna Gevork Vartanian umro je u 88. godini života u Moskvi nakon teške bolesti.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je u telegramu saučešća da je Vartanian bio istinski patriota i legendarni tajni agent.

Čovek koji je ceo radni vek proveo pod šifrovanim imenom Amir odgovoran je za veliki broj uspešnih špijunskih i kontrašpijunskih operacija od kojih su mnoge još pod velom tajne.

Međutim, kruna njegove karijere i operacija po kojoj će ostati upamćen širom sveta je akcija kojom je zauvek promenio budućnost tadašnjeg sveta.

Naime, Vartanian je zaslužan za otkrivanje i sprečavanje nemačke operaciju i atentat kojim je trebalo da budu ubijena tri lidera savezničkih zemalja 1943. godine za vreme konferencije u Teheranu.

Vartanian, tada tek devetnestogodišnjak, uspeo je da razotkrije akciju koju je predvodio niko drugi do Oto Skorceni, Hitlerov najbolji špijun.

Rođen je u Rostovu, ali se nekoliko godina po rođenju njegova porodica preselila u Iran, gde je delovao kao špijun KGB-a pod šifrovanim imenom Amir.

Prošao je britansku obavještajnu školu, a posle rata se vratio u SSSR i radio kao špijun KGB-a u različitim operacijama na Dalekom i Bliskom istoku, kao i na Zapadu i nikada nije bio otkriven.

Jedna od zanimljivosti jeste da je njegova žena Goar takođe bila tajni agent i da je radila sa njim u nekoliko operacija.

Dostigao je čin pukovnika, što je za špijuna veoma visok čin. Pored mnogih priznanja odlikovan je i ordenom Narodnog heroja 1984. godine.

Posle penzionisanja posvetio se obučavanju mladih kadrova. Sve do 2000. godine, kada je sa njegovih operacija skinuta oznaka tajnosti, njegovo ime je bilo strogo čuvana tajna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво