Читај ми!

Škoti odlučuju 2014. godine

Referendum o nezavisnosti Škotske biće održan u jesen 2014. godine, saopštio je premijer Aleks Salmond i dodao da će se građani na referendumu suočiti "sa najvažnijom odlukom u poslednjih 300 godina".

Škotska će održati referendum o nezavisnosti na jesen 2014. godine, izjavio je premijer Škotske Aleks Salmond.

Salmond je rekao da će to dati dovoljno vremena Škotima da razmisle o budućnosti unutar Velike Britanije, a škotskim vlastima omogućiti da do tada pripreme potrebne zakonske okvire, prenosi Bi-Bi-Si.

Premijer Škotske rekao je da bi on lično želeo da na referendumu bude izglasana nezavisnost. Salmond je dodao da će se Škoti na referendumu suočiti "sa najvažnijom odlukom u poslednjih 300 godina".

Škotske vlasti nemaju mandat da raspišu takav referendum, zbog čega je neophodno da britanske vlasti prenesu na njih to ovlašćenje. London na to pristaje samo ako referendum bude "u skladu sa zakonom, pošten i odlučujući".

Referendum mora da odobri i škotski parlament, a premijer Salmond upozorio je London da "ne pokušava da povlači konce iza scene".

"Ono čemu se protivi Škotska jeste pokušaj zakulisnih radnji vlasti u Londonu. Oni pokušavaju da održe referendum preko svojih zastupnika", rekao je Salmond.

On je dodao da u slučaju referenduma nije reč o mandatima škotskih vlasti ili o tome ko će raspisati referendum, već o pokušaju da se onemogući Škotima da održe zakonski referendum.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da neizvesnost oko održavanja referenduma u Škotskoj šteti privredi zemlje. Sve tri velike britanske stranke, Konzervativna, Laburistička i Liberalnodemokratska partija, apelovale su da referendum bude održan što pre.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво