Jubilej Afričkog kongresa

Pre sto godina osnovan Afrički nacionalni kongres, kome pripada glavna zasluga za rušenje aparthejda u Južnoj Africi. Građani, ne negiraju zasluge. Međutim, kažu da je nedovoljno učinjeno, kritikujući korupciju, elitizam vladajuće strukture i socijalno raslojavanje.

Na današnji dan pre stotinu godina osnovan je Afrički nacionalni kongres (ANK), kome pripadaju najveće zasluge za rušenje diskriminatorskog režima u Južnoj Africi, zbog čega ga zovu i svetionikom borbe protiv diskriminacije u svetu.

Trodnevna proslava završena je svečanošću na stadionu u Blumfontejnu, mestu osnivanja, pred oko 200.000 pristalica.

Legendarni Nelson Mandela, zbog bolesti, nije mogao na proslavu. Sistem rasne segregacije od 1948. godine bio je službena politika u Južnoj Africi, a stanovništvo je podeljeno prema boji kože.

Južnoafrikanci crne boje kože živeli su u potpuno odvojenim naseljima, radili slabo plaćene poslove i bili bez prava glasa.

"Bez obojenih, bez dece, bez pasa, to je bila politika", kaže Tembi Nobadula, članica ANK.

Promena, bio je cilj tada zabranjenog Afričkog nacionalnog kongresa.

Otpor većinskog crnačkog stanovništva pod njegovim vođstvom bio je sve veći i rasistička vlast se, pod unutrašnjim i spoljnim pritiskom, osamdesetih godina počela lomiti, da bi legendarni Nelson Mandela 1994. postao predsednik države i ukinuo rasnu diskriminaciju.

Cilj je bio ostvaren. Afrički nacionalni kongres od tada je neprikosnoven na južnoafričkoj političkoj sceni.

Korupcija i raslojavanje na meti kritike 

Rođendan je, međutim, dočekao narušenog ugleda zbog elitizma Mandelinih naslednika i podela među njima.

Mnogi Južnoafrikanci smatraju da nije uradio dovoljno za siromašne stanovnike.

Građani ne negiraju da je pokret mnogo uradio, ali su očekivali znatno više. Posebno su nezadovoljni zbog korupcije.

Iako Kongresu priznaju istorijske zasluge, ne misle da je trebalo potrošiti 13 miliona dolara za trodnevnu rođendansku proslavu sa golf takmičenjem, banketom i koncertom muzičkih zvezda dok je dve petine radno sposobnih Južnoafrikanaca bez posla.

Ekonomska nejednakost sve je izrazitija.

"Postoji senka razočaranja ili čak tuge zbog grešaka i slabosti, posebno zbog društvenih i ekonomskih uslova koje čak i mnoge pristalice ANK podsećaju na uslove iz vremena rasne diskriminacije", kaže Obri Mašiki, politički analitičar.

Ekonomski pokazatelji sve su lošiji, iako je Južna Afrika prošle godine postala član BRIKS-a, ekskluzivnog kluba ekonomija u usponu, kao najjača afrička ekonomija.

broj komentara 0 pošalji komentar