Читај ми!

Ispovest bez kajanja

Kris Kajl, bivši snajperista američkih "Mornaričkih foka", ubio je 255 ljudi, ali se ne kaje jer je "njegova dužnost bila da ubije neprijatelja", naveo je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi.

Snajperista američke vojske Kris Kajl napisao je u knjizi Američki snajper da je tokom vojničke karijere ubio 255 ljudi, ali da nema osećaj kajanja, jer je "njegova dužnost bila da ubije neprijatelja".

Kajl je bio pripadnik "Mornaričkih foka", jedne od najelitnijih američkih specijalnih jedinica koja pripada Ratnoj mornarici SAD.

"Bila je moja dužnost ubiti neprijatelja i ne žalim. Žalim zbog ljudi koje nisam mogao spasti: marinaca, vojnika, prijatelja. Čiste savesti mogu stati pred boga, jer sam samo radio svoj posao", kaže Kajl, prenosi Dejli mejl.

Njegova prva žrtva bila je jedna Iračanka, koja je sa ručnom granatom nameravala da napadne grupu američkih marinaca.

Bilo je to još pre nego što je Sadam Husein svrgnut. U početku je, kaže, oklevao, ali je poslušao šefovo naređenje i pucao. Posle toga je naučio da ne okleva, a ubijanje mu je postalo posao.

Najveća daljina na kojoj je pogodio "neprijatelja" je 1.900 metara.

Sa 255 ubistva (160 je Pentagon zvanično potvrdio) penzionisani marinac je "najsmrtonosniji" strelac u američkoj vojnoj istoriji.

Pre nego što se pridružio Korpusu marinaca SAD, bio je profesionalni rodeo jahač. Odrastao je loveći jelene i fazane, a dok se nije pridružio marincima i ušao u prestižnu jedinicu SEAL nije znao da dobro puca.

U iračkom gradu Ramadi prozvali su ga "šejtan od Ramadija" i ucenili njegovu glavu na 20.000 dolara.

"Pomislio sam: 'Oh, dođavola, da!' Bila mi je čast", priča Kajl.

Posle 10 godina provedenih u američkoj mornarici, Kajl je sada penzionisan "kako bi spasao svoj brak". Knjiga Američki snajper naći će se u prodaji u SAD od ove sedmice.

Iako je najsmrtonosniji strelac u američkoj istoriji, još uvek je daleko od "rekorda" koji drži finski snajperista Simo Hejhe koji je tokom Drugog svetskog rata od 1939. do 1940. godina ubio 542 vojnika Crvene armije.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво