Kineski grad duhova

Kineski grad Kangbaši, poznatiji kao Grad duhova, odudara od tipičnog primera urbanog naselja u toj zemlji sa najdinamičnijim privrednim rastom. Grad je prepun modernih zdanja, saobraćajnica i drugih objekata, ali nema stanovnika.

Za razliku od ostatka sveta, u Kini je uz dinamični privredni rast došlo i do buma tržišta nekretnina. Međutim, grad Kangbaši nije svetao primer. Sagrađen je za potrebe milion stanovnika, ali nekoliko godina od početka gradnje i dalje je avetinjski prazan.

Grad povlađuje hirovima arhitekata - prepun je savremenih poslovnih zgrada sa staklenim fasadama, impresivnih, administrativnih centara, vladinih zdanja, muzeja, pozorišta, namenjenih građanima i poslovnom svetu.

Mimo planova, do sada se naselilo samo 20 hiljada ljudi, pa mesto zovu Grad duhova. "Ovde je čudno. Možda će biti bolje kada bude više ljudi", kaže Bjan Hesuo, čistač ulice.

Na početku izgradnje postojao je veliki priliv investicija. Samo u putnu mrežu lokalne vlasti uložile su 310 miliona dolara.

Gotovo sve kuće koje su sada prazne prodate su unapred, a kupci su pripadnici kineske srednje klase u usponu. Verovali su da su nekretnine bezbedna investicija.

Jedan od njih, Vang Pen, ušteđevinu je potrošio na kupovinu dvosobnog stana, čija je cena za petinu niža od početka 2011. godine. "Nisam imao mnogo novca kada sam kupio stan. Sada želim da kupim novi, veći, udobniji", kaže Vang Pen, vlasnik stana.

Pošto u Kangbašiju nema nikakve industrije čini se da grad od samog početka prkosi logici. Gotovo da nema kompanije koja se uselila u novu, trgovačku zonu, pa su ulice prazne, čak i tokom jutarnjeg špica. Ipak, gradi se i dalje, mada su završeni objekti i dalje prazni.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 22. dec 2011, 08:33)
anonymous [neregistrovani]

Industrija

Las Vegas takodje nema Industriju.

(četvrtak, 22. dec 2011, 08:30)
anonymous [neregistrovani]

Kina

Ima se, moze se.

(četvrtak, 22. dec 2011, 00:59)
anonymous [neregistrovani]

Detroit

Ovdje se radi o gradu bez imalo stanovnika, a u Detroitu bar ima tih bandi! Neuporedivo!

(sreda, 21. dec 2011, 22:02)
anonymous [neregistrovani]

Napišite jednom priču o Detroitu

Još gori je od ovoga. Sve je pusto i samo naoružane bande krstare gradom. U neke "prazne" kvartove ne smeš da uđeš i preko dana - a noću ti je bolje da uopšte i ne izlaziš na ulicu. jer možeš da u deliću sekunde budeš orobljen i smaknut sa lica zemlje...

(sreda, 21. dec 2011, 19:11)
anonymous [neregistrovani]

mne

ovakva je i budva.

(sreda, 21. dec 2011, 18:17)
anonymous [neregistrovani]

istina

Taman bi celo srpsko stanovnistvo mogli da zbrinu i onda nas niko nebi dirao,ni uslovljavao..... Dusan

(sreda, 21. dec 2011, 17:21)
anonymous [neregistrovani]

Spremaju se

Za izbeglice iz citavog sveta...

(sreda, 21. dec 2011, 14:46)
anonymous [neregistrovani]

xx

Evo dovoljno mesta za srbe.

(sreda, 21. dec 2011, 13:39)
anonymous [neregistrovani]

Град

Све чисто, лепо, сређено и модерно, надам се да ћемо и ми нашу земљу изградити као што су вредни Кинези изградили своју. А народ ће се брзо доселити у тај град и брзо ће га напунити!

(sreda, 21. dec 2011, 13:02)
anonymous [neregistrovani]

Neko

pere lovu.