Читај ми!

Umro Kim Džong Il

Lider Severne Koreje Kim Džong Il umro je, u subotu, u 69. godini, javila je tamošnja državna televizija. Stanovnici Severne Koreje u šoku, na ulicama Pjongjanga histerija.

04.40 - Južnokorejska  agencija Yonhap javilja je da će Kim Džong Il biti sahranjen 28. decembra.  

Severnokorejski lider Kim Džong Il umro je u subotu, 17. decembra, od srčanog udara, javila je tamošnja državna televizija.

Rano jutros, voditeljka vesti državne televizije Severne Koreje, veoma emotivno i kroz suze, u tradicionalnom crnom kimonu, saopštila je da je u subotu, 17. decembra, preminuo lider te zemlje Kim Džong Il.

"To je najveći gubitak za partiju. I to je za naš narod, i celu naciju - najveća tuga", rekla je voditeljka.

Prema navodima severnokorejske agencije Kim Džong Il je umro od "jakog infarkta miokarda i srčanog udara" u svom luksuznom blindiranom vozu, tokom putovanja.

Uprkos tome što je bio jedan od svetskih lidera s najdužim stažom na čelu zemlje, malo se zna o Kimu. Retko se obraćao javnosti, skoro nikada nije putovao u inostranstvo, a čak i u njegovoj zvaničnoj biografiji nema mnogo konkretnih podataka.

Prema službenoj biografiji Kim Džong Il je rođen 16. februara 1942. godine na planini Pektu u severnom delu Koreje.

Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska i to 16. februara 1941. To je mesto gde je njegov otac bio komandant bataljona 88. sovjetske Brigade, koju su činile izbeglice iz Kine i Koreje.

Pretpostavlja se da je godina rođenja promenjena u zvaničnim spisima Severne Koreje kako bi izgledalo da je Kim Džong Il rođen u trenutku kada je njegov otac imao 30 godina.  

Sin večnog predsednika

Na čelo Severne Koreje došao je posle smrti svog oca 1994. godine, ali nikad nije zvanično imao funkciju šefa države pošto je Kim Il Sung, posthumno, imenovan za večnog predsednika.

Njegove zvanične pozicije su Predsednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni komandant Korejske narodne armije i Generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Poput oca, i Kim Džong Il, bio je centar jakog kulta ličnosti unutar Severne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovek bez premca, a u negovoj zvaničnoj biografiji ističe se neprekidno žrtvovanje za domovinu.

Kim Džong Il biće sahranjen 28. decembra u Pjongjangu. Dani žalosti trajaće od 17. do 29. decembra.

Za naslednika na mestu prvog čoveka Severne Koreje određen je njegov najmlađi sin Kim Džong Un, koji još nema 30 godina, objavila je novinska agencija KCNA.

Ni o Kim Džong Unu, koji je poslednjih godina unapređen kao političar i vojnik, ne zna se mnogo, a državni mediji pozvali su stanovništvo da ga prizna za novog lidera.

"Svi članovi partije, vojske i javnosti moraju da poštuju vlast druga Kim Džong Una", navodi agencija KCNA.

U susednoj Južnoj Koreji, vojska je stavljena u stanje pripravnosti, a vlada je najavila hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Seul još nije doneo odluku da li će uputiti saučešće Pjongjangu povodom Kimove smrti.

Inače, odnosi između dve Koreje zategnuti su od primirja potpisanog posle Korejskog rata (1950-1953).

Reagujući na vest o smrti severnokorejskog lidera, američke vlasti su saopštile da su u kontaktu sa saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu i da Pentagon, CIA i Stejt department treba da održe vanredne sastanke, na kojima će se razmatrati novonastala situacija.

U Japanu, bivšoj kolonijalnoj sili u Koreji (1910-1945), najavljena je hitna sednica vlade, a iz Tokija su upućeni izrazi saučešća zbog iznenadne smrti Kim Džong-Ila.

Kina i Rusija, jedne od malobrojnih zemalja koje imaju diplomatske i ekonomske odnose sa Severnom Korejom, uputile su saučešće zbog Kimove smrti.

Evropska unija saopštila je da "pažljivo" prati situaciju u Severnoj Koreji, dok vlasti u Berlinu ocenjuju da smrt Kim Džong-Ila predstavlja "priliku za promene u Severnoj Koreji".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg uputio je izraze saučešća, ali i dodao da bi Kimova smrt "mogla da bude tačka preokreta za Severnu Koreju".

"Smrt jednog čoveka nikada nije radosna vest, ali me patnja jednog naroda rastužuje", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe i dodao da se nada da će "jednog dana narod Severne Koreje moći da ponovo stigne do slobode".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво