РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ освојила двоструко више гласова од Пендаровског пред други круг председничких избора https://www.rts.rs/vesti/region/5424647/makedonija-izbori-predsednicki-rezultati-2024.html У првом кругу председничих избора у Северној Македонији води Гордана Сиљановска Давкова из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ са 38,88 одсто, други је актуелни председник Стево Пендаровски из СДСМ са 19,04, а трећи Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије ДУИ, са 14,76 процента освојених гласова, показују подаци на основу 68,99 одсто пребројаних листића. Османи је тако победио ривала из друге албанске опције, коалиције Вреди, који је добио 10,67 одсто. Грађани Северне Македоније гласали су данас у првом кругу председничих избора, на којима је учествовало седам кандидата.

Према подацима Државне изборне комисије на основу 68,99 одсто пребројаних листића, у вођству је Гордана Сиљановска Давкова из највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, која је добила 38,88 одсто гласова.

На другом месту је актуелни председник Стево Пендаровски, кога подржава владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), који је освојио 19,04 одсто гласова.

Лош резултат Пендаровског, двоструко мање гласова од главног противкандидата пред други круг, очекивао се у изборном штабу СДСМ, који је током вечери био готово празан.

Са друге стране, симпатизери ВМРО-ДПМНЕ славили су победу испред седишта странке.

"Двобој" две албанске опције – победа Османија и славље испред противничког штаба

На трећем месту је Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ), са 14,76 проценaта.

Османи је тако победио у "двобоју" са другим представником албанске заједнице, градоначелником Гостивара Арбеном Тараваријем из коалиције албанске опозиције Вреди, који је добио 10,67 одсто.

Из предострожности, испред изборног штаба стигао је кордон полиције, а новинари су се повукли.

На изборима су учествовали и кандидаткиња партије Левица Биљана Ванковска, председник скопске општине Kарпош и лидер партије Гром Стевчо Јакимовски, градоначелник Kуманова и лидер партије Знам – За нашу Македонију Максим Димитриевски.

Парламентарни избори и други круг председничких у исто време

Значај председничких избора у Северној Македонији није превелики, пошто је функција шефа државе протоколарна.

Међутим, могли би да утичу изборе за нови сазив Собрања, који ће бити одржани за две недеље, истовремено са другим кругом председничких.

Опозициони ВМРО-ДПМНЕ, уочи парламентарних избора, има значајну предност у односу на владајуће социјалдемократе.

Сви македонски председници од проглашења независности

Ово су седми по реду избори за македонског председника, а у фотељу шефа државе до сада је село пет председника од стицања независности те бивше југословенске републике.

Први председник Македоније био је Kиро Глигоров који је, као и касније Ђорђе Иванов, обављао функцију председника државе у два мандата, док су по један мандат на власти били Борис Трајковски и Бранко Црвенковски. Актуелни председник Стево Пендаровски поново је у трци за шефа државе.

Први мандат председник Kиро Глигоров добио је на основу избора у Скупштини Републике Македоније, у складу са тадашњим уставним одлукама, а његови наследници су касније бирани на непосредним изборима.

Независност Македоније проглашена је на референдуму 8. септембра 1991. године, а многи су сагласни да Глигоров има велику заслугу што је Македонија изашла из СФРЈ без рата.

Први непосредни председнички избори у Македонији одржани су 16. октобра 1994. године, истовремено са парламентарним изборима. На изборима су учествовала два кандидата, а Kиро Глигоров је у првом кругу победио са 715.087 гласова, односно 78,4 одсто, као кандидат коалиције коју предводи СДСМ. Његов противкандидат Љубиша Георгиевски, кога је подржавала ВМРО-ДПМНЕ, освојио је 197.109 гласова, односно 21,6 одсто.

Други председнички избори у независној Републици Македонији одржани су 1999. године. Претходни председник Kиро Глигоров није се кандидовао на овим изборима, а победио је Борис Трајковски, кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Трећи председнички избори 2004. одржани су превремено због погибије председника Бориса Трајковског. Први круг је одржан 14. априла, а други 28. априла 2004. године. На изборима су учествовала четири кандидата, а победио је Бранко Црвенковски са 550.317 гласова или 62,6 одсто, против Сашка Kедева који је освојио 329.179 гласова или 37,4 одсто.

Четврти председнички избори одржани су 22. марта и 5. априла 2009. године, истовремено са изборима за локалну самоуправу. На изборима је учествовало седам кандидата. На тим председничким изборима победио је Ђорђе Иванов са 453.616 гласова или 63,14 одсто.

Пети председнички избори одржани су 13. и 27. априла 2014. године. Ванредни парламентарни избори одржани су истовремено са другим кругом председничких избора. Други круг је одржан 27. априла и у њему се се нашли Ђорђе Иванов и Стево Пендаровски. На тим петим председничким изборима кандидат ВМРО-ДПНМЕ Ђорђе Иванов победио је са 534.910 гласова кандидата СДСМ Стеву Пендаровског који је имао 398.077 гласова.

Шести председнички избори одржани су 21. априла и 5. маја 2019. године на којима је победио Стево Пендаровски са 435.656 гласова или 53,59 одсто. То су били први избори након ступања на снагу Преспанског споразума, којим је са Грчком решен спор око имена и земља је добила име Република Северна Македонија.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 23:26:30 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5424647/makedonija-izbori-predsednicki-rezultati-2024.html
Због снимка насиља над бебом на Тик-току реаговала полиција – кривична пријава против мајке https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425037/zbog-snimka-nasilja-nad-bebom-na-tik-toku-reagovala-policija--krivicna-prijava-protiv-majke.html Поводом снимка који се појавио на друштвеној мрежи Тик-ток на којем је снимљено како мајка шамара бебу, полиција одмах реаговала и у Kалуђерици пронашла мајку и дете, незванично сазнаје Танјуг. Дете које нема видних повреда прегледано је у локалној здравственој установи и преузето од Центра за социјални рад, а затим одвезено у Тиршову на даљи преглед.

Мајка је одвезена у здравствену установу, а у консултацији са тужиоцем Другог основног јавног тужилаштва против ње ће бити поднета кривична пријава за насиље у породици.

Kако су пренели београдски медији, на друштвеној мрежи Тик-ток, једна корисница  снимала је лајв укључење у којем шамара своју своју бебу.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 22:28:52 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425037/zbog-snimka-nasilja-nad-bebom-na-tik-toku-reagovala-policija--krivicna-prijava-protiv-majke.html
Отворен Центар за младе – на располагању 15 психолога, одржаваће се и трибине за родитеље https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424840/otvoren-centar-za-mlade--na-raspolaganju-15-psihologa-odrzavace-se-i-tribine-za-roditelje.html Ни готово годину дана од два масовна убиства у којима је живот изгубило 19 особа, ране не зацељују. Мајске трагедије отвориле су бројне страхове и питања, кажу психолози. У потрази за одговорима протеклих месеци на врата Дечјег културног центра покуцало је око 3.000 деце, родитеља и наставника. Због све веће потребе за разговором и саветом вечерас је отворен Центар за младе где ће сви од 10 до 30 година моћи да потраже психолошку помоћ. Млади су се најчешће суочавали са страхом, губитком поверења у институције и у школу као сигурно место, али и са другим проблемима који су постојали и пре трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Дубона и Мало Орашје.

Анализа психолога који су разговарали и радили са младима показала је да су се млади најчешће жалили на притисак живота на друштвеним мрежама и на вршњачко насиље.

У Центру за младе, који је вечерас отворен у Ресавској улици у Београду, биће доступно 15 психолога сваког радног дана од 12 до 20 часова.

Млади од 10 до 30 година ће моћи да дођу и потраже помоћ, а на располагању им је пет сеанси. Уколико се након тих сеанси утврди да проблеми и даље постоје, онда ће бити упућивани у друге здравствене установе.

Пријава за сеансе путем друштвених мрежа Центра за младе

Сеансе су бесплатне, а пријава је врло једноставна – преко друштвених мрежа, Инстаграм или Тик-ток налога Центра за младе. На њиховим профилима постоји линк којим се долази до календара слободних термина.

Пријаве су почеле вечерас, а према првим утисцима, интересовање је велико.

Списатељица и сценаристкиња Нађа Петровић, која је у детињству била на мети вршњачког насиља, рекла је да је ту како би помогла онима који се тренутно суочавају са сличним проблемима.

Истакла је да има доста пријатеља који се боре са нападима панике и анксиозношћу и како је то проблем који је јако стигматизован и о којем се тешко прича у друштву.

Нађа Петровић је навела како је имала искуства са психотерапијом и да су такве терапије постале јако скупе, пошто је таква потражња, због чега је, како сматра, ново саветовалиште за младе битно.

Цена психотерапије која се креће од 2.000 до 10.000 динара јесте један од водећих проблема, али и недостатак квалификованих и едукованих људи који би могли да раде са младима.

Поред сарадње са младима, психолози ће радити и са родитељима који ће моћи да присуствују трибинама, а у центру постоји и зона без мобилних телефона.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 21:58:12 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424840/otvoren-centar-za-mlade--na-raspolaganju-15-psihologa-odrzavace-se-i-tribine-za-roditelje.html
Шпански премијер Педро Санчез размишља о оставци због оптужби против његове супруге https://www.rts.rs/vesti/svet/5425014/spanski-premijer-pedro-sancez-razmislja-o-ostavci-zbog-optuzbi-protiv-njegove-supruge.html Премијер Шпаније Педро Санчез саопштио је да ће до понедељка размислити да ли ће поднети оставку због истраге о корупцији и злоупотреби положаја која је покренута против његове супруге Бегоње Гомез. Негирао је оптужбе против ње и отказао све активности до понедељка. Лидер шпанских социјалиста и премијер Шпаније Педро Санчез је негирао оптужбе за корупцију и злоупотребу службеног положаја против његове супруге Бегоње Гомез. 

У објави на друштвеној мрежи Икс, Санчез је, између осталог, рекао како ће до понедељка размислити да ли ће и даље предводити шпанску владу.

"Морам да станем и размислим. Морам да одговорим на питање да ли се исплати наставити, с обзиром на блато које су десница и крајња десница направили од наше политике и да ли ћу наставити да водим владу или ћу се одрећи те највеће почасти", навео је Санчез.

Шеф шпанске владе отказао је све активности до понедељка.

Шпански суд покренуо је прелиминарну истрагу о томе да ли је Бегоња Гомез, починила кривично дело трговине утицајем и корупцију током обављања свог приватног посла.

Суд није изнео више детаља пошто је случај запечаћен и прелиминаран, само је навео да је уследио након жалбе групе за борбу против корупције "Чисте руке", чији лидер има везе са крајњом десницом, пренео је Ројтерс.

Група је навела да је Бегоња Гомез искористила свој утицај као супруга премијера да би наводно обезбедила спонзоре за магистарски курс на универзитету који је водила.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 21:36:03 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425014/spanski-premijer-pedro-sancez-razmislja-o-ostavci-zbog-optuzbi-protiv-njegove-supruge.html
Вучевићу у Бањалуци уручени кључеви града https://www.rts.rs/vesti/politika/5425013/banjaluka-milos-vucevic-zeljka-cvijanovic.html Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић уручио је у хали "Борик" кључеве града министар одбране Србије Милошз Вучевић. Српски министар одбране претходно се састао и са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић. Министарство одбране наводи да је састанак био прилика да се разговара и о безбедносним темама у региону. Министар одбране Србије Милош Вучевић присуствовао је свечаној академији поводом обележавања Дана града Бањалуке коју је приредио градоначелник тог града Драшко Станивуковић у дворани "Борик" и добио кључ града са повељом "Почасни грађанин града Бањалуке".

Вучевић је истакао да осећа велику срећу, понос и одговорност. 

"Срећу, јер сте препознали моју душу и моја стремљења, мој рад и пре свега моју љубав према вама. А одговорност, зато што је велика ствар бити Бањалучанин. А ја сам то данас и формално постао, и заувек. Данас обележавамо 79 година од када је дошла слобода у Бањалуку, дошла је да ту заувек остане", рекао је Вучевић.

Вучевић и Цвијановић: Настављамо борбу за заједничке интересе

Вучевић се у Бањалуци претходно састао са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић где су у заједничкој изјави нагласили значај мира и стабилности за развој и просперитет у региону, као и спремност да се "упркос свим изазовима, настави борба за очување заједничких интереса".

Министарство одбране је саопштило да је састанак био прилика за разговор о актуелним политичким и безбедносним темама у региону, као и о питањима од заједничког интереса и јачању сарадње између Србије и Републике Српске.

Састанку је присуствовао и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вучевић обишао школу у Бањалуци

Вучевић је са Вишковићем и градоначелницима Бањалуке и Новог Сада, Станивуковићем и Миланом Ђурићем, потом обишао ОШ "Вук Стефановић Караџић" (одељење Косово и Метохија), која је, као донација града Београда, изграђена у бањалучком насељу Ада.

"Дивно је када после одређеног времена видите плодове напорног рада и лица насмејаних људи којима сте у одређеној мери улепшали живот. Наставићемо и даље да стварамо и радимо са нашом браћом и пријатељима у Бањалуци и Републици Српској", истакао је Вучевић на Иксу (Твитеру).

Навео је да је са директорком школе Татјаном Вилендечић разговарао о наставном програму и значају ове школе за грађане Бањалуке.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 22:56:51 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425013/banjaluka-milos-vucevic-zeljka-cvijanovic.html
МУП: Међу ухапшенима за фалсификовање исправа и запослени у Министарству државне управе https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425007/mup-medju-uhapsenima-za-falsifikovanje-isprava-i-zaposleni-u-ministarstvu-drzavne-uprave.html Међу 17 ухапшених се сумњиче за фалсификовање исправа и злоупотребу положаја у акцији полиције је и двоје запослених у Министарству државне управе и локалне самоуправе, саопштио је МУП Србије. Осумњичени се трете да су у периоду од априла 2023. године до данас, у илегалној штампарији на територији Београда направили више од 400 лажних јавних исправа - уговоре, пуномоћја, дипломе средњих, виших, и високих школских установа, у намери да их наручиоци употребе у правном саобраћају као праве и стечене на законит начин, наводи се у саопштењу МУП-а.

Сумња се да су прибавили противправну имовинску корист у износу од више од 12 милиона динара.

Међу ухапшенима је и један припадник МУП-а, а он се, заједно са ухапшенима у Министарству државне управе и локалне самоуправе, терети да су искоришћавали службени положај и вршили проверу кроз затворене базе матичних служби и МУП-а, за лица за која су се фалсификована документа израђивала.

Такође, ухапшена је једна особа запослена у Министарству просвете, за коју постоје основи сумње да је искоришћавањем свог службеног положаја са овим израђеним фалсификованим документима запошљавала лица у државне институције за одређени новчани износ, наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном Јавном тужилаштву за организовани криминал.

Раније данас, Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је да су ухапшени фалсификовали документа о купопродаји катастарских парцела на КиМ у власништву расељених Срба.

Сумња се да су припадници ових организованих криминалних група набављали ради даље употребе као и израђивали фалсификована документа и то личне карте, уговоре о поклону, овлашћења, пуномоћја о купопродаји катастарских парцела на АП КиМ у власништву расељених Срба са територије КиМ на који начин су особама албанске националноти са простора АП КиМ који су заинтересовани за добијање статуса држављана Србије на незаконит начин омогућавали пријаву пребивалишта, добијање држављанства и лачних исправа, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 21:11:25 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425007/mup-medju-uhapsenima-za-falsifikovanje-isprava-i-zaposleni-u-ministarstvu-drzavne-uprave.html
Бојкот у Београду али не и у другим градовима – нови изборни ривали и објашњења https://www.rts.rs/vesti/politika/5424935/bojkot-u-beogradu-ali-ne-i-u-drugim-gradovima--novi-izborni-rivali-i-objasnjenja.html У очекивању да се настави дијалог власти и опозиције о изборним условима и испуњавања препорука ОДИХР-а, шест од девет чланица "Србије против насиља" одлучило је да изађе на београдске изборе 2. јуна. Као нови опозициони учесник у изборној трци појавио се покрет "Крени промени". Могућност да странке које су најавиле бојкот београдских изађу на изборе у другим општинама и градовима, објашњавају из коалације НАДА. Нешто више од месец дана остало је до београдских и избора у 88 општина и градова а још није познато ко ће се све наћи на гласачком листићу. Све мање се спекулише, стижу отворене потврде. У изборну трку креће и покрет "Крени промени".

"Одлучили смо се на овај корак зато што верујемо да са људима са којима смо одбранили прву зелену површину после много година и покренули одбране када је то деловало немогуће, можемо да направимо ту промену и у Београду", каже лидер покрета Саво Манојловић.

На место градоначелника претендује управо Манојловић. Срећу на том путу жели му противкандидат из редова напредњака.

"Стварно им желим сву срећу на изборим. Мислим да је за похвалу када неко спреман да критикује и даје предлоге да уђе у политичку игру јер само тако можете да промените ствари", каже Александар Шапић.

У Зелено-левом фронту нису изненађени Манојловићевом одлуком да на изборе изађе и то самостално. Сарадњу, најпре, виде у контроли избора. А део коалиције СПН-а, који учествује на изборима "Бира борбу" – како каже њихов слоган.

"Имам неку врсту поштовања према колегама које су одлучиле да бојкотују изборе, али морам да кажем да је заиста чудна идеја да се у неким градовима бојкотује а у некима не бојкотује. То мало доводи до забуне бирача. Мој позив њима је да ако има још простора и ако могу да промен ову одлуку и да нам се придруже у борби", истиче копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић.

Ту ситуацију појашњава коалиција НАДА, која, поред ССП-а, Србија центра и странке Заједно бојкутује изборе. Позивају се на документ који су потписали са Прогласом и тачку четири – уколико се не промене изборни услови, не иде се на изборе.

"Ово што смо потписали важи само за Београд. Ми смо дали препоруку свим нашим локалним одборима да не излазе на те изборе али они имају аутономно право да донесу одлуку у складу са својим могућностима и својим обавезом", каже Предраг Марсенић из коалиције НАДА.

Шест од девет чланица коалиције "Србија против насиља" се одлучило да уђе у изборну трку. Док аналитичари анализирају коме би подела опозиције могла да користи или бар мање штети, председник државе са дистанце гледа на 2. јун и спекулације да је допринео расколу.

"Моји снови се тичу напретка Србије а не страха од политичких противника или страха од изборне уткамице. Не знам ни ко иде на изборе. Нисам цепао опозицију, то је питање за њих. Али сви они уједињени знали су да губе изборе у Београду", каже Александар Вучић.

Усвајањем измена Закона о локалним изборима стекли су се услови да се сви локални избори предвиђени за јул и август, споје с београдским 2. јуна. Пре три недеље расписани су за главни град, чека се расписаивање осталих.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 20:30:27 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5424935/bojkot-u-beogradu-ali-ne-i-u-drugim-gradovima--novi-izborni-rivali-i-objasnjenja.html
Љубљана позвала отправника послова Србије на разговор; Дачић: Такви потези нарушавају односе https://www.rts.rs/vesti/politika/5424940/slovenija-vucic-izjava-sb-un-otpravnik-poslova-srbije-razgovor-srebrenica.html Отправник послова у Амбасади Србије у Љубљани позван је на разговор у Министарство спољних послова Словеније. Како словеначки медији преносе, разлог је изјава председника Србије Александра Вучића о Словенији након седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је отправник послова одбацио наводе словеначког МСП-а. Председник Вучић је поручио да о Словенцима мисли све најбоље, али да неће да се извини њиховим политичарима. Министарство спољних послова Словеније позвало је на разговор отправника послова у Амбасади Србије у Љубљани Горана Марковића.

Како словеначки медији преносе, разлог је изјава председника Србије Александра Вучића о Словенији након седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Словеначки званичници реаговали су на јучерашњу изјаву Александра Вучића у Њујорку, на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији, када је српски председник оштро критиковао дипломате Словеније и Швајцарске због претходно ненајављених особа које су присуствовале седници.

Премијер Словеније Роберт Голоб оценио је да је председник Вучић у изјави на маргинама седнице Савета безбедности УН употребио "крајње увредљиве изразе који не пристају председницима држава, а још мање пријатељским односима словеначког и српског народа", преноси РТВ Словенија.

Дачић: Потези Словеније нарушавају односе

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић каже да је отправник послова у Амбасади Србије у Словенији одбацио наводе МСП Словеније о изјави председника Александра Вучића, због чега је позван на разговор.

"То представља инверзију стварности, јер, уместо да се Словенија извини Србији што је нарушила њен територијални интегритет признајући Kосово и Метохију и што је Савет безбедности Уједињених нација прекршио сва правила присуства на седницама омогућавајући (председници привремених приштинских институција Вјоси) Османи да доведе наводне жртве, без икаквог обавештавања Србије о томе, што се никад досад није десило у УН-у, словеначки званичници траже извињење што је председник Вучић изразио огорчење због таквог потеза који је очигледно био договорен раније", навео је Дачић.

Истакао је да не жели да подсећа да је Србија подржала избор Словеније у Савет безбедности, а да такви потези Словеније у међународним организацијама нарушавају управо наше билатералне односе.

"Некоректно је одговорност пребацивати на Србију, која само реагује на потезе Словеније", рекао је Дачић.

Вучић: О Словенцима мислим све најбоље, политичарима нећу да се извиним

Председник Вучић је данас поручио да није желео да увреди народ Словеније и да о њима мисли све најбоље, али да њиховим политичарима нема намеру да се извињава јер, како је рекао, "воде одвратну политику".

"Ја сам рекао да су Словенци били одвратни, мислећи на седницу Савета безбедности. То је била тема и свакоме је било јасно да се односи на појединца и односи се на њихову политику. Свакако да то није речник који би требало користити, али сам људски рекао шта мислим о њиховој политици", рекао је Вучић у обраћању новинарима.

Додао је да о Словенцима као народу мисли све најбоље и да има много пријатеља и родбине у Словенији.

"Ако сам било кога увредио, желим да се извиним целокупној јавности Словеније и да истовремено кажем да нећу да се извињавам словеначким политичарима, јер воде одвратну политику према Србији и српском народу", рекао је Вучић.

Додао је да је његова изјава извучена из контекста и таква оцењена као нешто "страшно", али да нарушавање територијалног интегритета Србије није оцењено као "страшно".

"Није страшно што спонзоришу резолуцију о Сребреници против нашег народа, а да нас претходно ни не консултују, не обавесте, не питају. Kористим прилику и да позовем (премијера Словеније) Роберта Голоба и председницу (Словеније Наташу) Пирц Мусар у Београд и Србију. Свакако је потребно још један пут да се извиним, да укажем на то да свакако нисам мислио на Словенце, али да им у лице кажем шта мислим све о њиховој лошој политици према Србији и српском народу", закључио је Вучић.

 

]]>
Wed, 24 Apr 2024 20:34:05 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5424940/slovenija-vucic-izjava-sb-un-otpravnik-poslova-srbije-razgovor-srebrenica.html
Суд у Приштини одбија да саслуша сведоке одбране у случају Часлава Јолића https://www.rts.rs/vesti/hronika/5424909/sudjenje-caslav-jolic-pristina-.html Саслушањем сведока одбране, у Приштини је настављено суђење Чаславу Јолићу, оптуженом да је 1998. године наводно починио ратни злочин. С. М. је сведочила да је оптужени невин. Суд одбио предлог одбране да позове још два нова сведока, који би били саслушани преко видео-линка. Саслушањем сведока одбране, у Приштини је настављено Суђење Чаславу Јолићу (54) из Ђураковца, оптуженог да је 1998. године наводно починио ратни злочин.

С. М. је пред судским већем у Основном суду сведочила да је видела како извесни људи туку Албанца З. М, али да Јолић није био међу њима.

Навела је да се случај одиграо у мају 1998, и то, како је навела, из даљине, док је чувала краве.

Оптуженог је, каже, познавала као комшију и продавца дрва, воћа и поврћа на локалној пијаци у Истоку, преносе медији на албанском.

Навела је да је на лични захтев дошла да сведочи у Јолићеву корист, јер је он, како је рекла, невин и није учествовао у ономе за шта га тужилаштво терети.

Нагласила је и да је оптужени, колико јој је познато, у полицији почео да ради крајем 1998. године.

Одбрана тражи испитивање нових сведока

Миодраг Бркљач, бранилац оптуженог, пренео је РТС-у да оптужени у време за које га терете није био припадник полиције, већ да је у службу примљен неколико месеци касније.

Бркљач је, како би потврдио наводе да је Јолић запослен у полицији неколико месеци по догађају за који се окривљује, председавајућем судског већа Муси Конџељију предложио саслушање сведока З. Ј. и В. П., такође полицајаца, повезаних са малтретирањем Албанца.

Судија Конџељи је одбио предлог, уз образложење да не постоји техничка могућност за комуникацију, односно, како је навео, "међународна кривична сарадња између Косова и Србије".

Бранилац је због одбијања предлога навео пример сведочења видео-линком М. П., у случају који се пред истим судом у Приштини води за тешко убиство Оливера Ивановића.

Оптужени живео у централној Србији, ухапшен када је ишао на оставинску расправу на КиМ

До сада је испитано десетак сведока тужилаштва.

Јолић је ухапшен 3. јуна 2022. године, а на првом рочишту у децембру исте године изјаснио се да није крив за дело које му се ставља на терет.

Специјално тужилаштво је 18. новембра 2022. године подигло оптужницу, јер се, како се наводи, сумња да је за време рата у саучесништву са другим лицима, кршећи правила међународног права применио мере мучења и наношења велике патње или повреде телесног интегритета или здравља према цивилном становништву које није директно учествовало у ратном сукобу.

Оптужени је отац четворо деце са боравиштем у централној Србији, који је годинама долазио на Косово и Метохију и пуне 23 године није имао никакав проблем да уђе или борави на простору КиМ, до када је напрасно ухапшен и спроведен у Приштину.

У Исток је отишао да обави одређене послове из оставинске расправе након смрти оца, када је напрасно ухапшен, што по наводима званичника владе Србије баца посебно светло на његов случај.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 20:32:56 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5424909/sudjenje-caslav-jolic-pristina-.html
Напад ножем у школи у јужном Велсу, повређени ученик и двоје професора https://www.rts.rs/vesti/svet/5424856/napad-u-skoli-vels-ucenik-profesori-povredjeni.html Двоје професора и један ученик рањени су у нападу ножем у средњој школи у граду Аманфорду, тридесетак километара северно од Сванзија у јужном Велсу. Полиција потврђује да је ухапшена тинејџерка, која је осумњичена за покушај убиства.

Све троје повређених је хоспитализовано.

Није саопштено у каквом стању су примљени у болницу.

Инцидент се догодио око једанаест часова и петнаест минута у "Школи долине Аман“, која је, према процедурама за ванредне ситуације грофовије Кармартеншајер, аутоматски стављена у "стање потпуне закључаности“.

Црвени код

Црвени код или стање потпуне закључаности значи да се закључавају сва врата, којима се излази из школе.

Учионице се закључавају или забарикадиравају.

Спуштају се капци и ролетне на прозорима, а мобилни телефони се пребацују на "тихи рад“.

Та процедура омогућава хитним службама несметан рад.

У исто стање закључаности стављена је и основна школа са друге стране улице.

Процедура је уведена после смртоносног убода ножем директора једне лондонске школе Филипа Лоренса 1995. године, као и пуцњаве у школи у Данблејну годину дана касније.

Насиље у британским школама није честа појава.

Шок због инцидента

Нестрпљиви и забринути родитељи чекали су дуж ограда обеју школа све до 15.20 када су ђаци пуштени из школских зграда.

Општинске власти хвале ефикасност процедуре, која је "спроведена без грешке".

Полиција и даље врши увиђај, али сам инцидент сматра окончаним.

У саопштењу снага реда акценат се ставља на пружање психолошке и емотивне Подршке ђацима и родитељима.

Британски премијер Риши Сунак, као и први министар Велса Гетинг саопштили су да их је "шокирала" вест о нападу ножем у Аманфорду.

Синдикат просветних радника саопштава да "ни један професор не сме да стрепи од напада на послу".

Позивају да буде учињено све како би била гарантована безбедност ђака и професора.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 19:35:15 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5424856/napad-u-skoli-vels-ucenik-profesori-povredjeni.html
О‘Брајан са Куртијем: Неопходан хитан напредак у вези са ЗСО https://www.rts.rs/vesti/politika/5424796/kosovo-kurti-obrajan-zso.html Да бисмо кренули напред, потребна је имплементација обавеза из дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ, укључујући хитан напредак у вези са ЗСО, поручио је амерички званичник Џејмс О‘Брајан у разговору са Аљбином Куртијем. Помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајан разговарао је са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

“Сједињене Америчке Државе подржавају пут Косова ка евроатлантским интеграцијама. Да бисмо кренули напред, потребна нам је имплементација обавеза из дијалога уз подршку ЕУ, укључујући хитан напредак у вези са асоцијацијом општина са српском већином“, навео је О‘Брајан на Иксу.

Додао је да је са Куртијем разговарао о позитивним корацима које Косово треба да предузме.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 19:00:37 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5424796/kosovo-kurti-obrajan-zso.html
Временска прогноза за 25. април 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5424155/vremenska-prognoza-za-25-april-2024.html Већ од сутра мање кишоносних облака, а од петка и топлије. За викенд и почетком наредне седмице и до 29 степени. Још ујутру на југоистоку киша. Стиже вечерас хладнији ваздух и спушта температуру, па ће четвртак бити најхладнији ове седмице. Јутарња од 2 степена у Војводини, где је могућ и приземни мраз, највиша дневна до 16. У Београду јутро облачно, од средине дана сунчано. Температура 14 степени, 3 мање него данас. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

25.04.2024. Четвртак: На југозападу, југу и истоку Србије умерено до потпуно облачно, повремено с кишом и пљусковима.У осталим крајевима краткотрајна киша ће бити ретка појава, а уз променљиву облачност биће и сунчаних интервала. На високим планинама снег. Ветар слаб до умерен, северозападни. Најнижа температура од 2 на северозападу Војводине (где се очекује ведро јутро и изолована појава слабог приземног мраза) до 10 у Неготинској Крајини. Највиша температура од 12 на југоистоку Србије до 16 степени у Војводини. Увече и у току ноћи у свим крајевима разведравање. Упозорење: Приземни мраз (у Бачкој), вероватноћа 60%.

26.04.2024. Петак: јутро локална појава слабог приземног мраза. У току дана променљиво облачно са сунчаним интервалима, а само у брдско-планинским пределима ретка појава краткотрајне кише или пљуска. Ветар слаб, променљив. Најнижа температура од 1 до 7, а највиша од 16 до 20 степени. Упозорење: Приземни мраз, вероватноћа 70%.

27.04.2024. Субота: Претежно сунчано и топлије. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 4 до 10, а највиша од 21 до 23 степена.

28.04.2024. Недеља: Претежно сунчано и осетно топлије. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, југоисточни. Најнижа температура од 5 до 13, а највиша дневна од 25 до 27 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 29.04.2024. до 03.05.2024.)
Претежно сунчано и топло, у кошавском подручју ветровито. Од 2. маја уз локални развој облачности појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 18:34:32 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5424155/vremenska-prognoza-za-25-april-2024.html
Анђели "Рибникара" - посвета на сајту школе у сећање на страдалу децу и чувара https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424683/ribnikar-masovno-ubistvo-deca-cuvar-secanje-andjeli-posveta.html У сусрет првој годишњици масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар", та школа објавила је на свом сајту “Ин мемориам“ посвећен настрадалим ученицима и раднику обезбеђења, који су убијени 3. маја прошле године. У посвети ученицима и чувару Основне школе "Владислав Рибникар", настрадалим у масовној пуцњави 3. маја прошле године, наводи се:

“Када су први пут дошли у Рибникар, као прваци, били су радознали и поносни што крећу у школу. Тада смо им обећали да ћемо их учити и научити. Обећали смо да ћемо их из Рибникара испратити као тинејџере, сигурне, слободне и спремне за оно што их у наставку живота чека. Обећали смо да ћемо их чувати. И јесмо их учили. И јесмо их чували. Нисмо их сачували. Опростите нам што нисмо успели да испунимо дато обећање..."

“И како сада? Како без њих? Како са нама рањенима? Како са децом која су доживела страхоту коју ни једно људско биће не би смело да искуси? Не знамо. Нису нас учили. Нико од нас за ово није обучен. Једино што знамо је да морамо. Због наше деце. Због наших Рибникараца и свих других. Колико год били тужни и љути, због њих морамо пронаћи доброту и љубав у својим срцима. Јер љубав и доброта морају бити њихов споменик", наводи се на сајту школе.

"Мржња их је убила, а љубав и само љубав може да их спасе, да нас спасе! Наши, Мара Анђелковић, Бојана Асовић, Ангелина Аћимовић, Ана Божовић, Адриана Дукић, Ема Кобиљски, Катарина Мартиновић, Софија Негић, Андрија Чикић и Драган Влаховић трајно су обележје наше школе због онога што су били и онога што би постали да нису у свом узлету прерано заустављени. Нека им је вечна слава!", поручује школа у посвети страдалима.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 18:13:46 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424683/ribnikar-masovno-ubistvo-deca-cuvar-secanje-andjeli-posveta.html
За крађу антиквитета вредних 13.000 евра на Малти оптужена жена из Србије https://www.rts.rs/vesti/svet/5424679/za-kradju-antikviteta-vrednih-13000-evra-na-malti-optuzena-zena-iz-srbije.html Жена из Србије, која је била ангажована на рестаурацији Палате Великог мајстора на Малти, оптужена је да је украла антиквитете из те историјски важне зграде у Валети у вредности од 13.000 евра. Негирала је кривично дело. Жена из Србије ухапшена је због сумње да је украла три античке вазе и часовник из Палате Великог мајстора на Малти, преноси Тајмс оф Малта. Негирала је крађу.

Жена, која је, као архитекта, била ангажована на рестаурацији тог историјски важног објекта на Малти, била је ангажована као пројектни менаџер рестаурације и, како се наводи, имала је приступ целој палати током последњих шест месеци вишегодишње реконструкције објекта.

Палата је за посетиоце поново отворена у јануару ове године, а крађа предмета пријављена је 5. априла.

Суду је речено да предмети које је жена наводно украла нису враћени.

На суду се чуло да оптужена, која је у судским поднесцима описана као архитекта, има проблем са злоупотребом супстанци и да је била на условној слободи за слична кривична дела.

Адвокат Ракел Туа рекла је да се она не може идентификовати на снимцима које поседује полиција.

Након што је тужилаштво указало на кривични досије и чињеницу да њени сарадници тек треба да сведоче, одбијена јој је кауција.

Тајмс оф Малта је јуче објавио да је полиција идентификовала осумњичену након што је прегледала снимке са неколико сигурносних камера. Све три вазе и часовник процењени су на 13.000 евра.

Нестанак ваза и сата уследио је мање од месец дана након што су две златне медаље у вредности од 400.000 евра украдене из Поморског музеја у Виториози.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 18:00:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5424679/za-kradju-antikviteta-vrednih-13000-evra-na-malti-optuzena-zena-iz-srbije.html
Бројни састанци председника Србије у Њујорку; Вучић: Нисам оптимистичан поводом резолуције о Сребреници, настављамо да се боримо https://www.rts.rs/vesti/politika/5424539/vucic-un-azijsko-pacificka-grupa-rezolucija-srebrenica.html Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима држава чланица из Азијско-пацифичке групе у седишту Уједињених нација у Њујорку. Уследили су састанци са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, са специјалном саветницом УН за спречавање геноцида, сталним представником Бразила у УН, као и са сталним представником Кине. Вучић поручује да није оптимистичан поводом резолуције о Сребреници, али да се борба наставља. Ово је попут борбе Давида и Голијата, велики број земаља биће "против" и "уздржан", каже Вучић и истиче да консензуса неће бити. Александар Вучић је са представницима држава чланица из Азијско-пацифичке групе разговарао о нацрту резолуције "Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници".

Председник им је указао на позицију Србије у вези са нацртом тог документа.

Уследио је састанак са сталним представником Савезне Републике Бразил при Уједињеним нацијама Сержиом Франсом Данесеом, као и са сталним представником Кине Жангом Ђуном.

Вучић се данас састао и са генералним секретаром УН Антониом Гутересом и специјалнoм саветницом за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту у згради Уједињених нација.

Током јучерашњег дана председник Србије разговарао је са представницима држава чланица из Афричке групе, латино-америчке и карипске групе.

Након седнице СБ УН, на којој је разматран редовни шестомесечни извештај о раду Унмика на КиМ, председник је у Њујорку наставио дипломатску активност.

У Мисији Србије формиран је штаб за састанке и разговоре са представницима држава чланица УН о нацрту резолуције о геноциду у Сребреници о којој би државе требало да се изјасне почетком маја, као и о Косову и Метохији.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 21:04:48 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5424539/vucic-un-azijsko-pacificka-grupa-rezolucija-srebrenica.html
Амнести интернешенал: У Хрватској Роми и Срби и даље дискриминисани https://www.rts.rs/vesti/region/5424352/hrvatska-amnesti-internesenal-romi-srbi-migranti.html Хрватска још увек прибегава насилном враћању избеглица и миграната, приступ побачају остао је ограничен, Роми и Срби и даље су дискриминисани, али је влада предузела кораке у борби против тзв. "слап" тужби против новинара и пооштрила мере за сузбијање породичног насиља. То је наведено у овогодишњем извештају Амнести интернешенала о стању људских права у Хрватској у прошлој години. Амнести интернешенал у извештају, позивајући се на ЦЕРД, пише да су Роми и Срби и даље изложени расној дискриминацији, посебно у образовању и запошљавању.

Роми су, наводе, и даље изложени великом сиромаштву и живе у тешким условима у одвојеним четвртима и неформалним насељима без адекватне инфраструктуре.

Према службеним подацима, број људи који је покушао да уђе у Хрватску из суседних земаља повећао се за 70 посто у односу на претходну годину, с преко 65.000 улазака забележених до новембра, наводи се у извештају.

Хуманитарна удружења документовала су наставак насилног враћања миграната и избеглица, укључујући незаконита колективна протеривања, физичко насиље, полицијско понижавање и крађу.

Одбор за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД) у листопаду је затражио да Хрватска престане с колективним протеривањем и насилним враћањем миграната и спроведе истрагу о прекомерном коришћењу силе против миграната и избеглица.

Што се слободе изражавања тиче, Амнести наводи да се новинари који истражују организирани криминал и корупцију и даље суочавању с разним облицима малтретирања, укључујући и тзв. стратешке тужбе против јавног учешћа (слап).

Амнести преноси податак Хрватског новинарског друштва (ХНД) о 945 СЛАПП тужби против уредника и новинара које су већином подигли државни званичници.

С тим у вези, подсећа се да је у децембру прошле године Влада усвојила Национални план за развој културе и медија за период од 2023. до 2027. који укључује конкретне мере за рано откривање и одбацивање "слап" тужби.

Клевета, наводи се у извештају, остала је кривично дело.

Наводи се и да је Министарство културе и медија у јулу предложило нацрт закона који, између осталога, омогућава издавачима и уредницима да без објашњења одбију да објаве извештаје новинара и наложе им откривање новинарских извора.

ХНД сматра да би тај закон озбиљно угрозио новинарску слободу и подстакао медијску цензуру. Међународна федерација новинара позвала је владу да "поново размотри" тај предлог.

У извештају такође стоји да у Хрватској и даље постоје значајне препреке у приступу сексуалним и репродуктивним здравственим услугама и информацијама.

Раширено је одбијање лекара и клиника да изводе побачаје због приговора савести, а захват је посебно ограничен у руралним и економски неразвијеним подручјима, истиче Амнести.

Породично насиље и даље је свеприсутно, а влада је у септембру објавила низ мера за борбу против насиља над женама. Те мере укључују и амандмане у кривичном закону у којем је фемицид класификован као засебно кривично дело, а пооштрене су и казне за силовање.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 16:14:31 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5424352/hrvatska-amnesti-internesenal-romi-srbi-migranti.html
Лесковац: Колико коштају јаја пред Ускрс? https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424336/leskovac-koliko-kostaju-jaja-pred-uskrs.html Десетак дана нас дели од Ускрса. Празнична куповина кренуће од викенда. Највише ће се куповати јаја. Цена је од 12 до 22 динара, а лесковачке пијаце и трговине добро су снабдевене. Са десетак фарми из Пусте Реке на тржиште широм Србије месечно одлази око 2,5 милиона јаја. Произвођачи из Лапотинца и Стубле спремно дочекују ускршње празнике. Ниже цене него лане нису повећале потражњу.

„Није то нека продаја као што очекујемо наредних дана, али већ су кренули и већ узимају по картон, два, три. - Цена чини нам се повољнија него прошле године?- Јесте цена су у односу на претходни период мање и мислим да ће највероватније да остану на тој цени, не верујем да ће бити повећања", каже Влада Радуловић, произвођач из Стубле код Бојника.

“Први мај иде, па онда и то нам много значи, људи ће све да оду тако да не очекујемо неку продају за Ускрс, а и маркети су учинили своје", сматра Љијљана Милошевић, произвођач из Стубле код Бојника.

Спискови за куповину се праве, набавка ће кренути наредних дана. Кључна је субота јер је то пазарни дан у Лесковцу. Показаће да ли су се Лесковчани одлучили за куповину на пијаци или у супермаркетима.

„Тренутно украсе купујемо, корпице, боје, сличице", каже једна Лесковчанка, а њен суграђанин додаје да ће купити стотинак ја и офарбати сигурно 70-80 сигурно.

„Имамо домаћа пошто супругина бака живи на селу", каже један Лесковчанин.

И трговински ланци спремни су за највећи хришћански празник. Ових дана крећу и ускршње акције. Посебно место имају јаја. Уз ниже цене овог артикла брже се пуне корпе.

„По изузетно повољној цени од 12.99 можете се снабдети за предстојеће ускршње празнике. - Знатно појефтињење? - Знатно појефтињење од неких 40 одсто, тако да изволите”, наводи Ирена Костић, директорка маркетинга трговинске компаније у Лесковцу.

Богата или скромна ускршња трпеза без јаја не може као симбола живота, васкрснућа и трајања. Са радошћу се купују, а фарбају са жељом да буду што лепша и шаренија.

 

]]>
Wed, 24 Apr 2024 16:41:54 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424336/leskovac-koliko-kostaju-jaja-pred-uskrs.html
У Бајиној Башти отворена изложба посвећена великану глуме - Велимиру Бати Живојиновићу https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424334/u-bajinoj-basti-otvorena-izlozba-posvecena-velikanu-glume---velimiru-bati-zivojinovicu.html „Бата у 90 слика“ назив је изложбе посвећене Велимиру Бати Живојиновићу која је отворена у гимназији „Јосиф Панчић“ у Бајиној Башти. Реч је о фотографијама из филмова и приватног живота великана нашег глумишта. Гледано у бројкама - 285 филмова од тога само 30-ак партизанских, 75 телевизијских драма и серија, 7 Канских фестивала и 14 филмова у трци за Оскара, тек је део приче о више од пола века стваралаштва Велимира Живојиновића, популарног Бате, великог глумца народног јунака.

“Допринос Бате Живојиновића нашој кинематографији је огроман. Већина и највећи део тих филмова су културно добро од посебног интереса за наш народ, а ја бих могао да кажем, па Бата Живојиновић је наше културно добро”, сматра Радослав Зеленовић.

На фотографијама је тек део једног испуњеног живота и богатог стваралаштва.

“Ми смо заједно с породицом Живојиновић, конкретно с Миљком изабрали 90 фотографија, оно што негде представља Бату у добром делу његовог приватног живота, доста тога из глумишта, тих 300 филмова које је снимио”, каже Андрија Јоргић директор „Борбе“.

“Мени је рецимо посебно драга ова фотографија из ТВ емисије „Образ уз образ“, редитеља Здравка Шотре, где је Бата, заједно с Миленом Дравић и Драганом Николићем правио једну врсту пародије на филм „Кум“ где он игра улогу коју је играо Марлон Брандо и мислим да је то у оно време један фантастичан успех и могу слободно да кажем да та емисија и та сцена, да су лепо остариле и да могу и данас да се гледају”, каже Миљко Живојиновић, Батин син.

Сама изложба прати помало његове филмове - после Источног Сарајева,односно Валтера, стигла је у Бајину Башту за које су везане “Птице које не полете” , а онда наставља путовање и подсећање по Србији, а на крају у Кини.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 17:02:20 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424334/u-bajinoj-basti-otvorena-izlozba-posvecena-velikanu-glume---velimiru-bati-zivojinovicu.html
У здравственим установама укинита забрана посета, а заштитне маске више нису обавезне https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424333/u-zdravstvenim-ustanovama-ukinita-zabrana-poseta-a-zastitne-maske-vise-nisu-obavezne.html Након разматрања актуелне епидемиолошке ситуације у Србији и свету радна група за поступање у условима пандемије ковид 19, донела је 5 закључака, које је Министарство здравља послало директорима здравствених установа. Заштитне маске више нису обавезне у здравственим установама, а укинута је и забрана посета.  

Информацију да маске вишу нису обавезне у здравственим установама, грађани су дочекали са олакшањем.

"Много лакше, не морамо више да носимо по џеповима, да их стављамо на уста, лакше се дише и много лакше генерално функционишемо без њих", каже један грађанин Смедерева.

"Коначно искрено имамо неки свој мир, враћамо се у неку нормалу", сматра суграђанка.

Општа болница и Дом здравља у Смедереву су од 12. априла, постепено, примењивали препоруке Министарства здравља. Укинута је респираторна амбуланта, а није обавезно ни тестирање на ковид код пацијената са симптомима акутне респираторне инфекције.

"Тестирање пацијената није више законски обавезно, ко рецимо треба да се тестира на ковид услед смештања на неку хоспитализацију или путовање у иностранство, тако да то нисмо више у обавези да радимо, а у случају неких фебрилних стања, респираторних инфекција, изабрани лекар може да, ако сматра да је потребно уз поштовање индикација да тражи тестирање, антигенски тест на ковид 19, који ми наравно радимо у нашој епидемиолошкој служби", каже др Олгица Обрадовић, директорка Дома здравља Смедерево.

Комисија за болничке инфекције сваке здравствене установе, на основу процене фактора ризика, као и на основу процене епидемиолошке ситуације у самој установи, уколико се укаже потреба, може поново да уведе примену епидемиолошких мера.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 16:35:08 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424333/u-zdravstvenim-ustanovama-ukinita-zabrana-poseta-a-zastitne-maske-vise-nisu-obavezne.html
Нишка скупштина одложила усвајање предлога о промени имена Булевара Шабана Бајрамовића https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424329/niska-skupstina-odlozila-usvajanje-predloga-o-promeni-imena-bulevara-sabana-bajramovica.html Скупштина града Ниша одложила је усвајање предлога Градске комисије да се на сутрашњој седници Булевар Шабана Бајрамовића преименује у Булевар Саше Савића, по недавно преминулом вођи мото-групе "Ноћни вукови". По тој иницијативи улица Сточни трг у ромској махали, требало је да добије име Шабана Бајрамовића. Председник Скупштине града Ниша Бобан Џунић саопштио је да се иницијатива за промену назива Булевара Шабана Бајрамовића, одлаже док се не усагласе ставови свих представника Ромске заједнице али и мото групе "Ноћни вукови". Речено је да је претходних дана било непотребних оптужби и полемика у јавности.

“Нема говора о гетоизацији како се то наводи, јер то би значило да неки припадници друге националности, узимају права људима друге националности”, наводиБобан Џунић, председник Скупштине града Ниша, а Светислав Јовановић, иницијатор предлога додаје: „Наш предлог је да се иницијатива одложи, да се поново окупи шира јавност и да се виде неки други предлози.”

“Ово ни случајно нећемо да зауставимо, само привремено, само ћемо технички да се договоримо, шта ће где да буде, без непотребних тензија и лоших коментара у јавности” каже Драган Станковић, мото-клуб "Ноћни вукови".

Пре одлагања ове инициајтиве, у Јуром центру су оценили да такав предлог нарушава углед града.

“Иза те иницијативе постоји једна националистичка тежња којом се демонстрира анимозитет према Ромима, не дискриминација него анимозитет”, каже Осман Балић, председник Јуром центра.

Џез фестивал Нишвил саопштио је да Сточни трг заправо није Трг, већ је то име мале запуштене улице у ромској махали.

“Да ли ту иза тога стоје неки скривени мотиви расизма, да Шабану није место међу Србима него међу његовим Ромима, тамо на том Сточном тргу, где Шабан никад није ни живео, то ми је недокучиво”, каже Иван Благојевић, директор Нишвил џез фестивала.

На иницијативу Нишвила Јужни булевар у Нишу је 2009. године добио име ромског певача, али табле са његовим именом никада нису постављене. Споменик краљу ромске музике откривен уз помоћ пријатеља 2010. године у самом центру Ниша.

 

]]>
Wed, 24 Apr 2024 16:57:36 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5424329/niska-skupstina-odlozila-usvajanje-predloga-o-promeni-imena-bulevara-sabana-bajramovica.html