РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Аутобуси од недеље крећу са станице на Новом Београду - како изгледају припреме за велику селидбу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538660/autobusi-od-nedelje-krecu-sa-stanice-na-novom-beogradu---kako-izgledaju-pripreme-za-veliku-selidbu.html Од недеље, 29. септембра, сви међуградски аутобуси полазиће са нове станице у Блоку 42 на Новом Београду. Због тога је на старој београдској аутобуској станици цела ова седмица у знаку пресељења. На хиљаде флајера и обавештења о томе како доћи на нову главну аутобуску станицу, дели се путницима на старој. Поскидани су и неки билборди, али пресељење се још не види на перонима.

"Генерално смо спремни за велики дан, 29. септембар. Сви радови и припреме иду како треба ", наводи Жељко Павићевић, директор маркетинга БАС-а.

Просторије администрације и комерцијале још нису пресељене са старе аутобуске станице. Камера је можда први пут завирила унутра, а вероватно и последњи. Фасцикле и регистри се још не померају, али је смањена шалтер сала за продају карата.

"Наши билетари свакодневно посећују нову локацију како би се адаптирали на будуће пословне процесе, на простор. Јер, просто у једном дану, односно у једној ноћи, престаће са радом станица овде у Железничкој 4 и отпочеће на Новом Београду", каже Павићевић.

И заиста, неке продавце карата екипа РТС-а затекла је на новој станици у Блоку 42. Којим превозом су стигли и утисци о новој радној средити – суштина је приче. Када се садашњи снимци унутрашњости станице упореде са ониа из маја ове године, уочљиве су знатне промене.

Картомати и онлајн продаја карата

Каблови се више не виде, али иза стаклене преграде још нема ни компјутера. Мање је шалтера, јер се припрема постављање картомата, уз још једну нову могућност - онлајн продаје карата. Од карата се живи и на томе се ових дана ради.

"Не мења се ништа, то и јесте највећа предност нашег система, што у тренутку када се овде буде угасио систем и отпратио последњи аутобус са ове локације, на Новом Београду, у Блоку 42, почеће са радом нова станица, као да је тамо све време", објашњава Павићевић.

Видљив је и натпис за нову аутобуску станицу, чисти се околни простор. Посла и ситница на претек, каже Дејан Спасић, координатор радова. Оптимиста је, као и све колеге, и сматра да путници неће бити ни мало ускраћени.

А особљу сасвим сигурно није лако. Силно се намучимо док се селимо из стана, а пресељава се главна аутобуска станица.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 20:58:49 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538660/autobusi-od-nedelje-krecu-sa-stanice-na-novom-beogradu---kako-izgledaju-pripreme-za-veliku-selidbu.html
Појединачна ложишта највећи загађивачи јер се ложи све и свашта - како даљински систем "приближити" грађанима https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538575/pojedinacna-lozista-najveci-zagadjivaci-jer-se-lozi-sve-i-svasta---kako-daljinski-sistem-pribliziti-gradjanima.html Лето, у којем нас је највише занимало када ће да захлади, остало је за нама. Зими бринемо због загађења ваздуха. Кад почне грејна сезона, суспендоване честице ПМ 2,5 и ПМ 10 вишеструко ће се повећати. Градски секретар за енергетику Душан Ракић рекао је за РТС да су индивидуална ложишта највећи загађивачи. Политика града Београда и оно што ће бити сигурно у свим стратегијама је повезивање на даљински систем, односно на Београдске електране, истакао је Ракић. Улица деспота Стефана у подне. Топао, сунчан дан, дува североисточни ветар. Зато је, у иначе најзагађенијој улици у Београду, ваздух одличног квалитета.

Уређаји показују да су повећане само вредности оксида азота и угљен моноксида које испуштају возила.

Кад почне грејна сезона, суспендоване честице ПМ 2,5 и ПМ 10 вишеструко ће се повећати.

Највећи кривци су, кажу стручњаци, индивидуална ложишта, али свој допринос дају и неки други загађивачи.

"Према последњем извештају Агенције за заштиту животне средине који је недавно изашао, пре десетак дана, удео малих ложишта у емисијама суспендованих честица ПМ 2,5 и ПМ 10 је изнад 75 процената. Процене говоре, када је ваздух црвен – то је у току зиме када имамо индустријске емисије суспендованих честица, веома мали допринос примарних емисија из термоенергетског сектора, до 10 посто доприноса из саобраћаја и онда на све то дође емисија загађујућих материја, пре свега, суспендованих честица из малих и средњих ложишта", указује Дејан Лекић, члан стручног савета Националне еколошке асоцијације.

Колико загађење варира у различитим деловима града

Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље каже да зими ситуација може да буде таква да у приградским општинама, где доминирају индивидуална ложишта, квалитет ваздуха буде лошији него у централним градским општинама.

"Али, укупно гледано, и на различитим општинама има различитих типова извора емисија, тако да грубо гледано веома је слична", наводи Шоштарић.

Према последњем попису, око 185.000 домаћинстава греје се на пећи или неке друге уређаје. Највише их је на Палилули и у Земуну, а најмање на Савском венцу и у Старом граду.

Прошле зиме најзагађенији ваздух био је 1. фебруара. Једва чекамо топло време кад нема грејања на дрва, угаљ или мазут, да продишемо, али све чешће ваздух је јако загађен и лети, као што је то било 6. јула.

Шта током лета узрокује пораст нивоа загађења

Андреј Шоштарић каже да је то најчешће због тропосферског озона, то је тзв. летња загађујућа материја и он настаје у фотохемијским рекацијама између оксида, азота и лако испарљивих органских једињења која потичу из саобраћаја.

"Имали смо неколико епизода када су биле повећане концентрације честица због транспорта песка из Сахаре, то се догодило ове године пет, шест или седам пута где имамо повећање, и апликације и мерачи показују повишене концентрације ПМ честица – а то је врло ситна прашина", напомиње Дејан Лекић.

Најбоље би било када би се што више домаћинстава и институција прикључило на даљински систем Београдских електрана или увело гас.

На ту одлуку једино утичу цена прикључка и рачун за грејање, као и план Града о искључењу котларница на мазут.

Како је могуће да тако дуго не можемо да променимо начин грејања у Београду, да имамо још увек тако много индивидуалних ложишта?

Душан Ракић: Индивидуална ложишта највећи загађивачи 

Душан Ракић, градски секретар за енергетику рекао је, гостујући у Београдској хроници,  да је велики број великих котларница у јавним објектима угашен и прешло се на систем даљинског грејања.

"Више од 1.500 тих великих котларница до сада је угашено. Град Београд, заједно са Министарством заштите животне средине, има план да из срестава из ЕБРД-а те последње велике котларнице стави у програм и да се оне угасе", напомиње Ракић.

Према његовим речима, највећа повика је била због великих котларница, јер оне су најуочљивије.

Указује да приватне куће "ложе свашта", кад немају дрва, онда ложе и пластику и гуму и да су индивидуална ложишта у ствари највећи загађивачи. 

"Апелујемо на грађане да искористе прилику коју је Министарство енергетике сада пружило, заједно са општинама у Србији, 137 општина у Србији тренутно има потписане уговоре са Министарством енергетике, од којих 12 у Београду", каже Ракић.

Све општине имају детаљне информације како грађани да се пријави и да конкуришу за гашење својих котларница, поред замене столарије, има доста грађана који већ почињу да размишљује о уграђивању топлотних пумпи, тако да тај процес иде, додаје Ракић. 

Међутим, напомиње да су то појединци, па је потребна већа анимација, као што су телевизијске емисије, да људи крену значајније да мењају енергенте које користе.

Да ли се људи греју на оно што им је најефтиније  

"Према статистичким подацима, од последњег пописа имамо прилично велики број људи који се и даље греју на струју. Међутим, држава ће у сваком случају морати да гледа да одређеним постицајним мерама утиче на  људе да престану да се греју на струју и да струју користе за неке друге ствари", подвукао је Ракић.

Било је домаћинстава који су у једном тренутку прешли на гас. Међутим, испоставило се да им то није било баш најефтиније решење, односно да је гас доста скуп.

"Ми смо сведоци гасног шока услед кризе у Европи са снабдевањем гаса, тако да је то био један пик. Цене гаса ће доћи у нормалу, тако да гас јесте један од прихватљивих енергената", указује градски секретар за енергетику.

Најбоље решење за град Београд

Одговарајући на питање какао да смањимо број индивидуалних ложишта, Ракић истиче да оно што је политика града Београда и оно што ће бити сигурно у свим стратегијама, јесте повезивање на даљински систем, на Београдске електране. 

"Ми ћемо видети да начин повезивања и трошкови повезивања зграда на даљински систем грејања буду прихватљиви, а људе ћемо да постичемо да се прикључују на даљински систем грејања", закључио је Ракић.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 20:26:27 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538575/pojedinacna-lozista-najveci-zagadjivaci-jer-se-lozi-sve-i-svasta---kako-daljinski-sistem-pribliziti-gradjanima.html
Кфор појачао патроле на северу Косова и Метохије https://www.rts.rs/vesti/politika/5538913/kfor-patrole-sever-kosovo-kim.html Регионална команда Кфора-Исток појачала је своје патроле на северу Косова и Метохије, саопштено је данас на Фејсбук налогу мисије НАТО-а. Кфор је саопштио да су на северу КиМ појачане патроле у сарадњи са такозваном косовском полицијом.

"Кфор наставља да имплементира свој мандат, заснован на Резолуцији 1244 - да доприноси безбедном и стабилном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову, као и да омогућује слободу кретања, у сваком тренутку", наводи Кфор.

Кфор понавља да је та мисија трећи безбедносни одговор, након твз. косовске полиције и Еулекса, са којима блиско сарађује.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 20:04:57 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5538913/kfor-patrole-sever-kosovo-kim.html
МУП: Ватрогасци-спасиоци појачано прате ситуацију на Дунаву https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538909/dunav-mup-vatrogasci.html Ватрогасно-спасилачке јединице појачано прате ситуацију својим територијама, на основу информација јавних водопривредних предузећа и најављеног повећања водостаја реке Дунав, како би обезбедиле правовремено превентивно деловање. Овакву одлуку наложио је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, у складу с недавно одржаном седницом Републичког штаба за ванредне ситуације, саопштио је МУП Србије.

Ватрогасно-спасилачке јединице свакодневно обилазе потенцијално угрожене тачке ради упознавања са ситуацијом на терену и остваривања контакта са становништвом на локацијама: Сремска Митровица - место Сланкамен (Бања Сланкамен), ⁠Сомбор (насеље Берачка код Бездана), ⁠Нови Сад (викенд-насеље Челарево) и Флорида и острво Говнеш у општини Бачка Паланка. Спасиоци појачано прате стање на местима као што су викенд-насеља Гложан, Гложан 2 и Гложан 2010 у општини Бачки Петровац, затим Черевићка скела 9903 и 6697, Бачко Ново Село (општина Бач), и насеља Баноштор, Черевић и Дунавац (општина Беочин), ⁠Панчево - код викенд-насеља, затом Апатин у истоменој општини, као и насеље Богојево (општина Оџаци).

Једна од тачака коју припадници Одељења за ванредне ситуације у Сомбору обилазе је насип на Дунаву, у небрањеном делу у викенд-насељу Барачка код Бездана, у којем нема мештана, ни угроженог становништва.

Иако тренутно на наведеним локацијама нема угроженог становништва, ватрогасци-спасиоци наставиће и наредних дана да обилазе потенцијално критичне тачке и разговарају са становништвом, наводи МУП.

Сектор за ванредне ситуације биће у сталном контакту са свим водопривредним предузећима, РХМЗ-ом и осталим чиниоцима система заштите и спасавања, и предузимати све мере, ставити сва расположива средства, људство и опрему у двадесетчетворочасовно стање приправности до потпуне стабилизације хидролошке ситуације на свим сливовима.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 20:23:14 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538909/dunav-mup-vatrogasci.html
Изгорео вртић код Горњег Милановца https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538898/pozar-vrtic-gornji-milanovac.html Вртић у Невадама код Горњег Милановца изгорео је у пожару. У тренутку избијања пожара, у објекту није било деце ни запослених. Према информацијама из Министарства унутрашњих послова, дојава о пожару у вртићу у Невадама код Горњег Милановца је стигла у 17.35.

У тренутку избијања пожара, у објекту није било деце ни запослених.

На место пожара упућено је девет ватрогасаца са шест возила.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић изјавио је да је вртић монтажни и да је изграђен 1981. године.

Деца ће бити збринута у осталим вртићима и биће убрзани радови на изградњи новог, рекао је Ковачевић.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 20:35:18 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538898/pozar-vrtic-gornji-milanovac.html
Ђурић: Србија наставља да буде одговоран и конструктиван партнер на Западном Балкану https://www.rts.rs/vesti/politika/5538897/marko-djuric-tajani-njujork.html Министар спољних послова Марко Ђурић учествовао је на састанку министара иностраних послова Западног Балкана са министрима иностраних послова групе "Пријатељи Западног Балкана" и том приликом је поручио да Србија наставља да буде одговоран и конструктиван партнер на Западном Балкану.  "Хвала вам Антонио Тајани за организацију неформалног скупа Групе 'Пријатељи Западног Балкана' са представницима нашег региона јутрос. Србија наставља да буде одговоран и конструктиван партнер на Западном Балкану, показујући отвореност и спремност за регионалну сарадњу. Што се тиче регионалне политике, активно радимо на стварању пријатељског окружења за Србију како би могла да настави свој економски и свеукупни друштвени развој", написао је Ђурић на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да Србија подржава процесе регионалне интеграције, од Берлинског процеса до, како каже, српске иницијативе домаће сарадње која је већ дала резултате, Отворени Балкан, омогућавајући јединствено тржиште рада са суседима Албанијом и Северном Македонијом.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 19:30:42 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5538897/marko-djuric-tajani-njujork.html
Када ђака заболи контролни – како зауставити тржиште лажних оправдања https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538084/djaci-skola-opravdanje.html У школама се приближавају први контролни задаци, а са њима и изостанак поједине деце са часова. На то да постоје злоупотребе лекарских оправдања, већ неко време пажњу скреће Унија средњошколаца Србије. Тврде да оверена бланко лекарска оправдања круже међу децом по школама и у њиховим групама и наводе да на то годинама нико не реагује. Указују и на продају оправдања на друштвеним мрежама. Позивају Министарство просвете и Министарство здравља да се укључе у решавање најпре узрока проблема. Када ђака заболи контролни, помоћ тражи од лекара. Стари, добро познати, рецепт користе и нове генерације да оправдају изостанак са провере знања.

"Кад кажу боли ме глава, ја питам који предмет. То је шала, наравно, али било шта да кажу од симптома, ми морамо да проверимо и да утврдимо да ли јесте или није“, каже др Оливера Тодоровић, начелница педијатрије Дома здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули.

Није ново ни да се оправдања лажирају.

"Још у време када сам ја ишла у школу, било је мангупа у генерацији који су правили фалсификате оправдања“, каже Мирјана Гашић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Међу децом у школама и у њиховим групама круже и важећа лекарска оправдања – оверена, без уписаних личних података, кажу у Унији средњошколаца Србије.

"У разговору са средњошколцима са којима радимо већ постоји та јавна тајна да постоји могућност да се оправдање набави у самој здравственој установи, да ли некој приватној или државној или просто када је неки ученик болестан да оде па да замоли за још које оправдање када буде било потребно тај тренутак да се искористи, да се можда пропусти неки час и слично, па може да добије неко оправдање више и касније ће просто допунити датум и неке сличне податке“, каже Елизабета Јагица из Уније средњошколаца Србије.

Продаја оправдања на друштвеним мрежама

Саговорница указује и на продају оправдања на друштвеним мрежама.

"Продају се и дистрибуирају лекарска оправдања са печатом и потписом лекара која су бланко", каже Елизабета Јагица.

На снимку на друштвеној мрежи који Унија средњошколаца спомиње, где се оправдање продаје за 200 динара, на први поглед може се видети да оно није важеће јер нема све печате које валидно оправдање лекара има, али постоје и профили који нуде оправдања са свим печатима.

"Постоји факсимил и постоји округли печат установе који се ставља на два места. Лекари и педијатри знају тачно где се налазе та два места. И мора да постоји потпис изабраног лекара, а онда сви подаци који су релевантни за то дете, име, презиме, школа попуњавају сестре на шалтеру и то мора да буде попуњено јер можете тако бланко да дате неком другом детету“, каже докторка Тодоровић.

Оправдање би требало да донесе родитељ

Зна се и ко по закону треба да донесе оправдање у школу – родитељ. У пракси, доносе га и деца. 

"Врло често постоји проблем у томе што родитељи због својих пословних обавеза или зато што живе негде даље нису у могућности, или већ своје приоритете постављају нешто другачије, па не долазе у школу, већ та оправдања шаљу по ученицима. Оног тренутка када одељенски старешина има поверење у ученика и у родитеља, то је негде једна од оних могућности коју ми прихватамо. Можда је ту проблем када родитељ не зна да ученик долази са оправдањем, када ученик сакрије од свог родитеља да ће побећи са неког часа или неког дана“, каже Мирјана Гашић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Саопштење Уније средњошколаца о лекарским опрвдањима је уопштено, због чега није могуће одредити које тужилаштво би било надлежно да реагује, осим што би евентуално могло бити посла за Одељење за високотехнолошки криминал, објашњавају у Удружењу тужилаца Србије.

"Бланко оправдања не би у начелу требало да се издају. То није у складу с правилима здравствене заштите и ту би већ требало да постоји провера у оквиру здравствених установа. Међутим, то није кривично дело. У ситуацији да дете, бланко оправдање, које добију у неком легалном процесу, где је заиста отишао код лекара, уступи даље, да ли га прода или га дâ, и онда на то легално оправдање неко унесе своје друге податке, то би било кривично дело“, каже Лидија Комлен Николић, председница Председништва Удружења тужилаца Србије.

Разлози за злоупотребу 

Оправдања за злоупотребу оправдања нема, али разлога зашто до тога долази има, и њима треба да се позабаве министарства просвете и здравља, истиче Унија средњошколаца Србије. Сматрају да су притиснути великим бројем школских обавеза, што је, кажу, претња по ментално здравље. У школи траже разумевање.

"Потребно им је сигурно окружење где ће моћи у школи и да науче и да имају времена за све своје ваннаставне обавезе. Средњошколци имају страх да приђу ПП службама, зато што мисле да ће њихове тајне и све што ће поверити психолозима и педагозима просто отићи и неко други чути, јер им је потребан искрен разговор, нарочито што се налазе у периоду адолесценције, када се суочавају са различитим потребама из средине и школе као и очекивањима окружења, породице“, каже Елизабета Јагица.

Из Министарства просвете одговарају да поред осталог сарађују са институцијама система, невладиним сектором и међународним организацијама по питању менталног здравља младих, што је, наводе, довело до многих програма стручног усавршавања и приручника запослених, стварања мреже саветовалишта, кол-центара где млади могу да се обрате за помоћ.

Кажу и да лекарска уверења издају здравствене установе и да Министарство просвете нема надлежност да утврђује њихову веродостојност, а да свако сазнање о злоупотребама треба пријавити здравственој инспекцији и полицији.

Министарство здравља и МУП нису одговорили на питања РТС-а.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 18:08:28 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538084/djaci-skola-opravdanje.html
Временска прогноза 24. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5538071/vremenska-prognoza-24-septembar-2024.html Сутра променљиво облачно, са сунчаним интервалима. Пре подне на југу, а после подне и у осталим крајевима биће услова за краткотрајну кишу или пљусак с грмљавином. У кошавском подручју и на планинама биће ветровито. Температура слична данашњој, до 28 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

24.09.2024. Уторак: Променљиво облачно са сунчаним интервалима и топло. Пре подне на југозападу и југу, а после подне и увече понегде и у осталим крајевима краткотрајна киша или локални пљусак са грмљавином. Ветар слаб, у кошавском подручју и на планинама умерен и јак, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 7 до 17, а највиша од 23 до 28 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 70%.

25.09.2024. Среда: Променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Увече престанак падавина и постепено разведравање. Ветар слаб и умерен, на планинама повремено и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 12 до 16, а највиша од 23 до 27 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 70%.

26.09.2024. Четвртак: Ујутру хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб и умерен, на северу Војводине и у планинским пределима повремено и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 10 до 16, а највиша од 25 до 29 степени.

27.09.2024. Петак: Ујутру хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб и умерен, у Војводини и планинским повремено и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 10 до 19, а највиша од 28 до 32 степена. Упозорења: Tmax ≥ 32 степена, вероватноћа 70%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 28.09. до 02.10.2024.)
У суботу претежно сунчано и топло. После подне и увече на северу и западу, а у току ноћи ка недељи и у недељу и у осталим крајевима наоблачење са кишом и локалним пљусковима са грмљавином уз пад температуре. Почетком следеће седмице свежије уз постепени престанак падавина у понедељак.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 18:27:48 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5538071/vremenska-prognoza-24-septembar-2024.html
Командант КФОР-а са амбасадорима и шефовима мисија партнерских земаља https://www.rts.rs/vesti/politika/5538690/komandant-kfor-a-sa-ambasadorima-i-sefovima-misija-partnerskih-zemalja.html Генерал-мајор Озкан Улуташ, командант мисије КФОР-а, састао се у бази Филм Сити са амбасадорима и шефовима мисија 28 савезничких и партнерских земаља које дају трупе КФОР-у. КФОР саопштава да је разговор био фокусиран на низ тема, укључујући безбедносну ситуацију, тренутне активности војне мисије на Косову и Метохији и сарадњу КФОР-а са широм међународном заједницом.

"Овај састанак је још једна опипљива демонстрација наше колективне и непоколебљиве посвећености трајној безбедности свих заједница које живе на Косову и регионалној стабилности“, рекао је командант КФОР-а.

У саопштењу се наводи да КФОР наставља да испуњава свој мандат – заснован на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године – "да доприноси безбедном и безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и слободи кретања, у сваком тренутку и непристрасно“.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 17:54:28 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5538690/komandant-kfor-a-sa-ambasadorima-i-sefovima-misija-partnerskih-zemalja.html
Вучић: Ствари се убрзавају – нико не прича о компромису, сви причају о победи https://www.rts.rs/vesti/politika/5538669/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un-njujork.html Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку, у обраћању новинарима, да се ствари у свету убрзавају и да нико не прича о компромису, већ сви причају о победи. Мир нам је насушна потреба, нагласио је председник. Председник Вучић борави у Њујорку поводом 79. седнице Генералне скупштине УН.

Вучић је, у обраћању новинарима, коментаришући ситуацију у свету и утицај на Србију, рекао да се ствари убрзавају и да нико не прича о компромису, већ сви причају о победи.

"Мир нам је насушна потреба", нагласио је председник.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, навео је Вучић, најавио је да се иде у потпуни сукоб на Блиском истоку.

"Надам се да ће Американци успети то да контролишу", додао је Вучић.

То је ужасно лоше за све, све ће да иде у рецесију, истакао је председник и нагласио да нам је мир насушна потреба.

Оценио је да ни у Украјини не иде у добром смеру.

"Лудило никако да се заустави", рекао је Вучић, али је приметио да је све више лидера у свету који имају смелост и желе да се искаже и другачије мишљење.

Реч мир никада није била потребнија, оценио је председник, указујући, међутим, да сви поред те речи додају "али".

"Нико не прича о компромису, сви причају о победи", навео је Вучић.

"Немачка не прети Албанцима, већ Албанци прете свима"

Вучић је најавио да ће се са немачким канцеларом Олафом Шолцом срести и вечерас и још неколико пута. Упитан да ли то што Немачка прети Приштини да ће је избацити из Цефте значи да је дошло до промене политике Берлина, каже да Немачка не прети Албанцима, да им не прети нико, већ Албанци прете свима тиме што не желе слободан проток роба, услуга, капитала и људи.

На питање везано за протесте Албанаца у Прешеву који сматрају да им Србија крши права, Вучић је, имајући у виду која права немају Срби на КиМ, нагласио да је Србија свеједно спремна да се понаша одговорно и да им помогне у израдњи школа и свега другог.

"Они се сад жале јер нису Куртијеве снаге успеле да формирају самостално власт, пре свега у Бујановцу и то је његов кључни проблем, то је убичајено, тако демократија функционише, ми са тим немамо никакав проблем, нико их није ни тукао, ни малтретирао, нити било шта, Србија је демократска земља, наставићемо тако да се понашамо", рекао је Вучић.

"Говорићу сутра у Генералној скупштини као 12 или 13 говорник"

Председник је најавио да ће сутра говорити на седници Генералне скупштине УН међу првих 12 или 13 говорника, када је и највећа пажња слушалаца.

"Ми имамо добар слот. Прво говори Лула (да Силва), председник Бразила, затим по правилу овде други говори председник Америке. Ердоган је, мислим, трећи и то је некако договорено. Сад ми смо у првих 12-13, што значи два сата после њих, када је и највећа пажња", рекао је Вучић.

"Кренули смо у успостављање дипломатских односа са Тувалуом, Кирибатијем, Гвајаном"

Вучић је навео да је Србија почела са успостављањем дипломатских односа са три нове државе, Тувалуом, Кирибатијем и Гвајаном.

Навео је да Србија готово никакве односе није имала са Гвајаном, због наших пријатељских односа са Венецуелом.

Разговори са званичницима у Њујорку

Председник је навео да је са председником Кипра Никосом Христодулидисом разговарао о доброј сарадњи, као и да је он био посебно заинтересован за решавање проблема на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је са кипарским колегом разговарао о европском путу, сарадњи - од војно техничке до свих других и да очекује да користимо заједно просторије наших амбасада да би обе земље "покриле" што више држава.

"Са Филипом Морисом сам имао економске теме, уложиће 100 милиона евра у Србију, то је огромна ствар за нас. Улажу у Нишу, а наставиће са улагањима и унапређиваћемо сарадњу. Производиће бездимне цигарете, то је нешто ново", рекао је Вучић.

Додао је и да је са кенијским представником такође разговарао и да очекује и његову посету, која ће сигурно допринети бољој сарадњи.

"Разговарао сам и са (турским председником Тајипом) Ердоганом. Био је садржајан разговор, нисмо сагласни око КиМ. Очекујемо важну посету наредних месеци, имамо много заједничких интереса и требало би све проблеме у добром духу да решавамо", рекао је Вучић.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 19:43:43 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5538669/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un-njujork.html
Кула, пријава против жене због сумње на крађу 120.000 евра од емотивног партнера https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538546/kradja-zena-emotivni-partner-kula.html Припадници Министарства унутрашњих послова у Кули поднели су кривичну пријаву против педесетдвогодишње жене из околине овог места због постојања основа сумње да је извршила кривично дело тешка крађа. Жена је, како се сумња, из куће емотивног партнера украла 120.000 евра.

Полиција је пронашла већи део украденог новца и вратила га власнику.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 16:42:48 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538546/kradja-zena-emotivni-partner-kula.html
Вучић у Њујорку са европским и светским званичницима, додељена одликовања руским дипломатама у УН https://www.rts.rs/vesti/politika/5538539/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un-sastanci-njujork.html Председник Александар Вучић има низ билатералних састанака у Њујорку, уочи 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Вучић је вечерас уручио орден српске заставе првог степена сталном представнику Руске Федерације при УН Василију Небензји. Председник Вучић борави у Њујорку поводом 79. седнице Генералне скупштине УН.

Вучић се данас састао са генералним директором компаније "Филип Морис Интернешенал" Јацеком Олчаком, с којим је разговарао о пословању те компаније у Србији, као и о новим инвестицијама, еколошкој иницијативи и иновацијама у индустрији.

"Прошле године смо обележили 20 година од приватизовања Дуванске индустрије Ниш, када је потписан и Меморандум о разумевању између ове компаније и Владе Србије. За нас су овакве стране инвестиције од пресудног значаја за развој економије и привреде и додатно учвршћују позицију наше земље као важног партнера у области иновација и модерних технологија", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Председник је навео да компанија "Филип Морис" планира нову инвестицију од 100 милиона евра.

"Захвалио сам на поверењу које показују улагањима у тренутку глобалне нестабилности. То је сигнал поверења и Србија то уме да цени и поштује", саопштио је Вучић.

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Састанак са председником Кипра

Потом, председник Вучић разговарао је са председником Кипра Никосом Христодулидисом.

"Срдачан сусрет са Никосом Христодулидисом. Разменили смо мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији и значају УН, као и о доприносу који све земље чланице могу да дају у проналажењу решења за постојеће изазове. Захвалио сам Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије истакавши да наша земља, поштујући повељу УН и међународно јавно право, даје пуну подршку суверенитету Кипра", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Додао је да је говорио и о сложеној ситуацији у Аутономној покрајини Косово и Метохија и захвалио Кипру на недвосмисленој подршци нашој земљи на путу ка ЕУ.

"Сагласили смо се да је 79. заседање ГС УН одлична прилика да се светски лидери састану и разговарају о глобалним проблемима са којима се сви сусрећемо. Искористио сам прилику да позовем председника Христодулидиса да посети Србију, чиме би нам учинио огромну част и дао нови замах нашим свеукупним односима", поручио је Вучић.

Продуктиван разговор са директорком ММФ-а

Председник Вучић састао се са директорком Међународног монетарног фонда Кристалином Георгијевом и рекао да је разговор био садржајан и продуктиван.

"Као и увек, одличан, садржајан и продуктиван разговор са директорком ММФ, Кристалином Георгијевом. Са поносом сам детаљније информисао уважену саговорницу о најновијим показатељима макроекономске стабилности Србије, као и о другим параметрима који сведоче о позицији наше земље попут успоравања инфлације, рекордних резерви и снажног тржишта рада", навео је Вучић на Инстаграм профилу.

Он је додао да макроекономски резултати Србије, упркос глобалним ризицима у области енергетике и нестабилности финансијских тржишта, "премашују и најсмелије прогнозе и очекивања захваљујући континуираном снажном приливу страних директних инвестиција, као и озбиљном, одговорном и промишљеном приступу даљем развоју земље".

"Разменили смо мишљења и о опцијама за подстицај раста привредних активности у условима сложених геополитичких услова у свету, отпорности светске и домаће привреде на инфлаторне ударе који се не могу предвидети, а посебно о огромним потенцијалима Србије у циљу реализације зацртане и амбициозне стопе раста. Разговарали смо и о дигитализацији економије и тренду вртоглавог развоја вештачке интелигенције, као и њеном утицају на тржиште рада", истакао је Вучић, додајући да је посебна тема била енергетика.

Додела одликовања руским дипломатама у УН

Вучић је вечерас уручио орден српске заставе првог степена сталном представнику Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василију Небензји.

Орденом српске заставе другог степена одликоване су и амбасадоркe Ана Јевстигњејева и Марија Заболоцка, заменице сталног представника Руске Федерације при УН.

“Хвала још једном пријатељу, хвала за пријатељство, за помоћ коју је Русија пружила овде у Њујорку и надам се да можемо да унапредимо сарадњу наших земаља и народа и да је подигнемо на виши ниво. Хвала за напоран рад, то ценимо и ви можете увек очекивати исто од нас. Желим вам пуно среће, била ми је велика част“, рекао је Вучић.

Небензја је одговорио српском председнику да му је велика част што је одликован.

"Веома ми је драго и поштујем што смо добили ово одликовање, посебно од вас лично. Русија и Србија уживају у безграничним односима, не само у односима, већ и у пријатељству и братству. Гледамо на свет истим очима, штитимо исте вредности и принципе, и то се односи на Косово и Метохију, које је срце Србије. Српски народ показује своје братство када су примили хиљаде Руса који су избегли ужасе револуције, а Руси који су остали у вашој земљи су обезбеђивали и потпуно подржавали развој Србије", рекао је Небензја новинарима.

Истакао је да има много руско-америчких пријатеља из Србије и да они "са топлином, захвалношћу и симпатијама, памте Србију".

"Такође, наша православна вера нас повезује. Борили смо се заједно током Другог светског рата против нацизма, и обе наше земље су осетиле ужасе и претрпеле страшне губитке. Желимо да више ратова не буде, али хегемонија у неким земљама, чија имена сви знамо, и даље постоје, и ми ћемо остати на страни Србије у њеној борби за очување интегритета и свега што је у срцу Србије. Још једном, господине председниче, хвала вам на овим декорацијама које сте нам уручили", рекао је Небензја Вучићу.

У наредним данима, председник Вучић доделиће одликовања свима онима који су помогли Србији по питању резолуције о Сребреници.

Иначе, до сада се Вучић састао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, председником Владе Белгије Александром де Кроом и председником Кеније Вилијамом Рутоом и говорио на другој пленарној сесији Самита о будућности, који се одржао у седишту Уједињених нација.

Током боравка у Њујорку, Вучић ће до 27. септембра имати билатералне сусрете са више од 40 светских лидера, а у уторак ће се обратити учесницима 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 22:42:02 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5538539/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un-sastanci-njujork.html
Тужилаштво покренуло поступак против малолетника у Барајеву због злостављања и мучења у школи https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538522/tuzilastvo-pokrenulo-postupak-protiv-maloletnika-u-barajevu-zbog-zlostavljanja-i-mucenja-u-skoli.html Против двојице ученика основне школе у Брајеву подигнуте кривичне пријаве због злостављања и мучења, потврђено је РТС-у. Двојица малолетника осумњичени су да су малтретирали ученика школе коју похађају. Одељење за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду наложило је полицији да против двојице малолетних ученика Основне школе "Кнез Сима Марковић“ у Барајеву поднесе кривичне пријаве због кривичног дела злостављање и мучење, а против једног од њих и због кривичног дела недозвољене полне радње.

У тужилаштву за РТС наводе да је у питању редован поступак, што значи да малолетници нису ухапшени, нити им је одређен притвор.

Наглашавају и да, у складу са Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и заштити малолетника, ВЈТ у Београду неће износити у јавност друге детаље овог случаја.

Београдски медији наводе да су двојица малолетника осумњичени да су у више наврата малтретирали више ученика петог разреда.

Министарство: Околности утврђују надлежни органи

У Министарству просвете за РТС кажу да су надлежни у ОШ "Кнез Сима Марковић“, у складу са Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, "о инциденту који се десио 10. септембра обавестили је полицију, тужилаштво Градски центар за социјални рад Барајево и надлежну школску управу и Министарство просвете“.

Наглашавају да околности ове насилне ситуације утврђују надлежни органи, тужилаштво и полиција, који ће у складу са резултатима истраге дати њену квалификацију.

"Према информацијама које је Министарство просвете добило од школе, ученици који су вршили насиље удаљени су са наставе, покренути су васпитно дисциплински поступци, као и појачан васпитни рад. За ученика који је трпео насиље сачињен је план заштите и у наредном периоду биће му пружена подршка како би превазишао ситуацију. У све активности укључени су родитељи ученика“, кажу у Министарству.

Министарство просвете и школска управа ће пратити поступање школе и пружати саветодавну подршку запосленима, а у складу са проценом, у школу ће бити упућен стручно-педагошки надзор и просветна инспекција.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 16:33:45 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538522/tuzilastvo-pokrenulo-postupak-protiv-maloletnika-u-barajevu-zbog-zlostavljanja-i-mucenja-u-skoli.html
Дан жалости сутра у Рашкој и Новом Пазару https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538486/raska-novi-pazar-dan-zalosti-nesreca-usce.html У Рашкој и Новом Пазару сутра дан жалости због тешке саобраћајне несреће. Општина Рашка донела одлуку о помоћи породицама чији су чланови страдали. Општина Рашка прогласила је сутрашњи дан даном жалости због тешке саобраћајне несреће у којој је погинуло пет особа, од којих троје деце.

Такође, општина је донела одлуку и о једнократној помоћи породицама Лазовић и Бугарчић.

Сутрашњи дан проглашен је даном жалости и у Новом Пазару

Опело и сахрана Данила Лазовића и његово троје деце биће сутра у 12 часова на гробљу код Петрове цркве у Новом Пазару.

Возач борбеног возила Војске Србије, који је учествовао у несрећи на путу Рашка - Краљево, саслушан је у Вишем јавном тужилаштву (ВЈТ) у Краљеву и одређен му је притвор

Жена из Рашке, једина преживела у несрећи у којој су погинули њено троје деце, супруг и пријатељица, отпуштена је јуче из опште болнице у Краљеву на лични захтев.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 16:39:33 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538486/raska-novi-pazar-dan-zalosti-nesreca-usce.html
Судар аутомобила и камиона на Златиборском путу, једна особа погинула https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538348/saobracjna-nesreca-zlatiborski-okrug.html Једна особа погинула је у саобраћајној несрећи која се догодила на Златиборском путу, јавља дописник РТС-а. Несрећа се догодила у Јевремовићима код Чајетине када је аутомобил "фијат пунто" подлетео под  камион за превоз бетона.

Погинула је жена која је управљала аутомобилом, незванично сазнаје РТС.

Увиђај је у току.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:00:07 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538348/saobracjna-nesreca-zlatiborski-okrug.html
Породице из целе Србије на Дечјем фестивалу на Опленцу https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538267/porodice-iz-cele-srbije-na-decjem-festivalu-na-oplencu.html Дводневни Дечји фестивал на Опленацу у Тополи, овог викенда, окупио је на хиљаде породица из целе Србије. Циљ манифестације, коју седму годину организује Фондација "Корени", кнегиње Љубице Карађорђевић је превасходно очување породичних вредности, које су најважније за свако друштво. Дечји фестивал на Опленцу, чији је медијски покровитељ Радио телевизија Србије има добротворни карактер. Највећа снага Србије - породице Од Суботице до Штпца, учиниле су Опленац местом радости. Кроз осамдесетак активности: спорт, уметност, многобројне забавне и креативне радионице, народно стваралаштво, малишани су показали своја интересовања и склоности и научили много тога новог.

„Посебност игара је да деца кроз игру науче како да развијају, да науче да вежбају своју фину моторику, да вежбају логично размишљајње и да се једноставно друже са својим вршњацинма“, наводи Данијела Павлићевић, из НТЦ Центра.

„Овде има пуно деце, а код нас на Косову и Метохији нема и онда нам је то право чудо“, наводи Нина Јовановић из Штрпца.

На 10 хектара у Опленачкој шуми, шатори, справе за игру, животиње и оно најважније, осмеси на лицима родитеља и деце. Заједничка игра, љубав, разумевање, подршка, модел су односа које ће деца касније успостављати и са другим људима

Анкетирани истичу да је овај дан непроцењив: "За децу је дивно, за родитеље је дивно“. „Има много породица које познајем које много времена одвоје за посао, а мање за породицу“,  .

Верица Новчић Петрић, психолог објашњава: „Нико се као родитељ не рађа, сви ми учимо и стичемо у међувремену нека знања и вештине. Свако од родитеља ако жели да негде унапреди своје родитељске компетенције, заиста то може да уради“.

За породице које је потребно додатно оснажити, радионице са тимовима стручњака из различитих области. Јер мото фестивала је "у здравој средини расту здрава деца".

„Да би нам деца била здрава, прво породица мора да буде здрава, а не може ни друштву да буде добро ако му је корен у проблему, ако је болестан. Тако да морамо да се потрудимо да ту породицу сачувамо, да очувамо здравом и да је ојачавамо што више можемо“, наглашава кнегиња Љубица Карађорђевић, организатор Дечјег фестивала на Опленцу.

За праве породичне вредности и останак младих у Србији, залаже се и кнегињина Фондација "Корени". Потврда исправности тог концепта је на десетине хиљада људи на дечјем фестивалу на Опленцу. Време које се памти.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:48:17 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538267/porodice-iz-cele-srbije-na-decjem-festivalu-na-oplencu.html
Спречено кријумчарење заштићених корњача и више од 300 птица https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538251/uprava-carina-krijumcarenje-ptica-kornjace.html Царински службеници су током викенда на граничним прелазима Градина и Хоргош, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења две заштићене корњаче и 305 птица. Случај на граничном прелазу Градина откривен је 22. септембра 2024. године, када је у касним ноћним сатима за детаљан преглед на излазу из земље издвојен аутомобил стране регистарције, којим је из Србије ка Бугарској путовао само возач, саопштила је Управа царина.

Детаљним прегледом аутомобила, испод гумене подлоге у пртљажнику, пронађено је осам плитких кавеза пуних птица.

Утврђено је да се у том скученом простору налази укупно 305 јединки седам различитих врста птица из фамилије чворака, ткаља (плетиља) и зеба.  

"Oткривене птицe (Смарагдни чворак, Азијски златни плетач, Сиви афрички певач, Црвена зеба, Жуточели канаринац, Кордон блу и Чворак), које не припадају заштићеним врстама су ради хитног збрињавања предате ЗОО врту Јагодина, док ће против возача бити покренут одговарајући поступак, до када ће бити задржано и возило којим су птице кријумчарене", наводи Управа царина. 

Слична ситуација догодила се дан раније и на граничном прелазу Хоргош, када је на ред за контролу на излазу из земље пристигао аутомобил страних регистарских ознака, којим је из Албаније ка Немачкој путовало четворо путника.

Мада су рекли да немају ништа за пријављивање, током детаљног прегледа, на поду испред сувозачког седишта пронађена је пластична кантица са две јединке грчке корњаче, која је на међународној ЦИТЕС листи заштићених врста.

Корњаче су одмах по откривању збринуте у ЗОО врту Палић, док је путник предат у даљу надлежност полицији и тужилаштву.

Управа царина подсећа да је за прекогранични промет и транзит егзотичних кућних љубимаца који спадају у заштићене животињске врсте, поред уобичајене документације, потребно поседовати и посебну дозволу, о чему се детаљније информације налазе на сајту Управе царина у одељку ''Кућни љубимци".

]]>
Mon, 23 Sep 2024 14:24:12 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538251/uprava-carina-krijumcarenje-ptica-kornjace.html
Искуства војвођанских ратара због сушне године https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538175/iskustva-vojvodjanskih-ratara-zbog-susne-godine.html Прве процене говоре да је директно због недостатка влаге у земљишту пољопривреда изгубила 130 милијарди динара. Пољопривредна удружења траже да се држава укључи тако што ће прогласити елементарну непогоду и да исплати раније најављиване субвенције. Док се то не догоди, ратари могу само да доносе закључке из лоше производне године у Војводини. У најтоплијем лету откако се мери температура у Србији са три степена више од нормале и степен више од предходно тропске 2012. ратари су открили да наводњавање у таквим условима није дало ефекта.

"Може заливати одговоре, то само се скува, ништа то велико није. Сад једино решење је кап по кап, само ко ће то исфинансирати" пита се Пајица Црнојачки, пољопривредник из Турије.

Многи размишљају о две и више врста производње током године, па да се бар од једне оствари зарада.

"Што се да приметити да је свака година све топлија и има све мање кише. Можда се треба определити на неку пластеничку производњу. Да имате комплетне услове како пашу тој биљци одређеној", наглашава Богдан Дикић, пољопривредник из Сирига.

Док су кукуруз, сунцокрет и соја углавном скинути са њива и ускладиштени месец дана раније, још траје вађење шећерне репе уз потешкоће.

Ђуро Вуковић, пољопривредник из Кљајићева каже да је и са репом проблем: “Има ко има четири-пет вагона, има ко нема вагон по хектару. Људи су у још једном проблему - репа трули."

Година за нама показала је да се морају примењивати сва достигнућа струке и науке.

"Агротехника мора бити на високом нивоу, друго предусев, треће квалитет земљишта. Мислим да је квалитет земљишта један од водећих фактора и локалне микрокише. Ми смо имали део Темерина где је било 14. и 19. и после 20. и неког јула мале ситне од десет, пет, три литара, то је јако пуно значило", истиче Рудолф Тот, пољопривредник из Темерина.

Удружења пољопривредника шаљу захтеве држави за помоћ. Задружни савез Војводине тражи проглашење елементарне непогоде, а Савез аграрних удружења пољопривредника да се формирају комисије за процену. Штета је премашила сматрају 10 одсто од вредности буџета општине или града, што је један од услова за такву меру.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:38:28 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538175/iskustva-vojvodjanskih-ratara-zbog-susne-godine.html
Притвор возачу војног возила које је учествовало у тешкој несрећи код Ушћа https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538167/nesreca-usce-pritvor-vozacu.html Возач борбеног возила Војске Србије М. В. из Ниша, који је учествовао у несрећи на путу Рашка - Краљево, и у којој је погинуло петоро људи саслушан је у Вишем јавном тужилаштву (ВЈТ) у Краљеву и одређен му је притвор. Више јавно тужилаштво у Краљеву саопштило је да је донело наредбу о спровођењу истраге против М. В. због сумње да је извршио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, а на штету Д. Л., малолетних Л. Л., Л. Л. и М.Л , као и на штету Д. К. 

Након саслушања осумњиченог, а по предлогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, судија за претходни поступак одредио му је притвор. 

У току истраге биће испитани сведоци, прибављени налази и мишљења вештака, медицинске и саобраћајне струке, те предузете и друге доказне радње за којима се укаже потреба, наводи се у саопштењу. 

Након спроводене истраге ВЈТ у Краљеву донеће одлуку о којој ће јавност бити благовремено обавештена.

Током реализације редовних задатака борбено возило Војске Србије ПАСАРС сударило се са у суботу цивилним возилом код места Бојанићи. Погинуло је пет особа, од којих троје деце.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 14:13:07 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538167/nesreca-usce-pritvor-vozacu.html
Газиводе код Рибарића: Ново језера на историјском минимуму https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538143/gazivode-kod-ribarica-novo-jezera-na-istorijskom-minimumu.html Ниво језера Газиводе код Рибарића је на историјском минимуму. Дотока воде из корита Ибра готово да нема, а обале акумулације затрпане су љуштурама угинулих шкољки. Делови језера обрасли су трском и травом, испод Рибарићког моста данас је пашњак. Десет километара од уплива у акумулацију, уместо моћног Ибра тече поток.

"То је врло мало. Овде има још, тамо нема ништа, све је ливада", показује Михрија Паљевац из Рибарића.

Ниво воде пао је више од 15м и у делу језера одакле вода отиче низ Клисуру.

"И даље отиче. Мој сплав је био пре десет дана овамо, још овамо метар и по, сад је пала вода и, сви смо попустили сплавове. Могу да дођу до средине. Да ли ће вода да дође, не знамо", наводи Исхак Паљевац из Рибарића. 

Фадил Грачанин, из Рибарића додаје: "Језеро нестаје, да л је суша, да ли доле не пуштају брану, да ли је контролишу, нема контроле. Нит може чамац, нит може да се пеца, видите све је коров, шкољке су остале на обали".

Помора рибе, на срећу, за сада нема, али на хиљаде шкољки извирују из блата.

"Па има и живе и умрле. То се десило још једанпут за 20 година колико сам овде", истиче Исхак Паљевац.

Ово вештачко језеро је дуго 24км, највећа измерена дубина износи 101 метар. Основна намена језера је наводњавање и водоснбдевање. Одавде се вода испоручује и термоелектрани Обилић. 2014. године, вода из Рибарића је коришћена и за пуњење језера у близини Приштине, Батлавског и језера Бадовац.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:41:43 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538143/gazivode-kod-ribarica-novo-jezera-na-istorijskom-minimumu.html