РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Одржано припремно рочиште по тужби дечака рањеног у "Рибникару" https://www.rts.rs/vesti/hronika/5401459/odrzano-pripremno-rociste-po-tuzbi-decaka-ranjenog-u-ribnikaru.html У Вишем суду у Београду одржано је припремно рочиште у парничном поступку против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе. Ову парницу поднео је дечак J. Д. који је рањен у пуцњави, односно његови родитељи као законски заступници, и то за накнаду штете услед физичког и психичког бола и претрпљеног страха. Следеће припремно рочиште заказано је за 31. мај. На припремном рочишту у парничном поступку против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе стране су предложиле доказе који ће се изводити током парничног поступка.

Владимир Поповић, пуномоћник породице Димитријевић, која је тужила Кецмановиће, предложио је саслушање родитеља рањеног дечака, саслушање Кецмановића, вештачење малолетног Ј. Д. од стране комисије вештака ортопеда, трауматолога и неуропсихијатра на околности умањења опште животне способности.

Такође је предложено вештачење К. К. на околност да ли је тог дана био способан за расуђивање.

Поповић је рекао да се противи прекиду овог парничног поступка, сматрајући да је неспорна одговорност родитеља К. К. јер су га, каже, водили у стрељану и обучавали да рукује оружјем.

Пуномоћница тужених Кецмановића Марина Ивеља се сагласила са предлогом да се уради вештачење К. К. Такође је тражила да суд прибави извештај Центра за социјални рад Стари Град, а на околности да ли је било проблема у породичнима односима Кецмановића.

Као доказ је предложила и записник о ванредном инспекцијском надзору школе након догађаја 3. маја, као и решење о дисциплинској одговорности за педагога, психолога, секретара и директора школе из јуна прошле године.

Ивеља је рекла и да доставља снимак из Стрељачког клуба Партизан са ког се, рекла је, јасно види да је обуку К. К. први пут пружио председник тог клуба, а не отац Владимир К.

Ивеља је предложила и електронски дневник К. К., преписке између њега и разредне након екскурзије у јануару прошле године.

Сања Гуњић, заступник тужене школе и заменик државног правобраниоца, предложила је да се саслуша сведок испред установе која врши надзор обезбеђења школе, као и саслушање запослених који су тог 3. маја били присутни.

Судија у поступку је одбила предлог адвокатице породице Кецмановић да се парнични поступци споје.

Следеће припремно рочиште заказано је за 31. мај, када ће судија одлучити о предложеним доказима.

Адвокатица породице Кецмановић Марина Ивеља поновила је пред новинарима да сматра да је "сулудо што се води толико парничних поступака".

"Тренутно имамо пет поступака и у свих пет ће бити саслушани тужени, учитељица, наставница, психолог, педагог, директор школе, дакле радимо један петоструки посао, уместо да се све парнице воде као једна парница и да се на тај начин скрате судски трошкови", рекла је адвокатица из канцеларије "Боровић".

Додала је да након идућег припремног рочишта бити саслушани родитељи К. К.

"Одрадиће се вештачење способности за расуђивање малолетног Косте Кецмановића и то ће вештачење бити обављено у три предмета. За сада је одређено да се обави вештачење његове способности у тренутку извршења дела. Вештачење до сада није одрађено", навела је Ивеља и указала да је став суда којим ће се редоследом изводити доказни предлози.

Иначе је због убиства које се догодило 3. маја до сада поднето укупно пет тужби у парничном поступку, а пред Вишим судом се води и кривични поступак који је покренуло Више јавно тужилаштво против оца, мајке, власника и инструктора стрељане у коју је ишао малолетни К. К.

За следећу недељу заказано је рочиште у том кривичном поступку, а на суђењу би свој исказ требало да да мајка малолетника који је пуцао, Миљана Кецмановић, која се брани са слободе. То суђење је затворено за јавност.

Такође, током идуће недеље требало би да се настави и суђење у парничном поступку који је покренуло 27 чланова породица деце убијене у Рибникару.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 13:23:17 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5401459/odrzano-pripremno-rociste-po-tuzbi-decaka-ranjenog-u-ribnikaru.html
Влада донела уредбе о помоћи избеглицама и просторном плану за Кучајске планине https://www.rts.rs/vesti/politika/5401396/vlada-uredba-izbeglice-kucajske-planine.html На седници Владе Србије одобрена су средства за помоћ у интеграцији и решавању стамбених проблема избеглих, као и утврђивање Просторног плана за Кучајске планине, које су препознате као подручје погодно за развој туризма. Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма коришћења средстава за решавање стамбених потреба и друге програме интеграције избеглица у 2024. години.

Како се наводи у саопштењу, циљ овог програма је да се избеглим лицима из бивших југословенских република обезбеди решавање стамбених потреба и пружи помоћ у процесу интеграција. Број породица које ће бити корисници помоћи у 2024. години зависи од броја поднетих пријава, а предвиђено је решавање стамбеног питања за најмање 150 угрожених избегличких породица.

На седници је усвојена и Уредба о издавању доплатне поштанске марке "Кров 2024” у периоду од 15. до 28. априла 2024. године у тиражу од 1.500.000 комада и у апоену од 10 динара, на предлог Комесаријата за избеглице и миграције.

Комесаријат је предложио издавање ове доплатне маркице са циљем да се и у овој години пружи подршка у решавању стамбених потреба најугроженијим породицама избеглица и интерно расељених лица која имају пребивалиште, односно боравиште у општинама које немају средстава и моrућности да реше проблем њиховог трајног збрињавања, а од остварених средстава планира се куповина до седам сеоских домаћинстава.

Просторни план за туристички развој Кучајских планина

Чланови Владе донели су и Уредбу о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене туристичке дестинације Кучајске планине, с обзиром на то да је у Стратегији развоја туризма Републике Србије за период од 2016. до 2025. године то подручје означено као погодно за развој туризма у оквиру шире туристичке дестинације Стиг и Кучајске планине.

"Кучајске планине имају бројне природне туристичке потенцијале и располажу разноврсним природним и антрологеним туристичким потенцијалима, а Просторни план доступан је у електронском облику преко Централног регистра планских докумената који води орrан надлежан за послове просторног планирања, односно урбанизма", наводи Влада.

На седници су донета и решења о додели по 10.000 евра спортисткињи Зорани Аруновић и њеној тренерки Јелени Аруновић за остварене спортске резултате.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 13:27:18 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5401396/vlada-uredba-izbeglice-kucajske-planine.html
Брнабићева поздравила одлуку опозиције да дође на колегијум у Скупштину https://www.rts.rs/vesti/politika/5401332/brnabiceva-pozdravila-odluku-opozicije-da-dodje-na-kolegijum-u-skupstinu.html Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поздравила је одлуку опозиције да дође на колегијум који је сазвала у Скупштини Србије и истакла да је она увек за дијалог. Након обиласка вртића "Мали принц" и "Палчица" у Ваљеву, а одговарајући на питање новинара да су представници опозиције најавили да ће доћи на колегијум и да ће тражити заједничку комисију која би надзирала бирачке спискове, Ана Брнабић је рекла да искрено и отворено позива опозицију да дође и да разговарају на све теме које се тичу изборних услова, али у једној, како је рекла, нормалној атмосфери.

"У атмосфери у којој можемо да се сложимо да се не слажемо, али чини ми се да овде око, макар одређених препорука, имамо консензус да желимо да их имплементирамо. Не све посланичке групе, да будем сасвим искрена. Постоје посланичке групе у опозицији, које су ми и јуче, током консултација око радних тела, рекле да су оне потпуно против имплементације одређених препорука ОДИХР, али ја знам да је посланичка група Српске напредне странке, али и свих коалиционих партнера који су добили посланичка места захваљујући успеху листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане", апсолутно за то да се препоруке имплементирају у најкраћем могућем року", рекла је Брнабићева.

Она је истакла да су то радили од 2019. године и да су радили заједно управо на тему јединственог бирачког списка до тренутка када, како је рекла, организације цивилног друштва и опозиција нису престале да долазе на Радну групу зато што им је било незанимљиво.

"Ми смо им тада, колико се сећам, сваке недеље давали УСБ и документе са ажурираним променама у јединственом бирачком списку и то им је било толико незанимљиво да су на крају престали да долазе на те радне групе и тако је та Радна група практично и завршила свој рад, зато што смо ми седели и сами са собом разговарали око промена у бирачком списку. Али још једном, апсолутно сам за дијалог, хвала им ако су заиста одлучили коначно да се појаве", рекла је Брнабићева.

Подсећа да је председник Србије Александар Вучић позвао опозицију на консултације код себе у Председништво, а да је њихова уставна обавеза била да се појаве на тим консултацијама, а да се опозиција није ни удостојила да одговори на позив председника Републике.

"Председавајући Скупштине Стојан Раденовић такође их је позивао на консултације око потпредседника и чланства у радним телима Народне скупштине, а ја сам их позвала на консултације око заменика председника и учешћа у радним телима, и опет се нису појавили", подсетила је Брнабићева.

Одбацила је захтев опозиције да се колегијум преноси на телевизији, истакавши да она ради по правилима које су важили за све председнике Скупштине Србије, а да то није по правилима.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 12:50:14 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5401332/brnabiceva-pozdravila-odluku-opozicije-da-dodje-na-kolegijum-u-skupstinu.html
У Таџикистану ухапшено девет особа због сумње на умешаност у терористички напад у Москви https://www.rts.rs/vesti/svet/5401248/u-tadzikistanu-uhapseno-devet-osoba-zbog-sumnje-na-umesanost-u-teroristicki-napad-u-moskvi.html Девет особа је ухапшено у Таџикистану због сумње да су умешани у терористички напад у Москви, сазнаје Ројтерс. Тамошње безбедносне службе су окупиле чланове породица четворице Таџикистанаца осумњичених за извршење напада како би руски истражитељи обавили разговоре са њима. Таџикистанске власти ухапсиле су током ове недеље девет особа због сумње да су умешани у терористички напад у Москви у којем је убијено најмање 143 људи, сазнаје Ројтерс у таџикистанским безбедносним изворима. Осумњичени су ухапшени у граду Вакдату, а пребачени су у престоницу Душанбе.

Четворица осумњичених за напад, којима је одређен притвор, држављани су Таџикистана. Осим њих, у Русији је ухапшено још седморо осумњичених за умешаност у напад, од којих су неки такође Таџикистанци.

Безбедносне службе Таџикистана су окупиле чланове породица четворице Таџикистанаца осумњичених за извршење напада како би руски истражитељи обавили разговоре са њима.

У терористичком нападу на тржни центар "Крокус сити хол" у Москви убијене су 143 особе, а најмање 360 људи је повређено.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 12:07:45 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401248/u-tadzikistanu-uhapseno-devet-osoba-zbog-sumnje-na-umesanost-u-teroristicki-napad-u-moskvi.html
Почела градња новог моста преко Бревине на путу Студеница-Рудно https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401186/pocela-gradnja-novog-mosta-preko-brevine-na-putu-studenica-rudno-.html Почела је изградња новог моста преко реке Бревине на путу манастир Студеница-Рудно-Рашка, који је у јулским поплавама, прошле године, тешко оштећен. Нови мост биће дуг 11,5 и широк 5,5 метара. "Челична конструкција је већ допремљена, у току је рашчишћавање терена“, рекао је за РТС директор предузећа "Нови Пазар пут“ Александар Грбовић.

Грбовић је навео да ће, и поред изузетно тешког терена, нови мост бити завршен најкасније до 30. јуна ове године.

Саобраћај до тада неће бити обустављен, јер су новопазарски путари прошле јесени корито планинске реке Бревине поставили привремену девијацију. Приводе крају и санацију клизишта на тој саобраћајници у месту Палеж.

Изградњу моста и санацију клизишта финансира   ЈП "Путеви Србије".

]]>
Fri, 29 Mar 2024 11:21:37 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401186/pocela-gradnja-novog-mosta-preko-brevine-na-putu-studenica-rudno-.html
Нове цене горива - опет поскупели и бензин и дизел https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5401163/nove-cene-goriva.html У наредних седам дана, литар евродизела за малопродају коштаће 203 динара, док ће цена безоловног бензина бити 190 динарa по литру, сазнаје РТС. У односу на цене претходне недеље, дизел je скупљи два динара а бензин за три. 

Нове цене важиће од 15 часова.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 10:33:29 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5401163/nove-cene-goriva.html
ВЈТ покренуло истрагу против осумњичених за отмицу мушкарца из Бангладеша https://www.rts.rs/vesti/hronika/5401132/vjt-pokrenulo-istragu-protiv-osumnjicenih-za-otmicu-muskarca-iz-bangladesa.html Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против четворице осумњичених за отмицу двадесетједногодишњег мушкарца из Бангладеша, од чијих су сродника покушали да изнуде 40.000 евра за откуп. Осумњичени су српски држављанин И. Џ. (1980), држављанин Индије А. К. (1991), држављанин Пакистана К. Н. Н. (1986) и држављанин Бангладеша Р. Р. (1993).

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченима се на терет ставља кривично дело - Отмица у саизвршилаштву, за које је запрећена казна затвора од 3 до 15 година.

Осумњичени су на саслушању изнели своје одбране, након чега је тужилаштво предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да им одреди притвор због опасности од бекства, да не би утицали на сведоке и да не би у кратком временском периоду поновили кривично дело.

Показали му полицијску значку, отели га, па тражили откуп

Сумња се да су од 23. до 26. марта ове године осумњичени силом одвели и задржали оштећеног А. А. А., у намери да од њега изнуде новац у износу од 40.000 евра.

И. Џ. је, како се сумња, заједно са НН лицима, 23. марта у Устаничкој улици пришао оштећеном и представио му се као полицајац, показујући му полицијску значку, па му је рекао да мора са њима до полицијске станице, што је оштећени послушао и ушао у црни аутомобил.

Том приликом је, како се сумња, И. Џ. оштећеном претио пиштољем и рекао да мора да му преда 40.000 евра или да никада неће напустити Србији, те да ће га убити, уколико не уплати новац на његов рачун.

Осумњичени су оштећеног након тога задржали до 26. марта у једној кући у насељу Миријево, где су са њим поступали на свиреп начин, наневши му тешке телесне повреде.

За откуп тражили 40.000 евра

Они су, како се сумња, снимали оштећеног и послали снимак његовом брату, рекавши му да ће га убити уколико им не пошаље 40.000 евра, а исто су тражили и од његове мајке, која им је уплатила 25.000 евра преко апликације мобилног банкарства.

Оштећени је у једном тренутку кришом послао локацију на којој је задржан свом брату, који је случај пријавио полицији, након чега су осумњичени лишени слободе.

МУП је раније данас саопштио да су припадници МУП-а, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, ухапсили српског држављанина И. Џ. (1980), држављанина Индије А. К. (1991), држављанина Пакистана К. Н. Н. (1986) и држављанина Бангладеша Р. Р. (1993), због постојања основа сумње да су извршили кривично дело отмица.

Они се сумњиче да су 23. марта ове године у вечерњим сатима на улици отели двадесетједногодишњег мушкарца из Бангладеша, уз употребу силе га увукли у аутомобил и одвезли у једну кућу у Београду, навео је МУП.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 12:55:20 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5401132/vjt-pokrenulo-istragu-protiv-osumnjicenih-za-otmicu-muskarca-iz-bangladesa.html
За упис на КПУ остало мање од недељу дана – како изгледа обука студента https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401078/kriminalisticko-policijski-univerzitet-kpu-policija-.html У току је конкурс за упис на Криминалистичко-полицијски универзитет и то за сва три смера – криминалистички, форензички и информатички. Траје до 4. априла. Како изгледа обука студената криминалистике, a ко су чланови Секције за посебне и специјалне јединице? Полазници Секције за посебне и специјалне јединице упадају у свеже саграђену тактичку кућу опремљени новим униформама.

На показној вежби, ер софт оружјем које испаљује пластичне куглице, увежбавају такозвану манипулацију оружјем и гађање мета.

Поред тога, приказали су и технике борбе и одбране.

Студент друге године КПУ Вук Голубовић каже да су увежбавали одбрану од палице, од ножа, као и физичке силе.

Девојке у Секцији за посебне и специјалне јединице

Други пут је КПУ формирао Секцију. Нови полазници, овога пута, бирани су са све четири године. Новина су и девојке.

Студенткиња треће године Валенина Костић захвалила се командирима из Београдског одреда жандармерија са којима се реализује секција пословних облика наставе.

"За разлику од претходних година, пружена је прилика и девојкама да учествују у секцији пословних облика наставе. Ја сам се определила за ову секцију и жеље да стекнем додатна знања и да прођем неку обуку за обављање посебних специјалних задатака полиције", каже Костић.

Да бисте ушли у секцију потребна је селекција, која је била одређена на почетку овог семестра, где је прошло само 25 студената, од тога је пет девојака, тврди студент Вук Голубовић.

"Треба доста тога посветити и како тога мало одвојити од слободног времена, мало и од учења, мало и од свега, баш због тога што се треба посветити управо ономе што волимо", објашњава Голубовић.

Вежбањем до остваривања професионалног позива

Студенти, под будним оком искусних инструктора, на секцији пролазе напредне обуке из гађања, тактичких радњи, разних кретњи и употребе оружја.

Увежбавају се за позив којим су одабрали да се баве.

Студент друге године КПУ Данило Стојић каже да себе види у посебној јединици полиције жандармерији.

"Пријавио сам се за секцију посебних облика наставе из моје љубави према посебним и специјалним јединицама полиције и у жељи да једног дана обављам задатке истих", каже Стојић.

Студенти криминалистичког полицијског универзитета ће обуку изгађања ускоро наставити и у наставном центру Митрово поље, али са ватреним оружјем.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 10:25:43 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401078/kriminalisticko-policijski-univerzitet-kpu-policija-.html
Скупштина РС усвојила Нацрт изборног закона, седам дана за поништење одлука Кристијана Шмита https://www.rts.rs/vesti/region/5401230/republika-srpska-nacrt-izbornog-zakona-parlament-smit.html Народна скупштина Републике Српске усвојила је ноћас Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Српске. У усвојеним закључцима одређује се рок од седам дана да се пониште све одлуке Кристијана Шмита. За Нацрт изборног закона Републике Српске гласало је 45 посланика, против није био нико, а уздржаних је било седам посланика, преноси Срна.

Нацртом изборног закона Републике Српске предвиђено је да се његовим ступањем на снагу неће примењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор посланика Народне скупштине, делегата Већа народа Српске, председника и потпредседника Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Српске, одборника скупштине града, одборника скупштине општине, градоначелника, начелника општине, именовање органа за спровођење избора за законодавни, представничке и извршне органе власти у Српској.

Новина у односу на важећи закон је уређивање избора делегата у Дом народа у Парламентраној скупштини БиХ из Републике Српске и заштита изборног права којом је предвиђено да ће ову заштиту пружати, поред органа за спровођење избора, Врховни суд РС.

Нацрт закона биће упућен у јавну расправу јер се њиме уређују питања која су од посебног значаја за грађане и о којима је неопходно да се консултују органи, организације, научне и стручне институције и заинтересовани грађани.

Усвојен је и закључак Клуба посланика СНСД-а да ће јавна расправа бити спроведена у року од 15 дана, а за њено организовање биће задужено Министарство управе и локалне самоуправе Српске.

Образлажући Нацрт закона у име предлагача, народних посланика, шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да се разлози за доношење овог акта налазе у потреби унапређења изборног процеса, те јачања поверења грађана у изборни процес, стварања претпставки за увођење електронске идентификације бирача и електронског бројања гласова.

Закључци о мерама за заштиту од противуставног деловања

У парламенту су усвојени и закључци, у којима се наводи да ће Народна скупштина РС, заједно са надлежним институцијама и органима РС, предузети потребне мере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисале последице противуставног деловања на територији Српске.

За ове закључке је гласало 45 посланика, нико није био против, а 11 је било уздржано, преноси Срна.

"Коришћење претњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, с циљем да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно деловање дела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савета безбедности УН, биће сматрано актом тероризма", наводи се у усвојеним закључцима.

Закључцима, које су предложили клубови посланика СНСД, СП, ДЕМОС, Уједињене Српске, НПС и посланичких група СПС и ДНС, тражи се поништење у року од седам дана свих одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, кога Република Српска не признаје јер није именован у складу са процедуром у Савету безбедности УН.

Уколико први закључак не буде испуњен, Народна скупштина Републике Српске тражи да се у најкраћем периоду одржи седница Парламентарне скупштини БиХ и прогласе недозвољеним и ништавним све одлуке Шмита.

У случају непоништавања Шмитових одлука, Народна скупштина Републике Српске тражи да се забрани органима БиХ примена тих одлука, да прогласе сајт ОХР неприхватљивим и антизаконитим местом објаве аката и да се забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација.

У закључцима се захтева да се на истој седници Парламентарне скупштине БиХ донесе изборни закон БиХ, са свим побољшањима који се тичу изборног интегритета и да се развласти Централна избора комисија БиХ у њеном, како је наведено, антиуставном деловању, и да се постигне политички консензус о даљем европском путу БиХ.

Такође је затражено и се процес ЕУ интеграција битно убрза и да се донесе декларација и потврди територијални интегритет БиХ.

У супротном...

Уколико овај закључак не буде испоштован, Народна скупштина Републике Српске тражи од изабраних представника да престану да одлучују на нивоу БиХ и да се више не враћају у тај процес, а од политичких странака из Републике Српске које су у партнерству са странкама из Федерације на нивоу БиХ да формално и суштински напусте то партнерство.

"Народна скупштина донеће своју декларацију и потврдити територијални интегритет БиХ предвиђен Уставом БиХ са два ентитета и три конститутивна народа. Република Српска ће активирати све закључке и одлуке Народне скупштине и других институција и наставити их извршавати", наводи се у закључцима.

Додаје се да ће се, ако закључак не буде испоштован, Република Српска повући из свих споразума о војсци, индиректним порезима, Високог судског и тужилачког савета БиХ у исто време поштујући Устав БиХ, а Народна скупштина Републике Српске ће донети изборни закон Републике Српске.

"Република Српска очекује да се на предстојећем Ускршњем сабору потврди кршење Дејтонског споразума", додаје се у закључцима.

У закључцима се наводи и да је РС опредељена за потпуно поштовање и доследно примењивање међународног права, Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава РС, као и да се осуђује и "одбацује противуставно деловање дела међународне заједнице,  високог представника и институција БиХ", који, како се истиче, "настоје да еродирају уставноправну позицију Републике Српске и ојачају институције БиХ.

"Осуђујемо и одбацујемо коришћење Суда и Тужилаштва БиХ као инструмента којима се настоји наметнути примена одлука тзв. високог представника и Уставног суда БиХ које су у супротности са одредбама Општег оквирног споразума за мир у БиХ и његових анекса четири и 10", истиче се у закључцима.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје јер није именован у Савету безбедности УН, саопштио је 26. марта одлуку о наметању измена Изборног закона БиХ.

Према његовим речима, измене подразумевају да Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) именује председнике бирачких одбора, увођење скенера и видеонадзора, а циљ измена су транспарентнији и фер избори.

Председник Републике Српске Милорад Додик дао је јуче рок од седам дана да се пониште измене и допуне Изборног закона БиХ, које је наметнуо Шмит. Додик је на седници Народне скупштине РС изнео још низ захтева који морају бити испуњени, или ће, како је рекао, Република Српска реаговати.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 11:57:16 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5401230/republika-srpska-nacrt-izbornog-zakona-parlament-smit.html
Два снажна земљотреса у Грчкој, серија слабијих у Бугарској https://www.rts.rs/vesti/region/5401103/grcka-zemljotres-.html Земљотреси јачине 5,7 и 4,1 по Рихтеру погодили су јутрос јужну Грчку у области Јонског мора, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. Серија нешто слабијих земљотреса и у Бугарској. Епицентар земљотреса јачине 5,7 јединица Рихтерове скале био на дубини од 17 километара, 122 километра југозападно од града Патраса, у северном делу Пелопонеза, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Епицентар другог земљотреса био је на дубини од 16 километара, 124 километра југозападно од Патраса.

За сада нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

Серија нешто слабијих земљотреса и у Бугарској, јавља Европско- медитерански сеизмолошки центар.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 09:35:05 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5401103/grcka-zemljotres-.html
Председник Вучић ће се обратити јавности у 18 часова https://www.rts.rs/vesti/politika/5401089/predsednik-vucic-palata-srbija-obracanje.html Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у 18 часова у Палати "Србија", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника. Председник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће се у року од 48 сати обратити грађанима и одговорити на сва политичка питања.

Како је рекао, времена у политичком смислу за Србију нису једноставна и биће још комплекснија.

Најавио је да ће, између осталог, обавестити јавност и о разговорима које је имао са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је изјавио да ће наставити борбу за интересе Републике Српске и српски народ, без обзира на личне последице.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:33:58 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5401089/predsednik-vucic-palata-srbija-obracanje.html
Курсна листа за 29. март 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5401071/kursna-lista-za-29-mart-2024.html Званични средњи курс: 117,1415 КУРСНА ЛИСТА БР.61
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 29.03.2024. ГОДИНЕ

 

 
1. Курсеви из ове листе примењују се од 8 часова 29.03.2024. године до 8 часова на дан када ће бити формирана наредна курсна листа.
]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:02:12 +0100 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5401071/kursna-lista-za-29-mart-2024.html
Старовић за РТС: Усвајање препоруке за пуноправно чланство Приштине у Савету Европе израз неправде и ароганције https://www.rts.rs/vesti/politika/5401060/starovic-za-rts-usvajanje-preporuke-za-punopravno-clanstvo-pristine-u-savetu-evrope-izraz-nepravde-i-arogancije.html Одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку за пуноправно чланство Приштине је израз неправде и високог степена ароганције, оценио је за РТС државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић. Истакао је да извештај Доре Бакојани обилује контрадикторним и неправедним стварима и да се може дискутовати због чега је она од почетка рада на том извештају поставила само три услова од којих је испуњен само један. Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је за РТС да је одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку за пуноправно чланство Приштине израз неправде и високог степена ароганције.

"Препоруком о пријему Приштине у чланство те највеће и најстарије паневропске организације свакако се крши и слово и дух оснивачких докумената Савета Европе, као и темељни принципи на којима је Савет Европе заснован", рекао је Старовић.

Оценио је да извештај Доре Бакојани обилује контрадикторним и неправедним стварима и да се може дискутовати због чега је она од почетка рада на том извештају поставила само три услова.

Старовић је навео да је испуњен само један услов – повратак земљишта манастиру Високи Дечани, а да за преостала два услова, питање експропријације српске земље на северу КиМ и формирање Заједнице српских општина, није учињено апсолутно нушта.

"Упркос свему томе, у извештају се препоручује да Приштина постане члан Савета Европе и, да ту не буде никакве забуне, пошто можемо чути различите интерпретације, да се препоручује некакво надзирано чланство. Не, таква категорија чланства у Савету Европе не постоји", рекао је Старовић.

Напоменуо је да постоји пуноправно чланство и да су све чланице подложне константном надзору или мониторингу.

Старовић је навео да су чланови Политичког комитета потпуно игнорисали све оно што се одвијало на простору Косова и Метохије у последње две године откако је Приштина поднела пријаву за чланство у Савету Европе.

"Игноришу чињеницу да се Србима ускраћују елементарна основна људска, политичка и економска права, почевши од забране гласања Србима на српским изборима, преко наметања нелегитмних градоначелника и одборника скупштина општина, затим нечега што сувише личи на војну окупацију севера КиМ, употребом и сталним распоређивањем тих специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага косовске полиције", истакао је Старовић.

Подсетио је и на забрану промета робе произведене у централној Србији, али и забрану промета динара која је на снази од 1. фебруара.

Гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:09:27 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5401060/starovic-za-rts-usvajanje-preporuke-za-punopravno-clanstvo-pristine-u-savetu-evrope-izraz-nepravde-i-arogancije.html
Пресретачи и радари на путевима широм Србије - појачана контрола брзине, тестирање на дрогу и алкохол https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401066/kontrola-saobracaja-policija-brzina-alkohol.html На свим путевима у земљи очекује се појачан саобраћај, нарочито у послеподневним сатима. Пред нама је викенд, очекује се лепо време са пролећним температурама, а и католички је Велики петак, па ће велики број наших људи из западноевропских земаља кренути ка Србији. Зато ће бити појачана контрола на свим најфреквентнијим путним правцима. Контролисаће се брзина, вожња под дејством алкохола и наркотика, а примењиваће се и мера привременог одузимања возила, каже Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције. Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да ће због очекиваних гужви у саобраћају полиција бити присутна на најфреквентнијим местима.

“То значи Коридор 10 и Коридор 11, али и у одмаралиштима, да би заштитили личну имовинску сигурност путника и возача који транзитирају кроз Србију”, каже Беленцан.

Контролисаће се на првом месту брзина, јер је она, истиче Беленцан, “убица број 1” на путевима и у Србији и у Европи.

“Сигурно ће се контролисати и управљање под дејством алкохола, затим психоактивних супстанци и наставља се активност одузимања возила. Треба рећи да је до сада одузето 66 возила од лица која су испунила услове, то значи да су имали практично три најтежа прекршаја у две године, а та возила се стављају под надзор полиције”, истиче Беленцан.

Уз то, додаје Беленцан, на ауто-путевима ће бити редовна контрола уз помоћ пресретача, а спроводиће се и радарска контрола.

“Сваки дан је у Србији присутно 200 мерних уређаја, односно радара који се користе за то. И код прекршаја је брзина доминантна. Рецимо, у протеклој акцији која је трајала четири дана – регистровано је око 12.000 возила која су се кретала противправном брзином“, рекао је Беленцан.

Што се тиче алкохола, тада је откривено 607 возача који су управљали под дејством алкохола, а 27 возача под дејством психоактивних супстанци.

Беленцан ипак истиче да је од почетка године стање безбедности саобраћаја повољније. Тачно је, додаје, да имамо троје погинулих више него у истом периоду прошле године, али је знатно смањен број саобраћајних незгода и повређених.

Полицајци могу да провере да ли је возач упозорен или искључен из саобраћаја

Најављује да ће у наредних месец дана саобраћајна полиција спроводити акције широм земље.

“Да не може се десити да се, на пример, пређе из једног региона у други регион под рецимо дејством алкохола или психоактивних субстанци. Кренуо је нови систем, бележе се све интервенције - да ли је лице упозорено, да ли је задржано, да ли је искључено из саобраћаја“, рекао је Беленцан.

Од сада ће, истиче, сваки полицајац имати увид у то, јер се дешавало да неко буде искључен из саобраћаја, а настави да управља возилом.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:25:17 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401066/kontrola-saobracaja-policija-brzina-alkohol.html
Нови фронт на Блиском истоку – Израел извео ударе на Алеп - 38 погинулих, десетине повређених https://www.rts.rs/vesti/svet/5401049/izrael-sirija-alep-hezbolah-napad-33-mrtvih-hezbolah.html У израелским нападима на сиријски град Алеп убијено је најмање 38 особа укључујући пет чланова либанске оружане групе Хезболах, саопштила су три безбедносна извора. Три безбедносна извора рекла су Ројтерсу да су у нападима страдала 33 Сиријца и пет бораца Хезболаха, што је највећи појединачни број погинулих у израелским ударима на Сирију од 7. октобра..

Један од бораца Хезболаха био је локални теренски командант чији је брат убијен у израелском нападу на јужни Либан у новембру, рекао је један од извора.

Сиријско министарство: Велики број погинулих и рањених цивила

До напада израелских снага дошло је око 1.45 сати ујутро по локалном времену, гађано је неколико подручја у околини Алепа, саопштило је сиријско министарство одбране.

Ваздушни напади су се поклопили са нападима дроновима из Идлиба и западног руралног Алепа за које је министарство описало да су их извеле "терористичке организације" које су гађале цивиле у Алепу и његовој околини.

"Напади су резултирали смрћу и рањавањем већег броја цивила и војника. Нанета је велика материјална штета на јавној и приватној имовини", саопштило је сиријско министарство, али притом није навело тачан број мртвих, као ни јесу ли жртве последица израелских или напада милитантних група. 

Иран: Напад на Алеп претња регионалном и међународном миру 

Реаговало је Иранско министарство спољних послова. Сматра да су напади на територију Сирије грубо кршење суверенитета те државе и основних норми међународног права.

Поручује да су такви напади озбиљна претња регионалном и међународном миру и сигурности, позивајући међународну заједницу да их осуди.

"Агресивни напади на Сирију очити су и очајнички покушаји да се настави и прошири криза у регији", додаје се у саопшењу.

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канаани рекао је да су израелски напади на Сирију били "очигледан и очајнички покушај да се прошири рат, не говорећи да ли има иранских жртава".

Израел за сада без коментара

Израелска војска одбила је да коментарише наводе о нападима.

Од напада Хамаса на израелске цивиле и војнике прошлог октобра, Израел је ескалирао ударе на, како тврди, упоришта милиција у Сирији које подржава Иран. Такође је ударио на противваздушну одбрану сиријске војске и неке сиријске снаге.

Израел већ годинама изводи сличне нападе у Сирији, где је утицај Техерана порастао откако је почео да подржава председника Башара ел Асада у грађанском рату који је започео 2011. године.

Израел и Хезболах размењују ватру од почетака рата у Гази

Борци повезани с Ираном, укључујући Хезболах, сада имају власт у великим подручјима источне, јужне и северозападне Сирије и у неколико предграђа око главног града.

Израел и Хезболах размењују ватру преко израелско-либанске границе откако је избио рат у Појасу Газе, што је највећа ескалација од једномесечног сукоба 2006. године.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 13:17:14 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401049/izrael-sirija-alep-hezbolah-napad-33-mrtvih-hezbolah.html
Настављена потрага за двогодишњом Данком Илић, тимови МУП-а за спасавање претражују терен око куће https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401047/danka-ilic-devojcica-nestala-potraga-cetvrti-dan-banjsko-polje-bor.html Од уторка се трага за двогодишњом Данком Илић која је нестала у Бањском пољу код Бора. Два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина из Београда и Новог Сада, Сектора за ванредне ситуације МУП-а започели су детаљну претрагу терена око куће испред које је нестала девојчица. Током јучерашњег дана багером је рашчишћаван терен око куће у Бањском пољу, одакле се девојчици губи сваки траг.

Циљ такве претраге је, како јавља дописник РТС-а, да се провери да ли испод грања има неког доказа који би помогао у потрази.

Нестанак двогодишње Данке пријавила је мајка у уторак. Од тада траје потрага у којој учествује стотине припадника полиције, жандармерије, ГСС, ловци.

Ангажоване су и беспилотне летелице, са термовизијским камерама, а терен надлеће и хеликоптерска јединица.

Иако је полиција у среду саопштила да се обуставља теренска претрага, јер све указује на то да се девојчица не налази на подручју са којег је нестала, полицијске снаге и спасилачке екипе и даље су на терену. Истовремено, како је саопштено, траје интензиван оперативни рад.

Синоћ је у Бањском пољу био и министар полиције Братислав Гашић.

Девојчица Данка Илић има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Уколико имате било какве информације, позовите полицију на број телефона 192.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:47:17 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401047/danka-ilic-devojcica-nestala-potraga-cetvrti-dan-banjsko-polje-bor.html
Нови израелски напади на кампове Џабалија и Магази; Званичник Хезболаха убијен у нападу дрона у јужном Либану https://www.rts.rs/vesti/svet/5401005/novi-izraelski-napadi-na-kampove-dzabalija-i-magazi-zvanicnik-hezbolaha-ubijen-u-napadu-drona-u-juznom-libanu.html Рат Израела и Хамаса – 175. дан. Израелске снаге напале су бројна подручја широм Појаса Газе, укључујући и избегличке кампове Џабалија и Магази, у северном делу Газе. У израелским нападима на сиријски град Алеп убијено је најмање 38 цивила, међу њима и пет бораца Хезболаха, јавља Ројтерс. Палестинска управа, која управља Западном обалом, формирала је нову владу на челу са Мухамедом Мустафом. Америчка војска уништила је четири дрона Хута у Црвеном мору. Палестински премијер Мухамед Мустафа формирао је нову владу у којој ће бити и министар спољних послова, a тренутни прекид ватре и израелско повлачење из Газе остаје главни приоритет, преноси палестинска новинска агенција ВАФА.

Мустафа, савезник председника ПА Махмуда Абаса, именован је овог месеца за премијера са мандатом да помогне реформу Палестинске власти, која има ограничену самоуправу на Западној обали коју контролише Израел.

Сиријска државна новинска агенција САНА, позивајући се на војни извор, јавља  да су израелски авиони гађали стамбену зграду у области Дамаска. ИДФ није коментарисао ове наводе.

Израелска војска је саопштила да је уништен велики део Хамасовог тунела, дугог 2,5 километра, који је био део подземне мреже која је повезивала северну и јужну Газу. 

Виши командант Хамаса Раад Табет елиминисан је од стране израелских командоса у болници Шифа у Гази, саопштила је израелска војска.

"Табет је био задужен у Хамасу за регрутовање и снабдевање и сматра се међу првих 10 рангираних команданата Хамаса", тврде у ИДФ-у.

Турска, Мароко, Јордан и Египат су дестинације које израелски грађани трева да "избегавају", рекао је званичник израелског Савета за националну безбедност које је издао упозорење о путовању у те четири земље. Упозорење за Египат укључује Синајско полуострво, популарно одредиште за одмор Израелаца који путују током Пасхе. 

Званичник је такође упозорио Израелце који путују у Шведску у мају на такмичење за песму Евровизије 2024. да прикрију свој идентитет.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 13:33:39 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401005/novi-izraelski-napadi-na-kampove-dzabalija-i-magazi-zvanicnik-hezbolaha-ubijen-u-napadu-drona-u-juznom-libanu.html
Католици и протестанти обележавају Велики петак https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400784/katolici-i-protestanti-obelezavaju-veliki-petak.html Католици, протестанти, англиканци и бројне мање цркве, Ускрс ће празновати 31. марта. Данас обележавају Велики петак, дан распећа Исуса Христа. Дан када је на крсту страдао Исус Христ најтужнији је дан у хришћанству, а за католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века.

То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут - односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – "Mуке Господње". Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање.

Не звоне звона, нема свирања ни певања.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Београдски надбискуп Ладислав Немет вршиће обреде Великог петка у жупи св. Анте Падованског.

У ускршњој посланици надбискуп Немет је рекао да је Ускрс променио будућност створеног света, а у њему и човека и да вера даје снагу људима да истрају на свом животном путу.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 06:56:27 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400784/katolici-i-protestanti-obelezavaju-veliki-petak.html
Вештачка интелигенција у школи - ChatGPT може да помогне ђацима, али и да им смањи оцену https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400748/vestacka-inteligencija-u-skoli---chatgpt-moze-da-pomogne-djacima-ali-i-da-im-smanji-ocenu.html Скоро 80 одсто основаца виших разреда је бар једном за решавање школског задатка користило вештачку интелигенцију. Користе је и средњошколци. Када је прихватљиво користити ChatGPT, a када то представља варање? Сајт ChatGPT паметнији је од Википедије, кажу средњошколци – има одговоре на сва, па и школска питања. Решава математичке задатке, пише саставе и семинарске радове и добија високе оцене.

"Када ми је требао састав из српском напишем тему на који ми трева састав, она ми испише састав, из математике сликам задатак и онда ми она уради задатак", навео је један средњошколац, а каже да га користи и на часу.

Дубравка Матовић, наставница српског језика и књижевности у ОШ "Светозар Марковић", каже да је имала случај да је ђак хтео да препише састав који је написала вештачка интелигенција.

"Ја јесам као наставник српског језика имала искуства коришћења вештачке интелигенције, уопште интернета. Био је покушај преписивања састава", рекла је Дубравка Матовић.

Вештачка интелигенција тренутно располаже са билион информација, одговора на сложена питања, може да направи програм за дијету, пише софтверске кодове. Она ће за неколико секудни написати састав на одређену тему.

"Ако је писмени задатак из српског језика на тему сукоби ликова у роману 'Злочин и казна' Достојевског, што би могло да се нађе као тема у четвртом разреду гимназије, када раде и Шекспировог 'Хамлета'. На такав задатак би вештачка интелигенција могла доста добро да генерише скуп података који постоје на интернету и да направи једно фино, прихватљиво дело, који би могао да буде оцењен оценом 4, код неких наставника и оценом 5", наводи професорка српског језика и књижевности у Петој београдској гимназији др Виолета Кецман.

Наставници и професори кажу да не могу увек да докажу да је ђак користио вештачку интелигенцију за решавање задатака, али лако могу да закључе да састав није писао ђак и за то следи нижа оцена. Вештачку интелигенцију треба користити као помоћ у образовању, али не и злоупотребљавати.

"И отуда ми добијамо писмене саставе који су предвидиви, али са друге стране оригинални, али истовремено осакаћени, у смислу да им недостаје емоционалност", рекла је др Кецман.

Ризик од коришћења вештачке интелигенције

Дубравка Матовић истиче да треба да постоји јасан став око тога шта је варање, а шта примена знања. "Коришћење вештачке интелигенције у овом тренутку сматра се једном врсте знања, али ако се уз њу напише лош састав, онда је ђак себе већ довољно казнио", рекла је Матовићева.

Некада су старији браћа и сестре писали саставе, мама и тата радили домаће задатке. Интернет олакшава писање семинарских радова.

Сад све то ради ChatGPT. Вештачка интелигенција јесте провокативан ризик, али млађе генерације не треба одвраћати од оваквих решења, сматрају неки просветари. Ове генерације ученика, када се запосле, сигурно ће користити вештачку интелигенцију и њене алате. Али опрезно, крајњи исход употребе још није познат.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 07:01:12 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400748/vestacka-inteligencija-u-skoli---chatgpt-moze-da-pomogne-djacima-ali-i-da-im-smanji-ocenu.html
Кијев: Руски напади на украјинска енергетска постројења; Москва: ПВО оборила 15 ракета "вампир" над Белгородом https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5400981/rat-u-ukrajini-ukrajina-moskva-kijev-rusija-putin-zelenski.html Рат у Украјини – 765. дан. Више места у Украјини има проблем са енергетским санбдевањем после напада руских трупа на термо и хидроелектране у централним и западним регионима. Москва саопштава да су ПВО системи оборили 15 украјинских пројектила изнад Белгорода. Володимир Зеленски упозорио је да ће крајем маја или у јуну почети велика руска офанзива и да Украјина за то није спремна. Украјински председник Володимир Зеленски најављује да ће у наредним месецима почети велика руска офанзива.

"Говоримо о крају маја или јуну. Ја кажем да нам је сада потребна помоћ", нагласио је Зеленски.

Упозорио је да украјинске одбрамбене снаге нису спремне да се бране од још једне велике руске офанзиве без помоћи партнера.

Владимир Путин није потврдио да ли се спрема велика руска офанзива, али јесте да Москва не планира инвазију на Европу, рекавши да је то "потпуна глупост".

Међутим, руски лидер је запретио да ће аеродроми трећих земаља с којих полети Ф-16 бити легитимна руска мета.

Док Кијев ванредно тражи од НАТО-а да га снабдеју додатним средствима противваздушне одбране, руске снаге настављају с нападима на украјинске области.

Под ратном паљбом претходног дана највише су биле Харковска и Херсонска област, као и Северни Доњецк.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 12:58:06 +0100 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5400981/rat-u-ukrajini-ukrajina-moskva-kijev-rusija-putin-zelenski.html