РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Недостаје нам 35.000 возача – ни плата од 3.500 евра није довољна, странци се добро показали https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425089/nedostaje-nam-35000-vozaca--ni-plata-od-3500-evra-nije-dovoljna-stranci-se-dobro-pokazali.html Огласи пуни понуда, али возача и даље недовољно. Недостаје нам готово 35.000 људи за воланом аутобуса и камиона, а чак ни плата од 3.500 евра није довољна да се јаве за посао. Због тога је Србија приморана да увози радну снагу, а директор пословног удружења Друмског саобраћаја Србијатранспорт Београд поручује да су они наша будућност. Горан Алексић, саобраћајни инжењер и генерални директор пословног удружења Друмског саобраћаја Србијатранспорт Београд, каже за РТС да су подаци о мањку од 20.000 возача који се најчешће спомиње из 2019. године, а да је од тада ситуација додатно погоршана.

"Од тада је значајно смањен прилив нових возача, тако да је ван средњих школа дошло, кроз стручну професионалну компетенцију, негде око нових хиљаду возача, а требало је око 15.000, 16.000“, рекао је Алексић.

Тај мањак возача се надокнађује радницима који долазе, рецимо , из Индије.

“Превозници виде да је једини начин да се то превазиђе довођење радне снаге са стране, тако да смо и ми на нашем сајту препоручили одређене респектабилне агенције које би могле да доведу раднике како би одржали делатност друмског транспорта“, навео је Алексић.

Возачи који долазе из иностранства могу да раде само у унутрашњем транспорту. Алексић је задовољан њима и истиче да су они наша будућност.

“Тешко да ћемо ми из домаћих ресурса њих заменити. Значи, њихова обука у наредном периоду је један од важних сегмената“, рекао је Алексић.

Тридесет одсто лиценцираних возача старије од 55 година

Објашњава да имамо 170.000 лиценцираних возача, а од њих више од 50.000 старије од 55 година, а око 15.000 је млађих од 30 година.

“Тек у наредном периоду се припрема још већи јаз и проблем недостатка једног важног ресурса за обављање делатности транспорта“, рекао је Алексић.

Мањак возача због демографске ситуације и повећане тражње

Један од разлога за мали број нових возача је демографска ситуација у Србији, услед чека је и мање оних који се школују за то занимање, a, с друге стране, дошло је до већег обима раста привреде и већих захтева за превозом.

"Од 2015. године до данас у међународном превозу је порасло за преко 56 одсто домаћих декларација које су и извозно-увозне, а када је транзит у питању, порасло је за преко 86 одсто“, указао је Алексић.

Цело гостовање Горана Алексића може погледати у видеу на почетку текста

]]>
Thu, 25 Apr 2024 10:20:28 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425089/nedostaje-nam-35000-vozaca--ni-plata-od-3500-evra-nije-dovoljna-stranci-se-dobro-pokazali.html
Додик: Подржавају резолуцију о Сребреници из спекулативних разлога https://www.rts.rs/vesti/region/5425159/dodik-podrzavaju-rezoluciju-o-srebrenici-iz-spekulativnih-razloga.html Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да резолуција о Сребреници, ако буде усвојена у Генералној скупштини УН, дефинитивно сахрањује БиХ, јер сахрањује могућност да се два народа помире, а они који подрже њено усвајање то раде из спекулативних разлога. "То је досипање соли на рану. Бошњаци муслимани неће добити ништа од тога осим ликовања, а Срби ће то одбити и ништа од тога неће примењивати", рекао је Додик у интервјуу за "Русију данас".

Председник Српске је указао да су страни фактори почели да квалификују понашање Срба као геноцидно и пре него што се ишта десило, те да су најављивали да се Срби наводно припремају за геноцид.

На питање које ће државе осим Русије гласати против резолуције о Сребреници, Додик је рекао да верује да ће бити око 40 земаља које "разумеју ситуацију".

"Не бих лицитирао, али по ономе што знам, око 40 земаља ће бити против. То није мало када узмете у обзир да ће њих 70, а можда и више бити уздржано. Онда то значи да дефинитивна већина у Генералној скупштини УН неће гласати `за`", рекао је Додик.

Ако у збиру натполовична већина гласова буде уздржана и против резолуције, каже Додик, онда то значи да већина глобалне заједнице не мисли да се у Сребреници десио геноцид.

"То онда значи да они који су `за`, то раде из спекулативних разлога", рекао је Додик.

Председник Републике Српске верује да је иницијатива о резолуцији о Сребреници усклађена са одлуком Парламентарне скупштине Савета Европе о пријему самопроглашеног Косова у Савет Европе, да би се тако извршио притисак на српски народ.

"У Статуту Савета Европе пише да земље чланице могу бити само чланице УН, а Косово то није. То кршење правила у тренутку када њима то одговара говори колико они све смишљају. Апсолутно мислим да је то координисано, а на крају крајева исти су промотери свих тих догађаја", рекао је Додик.

Подсетио је да је Суд за људска права који је успостављен на нивоу међународног фактора у БиХ својевремено затражио да се направе два извештаја - за Сребреницу и за Сарајево.

"Онај који је био за Сребреницу је третирао само страдање Бошњака муслимана, а не и Срба на простору Сребренице, којих је било око 3.500", подсећа Додик и пита шта је са извештајем о страдалим Србима у логорима у Сарајеву које су држали муслимани, а којих је било више него страдалих Бошњака у Сребреници.

Додик је рекао да га је изненадило што је Руанда један од иницијатора резолуције.

"У Сребреници имате доказе да је Војска Републике Српске одвојила жене и децу и пребацила на територију коју су контролисали муслимани. У Руанди је убијено 970.000 припадника једног народа од другог народа. Убијени су жене, деца, старци, мушкарци, нико није правио разлику. Сада Руанда, вероватно перући своју историју покушава да се стави на страну резолуције. Срам их било!", рекао је Додик.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 10:13:53 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5425159/dodik-podrzavaju-rezoluciju-o-srebrenici-iz-spekulativnih-razloga.html
Србија са 16 земаља позвала на хитно ослобађање талаца у Гази https://www.rts.rs/vesti/politika/5425152/srbija-sa-16-zemalja-pozvala-na-hitno-oslobadjanje-talaca-u-gazi.html Србија је, заједно са још 16 земаља, позвала на моментално ослобађање свих талаца које Хамас држи у Гази већ дуже од 200 дана, саопштено је из кабинета председника Србије Александра Вучића. Аргентина, Аустрија, Бразил, Бугарска, Канада, Данска, Француска, Немачка, Мађарска, Пољска, Португал, Румунија, Србија, Шпанија, Тајланд, Уједињено Краљевство и САД су у заједничкој изјави позвали на моментално ослобађање свих талаца које Хамас држи у Гази већ дуже од 200 дана.

Поручили су да судбина талаца и цивилног становништва у Гази, који су заштићени међународним правом, изазива забринутост међународне заједнице.

"Наглашавамо да би договор о ослобађању талаца донео тренутни и продужени прекид ватре у Гази, што би омогућило достављање додатне неопходне хуманитарне помоћи која ће бити испоручена широм Газе и довело до поузданог краја непријатељстава. Становници Газе би могли да се врате у своје домове и на своја имања уз претходно извршене припреме за обезбеђивање склоништа и хуманитарне помоћи", наводи се у изјави.

Србија је, заједно са још 16 земаља позвала Хамас да ослободи таоце.

"Снажно подржавамо актуелне напоре у посредовању како бисмо вратили наше људе кући. Понављамо позив Хамасу да ослободи таоце и дозволи нам да окончамо ову кризу, како бисмо заједнички могли да усмеримо напоре на успостављање мира и стабилности у региону", закључује се у изјави.

 

]]>
Thu, 25 Apr 2024 09:42:32 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425152/srbija-sa-16-zemalja-pozvala-na-hitno-oslobadjanje-talaca-u-gazi.html
Три особе повређене у саобраћајној несрећи код Лознице https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425134/tri-osobe-povredjene-u-saobracajnoj-nesreci-kod-loznice.html У судару путничког аутомобила и комбија у близини Лознице повређене су три особе, сазнаје РТС. Јутрос око 7 часова у селу Руњани код Лознице догодила се саобраћајна несрећа у којој су учествовала два возила - путнички аутомобил и комби.

Повређена су три лица мајка, дете и возач комбија.

Они су превезени у Ургентни пријем Опште болнице у Лозници где је у току дијагностика. Повређени нису животно угрожени, потврђено је за РТС.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 09:17:30 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425134/tri-osobe-povredjene-u-saobracajnoj-nesreci-kod-loznice.html
Миливојевић: Резолуција о Сребреници не би била тема да није рата на Блиском истоку https://www.rts.rs/vesti/politika/5425110/milivojevic-rezolucija-o-srebrenici-ne-bi-bila-tema-da-nije-rata-na-bliskom-istoku.html Дипломата Зоран Миливојевић сматра да резолуција о Сребреници не би била тема у УН да нема рата на Блиском истоку. Овде има глобалних интереса, покушај да се амортизују све штетне последице онога што се догађа у Гази за западне земље које подржавају Израел, каже Миливојевић. Истиче да у Гази, у овом тренутку има далеко више елемената геноцида него што их је било у Сребреници. Који су домети састанака у Уједињеним нацијама, може ли делегација Србије да учврсти позицију државе за будуће теме, ако већ не може да промени исход гласања о Резолуцији о геноциду у Сребреници. Хоће ли бити изненађења на мајском гласању Комитета министара Савета Европе о пријему Приштине у ту организацију?

Иако је унапред познат исход гласања о предложеној резолуцији о Сребреници, дипломата Зоран Миливојевић каже да дипломатске активности делегације Србије у Њујорку су израз отпора кога и држава Србија, Република Српска и српски народ сада користе.

окушај је да се српски народ у будућности дисквалификује, када имате у виду одредбе ове резолуције и оно што се планира за убудуће. Са друге стране, без обзира какав резултат гласања буде, ова пре свега политичка акција – даје ефекат", каже Миливојевић.

"Упориште за будућност"

Према његовим релима, сама чињеница да ће доћи до поделе у Генералној скупштини УН, те да ће бити и гласова против и уздржаних, озбиљан је ефекат и једна врста победе.

"Друго, ово је улагање у будућност. Са наступом у Уједињеним нацијама, остварили смо контакте са низом земаља у свету. Наша циљна група су три четвртине човечанства, које имају разумевања за нашу позицију и ставове", каже Миливојевић.

Истакао је да се на тај начин ствара упориште за будућност у структурама и деловима света где имају разумевања, где је наш државни и национални интерес више заступљен, него на колективном Западу.

Указао је да резолуција директно доводи у питање нормално функционисање БиХ, односе између три конститутивна народа и функционисање њених институција на федералном нивоу.

"Глобали интереси"

На питање да ли бисмо имали на дневном реду Генералне скупштине резолуцију о Сребреници да нема рата на Блиском истоку, Миливојевић мисли да то не би била ни тема.

ма глобалних интереса и покушаја да се амортизују све штетне последице онога што се догађа у Гази за Западне земље, које подржавају Израел. Сада у Гази, у овом тренутку имате далеко више елемената геноцид,а него везано за ову тему која је политички мотивисана", каже Миливојевић.

Напоменуо је да у овом питању има немачких конкретних интереса, те да се на овај начин релативизује ратни злочин и  оно што је Немачка чинила у прошлом веку.

Према његовим речима, контакти у УН имаће утицаја и на питање КиМ, које ће се ускоро наћи на дневном реду Савета Европе

"Кад је реч о Косову и Метохији, то је несумњиво везано за принципе Уједињених нација и међународног права за резолуцију 1244. То је сасвим сигурно и ствара се много шири глобални фронт у коме можемо да делујемо према ономе што нам колективни Запад жели да учини", рекао је Миливојевић.

Истакао је да ће се питање статута решавати, ипак, у СБ УН кад–тад, као и да је дипломатски контакти у УН заправо улагање у будућност.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 09:32:19 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425110/milivojevic-rezolucija-o-srebrenici-ne-bi-bila-tema-da-nije-rata-na-bliskom-istoku.html
Курсна листа за 25. април 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5425122/kursna-lista-za-25-april-2024.html Званични средњи курс: 117,1627 КУРСНА ЛИСТА БР.80
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 25.04.2024. ГОДИНЕ

 

 
]]>
Thu, 25 Apr 2024 08:42:25 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5425122/kursna-lista-za-25-april-2024.html
Тужилаштво: Узрок смрти породиље из Врања руптура материце, могуће несавесно поступање лекара https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425117/tuzilastvo-smrt-porodilje-vranje-obdukcija.html Више јавно тужилаштво у Врању саопштило је да је обдукција показала да је узрок смрти породиље из околине Прешева  руптура материце са последичним искрварењем и да би се у том случају могло радити о кривичном делу несавесног пружања лекарске помоћи које се због смртне последице може квалификовати као тешко дело против здравља људи. Главни јавни тужилац у Врању Данијела Трајковић навела је да ће Више јавно тужилаштво предмет проследити на даљу надлежност Основном јавном тужилаштву (ОЈТ) у Врању, с обзиром на то да је ОЈТ надлежно за "тешко дело против здравља људи". 

Полицајци су прикупили потребна обавештења и од супруга преминуле породиље, који је је захтевао да надлежни органи утврде узрок смрти, придруживши се кривичном гоњењу ако се утврди да је неко кривично одговоран за смрт његове супруге, наводи се у саопштењу ВЈТ.

Полицијска управа у Врању поступила је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Врању и предузела све потребне радње ради утврђивања свих релевантних околности везаних за смрт породиље, наводи се у саопштењу.

"Вишем јавном тужилаштву у Врању 24. априла достављен је извештај о свим предузетим радњама, као и претходни Патоанатомски налаз Завода за судску медицину у Нишу у погледу узрока смрт пок. М.А. рођене 1987. године, који је урађен по захтеву Здравственог центра у Врању", саопштило је ВЈТ у Врању.

С обзиром на то да је обдукција показала да је узрок смрти породиље руптура материце са последичним искрварењем, Више јавно тужилаштво ће, саопштено је, предмет проследити на даљу надлежност ОЈТ у Врању.

У овом случају је можда је реч о нехатном извршењу кривичног дела "несавесно пружање лекарске помоћи", које се због смртне последице може квалификовати као тешко дело против здравља људи, за које је надлежно ОЈТ, навело је ВЈТ у Врању.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 08:41:50 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425117/tuzilastvo-smrt-porodilje-vranje-obdukcija.html
Пљачка у стану у Калуђерици, старији мушкарац претучен https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425098/pljacka-u-stanu-u-kaludjerici-stariji-muskarac-pretucen.html Старији мушкарац је задобио тешке телесне повреде када су га претукли лопови који су упали у његов стан у Калуђерици. Пуковник прим. др Иван Лековић, дежурни хирург ВМА, рекао је за РТС да је при покушају пљачке упадом у стан старије мушке особе дошло до туче.

"Старијег човека су претукли, он је задобио тешке телесне повреде, прелом вилице и примљен је на болничко лечење Клинике за максилофацијалну хирургију", рекао је пуковник прим. др Лековић.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 10:00:46 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425098/pljacka-u-stanu-u-kaludjerici-stariji-muskarac-pretucen.html
Трактор згазио мушкарца у Зуцама, поломио му све кости карлице https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425097/traktor-zgazio-muskarca-u-zucama-polomio-mu-sve-kosti-karlice.html Четрдесетшестогодишњи мушкарац је задобио тешке телесне повреде када га је прегазио трактор у Зуцама. Пуковник прим. др Иван Лековић, главни дежурни хирург ВМА, рекао је за РТС да је мушкарца прегазио трактор испред куће, док је покушавао да отвори капију.

"Ттрактор се активирао, оборио га, прешао преко њега, поломивши му све кости карлице, јако тешка телесна повреда", рекао је пуковник прим. др Лековић.

Навео је и да је старији мушкарац тешко повређен током пљачке у Калуђерици.

Доктор истиче и да су у дежурству обавили око 650 прегледа, 66 пацијената је примљено на болничко лечења, било је много поврада у саобраћају, у тучама, повреда у кућама разним алатима и машинама.

Било је и доста инфаркта, пет интервенција у ангио сали и 13 операција током ноћи, истакао је пуковник прим. др Лековић.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 09:59:31 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425097/traktor-zgazio-muskarca-u-zucama-polomio-mu-sve-kosti-karlice.html
Представнички дом Аризоне једва усвојио закон о укидању забране абортуса из 1864. https://www.rts.rs/vesti/svet/5425091/predstavnicki-dom-arizone-jedva-usvojio-zakon-o-ukidanju-zabrane-abortusa-iz-1864.html Посланици Представничког дома Аризоне изгласали су, у трећем покушају за три недеље, закон којим ће се укинути скоро потпуна забрана абортуса из 1864. коју је раније овог месеца потврдио Врховни суд те државе. Три републиканца из Представничког дома придружила су се демократама у одобравању укидања закона из доба грађанског рата који је абортус учинио кривичним делом кажњивим од две до пет година затвора за свакога ко то уради или помогне жени у прекиду нежељене трудноће.

Сенат ће сада морати да прочита свој предлог закона у три наврата на три одвојене седнице, што значи овај акт може ступити на снагу тек следећег месеца, преноси Ен-Би-Си њуз.

Врховни суд државе раније овог месеца донео је одлуку да потврди скоро потпуну забрану стару 160 година.

Након те пресуде, републиканци широм САД, укључујући бившег председника Доналда Трампа, позвали су посланике да укину забрану.

Републиканци у Представничком дому Аризоне, где странка има тесну већину, остали су упорни у томе да не дозволе да се предлог закона о абортусу унапреди.

Међутим, због све већег притиска, најмање три посланика Републиканске странке, заједно са 29 демократа, гласали су за укидање забране.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 06:50:43 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425091/predstavnicki-dom-arizone-jedva-usvojio-zakon-o-ukidanju-zabrane-abortusa-iz-1864.html
Нова рунда дијалога Београда и Приштине – тема забрана употребе динара на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5424711/dijalog-beograd-pristina-zabrana-dinar-kosovo.html У Бриселу се наставља дијалог Београда и Приштине. Очекује се да ће главна тема бити забрана употребе динара на КиМ. Портпарол ЕК Петер Стано најавио је одвојене разговоре са делегацијама и заједнички тројни састанак. Дијалог Београда и Приштине наставља се данас у Бриселу, а очекује се да ће главна тема поново бити одлука приштинске централне банке да забрани употребу динара на Косову и Метохији.

Делегацију Београда, у којој се налазе бројни експерти, поново ће предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је да ће бити одржан састанак на нивоу главних преговарача Београда и Приштине о питању динара, и навео да је планирано да састанак прати уобичајен формат дијалога.

Стано је објаснио да ће бити одржани одвојени састанци са две стране, првобитно са представницима Београда, а потом ће бити одржан тројни састанак.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак раније ове недеље изразио је очекивање да ће предстојећи разговори бити засновани на "врло конкретним идејама", оцењујући да се током претходне рунде дијалога смањио јаз између страна.

Претходни састанак на нивоу главних преговарача одржан је 18. априла у Бриселу, а Петковић је тада рекао да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење поводом једностране и насилне одлуке Приштине да се укине динар и платни промет Србије на КиМ, али да Приштина не жели да се пронађе решење.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 05:57:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5424711/dijalog-beograd-pristina-zabrana-dinar-kosovo.html
У Алеји заслужних грађана остало још само 19 места – ко ту може да буде сахрањен и ко о томе одлучује https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424690/aleja-zasluznih-gradjana-mesta-beograd.html У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду остало је још само 19 места. Можда су зато све учесталије полемике о томе да ли постоје јасни критеријуми који одређују ко може ту да буде сахрањен, а ко не. Београду је потребна нова алеја, а једна од опција је проширивање Бежанијског гробља. Момо Капор, Оскар Давичо, Ранко Жеравица, Бранко Радичевић, Зоран Радмиловић имају плочу са својим именима, као и многи политичари, генерали, градоначелници. Гробље је јуче било прилично празно, осим у Алеји заслужних грађана.

Ту је сахрањено на стотину познатих глумаца, спортиста, песника, књижевника, редитеља и других.

А места је још врло мало. У последња два месеца напустиле су нас још две особе за које је део јавности сматрао да заслужују да ту буду сахрањене.

Ко одлучује о сахрани у Алеји

Поново се отворило питање да ли постоје јасни критеријуми који одређују ко може да буде сахрањен у Алеји заслужних грађана, а ко не.

Према одлуци о управљању гробљима, да би особа била сахрањена у Алеји, мора да има највиши степен одликовања Републике Србије, да буде академик или почасни грађанин престонице.

Предлоге да се нечији посмртни остаци сахране у Алеји заслужних грађана могу да дају породице, што је реткост, али и институције и удружења чији је преминули био члан.

Међутим, пре 15 година, тадашњи градоначелник Београда увео је дискреционо право да први човек у престоници може да одлучи другачије, у случају да преминула особа не испуњава критеријуме.

Историчар уметности Ирина Суботић истиче да не може једна особа да одлучује и да то не може да буде добровољно – "ја хоћу да се сахраним, па ћу платити да бих ту био".

"То не постоји у паметним, озбиљним друштвима. Мора да постоји једна комисија у којој би били људи високог ранга, али не само у струци, него и у етици", додаје Суботић.

Данило Прњат из УЛУС-а сматра да би ту одлуку свакако требало колективизовати и укључити разна репрезентативна удружења и организације, пре свега у пољу културе, цивилни сектор, али и државне институције.

О томе да ли заслужују да буду сахрањени у Алеји последњих година водила се полемика и када су у питању поједини познати естрадни уметници, али и спортисти.

Да су критеријуми јасни, расправа не би било или би их било мање.

Само ове године у медијима су трајала спорења о томе да ли би Слађана Милошевић, певачица, и Томислав Петернек, фотограф, требало да буду сахрањени у Алеји.

Шапић: Неколико пута сам искористио дискреционо право под страховитим притиском

До избора нове градске власти, Привремени орган замењује остале органе у граду, па се одлуке доносе већином.

"А ови људи, као и Слађана Милошевић, нису испуњавали основне услове да би могли да се квалификују за то. Морао је да реагује Привремени орган, а није прошло на допуну дневног реда. Треба да постоји тело које ћемо да направимо, где ће да буде десетак људи, од Српске академије наука преко Олимпијског комитета, Министарства културе, да буду делегирани људи од председника државе, Владе Републике Србије, Скупштине. Нема шта о томе да одлучује градоначелник или на основу неке одлуке коју је донео Град Београд са два, три услова. Неозбиљно је, а нарочито због чињенице да је остало само 19 места", каже председник Привременог органа Александар Шапић.

Неколико пута је, додаје, то дискреционо право искористио под страховитим притиском, иако је знао колико је места остало.

Потребана нова алеја, које су опције

Алеја је проширивана три пута, последњи пут 2011. године.

Јасно је да је Београду потребна нова алеја заслужних грађана. Једна од опција је проширивање Бежанијског гробља.

Не зна се да ли ће се и када то десити, али зна се да алтернатива у случају попуњавања преосталих 19 гробних места тренутно не постоји.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 05:57:46 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424690/aleja-zasluznih-gradjana-mesta-beograd.html
Ал Џазира: Израелски досељеници упали у комплекс џамије Ал Акса; Грчки брод пресрео два дрона Хута у Црвеном мору https://www.rts.rs/vesti/svet/5425015/al-dzazira-izraelski-doseljenici-upali-u-kompleks-dzamije-al-aksa-grcki-brod-presreo-dva-drona-huta-u-crvenom-moru.html Сукоб Израела и Хамаса – 202. дан. Широм Газе настављају се операције израелске војске. Најмање пет цивила је страдало, а више њих је повређено у израелском удару на породичну кућу у Рафи, јавља Вафа. Израелске ваздухопловне снаге су извеле током ноћи талас напада на положаје Хезболаха у јужном Либану. Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари, поручио је, коментаришући снимак израелско-америчког таоца Херша Голдберг-Полина који је објавио Хамас, да је то хитан позив на акцију и додао да израелска војска неће оставити камен на камену у напорима да пронађе таоце. Хамас је поручио да је спреман на примирје са Израелом у случају решења са две државе. Израелски досељеници упали су у комплекс џамије Ал Акса у Јерусалиму, јављају палестински медији. Настављају се напади израелске војске (ИДФ) широм Појаса Газе, док су припреме за офанзифу на Рафу завршене и чека се одобрење владе за почетак операције.

Због тога је делегација из Тел Авива отпутовала у Каиро како би египатске колеге упознала о детаљима плана удара на град који се налази у близини границе палестинске енклаве са Египтом. 

Поред учесталих акција ИДФ-а, становништво Газе суочено је са тешким инфекцијама које се брзо шире због нехигијенских услова, а локалне здравствене институције тврде да је алармантан пораст случајева хепатитиса и менингитиса. 

Због тога је и председник Сједињених Држава Џозеф Бајден, након потписивања пакета помоћи којим Израелу следује више од 17 милијарди долара, захтевао од тамошњих власти да без одлагања омогуће достављање помоћи угроженом региону.

Израелски политичари уткривали су се у захваљивању Вашингтону на новчаним дотацијама, али је премијер државе Бенјамин Нетанјаху на крају дана опет критиковао америчку јавност што дозвољава одржавање пропалестинских и, како каже, антисемитских протеста на универзитетима широм САД. 

]]>
Thu, 25 Apr 2024 08:54:32 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425015/al-dzazira-izraelski-doseljenici-upali-u-kompleks-dzamije-al-aksa-grcki-brod-presreo-dva-drona-huta-u-crvenom-moru.html
Најхладнији дан ове недеље, али са мање кише https://www.rts.rs/vesti/vreme/5424969/vremenska-prognoza.html У Србији данас хладније него јуче, али ће киша падати још само на југоистоку. Највиша дневна температура до 16 степени. Од данас се у земљи очекује мање кишоносних облака, а киша ће падати још на југоистоку.

Хладнији ваздух спушта температуру, па ће данас бити најхладнији дан ове седмице.

Јутарња ће се кретати од два степена у Војводини, где је могућ и приземни мраз, до највише дневне од 16 степени Целзијуса.

У Београду, време ће ујутро бити облачно, а од средине дана сунчано.

Температура у престоници неће прелазити 14 степени, три мање него јуче.

Од петка се очекује топлије време. За викенд и почетком наредне седмице и биће и до 29 степени.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 05:59:10 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5424969/vremenska-prognoza.html
Звездарски средњошколци удружени у хуманости - продајни базар и турнири за Ђорђево лечење https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424707/zvezdarski-srednjoskolci-udruzeni-u-humanosti---prodajni-bazar-i-turniri-za-djordjevo-lecenje.html Kолико је тужно, толико је и за понос што је све више деце која прикупљају новац за лечење другара. Средњошколци две звездарске школе скупљају помоћ за лечење бившег ученика Геодетске школе. Чини се да ништа тако брзо и лако не окупља људе као жеља да се некоме помогне. Овога пута помоћ је потребна Ђорђу Милојевићу, момку који има 20 година и који се у јануару прошле године тешко разболео.

"Ђорђе Милојевић је био ђак наше школе. Он и његов брат близанац су били у одељењу IV-3. Ђоле је увек био драг дечак који није направио никакав проблем, јако је био вољен међу другарима, јер је благе нарави. Једна добрица. Оно што је јако значајно и било обећавајуће је та емпатија коју је његова болест изазвала јер су се великом брзином удружили сви његови другари из одељења које је похађао. Они су се сви вратили код нас у школу и организовали низ акција", рекла је Ружица Петровић Гашевић, психолог Геодетске техничке школе.

Након низа прегледа лекари су установили да Ђорђе болује од малигног саркома илијачне кости. Након хемиотерапије Ђорђу ће бити одређен датум операције.

Новац се прикупља за лекаре који ће из Италије доћи у Београд да га оперишу. Зато су матуранти Геодетске школе продавали лимунаду, колаче које су правиле маме и баке, донирали накит и привеске.

Врло брзо прикључили су им се и другари из школе прекопута. Ђаци Шесте гимназије организовали су турнир у коцкицама који ће се одржати сутра у 12 часова.

"Ученици, када имамо на часу физичког слободне активности, они стално желе да играју коцкице и онда ми је пало на памет, зашто ја те коцкице не бих организовала. Сингл имамо за девојчице и дечка, дубл искључиво за дечаке. Триста динара је учешће за сингл, а дубл је 500 динара по екипи", рекла је Сара Босиљчић, професорка физичког васпитања у Шестој београдској гимназији.

Додала је да је презадовољна одзивом и да се више од 150 ученика пријавило за турнир, као и да планира да такмичење постане традиција и да следеће године позове и друге школе да учествују.

Ученици Шесте београдске гимназије наводе да се радују турниру и да им је драго што постоји свест о томе да треба помоћи Ђорђу и да ће се продавати и лопте са потписом Јанка Типсаревића које ће продавати у хуманитарне сврхе.

До сада је прикупљено више него што је потребно новца за операцију. Али ђаци, наставници и другари и даље организују турнире и акције за постоперативне трошкове који нису мали. Ако остане новца, биће преусмерен онима којима је помоћ за лечење неопходна.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 05:58:18 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424707/zvezdarski-srednjoskolci-udruzeni-u-humanosti---prodajni-bazar-i-turniri-za-djordjevo-lecenje.html
Напад на Черкашку област, има повређених; САД тајно послале Украјини балистичке ракете дугог домета https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5425038/napad-na-cerkasku-oblast-ima-povredjenih-sad-tajno-poslale-ukrajini-balisticke-rakete-dugog-dometa.html Рат у Украјини – 792. дан. Најмање шест особа је страдало у руском ваздушном нападу на Черкашку област, тврде украјински званичници. САД су потврдиле да тајно обезбедиле Украјини балистичке ракете дугог домета. Са друге стране, Москва саопштава да су руске снаге заузеле велико упориште украјинских трупа на периферији Часов Јара. Украјински дронови погодили су енергетске објекте у руској Смоленској области, саопштиле су тамошње власти. Извор украјинских обавештајних служби рекао је да Кијев наставља да ефикасно уништава војну инфраструктуру и логистику која обезбеђује гориво руској војсци.

Кијев тврди и да су украјинске беспилотне летелице погодиле и оштетиле велику руску челичану у региону Липецка.

Са друге стране, Министарство одбране Русије наводи да су руске снаге уништиле погон за производњу дронова.

Москва наводи и да су руске трупе заузеле велико упориште украјинске војске на периферији града Часов Јара, који је већ под руском контролом.

Председник САД Џо Бајден потписао је закон који обезбеђује 61 милијарду долара америчке помоћи Украјини.

Руска комесарка за права детета Марија Лвова-Белова каже да су се Русија и Украјина договориле о размени деце која су одвојена од својих родитеља током конфликта између две земље.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 08:08:43 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5425038/napad-na-cerkasku-oblast-ima-povredjenih-sad-tajno-poslale-ukrajini-balisticke-rakete-dugog-dometa.html
Кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ освојила двоструко више гласова од Пендаровског пред други круг председничких избора https://www.rts.rs/vesti/region/5424647/makedonija-izbori-predsednicki-rezultati-2024.html У првом кругу председничих избора у Северној Македонији води Гордана Сиљановска Давкова из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ са 38,88 одсто, други је актуелни председник Стево Пендаровски из СДСМ са 19,04, а трећи Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије ДУИ, са 14,76 процента освојених гласова, показују подаци на основу 68,99 одсто пребројаних листића. Османи је тако победио ривала из друге албанске опције, коалиције Вреди, који је добио 10,67 одсто. Грађани Северне Македоније гласали су данас у првом кругу председничих избора, на којима је учествовало седам кандидата.

Према подацима Државне изборне комисије на основу 68,99 одсто пребројаних листића, у вођству је Гордана Сиљановска Давкова из највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, која је добила 38,88 одсто гласова.

На другом месту је актуелни председник Стево Пендаровски, кога подржава владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), који је освојио 19,04 одсто гласова.

Лош резултат Пендаровског, двоструко мање гласова од главног противкандидата пред други круг, очекивао се у изборном штабу СДСМ, који је током вечери био готово празан.

Са друге стране, симпатизери ВМРО-ДПМНЕ славили су победу испред седишта странке.

"Двобој" две албанске опције – победа Османија и славље испред противничког штаба

На трећем месту је Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ), са 14,76 проценaта.

Османи је тако победио у "двобоју" са другим представником албанске заједнице, градоначелником Гостивара Арбеном Тараваријем из коалиције албанске опозиције Вреди, који је добио 10,67 одсто.

Из предострожности, испред изборног штаба стигао је кордон полиције, а новинари су се повукли.

На изборима су учествовали и кандидаткиња партије Левица Биљана Ванковска, председник скопске општине Kарпош и лидер партије Гром Стевчо Јакимовски, градоначелник Kуманова и лидер партије Знам – За нашу Македонију Максим Димитриевски.

Парламентарни избори и други круг председничких у исто време

Значај председничких избора у Северној Македонији није превелики, пошто је функција шефа државе протоколарна.

Међутим, могли би да утичу изборе за нови сазив Собрања, који ће бити одржани за две недеље, истовремено са другим кругом председничких.

Опозициони ВМРО-ДПМНЕ, уочи парламентарних избора, има значајну предност у односу на владајуће социјалдемократе.

Сви македонски председници од проглашења независности

Ово су седми по реду избори за македонског председника, а у фотељу шефа државе до сада је село пет председника од стицања независности те бивше југословенске републике.

Први председник Македоније био је Kиро Глигоров који је, као и касније Ђорђе Иванов, обављао функцију председника државе у два мандата, док су по један мандат на власти били Борис Трајковски и Бранко Црвенковски. Актуелни председник Стево Пендаровски поново је у трци за шефа државе.

Први мандат председник Kиро Глигоров добио је на основу избора у Скупштини Републике Македоније, у складу са тадашњим уставним одлукама, а његови наследници су касније бирани на непосредним изборима.

Независност Македоније проглашена је на референдуму 8. септембра 1991. године, а многи су сагласни да Глигоров има велику заслугу што је Македонија изашла из СФРЈ без рата.

Први непосредни председнички избори у Македонији одржани су 16. октобра 1994. године, истовремено са парламентарним изборима. На изборима су учествовала два кандидата, а Kиро Глигоров је у првом кругу победио са 715.087 гласова, односно 78,4 одсто, као кандидат коалиције коју предводи СДСМ. Његов противкандидат Љубиша Георгиевски, кога је подржавала ВМРО-ДПМНЕ, освојио је 197.109 гласова, односно 21,6 одсто.

Други председнички избори у независној Републици Македонији одржани су 1999. године. Претходни председник Kиро Глигоров није се кандидовао на овим изборима, а победио је Борис Трајковски, кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Трећи председнички избори 2004. одржани су превремено због погибије председника Бориса Трајковског. Први круг је одржан 14. априла, а други 28. априла 2004. године. На изборима су учествовала четири кандидата, а победио је Бранко Црвенковски са 550.317 гласова или 62,6 одсто, против Сашка Kедева који је освојио 329.179 гласова или 37,4 одсто.

Четврти председнички избори одржани су 22. марта и 5. априла 2009. године, истовремено са изборима за локалну самоуправу. На изборима је учествовало седам кандидата. На тим председничким изборима победио је Ђорђе Иванов са 453.616 гласова или 63,14 одсто.

Пети председнички избори одржани су 13. и 27. априла 2014. године. Ванредни парламентарни избори одржани су истовремено са другим кругом председничких избора. Други круг је одржан 27. априла и у њему се се нашли Ђорђе Иванов и Стево Пендаровски. На тим петим председничким изборима кандидат ВМРО-ДПНМЕ Ђорђе Иванов победио је са 534.910 гласова кандидата СДСМ Стеву Пендаровског који је имао 398.077 гласова.

Шести председнички избори одржани су 21. априла и 5. маја 2019. године на којима је победио Стево Пендаровски са 435.656 гласова или 53,59 одсто. То су били први избори након ступања на снагу Преспанског споразума, којим је са Грчком решен спор око имена и земља је добила име Република Северна Македонија.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 23:26:30 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5424647/makedonija-izbori-predsednicki-rezultati-2024.html
Због снимка насиља над бебом на Тик-току реаговала полиција – кривична пријава против мајке https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425037/zbog-snimka-nasilja-nad-bebom-na-tik-toku-reagovala-policija--krivicna-prijava-protiv-majke.html Поводом снимка који се појавио на друштвеној мрежи Тик-ток на којем је снимљено како мајка шамара бебу, полиција одмах реаговала и у Kалуђерици пронашла мајку и дете, незванично сазнаје Танјуг. Дете које нема видних повреда прегледано је у локалној здравственој установи и преузето од Центра за социјални рад, а затим одвезено у Тиршову на даљи преглед.

Мајка је одвезена у здравствену установу, а у консултацији са тужиоцем Другог основног јавног тужилаштва против ње ће бити поднета кривична пријава за насиље у породици.

Kако су пренели београдски медији, на друштвеној мрежи Тик-ток, једна корисница  снимала је лајв укључење у којем шамара своју своју бебу.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 22:28:52 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425037/zbog-snimka-nasilja-nad-bebom-na-tik-toku-reagovala-policija--krivicna-prijava-protiv-majke.html
Отворен Центар за младе – на располагању 15 психолога, одржаваће се и трибине за родитеље https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424840/otvoren-centar-za-mlade--na-raspolaganju-15-psihologa-odrzavace-se-i-tribine-za-roditelje.html Ни готово годину дана од два масовна убиства у којима је живот изгубило 19 особа, ране не зацељују. Мајске трагедије отвориле су бројне страхове и питања, кажу психолози. У потрази за одговорима протеклих месеци на врата Дечјег културног центра покуцало је око 3.000 деце, родитеља и наставника. Због све веће потребе за разговором и саветом вечерас је отворен Центар за младе где ће сви од 10 до 30 година моћи да потраже психолошку помоћ. Млади су се најчешће суочавали са страхом, губитком поверења у институције и у школу као сигурно место, али и са другим проблемима који су постојали и пре трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Дубона и Мало Орашје.

Анализа психолога који су разговарали и радили са младима показала је да су се млади најчешће жалили на притисак живота на друштвеним мрежама и на вршњачко насиље.

У Центру за младе, који је вечерас отворен у Ресавској улици у Београду, биће доступно 15 психолога сваког радног дана од 12 до 20 часова.

Млади од 10 до 30 година ће моћи да дођу и потраже помоћ, а на располагању им је пет сеанси. Уколико се након тих сеанси утврди да проблеми и даље постоје, онда ће бити упућивани у друге здравствене установе.

Пријава за сеансе путем друштвених мрежа Центра за младе

Сеансе су бесплатне, а пријава је врло једноставна – преко друштвених мрежа, Инстаграм или Тик-ток налога Центра за младе. На њиховим профилима постоји линк којим се долази до календара слободних термина.

Пријаве су почеле вечерас, а према првим утисцима, интересовање је велико.

Списатељица и сценаристкиња Нађа Петровић, која је у детињству била на мети вршњачког насиља, рекла је да је ту како би помогла онима који се тренутно суочавају са сличним проблемима.

Истакла је да има доста пријатеља који се боре са нападима панике и анксиозношћу и како је то проблем који је јако стигматизован и о којем се тешко прича у друштву.

Нађа Петровић је навела како је имала искуства са психотерапијом и да су такве терапије постале јако скупе, пошто је таква потражња, због чега је, како сматра, ново саветовалиште за младе битно.

Цена психотерапије која се креће од 2.000 до 10.000 динара јесте један од водећих проблема, али и недостатак квалификованих и едукованих људи који би могли да раде са младима.

Поред сарадње са младима, психолози ће радити и са родитељима који ће моћи да присуствују трибинама, а у центру постоји и зона без мобилних телефона.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 21:58:12 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5424840/otvoren-centar-za-mlade--na-raspolaganju-15-psihologa-odrzavace-se-i-tribine-za-roditelje.html
Шпански премијер Педро Санчез размишља о оставци због оптужби против његове супруге https://www.rts.rs/vesti/svet/5425014/spanski-premijer-pedro-sancez-razmislja-o-ostavci-zbog-optuzbi-protiv-njegove-supruge.html Премијер Шпаније Педро Санчез саопштио је да ће до понедељка размислити да ли ће поднети оставку због истраге о корупцији и злоупотреби положаја која је покренута против његове супруге Бегоње Гомез. Негирао је оптужбе против ње и отказао све активности до понедељка. Лидер шпанских социјалиста и премијер Шпаније Педро Санчез је негирао оптужбе за корупцију и злоупотребу службеног положаја против његове супруге Бегоње Гомез. 

У објави на друштвеној мрежи Икс, Санчез је, између осталог, рекао како ће до понедељка размислити да ли ће и даље предводити шпанску владу.

"Морам да станем и размислим. Морам да одговорим на питање да ли се исплати наставити, с обзиром на блато које су десница и крајња десница направили од наше политике и да ли ћу наставити да водим владу или ћу се одрећи те највеће почасти", навео је Санчез.

Шеф шпанске владе отказао је све активности до понедељка.

Шпански суд покренуо је прелиминарну истрагу о томе да ли је Бегоња Гомез, починила кривично дело трговине утицајем и корупцију током обављања свог приватног посла.

Суд није изнео више детаља пошто је случај запечаћен и прелиминаран, само је навео да је уследио након жалбе групе за борбу против корупције "Чисте руке", чији лидер има везе са крајњом десницом, пренео је Ројтерс.

Група је навела да је Бегоња Гомез искористила свој утицај као супруга премијера да би наводно обезбедила спонзоре за магистарски курс на универзитету који је водила.

]]>
Wed, 24 Apr 2024 21:36:03 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425014/spanski-premijer-pedro-sancez-razmislja-o-ostavci-zbog-optuzbi-protiv-njegove-supruge.html