РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Трамп Харисовој: Прекасно је за још једну дебату, Американци почели да гласају https://www.rts.rs/vesti/svet/5537638/tramp-harisovoj-prekasno-je-za-jos-jednu-debatu-amerikanci-poceli-da-glasaju.html Бивши председник САД и кандидат републиканаца на предстојећим изборима у САД Доналд Трамп изјавио је да је "прекасно" за још једну председничку дебату јер су Американци почели да гласају на изборима 2024. "Проблем са још једном дебатом је што је једноставно прекасно, гласање је већ почело", рекао је Доналд Трамп на митингу у Вилмингтону, у Северној Каролини, пренео је Си-Ен-Ен.

Трамп је додао, мислећи на потпредседницу САД и кандидаткињуу демократа Камалу Харис да она сада жели да води дебату јер јако губи.

У појединим америчким савезним државама јуче је почело рано гласање на председничким изборима који ће бити одржани 5. новембра.

Гласање је почело у Минесоти, Јужној Дакоти и Вирџинији, а више од 10 држава почеће рано гласање у наредним недељама, до средине октобра.

Камала Харис је раније прихватила позив Си-Ен-Ена да учествује у дебати с републиканским противкандидатом Доналдом Трампом 23. октобра, саопштио је њен предизборни штаб.

"Доналд Трамп не би требало да има проблема да пристане на ову дебату. То је исти формат и поставка као и дебата Си-Ен-Ена којој је присуствовао и на којој је, како је рекао, победио у јуну, када је похвалио модераторе, правила и рејтинге", навела је у саопштењу Џен О'Мали Дилон, шефица изборног штаба Камале Харис, пренео је Ројтерс.

Трамп је одмах после друге дебате на којој је 11. септембра у Филаделфији учествовао са Камалом Харис рекао да треће дебате неће бити.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 22:18:27 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537638/tramp-harisovoj-prekasno-je-za-jos-jednu-debatu-amerikanci-poceli-da-glasaju.html
Објављен састав нове француске владе, лидери деснице и левице незадовољни https://www.rts.rs/vesti/svet/5537622/francuska-vlada.html Алексис Колер, шеф кабинета француског председника Емануела Макрона, објавио је састав нове француске владе премијера Мишела Барнијеа. Представници опозиције, лидери и крајње деснице и левице незадовољни. Демонстрације у Паризу, Марсеју, Ници, Тулузу... После две недеље, вечерас је објављен састав нове владе премијера Мишела Барнијеа, у којој ће бивши министар за Европу Жан-Ноел Баро бити нови шеф француске дипломатије.

Барнијеов тим од 39 људи је веома млад и укључује неколико изузетних политичких личности, пише Фигаро.

Себастијен Лекорну остао је на функцији министра одбране, док је нови министар унутрашњих послова Бруно Ретајо.

За министра економије, финансија и индустрију именован је Антоан Арман, а министарка образовања је Ан Женет, такође, макрониста, док ће Рашида Дати бити министарка културе.

Како оцењује Фигаро, не изненађује да нови министри долазе из десничарских странака или из редова макрониста.

За портпаролку владе именована је Мод Брежон, која већ четири године брани акцију извршне власти на телевизијским пријемницима, па је њено лице стога релативно познато широј јавности.

Лидери деснице и левице незадовољни

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен изјавила је да је ова влада "транзициона" и, за њен укус, превише блиска старој, пренео је БФМ ТВ.

"Ова прелазна влада последица је блата које су створили неприродни савези током парламентарних избора. Наставићемо да се припремамо за велику промену на коју позивамо, да би се Француска опоравила", истакла је Ле Пен.

Луси Кастетс из редова левице, именована за потенцијалну премијерку од стране Новог народног фронта, жали због састава владе који је вечерас објављен.

"Обећана нам је влада хармоније, имамо владу тврде деснице. Демократија је та која је понижена вечерас ", написала је на Иксу.

Жан Лик Меланшон, лидер крајње левичарске странке Непокорена Француска (ЛФИ) упутио је грађанима позив да се "што пре ослободе владе".

"Ова комбинација нема ни легитимитет ни будућност. Мораћемо да је се решимо што пре", написао је он на платформи Икс.

Лидер националног окупљања Жордан Бардела сматра да ова влада "нема будућност".

Бардела је написао на Иксу да у новој влади види "повратак макронизма на мала врата".

"Оно што су Французи демократски санкционисали, у два наврата, не може да се врати кроз жалосне игре апарата и политичких калкулација. То је дакле влада која нема будућност", навео је он.

Демонстрације у Паризу, Марсеју, Ници... 

Иако састав нове француске владе још није био откривен, неколико хиљада људи је изашло на улице Париза да би изразили противљење председнику Емануелу Макрону и француском премијеру Мишелу Барнијеу.

Демонстрације су одржане и у Марсеју, Ници и Тулузу поподне, а јутрос у Кану и Бордоу.

На протесте су позвала бројних удружења као што су Гринпис, Ну Ту, Атак Франс, средњошколски синдикати, али и левичарске партије укључујући Непокорну Француску.

Барније, који је пре више од две седмице именован за председника владе, синоћ је послао Макрону финализовану листу чланова нове владе.

На изборима одржаним у Француској у јулу највише гласова освојио је широки левичарски блок Нови народни фронт, центристичка коалиција председника Емануела Макрона направила је освојила је друго место, док је Национално окупљање Марин Лепен било је на трећем месту по броју гласова.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 23:45:02 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537622/francuska-vlada.html
Сандра преживела захваљујући трансплантацији плућа - на врху Тупижнице прославља 11 година новог живота https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537571/sandra-prezivela-zahvaljujuci-transplantaciji-pluca---na-vrhu-tupiznice-proslavlja-11-godina-novog-zivota.html Трансплантација плућа пре 11 година у Бечу, омогућила је Сандри Живковић, оболелој од цистичне фиброзе, да настави живот. Само годину дана после операције, освојила је највиших врх планине Тупижнице, и од тада, сваке године, организује планинарску акцију у част особе чијим плућима сада дише. Успон од села Бучје до највишег врха Тупижнице на 1.160 метара надморске висине Сандра је савладала једанаести пут с циљем ширења свести о значају завештања органа.

"Некад буде боље, па некад падне опет број донора, тако да морамо свакодневно да причамо о томе, да ли на планини, у граду, на било који начин, али стварно морају сви да преносе ову важну поруку. Ја сам све старија, али мислим да ми је све лепше и лепше, боље и боље, сваке следеће године, тако да надам се да ћу још дуго, дуго да се пењем овде са свим овим драгим људима", каже Сандра Живковић.

Гости су били и пацијенти који чекају на трансплантацију и они којима је она урађена. Тридесетчетворогодишња Жељка Бојић из Београда већ две године је на листи чекања за трансплантацију јетре.

"Сваког јутра се будимо са жељом да баш данас зазвони телефон и да нас позову лекари из ургентног центра и да на кажу да се појавио потенцијални донор за нас јер је то једина шанса за продужење нашег живота", каже Жељка Бојић.

Седмогодишњем Константину Врбашком из Панчева јетра је трансплантирана када је имао непуне две године.

"Захваљујући том једном дару Константин живи нормалан живот једног здравог, правог дечака, који похађа други разред основне школе, који је јако срећан, живахан", наводи Јелена Врбашки, Константиновоа мајка.

Више од 2.000 људи чека орган

Од почетка године у Клиничком Центру Србије урађено је 16 трансплантација. Процењује се да више од 2.000 људи чека орган.

"Део пацијената, на жалост, не доживи трансплантацију. То су тешки пацијенти где су сви терапијски поступци и медицинске технологије исцрпљени. Имамо експанзију хроничних болести из савременог стила живота где је све више кандидата за трансплантацију", каже др Саша Кнежевић, анестезиолог КЦС.

Подршку Сандриној акцији ове године пружило је више од 200 планинара из Србије и региона.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:09:15 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537571/sandra-prezivela-zahvaljujuci-transplantaciji-pluca---na-vrhu-tupiznice-proslavlja-11-godina-novog-zivota.html
Откривен споменик оцу Јустину на Повлену - "нека ово буде место на којем ћемо рећи и хвала и опрости" https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537583/otac-justin-spomenik-vucevic.html На Повленском сабору откривен је споменик светом оцу Јустину Поповићу, поводом 130 година од рођења, 45 година од смрти и деценију од преноса моштију. Додељена је и награда у част Радована Белог Марковића. У поднебесној галерији на Повлену, која је посвећена знаменитим духовницима и културним ствараоцима, постављена је дрвена скулптура светог Јустина Ћелијског коју је урадио вајар Милутин Ранковић из Лајковца.

"Само је провиђење могло знати када је седамдесетих година Ава Јустин Поповић мени даровао ове бројанице да ћу ја те бројанице показивати Вама пред његовим спомеником", каже академик Матија Бећковић, председник Удружења "Бели Повлен".

Председник Владе Милош Вучевић који је као изасланик председника Србије присуствовао Повленском сабору и откривању споменика оцу Јустину, рекао је је ово место где ћемо моћи да се загледамо у његове свете очи и да тражимо и пронађемо наш пут и као народ и као држава.

"Нама се Ава Јустин нашао и Повлен који поручује да га није заборавио. Нека овај плато буде наше место сусрета самих са собом, место на којем можемо да се радујемо али и да плачемо, место на којем ћемо рећи и хвала и опрости", рекао је Вучевић.

Са врха ваљевских планина засијала и награда "Бели", коју је Слободан Стојићевић, новинар у пензији, уредник у "Политици" и публицистиа добио за новинарско дело у афирмацији књижевности и културе. Признање се додељује у част Радована Белог Марковића.

"Сваки велики доживљај у такозваној стварности, уколико га човек доживи пуном душом, пуним срцем већ је укњижевљен и ако није у књизи, говорио је Радован, подсећа Слободан Стојичевић.

Одгаварујући на питање РТС-а о увођењу обавезног војног рока, премијер Вучевић је најавио прву генерацију за јесен наредне године.

"У марту 2025. ми идемо у Скупштину са предлогом закона и прву класу ја очекујем у јесен 2025. односно наша је идеја да обавезно служење војног рока у трајању од 75 дана почне од септембра 2025. године", рекао је премијер.

У том периоду, каже, морају се припремити касарне, све оно што се тиче логистике, као и медицински центри где ће се обављати регрутација.

Циљ државе је да у пуном капацитету обавезног служења војног рока годишње у касарнама буде 20.000 регрута, поручио је премијер Вучевић са Повлена.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 21:09:55 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537583/otac-justin-spomenik-vucevic.html
Како зауставити насилне потезе Приштине на северу КиМ - време за акцију ЕУ и НАТО-а https://www.rts.rs/vesti/politika/5537562/kim-sever-kim-blokada-srspkih-institucija.html Приштинска полиција и даље блокира институције Србије на северу Косова и Метохије. Од 30. августа, запослени не могу на радна места, а грађани до неопходних докумената. Није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену да се заустави Приштина на северу Косова и Метохије, истичу познаваоци прилика. Двадесет трећи дан институције Србије на северу Космета под блокадом су тзв. косовске полиције. Иако из међународне заједнице стижу опомене, на терену промене нема, а дијалог у Бриселу стоји у месту. У таквој атмосфери, указују познаваоци прилика, потребни су конкретни кораци.

Директор Института за европске студије Слободан Зечевић каже да није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави то што се догађа на северу Косова и Метохије.

"У супротном последице би биле, као што је јужни део од Ибра практично очишћен од Срба, тако би и северни део био очишћен од српског становништва", рекао је Зечевић.

О заштити права преосталог српског становништва на Космету током недеље разговарали су председник Србије и државни секретар Свете Столице, који се сматра другим човеком Ватикана. Тај сусрет упућени тумаче као важан.

"Света столица не признаје Косово и мислим да је сензитивна по питању културне баштине и да до сада су до ње стизали гласови које је она и подржавала, а то је да је манастир Дечани и даље угрожен и да се трајно мора решити статус између Српске православне цркве и власти у Приштини, да то не може бити ствар произвољности и ту је Света столица показивала одређену солидарност", рекао је  Стефан Сурлић, доцент Факултета политичких наука.

Бивши амбасадор у Ватикану Дарко Танасковић истиче да је Ватикан и раније изражавао спремност да, на начине и механизмима који му стоје на располагању, конкретно допринесе заштити и обнаваљању српске средњовековне духовне и културне баштине на КиМ.

"Та спремност је, стицајем разних чинилаца, до сада дала сразмерно мале резултате. Нема сумње да Света Столица, ако истински покрене потенцијале својих утицаја, може ефективно допринети заштити српских светиња", каже Танасковић.

Од званичника Ватикана чуо се и став - да се сва питања могу и морају решавати искључиво дијалогом. До његовог оживљавања, Београд се припрема за примену листе мера за заштиту Срба на Космету. Подршку том плану, између осталих, дала је и Москва. Те тонове упућени чују као добре, али постављају питање њихових реалних ефеката.

Зечевић: Приштина зрела за озбиљне санкције 

"Ако заиста Европа буде чврста, у смислу да им каже више нећете добијати новац, нећете бити чланови тих међународних споразума, односно споразума који су закључени са Европском унијом, онда ће они морати да почну да размишљају", каже  Слободан Зечевић. 

Сматра да је Приштина на неки начин зрела за одређену врсту санкција, али озбиљних санкција, које би их натерале да спроведу оно што је договорено од 2013. до данас.

Сједињене Државе биће центар збивања наредне недеље јер почиње јесење заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Ситуација на Косову и Метохији биће тема састанака српске делегације, коју предводи председник Александар Вучић. Из Председништва је најављено да ће имати сусрете са више од 40 светских лидера.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 19:41:52 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537562/kim-sever-kim-blokada-srspkih-institucija.html
Харисова прихватила позив Си-Ен-Ена за дебату 23. октобра, позива и Трампа да учини исто https://www.rts.rs/vesti/svet/5537587/harisova-prihvatila-poziv-si-en-ena-za-debatu-23-oktobra-poziva-i-trampa-da-ucini-isto.html Потпредседница САД и председнички кандидат Демократске странке Камала Харис прихватила је позив Си-Ен-Ена да учествује у дебати с републиканским противкандидатом Доналдом Трампом 23. октобра, саопштио је њен предизборни штаб. Камала Харис оцењје да Доналд Трамп не би требало да има проблема да пристане на ову дебату.

"То је исти формат и поставка као и дебата Си-Ен-Ена којој је присуствовао и на којој је, како је рекао, победио у јуну, када је похвалио модераторе, правила и рејтинге", навела је у саопштењу Џен О'Мали Дилон, шефица изборног штаба Камале Харис.

Изборни штаб Трампа, бившег председника САД и кандидата републиканаца на председничким изборима 5. новембра, није одговорио на захтев агенције за коментар.

Трамп је одмах после друге дебате на којој је 11. септембра у Филаделфији учествовао са Камалом Харис рекао да треће дебате неће бити.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 22:11:55 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537587/harisova-prihvatila-poziv-si-en-ena-za-debatu-23-oktobra-poziva-i-trampa-da-ucini-isto.html
Временска прогноза 22. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537417/vremenska-prognoza-22-septembar-2024.html Биће сунчано и још мало топлије. Да улазимо у свежији део године подсетиће нас само хладно јутро. Тремпература ће ујутру понегде бити свега 4 степена. Током дана топло, од 22 степена до 27 степени. У Београду ће и другог дана викенда сијати сунце. Највиша температура у главном граду око 25 степени. Топло ће бити и почетком наредне седмице.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

22.09.2024. Недеља: Ујутру хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима западне, југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и мало топлије. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 4 до 11, а највиша дневна од 22 до 27 степени.

23.09.2024. Понедељак: Ујутру хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима западне, југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топло. Ветар слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 4 до 12, а највиша од 25 до 29 степени.

24.09.2024. Уторак: Променљиво уз смену сунчаних и облачних интервала. Средином дана на западу и југозападу, а после подне и увече и у осталим крајевима местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб, у кошавском подручју и на планинама умерен и јак, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 8 до 16, а највиша од 24 до 28 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

25.09.2024. Среда: Променљиво облачно, у другом делу дана местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Увече престанак падавина и постепено разведравање. Ветар слаб и умерен, на планинама и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 12 до 16, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 26.09. до 30.09.2024.)
У четвртак и петак претежно сунчано и топло, а за викенд и у понедељак пролазно наоблачење местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином уз пад температуре.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 18:35:30 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537417/vremenska-prognoza-22-septembar-2024.html
Закон једнак за све, али у пракси немају сви правници исто право на адвокатуру https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537394/advokatska-komora-union-studenti-advokatura.html Неколико година Адвокатска комора Београда и свршени студенти приватних правних факултета не могу да се договоре око права на адвокатуру и уписа у именик приправника. Без уписа у именик нема ни уписа радног стажа. Да ли се ради о дискриминацији дипломираних правника са приватних факултета или Адвокатска комора има необориве аргументе, за РТС су дебатовали Виолета Беширевић, деканка Правног факултета Универзитета Унион у Београду и адвокат Иван Симић из Адвокатске коморе Београда. Адвокат Иван Симић наводи да Адвокатска комора Београда нема шта да замери правницима са приватног факултета, али да је комора основана пре свега по Уставу и делује независно и самостално. Подсећа да је одлука Управог одбора Адвокатске коморе да уписује приправнике са Правног факултета.

"Наводи се у критеријумима Правни факултет, а не Правни факултет, запета, за пословно право, за непореско право, за хидрометеорологију, за водопривреду итд. Имате на свакој ливади Правни факултет. Кренете у Младеновац и ви имате Правни факултет“, рекао је Симић. 

Сваки Правни факултет који добије лиценцу пролази одређене критеријуме које је прописало Министарство просвете.

"Све то у реду. Онај ко му је дао лиценцу, тај нека запошљава његове дипломце. Не дајемо ми лиценце, нисмо ми држава“, рекао је Симић.

Виолета Беширевић, деканка Правног факултета Универзитета Унион у Београду, наводи да је њихова установа прошла три акредитациона циклуса и да нико никада није довео у питање њихов рад.

"Ми са адвокатима у Београду, са делом Управног одбора Адвокатске коморе Београда јако лепо сарађујемо. Шаљемо им наше студенте на праксу у адвокатске канцеларије у Београду, али имамо проблем са делом Управног одбора адвокатске коморе“, нагласила је Беширевићева.  

Виолета Беширевић истиче да долази са Правног факултета Универзитета Унион у Београду и да немају никакав наставак.

"Ми нисмо на ливади, налазимо се у Булевару Маршала Толбухина на Новом Београду, у једном пословном центру. Закон је прописао ко може да буде професор и ту смо једнаки. Између осталог, право на рад је сваком доступно под истим условима. Нема запета, и не наводи се нигде да је то свуда осим у адвокатској комори Београда", рекла је Беширевићева.

Поводом ове теме за РТС је говорила и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекавши да одбијајући да их упише у свој Именик адвокатских приправника, Адвокатска комора Београд дискриминише дипломиране правнике приватног Правног факултета Универзитета Унион.

Вишегодишње дилеме статуса и могућности свршених студената права државних и приватних факулта нису решене. 

]]>
Sat, 21 Sep 2024 17:47:55 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537394/advokatska-komora-union-studenti-advokatura.html
Ухапшена особа која је скинула, газила и запалила заставу Србије https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537509/uhapsena-osoba-koja-je-skinula-gazila-i-zapalila-zastavu-srbije.html Новосадска полиција ухапсила је особу, која је скинула, газила и запалила заставу Србије, саопштио је МУП. Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је новосадска полиција ухапсила 42-годишњу Новосађанку која је скинула, газила и запалила заставу Србије.

"Новосадска полиција ухапсила је М. М. (42) из Новог Сада, која је скинула, газила и запалила заставу Србије. Лице ће бити предато на даље поступање тужилаштву због кривичног дела повреде угледа државе Србије", изјавио је министар Дачић.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:58:42 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537509/uhapsena-osoba-koja-je-skinula-gazila-i-zapalila-zastavu-srbije.html
Вучевић: Обавезно служење војног рока требало би да почне у септембру 2025. https://www.rts.rs/vesti/politika/5537505/vojni-rok-vucevic.html Премијер Милош Вучевић изјавио је да је идеја да обавезно служење војног рока, у трајању од 75 дана, почне у септембру 2025. године, односно да прва класа војника буде на јесен те године. Премијер Вучевић је, на Повленском сабору, рекао да у овом тренутку није само питање измене закона и административних техничких мера, већ да следи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се врштити прегледи регрута.

"Онда да припремимо цео процес и обуке које ће бити изазовне за наше официре и подофицире, који ће у 75 дана да изврше ту основну војничку обуку за нову војску, односно наше нове регруте", рекао је Вучевић новинарима.

Влада Србије је јуче, на ванредној седници, којој је присуствовао председник Александар Вучић, усвојила Закључак о образовању Радне групе за разматрање активности и мера у циљу активирања обавезе служења војног рока, чиме су отпочеле све потребне радње са циљем омогућавања увођења обавезног војног рока.

Премијер је рекао да ће од понедељка Скупштина Србије расправљати о ребалансу буџета и другим важним законима и питањима, после чега ће председница Скупштине Ана Брнабић вероватно заказати седницу о литијуму на захтев опозиције.

Председник Владе који је као изасланик председника Србије присуствовао Повленском сабору и откривању споменика оцу Јустину, оценио је да је свети Јустин Ћелијски пре свега био наша савест и да је његов највећи благослов био тај што је могао да нас све заједно помиње да не бисмо заборавили Бога.

Споменик су на Повленском сабору у Госпојинске дане открили премијер Вучевић, књижевник Матија Бећковић и владика ваљевски Исихије поводом значајног јубилеја, 130 година од рођења, 45 година од смрти и деценије од преноса моштију Аве Јустина.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:38:42 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537505/vojni-rok-vucevic.html
Пожар на вишеспратници у Пожаревцу, гори кровна конструкција - евакуисано пет особа https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537496/pozar-na-visespratnici-u-pozarevcu-gori-krovna-konstrukcija---evakuisano-pet-osoba-.html Око 12. 43 часова избио је пожар на вишеспратници у Пожаревцу. Захваћена је кровна конструкција. На терену је седам ватрогасна возила. Евакуисано је пет особа чији се станови налазе на последњем спрату.

Према првим информацијама нема повређених лица.

 Густи дим надвија се над зградом, а повремено се види и пламен.

Гашење је у току.

 

 

]]>
Sat, 21 Sep 2024 17:29:58 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537496/pozar-na-visespratnici-u-pozarevcu-gori-krovna-konstrukcija---evakuisano-pet-osoba-.html
Приведен возач војног возила осумњичен да је изазвао несрећу у којој је погинуло пет особа, међу којима троје деце https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537482/saobracajna-nesreca-raska-usce.html Возачу Војске Србије који је осумњичен за изазивање саобраћајне несреће код Рашке одређено задржавање до 48 сати. У несрећи је на лицу места погинуло петоро људи, саопштио је МУП. Међу настрадалима је троје деце, док је једна особа тешко повређена, сазнаје РТС. Током реализације редовних задатака борбено возило Војске Србије ПАСАРС сударило се са цивилним возилом код места Бојанићи. На путу између Краљева и Рашке у месту Бојанићи, у 13.20 догодила се саобраћајна несрећа у којој су се сударили возило Војске Србије и путнички аутомобил, и том приликом је погинуло пет особа, а једна тешко повређена. Возачу М. В. (1970) који је управљао возилом Војске Србије одређено је задржавање до 48 сати, саопштио је МУП.

Смртно су страдали возач и путници у путничком аутомобилу, Д. Л. (1991), Л. Л. (2014), Л. Л. (2017), М. Л. (2023) и Д. К. (1997), док је М. Л. (1992) задобила тешке телесне повреде, саопштио је МУП.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, полиција је у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Краљеву задржала возача М. В. (1970) који је управљао возилом Војске Србије.

Њему је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Краљеву на даље поступање.

У несрећи је на лицу места погинуло петоро људи, међу којима троје деце, потврдио је РТС-у директор Опште болнице у Краљеву др Зоран Мрвић и додао да се лекари боре за живот једној особи.

Како РТС сазнаје, настрадала је породица Лазовић из Рашке, отац и троје деце док се за живот њихове мајке боре у Општој болници у Краљеву. У судару је погинула и њихова комшиница.

Током реализације редовних задатака борбено возило Војске Србије ПАСАРС, у 13.10, сударило се са цивилним возилом код места Ушће на путу Краљево-Рашка, саопштило је Министарство одбране.

Борбено возило Војске Србије кретало се у смеру ка Рашки и било је у колони под пратњом војне полиције.

Министарство додаје да према првим информацијама, има повређених и погинулих.

На лице места изашли су надлежни органи који ће утврдити све околности настанка саобраћајне незгоде.

Претпоставља се да је путничко возило подлетело под војно борбено возило, које се кретало у пратњи.

У оба смера су велике колоне возила, док траје увиђај полиције. Из правца Рашке колона је дуга осам километара.

Како јавља дописник РТС-а, многи возачи покушавају да обиђу Бојаниће алтернативним правцем Студеница-Рудно-Брвеник или макадамским путем Ушће-Биљановац преко Тадења.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 22:49:21 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537482/saobracajna-nesreca-raska-usce.html
Сахрањена новинарка РТС-а Надежда Гавриловић https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537467/nadezda-gavrilovic-sahranjena-novinarka-rts-.html Наша колегиница Надежда Гавриловић, уредник дописништва у Ужицу, сахрањена је данас на ужичком гробљу Сарића Осоје. Надежда Гавриловић, која је преминула после дуже болести у шездесет првој години, сахрањена је у кругу породице, пријатеља и колега.

Комеморативни скуп биће одржан у понедељак, у 10 сати у Великој сали Градске куће у Ужицу.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:02:48 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537467/nadezda-gavrilovic-sahranjena-novinarka-rts-.html
Сутра измештање гранате заостале из Првог светског рата из Влајковићеве улице https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537464/izmesranje-granate-pored-doma-narodne-supstine.html Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а сутра ће вршити измештање артиљеријске гранате заостале из Првог светског рата са локације у Влајковићевој улици у Београду, на безбедну локацију ван града где ће бити уништена. Грађанима који живе у непосредној близини, припадници Сектора за ванредне ситуације делиће флајере са детаљним упутством о њиховом неопходном поступању, ради безбедног измештања заостале гранате.

Посебно обавештење је за грађане који живе у улицама: Влајковићева, Трг Никола Пашића, Косовска, Мајке Јевросиме, Светогорска и Кондина.

Министарство унутрашњих послова издало је обавештење да уклоне сва паркирана возила из свих улица које ограничавау Дом народне скупштине Републике Србије, ул. Влајковићева (од 1 до 19), ул. Косовска (бр.17-51) и Трг Николе Пашића. У супротном ћe возила бити премештена на паркинге на Славији и Старом Сајмишту.

Прекорука је да уколико су у могућности грађани напусте своје станове у времену од осам до 11 часова, а уколико нису, да отворе прозоре, спусте ролетне и удаље се од прозора.

Грађани могу да прате информације које се упућују преко средстава јавог информисања и надлежних органа и да се придржавају њихових наредби.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:57:47 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537464/izmesranje-granate-pored-doma-narodne-supstine.html
Вучић уочи Генералне скупштине УН: Очекујем сусрете са више од 40 светских државника https://www.rts.rs/vesti/politika/5537459/vucic-uoci-generalne-skupstine-un-ocekujem-susrete-sa-vise-od-40-svetskih-drzavnika.html Председник Србије Александар Вучић отпутовао је у Њујорк, где ће боравити до 27. септембра и учествовати на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација. Навео је да током боравка у Њујорку очекује сусрете са више од 40 светских државника. Планом и програмом посете је предвиђено учешће председника Србије Александра Вучића на Самиту о будућности, као и на састанку о међународној сарадњи на изградњи капацитета вештачке интелигенције у заједничкој организацији Народне Републике Кине и Републике Замбије.

Навео је да током боравка у Њујорку очекује сусрете са више од 40 светских државника.

"Сместио се у авион за Њујорк. Поносан на чињеницу да наша национална авио-компанија директно лети за Њујорк. Време у авиону искористићу за припрему говора у Генералној скупштини УН и на важним панелима на којима ћу да учествујем. Очекујем сусрете са више од 40 светских државника. После Њујорка идем у Чешку и Швајцарску. И док се припремамо за полетање, Србија ми већ недостаје", навео је Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:12:35 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537459/vucic-uoci-generalne-skupstine-un-ocekujem-susrete-sa-vise-od-40-svetskih-drzavnika.html
Мала Госпојина обележена у Обилићу и Грачаници https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537440/mala-gospojina-obelezena-u-obilicu-i-gracanici.html Мала Госпојина, храмовна и градска слава Обилића обележена је свечаном литургијом и пресецањем колача у овом градићу на централном Косову и Метохији у коме још увек опстаје и живи двадесетак Срба. Први пут од погрома у марту 2004. године црквена и градска слава Обилића Мала Госпојина обележена је са толиким бројем људи. Доласком поклоника али и расељених Обилићана из централне Србије као и мештана околних села, храмовна и градска слава окупила је близу 300 људи.

Богослужењу су присуствовале и монахиње из Прибине Главе – фрушкогорског манастира који се налази надомак Шида.

У недовршеном градском храму литургију су служили парох Александар Нашпалић, као и свештеници Зоран Гођевац, Станиша Арсић, Милован Којић.

"Окупили смо се да заједно прославимо празник Пресвете мајке Божје - заштитнице и путеводитељнице наше. За све што нам је потребно кроз живот, за спасење душа наших, можемо увек и на сваком месту да Њу позовемо, заплачемо и помолимо, а Она ће као Мајка услуштити наше молитве. Кад год се молимо Пресветој Богомајци наше молитиве, уколико су искрено о од срца увек буду услишене", рекао је у краћој беседи верницима парох приштински Станиша Арсић.

После литургије су окукпљени верници пошли у литију око цркве, чиме је богослужбени део завршен.

Овогодишњи домаћин био је Драгиша Терентић из Прилужја, који је некада радио и живео у Обилићу. Домаћин славе за следећу годину је Милош Ђорђевић из Црквене Водице.

Изградња цркве рођења Пресвете Богородице у Обилићу започета је 1990. године, да би у мартовском погрому храм био запаљен. Срећом, није порушен.

Данас у граду живи мање од 10 Срба и они су смештенни у "школском центру", у који су се вратили после погрома 2004. године после обећања припданика КФОР-а да им је обезбеђена двадесетчетворочасовна заштита.

Некада је у Обилићу, који је смештен петнаестак километара западно од Приштине, живело већински српско становништво.

Мала Госпојина обележена и у Грачаници

На академији поводом дана и славе општине Грачаница председница Љиљана Шубарић рекла је да је на локалној власти пуно изазова, да младима створе услове за останак и опстанак, да сачува безбедност и мир, слога и јединство.

"Да се сабирамо око наше Грачанице и истрајемо у вери. Да следимо храброст и понос наших предака. Да се сећамо наших жртава и ширимо корене до оних који би хтели да се врате и овде граде свој дом. И док се окрећемо једни другима знамо да је снага наше Грачанице у сваком од нас, у свакој руци која ради, у сваком погледу који брине, у сваком срцу које куца. Данас славимо, не само општину већ живот и сваки мали корак који нас води напред", навела је председница општине Грачаница.

Парох Дарко Маринковић је поручио да су српском народу у ова тешка времена напотребнији заједништво, молитва и саборовање.

Он је навео да је Грачаница место где се многи народ сабира, на молитву, на утеху, на поуку и на лепу реч.

"Само када човек погледа оне зидине, оно лепо наслагано камење на грачаничкој цркви, њему дође лепо и буде му милина и топлина око срца, а замислите већ колика је радост у души свакога човека који чује славопој монахиња и свештеника који свакодневно служе Богу", рекао је парох Дарко Маринковић

Подсетио је да Пресвета Богородица чува, не само Грачаницу, већ и читав српски род.

"Данас обележавамо, прослављамо рођење Пресвете Богородице и славу наше општине. Наша општина слави Малу Госпојину, манастир Грачаница слави Велику Госпојину и то није случајно тако јер је свети краљ зидао Грачаницу са намером да је посвети Светој Богородици у наше време, ми ето имамо и општину која обележава и прославља данашњи дан", подвукао је Маринковић.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:38:39 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537440/mala-gospojina-obelezena-u-obilicu-i-gracanici.html
Поплаве и одрони у Јапану и Јужној Кореји – један мртав, више од 10 несталих https://www.rts.rs/vesti/svet/5537400/japan-juzna-koreja-poplave.html Једна особа је погинула, а више од 10 се води као нестало у кишама без преседана које су погодиле полуострво Ното у централној јапанској префектури Ишикава. Обилне кише и поплаве погодиле су и Јужну Кореју. Рекордне падавине погодиле су регион Ното у централном Јапану, узрокујући нестанак струје за више од 5.000 домаћинстава и евакуацију десетина хиљада становника.

Једна особа је погинула, а више од десет се води као нестало.

Падавина су достигле рекордни 121 милиметар по квадратном метру.

Иначе, регион Ното се опоравља од земљотреса јачине 7,6 степени Рихтерове скале, у којем је 1. јануара погинуло више од 300 људи.

Поплаве и у Јужној Кореји

Обилне кишне падавине погодиле су и Јужну Кореју, изазивајући одроне и поплаве, због чега је више од 500 људи принудно евакуисано у јужним регионима, док су многи путеви и зграде под водом.

Централни штаб за катастрофе и безбедносне противмере саопштио је да је рано јутрос због јаке кише евакуисано 506 људи из 342 домаћинства у провинцијама Северни Гјонгсанг и Јужни Чунгчеонг, преноси агенција Јонхап.

Обилне кише су поплавиле и 54 деонице јавних путева.

Министарство унутрашњих послова подигло је ниво упозорења на обилне кише на "алармантан", а премијер Хан Дук Су хитно је наложио званичницима да мобилишу све расположиве административне ресурсе како би била ублажена штета и извршене припреме пред нове падавине које ће тропски циклон "Пуласан" донети јужној обали.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 13:25:30 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537400/japan-juzna-koreja-poplave.html
Вучић за Политико: Титова гробница неће бити измештена https://www.rts.rs/vesti/politika/5537397/vucic-za-politiko-titova-grobnica-nece-biti-izmestena.html Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Политико да гробница некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита неће бити измештена из Музеја Југославије и да ће Тито остати део српске и југословенске историје. Александар Вучић је у интервјуу за Политико истакао да се премештање гробнице некадашњег председника СФР Југославије Јосипа Броза Тита неће догодити.

"Никада нисам био велики фан комуниста и комунистичког режима, али Јосип Броз је део наше историје, он је овде живео и овде је сахрањен, и он ће остати део српске и југословенске историје", рекао је Вучић.

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је на прошлој седници Скупштине града да ће покренути иницијативу да се измести гробница Јосипа Броза Тита, као и да се подигне споменик вођи Равногорског покрета Дражи Михаиловићу на Теразијској тераси. 

"Не могу да утичем на ту одлуку, нити град Београд може правно- формално на то да утиче, али мислим да је измештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важна ствар за српски народ и за будућност ове земље", рекао је Шапић.

Политико Тита описује као "титана југословенске историје" и наводи да је владао земљом деценијама док је Југославија била комунистичка држава. 

Портал додаје да улице у Сарајеву, Северној Македонији, Црној Гори и Словенији и даље носе Титово име, па чак и улице у земљама попут Алжира, Бразила и Египта или земљама ЕУ као што су Француска и Италија.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 10:58:03 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537397/vucic-za-politiko-titova-grobnica-nece-biti-izmestena.html
Зечевић o КиМ, ЕУ и руској подршци: Није време за дијалог, већ за акцију НАТО-а, Приштина зрела за санкције https://www.rts.rs/vesti/politika/5537370/zecevic-kosovo-metohija-nato-eu-rusija.html Директор Института за европске студије Слободан Зечевић каже за РТС да није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави то што се догађа на северу Косова и Метохије. Зечевић се осврнуо и на циљеве дипломатских иницијатива ЕУ у Бриселу и Њујорку, као и на подршку Русије иницијативи председника Александра Вучића за решавање ситуације на КиМ. Слободан Зечевић је у Јутарњем програму, поводом ситуације на Косову и Метохији и протеклих разговора у Бриселу, рекао да има утисак да смо на истом месту.

"Није дошло до директног састанка сада у Бриселу између нашег преговорача и албанског преговарача. Оно што Европска унија покушава упорно том дипломатском офанзивом је да дијалогом дође до решења, али мислим да то није довољно и да су они одавно требали да пређу на неке друге мере, када је реч о Приштини, да их приволе да примене оно што је договорено до сада", сматра Зечевић.

Према његовој оцени, није време дијалогу, већ је време акцији Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави ово што се догађа на северу Косова и Метохије.

"Јер би у супротном последице биле, као што је овај јужни део од Ибра практично очишћен од Срба, тако би и овој северни део био очишћен од српског становништва", упозорава Зечевић.

Сматра да је Приштина зрела за озбиљне санкције од стране ЕУ.

"Ако заиста Европа буде чврста, у смислу да им каже више нећете добијати новац, нећете бити чланови тих међународних споразума, односно споразума који су закључени са Европском унијом, онда ће они већ морати да почну да размишљају. Мислим да су они на неки начин зрели за одређену врсту санкција, али озбиљних санкција, које би их натерале да спроведу оно што је договорено од 2013. до данас", истиче Зечевић.

Шта је циљ дипломатских иницијатива ЕУ

Америка ће бити центар збивања наредне недеље, почиње јесење заседање Генералне скупштине Уједињених нација, где ће српска делегација, коју ће проводити председник Вучић, имати низ билатералних састанака.

Истовремено, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је најавио да ће у среду у Њујорку окупити лидере Западног Балкана на ручку, што је урадила и председница ЕК Урсула фон дер Лајен ове недеље.

Циљ те европске офанзиве, оценио је Зечевић, јесте да повећа стопе привредног раста.

"Они су идентификовали да ми, с обзиром на то да нисмо у Европској унији, не добијемо довољно средстава из европских фондова. Идентификовали су да смо ми у заостатку, зато што немамо довољно средстава за развој. То покушавају преко фонда за Западни Балкан да надоместе. Идентификовали су проблеме. Укључивање у тај финансијски систем, односно банкарски систем плаћања СЕПА је врло важан, јер смањује трошкове приликом плаћања у еврима", објашњава Зечевић.

Друга ствар, додао је Зечевић, идентификован је још један проблем, а то су огромни редови робе.

"Врло споро се креће на Западном Балкану. Камиони чекају сатима и данима. Према томе, и то би било једно од решења. Цела намера ЕУ је да повећа стопе привредног раста", каже Зечевић.

"Русија нема утицај, одлучују НАТО, САД и ЕУ и нико други"

Зечевић је коментарисао и подршку Русије иницијативи председника Александра Вучића за решавање ситуације на КиМ, оценивши да је добро имати подршку једне велике земље, без обзира што је данас Русија у тешкоћама, али да је проблем што Москва овде нема конкретан утицај.

"Они су се повукли са Косова, повукли су трупе и ту су направили једну катастрофалну грешку кад је реч о њиховом утицају на овом простору. Али потпуно је тачно то што Русија каже, то иде нама у прилог, говоре истину. Међутим, питање је у овом тренутку колико Русија може конкретно да нам помогне на реализацији, на остваривању наших планова, односно жеља да се одржи српски народ на Косову. Ту одлучују НАТО, САД и ЕУ као нека врста сервиса, односно организације које пружају услуге у том дијалогу и нико други", закључује Зечевић.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 09:15:21 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537370/zecevic-kosovo-metohija-nato-eu-rusija.html
Дунав расте на улазу у Србију – врх таласа стиже у среду, гвоздене бране на тесту у Будимпешти https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537369/dunav-raste-na-ulazu-u-srbiju--vrh-talasa-stize-u-sredu-gvozdene-brane-na-testu-u-budimpesti.html Водостај Дунава убрзано расте на делу тока кроз Србију. Најугроженија су викенд насеља код Бездана и Апатина. За поплавни талас се спрема и Нови Сад, али се не очекује да ће Дунав достићи границу ванредне одбране од поплава. Будимпешта очекује врх поплавног таласа, јавља репортер РТС-а. Хидролог Дејан Владиковић рекао је за РТС да се врх таласа на улазу у Србију очекује 25. септембра и да ће трајати од седам до десет дана, али да ће бити око 60 центиметара нижи у односу на 2013. годину. У Италији је најтежа ситуација због последице удара циклона Борис на северу земље. У покрајини Емилија Ромања евакуисано је више од хиљаду људи, а траје потрага за несталима.

Успостављена су привремена склоништа у школама за све који не могу да се врате кућама. Та покрајина је и у мају прошле године била погођена великим поплавама.

У Пољској је узбуна проширена на 49 хидролошких станица у басену реке Одре и на једну у басену Вистуле, док су упозорења трећег степена због ризика од поплава издата за још четири региона и важиће наредна три дана. Метеоролози апелују на Пољаке да буду приправни јер ће опасна ситуација бити и наредних дана.

Врх поплавног таласа на Дунаву стиже у Будимпешту, а на улазу у Србију се очекује 25. септембра.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 09:31:59 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537369/dunav-raste-na-ulazu-u-srbiju--vrh-talasa-stize-u-sredu-gvozdene-brane-na-testu-u-budimpesti.html