РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Таковска 10 - како власт и опозиција виде посету председника Сија и гласања у УН и Савету Европе https://www.rts.rs/vesti/politika/5440349/takovska-10---kako-vlast-i-opozicija-vide-posetu-predsednika-sija-i-glasanja-u-un-i-savetu-evrope-.html После посете кинеског председника, а пред гласањa о резолуцији о Сребреници у УН и пријему такозване "Републике Косово“ у Савет Европе представници власти и опозиције имају различите погледе. Слажу се да је резолуција о Сребреници штетна и да Приштина не заслужује место у Савету Европе. Посету кинеског председника оцењују различито, док је Владимир Орлић и Ђорђе Милићевић виде као нови замајац у односима две земље, Мирослав Алексић и Борко Стефановић питају да ли је то у најбољем интересу грађана. Говорећи о значају посете кинеског председника Сија Србији и резулатима које ће донети Споразум о заједничкој будућности, Владимир Орлић из Српске напредне странке каже да су у тој странци поносни што Србија води независну и коегзистентну политику.

"Као слободна и суверена земља поносни смо што имамо челично пријатељство са Кином. Направили смо фантастичне ствари: инвестиције у Смедереву и Бору које су сачувале и повећали радна места, нашлии решење за дуг од 1,2 милијарде, а добили смо и улагања кроз инвестиције од још 2 милијарде. Добили смо само много важних и добрих ствари, а сви у свету вас поштују када виде да водите рачуна о својим интересима", рекао је Орлић у емисији Таковска 10.

Орлић каже да је стратешко опредељење Србије ЕУ и да је то јасно.

"Наше финансије су данас као у апотеци, увели смо ред. И када је реч о спољном дугу он је дупло мањи од француског и италијанског", рекао је представник СНС-а.

Није Србија потребна Кини, Кина је потребна нама

Корист од посете Сија имаће пре свега грађани Србије, тврди Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије.

"Пре свега захваљујући пријатељству и уважавању два председника. Резултате ове посете моћи ћемо да сагледамо у годинама и деценијама које долазе. Наш извоз у Кину је повеђан 140 пута. Преко 95 одсто производа које извозимо у Кину биће ослобођени царинских тарифа", рекао је Милићевић.

Он је рекао да је и ова посета потврда самосталности и независности наше земље у вођењу спољне политике. 

"Није Србија потребна Кини, Кина је потребна нама, и имати такву једну економску силу за пријатеља, земљу чланицу СБ која увек штити наше интересе, немерљиво је", нагласио је Милићевић. 

Свака политика треба да има у фокусу наше грађане

Мирослав Алексић из Народног покрета Србије каже да свака политика треба да има у фокусу грађане Србије.

"Није спорно да Србија треба да гради добре односе са великим силама, али то треба да буде на корист грађана Србије. Споразум о слободној трговини је у директној супротности са тежњама Србије да се прикључи ЕУ, што указује на једно лутање у спољној политици", рекао је Алексић.

Каже да је све, и добро и лоше, што се дешава у земљи последњих 12 година одговорност власти, а да сувереност једне земље чине и чиста земља и вода.

"Кинези су инвестирали у своје интересе, копају наше злато и плаћају најмању рудну ренту. Али нису само кинеске инвестиције спорне, шта је са метроом, литијумом, пругама и другим инфраструктурним пројектима. Грађење путева и пруга је пожељно и добро, али ми их плаћамо 2-3 пута скупље него што би требало", тврди Алексић.

Сматра да Србија има много начина да буде успешна и просперитентна, пре свега ако се улаже у домаћу привреду.

Борко Стефановић из Странке слободе и правде каже да ће посета кинеског председика Сија имати дубоке последице.

"Нико у свету неће вам рећи да није нормално да примите срдачно председника највеће економске силе. Али последице те посете ће бити и економске и политичке. Нејасно је шта значи Споразум о  заједничкој будућности. Направили смо меморандуме о разумевању, али оно што може да се реализује је да Кина извози 4,5 милијарде у Србију а ми мање од 1,5 и то пре свега у сировинама - руду и дрво", рекао је Стефановић.

Поред тога, сматра и да је наша земља послали поруку да ми немамо јасну спољну политику.

"Шта значи 38 меморандума о разумевању, то нису споразуми већ намера. Кинеске инвестиције су искључиво резултат нашег задуживања према Кини и извоз наших сировину од стране кинеских инвеститора у Бору и смедеревској железари. Ова власт је зауставила евроинтеграције, али оног тренутку ако ова земља уђе у ЕУ и заједничка будућност и сви ти меморандуму отићи ће у заборав", тврди Стефановић.

Резолуција о Сребреници штетна, Косову нема места у Савету Европе

Што се тиче Резолуције о Сребреници коју поједине земље желе да прогурају у Уједињеним нацијама Владимир Орлић каже да се наша земља супротставила томе као ниједна земља - показујући своју слободу, сувереност и независност.

"Супротставили смо се толико да су више пута морали да мењају планове. А што се тиче прихватања чланства Косова у међународним организацијама, за разлику од нас, многи из опозиције су на то пристали од Маринике Тепић до Павла Грбовића", каже Орлић.

Борко Стефановић потсећа да је у скупштини Србије изгласана Декларација о Сребреници која је обавезујућа за све.

"Што се тиче Савета Европе ми смо рекли да Косово не заслужује место у том телу јер не испуњава никакве услове, почев од тога да није држава. Ми никада не треба да признамо независност Косова и то смо хиљаду пута рекли", каже Стефановић.

За Резолуцију о Сребреници каже да је штетна и да не доприноси помирењу, иако у тексту нема дела о колективној кривици српског народа.

Ђорђе Милићевић каже да је Бриселски споразум био неповољан али да је купио време да се фокусирамо пре свега на економију.

"Што се тиче Резолуције о Сребреници она је илегална, јер је донета мимо одлука председништва БиХ. А предлагачи су Холандија и Руанда што је додатно срамно. Први пут би се у Генаралној скупштини УН расправљало о резолуцији која нема сагласност конститутивних народа", каже Милићевић.

И Мирослав Алексић каже да је Резолуција о Сребреници штетна и питање је како смо се уопште нашли у тој ситуацији.

"Бојим се да смо изгубили пуно времена да нађемо стратешке партнере и волео бих да се та резолуција не изгласа", сматра Алексић.

Што се тиче чланства Косова у Савету Европе каже да је то последица погрешне политике према КиМ.

"Прихватањем немачко-француског плана и Охридског споразума Александар Вучић је де факто признао КиМ и у наредне две године видећемо пријем и у Унеско и у НАТО, а највише због тога трпе грађани на КиМ", казао је Алексић.

Потребан јасан став свих о најважнијим државним питањима

У закључним оценама у емсији Таковска 10 Борко Стефановић каже да су они јасно рекли да су против Косова у СЕ и да је Резолуција о Сребреници штетна, али да се из власти само чује да су они непријатељи државе.

Мирослав Алексић каже да је важно да опозиционе странке имају јасан став о овим питањима.

Ђорђе Милићевић каже да су у СПС-у поносни на дипломатску офанзиву која се води и када је реч о Резолуцији о Сребреници и о чланству Косова у СЕ, али да нам је потребно јединство о најважнијим државним питањима.

Владимир Орлић каже да је председник Србије позвао све да учествују у одбрани управо тих најважнијих државних питања, а да се зна какав су одговор добили.

]]>
Tue, 14 May 2024 23:51:48 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440349/takovska-10---kako-vlast-i-opozicija-vide-posetu-predsednika-sija-i-glasanja-u-un-i-savetu-evrope-.html
Протест у Ужицу због пожара на депонији Дубоко https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440401/protest-uzice-deponija-duboko.html Грађани Ужица протестовали су данас због пожара на депонији Дубоко, захтевајући да се депонија затвори, Тужилаштво реагује, а руководство смени. Због пожара на Регионалној депонији Дубоко, који још није угашен, испред општине су се окупили Ужичани због ове, како кажу, еколошке катастрофе.

Грађани захтевају да се депонија Дубоко затвори, да Тужилаштво позове на одговорност све због којих је дошло до пожара, као и смену руководства депоније.

Нa депонији Дубоко крај Ужица пре пет дана поново је избио пожар после одроњавања дела сметлишта.

]]>
Tue, 14 May 2024 22:29:27 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440401/protest-uzice-deponija-duboko.html
Питање чланства Приштине није на дневном реду Комитета министара Савета Европе https://www.rts.rs/vesti/politika/5440391/savet-evrope-pristina-dnevni-red.html Дневни ред Комитета министара Савета Европе, који ће заседати 16. и 17. маја у Стразбуру, усвојен је и на њему се није нашло питање чланства Приштине, сазнаје Танјуг. Како је речено, дневни ред је склон променама и може се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку.

ПС СЕ је 16. априла усвојила препоруку за пријем Приштине.

]]>
Tue, 14 May 2024 22:08:02 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440391/savet-evrope-pristina-dnevni-red.html
СНС: За одбијање листе Саве Манојловића гласали и опозициони чланови ОИК-а https://www.rts.rs/vesti/politika/5440379/sns-vracar-kreni-promeni-sava-manojlovic.html Општински одбор Врачар Српске напредне странке саопштио је данас, поводом одлуке Општинске изборне комисије (ОИК) градске општине Врачар која је одбацила листу "Др Саво Манојловић - И ја сам Врачар - Крени-промени" због непоштовања прописа о заступљености полова, али и због недовољног броја потписа, да грађани могу још једном да се увере на какве су све преваре спремни представници опозиционих листа. "Провером поднете изборне листе утврђено је да нису поштована законска правила о заступљености полова на изборној листи прописана одредбом члана 41. Закона о локалним изборима. Овај члан прописује да на изборној листи мора да буде најмање 40 одсто припадника мање заступљеног пола, тако да међу сваких пет кандидата по редоследу на листи морају бити три припадника једног и два припадника другог пола. Према закључку ОИК ово представља неотклоњив недостатак изборне листе из члана 77. Закона о избору народних посланика, услед којег се не може донети закључак којим би се наложило отклањање наведеног недостатка", наводи се у саопштењу врачарског СНС-а.

У саопштењу се додаје да су за "обарање" листе били и представници листе "Бирамо Врачар - Милош Павловић", коју чине странке Зелено-леви фронт/Не давимо Београд, Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак-Ћута, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије.

Поред наведеног, један од разлога је и што је достављен мањи број од потребног броја потписа грађана.

"Овом приликом наводимо да је, што се тиче листе "Бирамо Врачар" стигао приговор више бирача, јер је девет људи на листи пријављено на Врачару после 3. јула 2023. године, од којих седам особа током ове године, а једна особа 3. маја ове године, непосредно пред предају поменуте листе", наводи се у саопштењу.

Народни посланик Александар Ивановић пријављен је 15. априла ове године на Врачару да би могао да буде кандидат листе "Бирамо Врачар" на локалним изборима на Врачару, додаје се у саопштењу.

"Исто тако, јавност треба да зна да су по питању листе 'Бирамо Врачар', четири особе пријављене на истој адреси Војводе Шупљикца 24б, а на тој адреси не живи нико. Они су пријављени јануара ове године. Опозициона листа Саве Манојловића 'Крени покрени' има двоје нових досељеника на Врачар од којих је један досељен из Нове Вароши како би био кандидат на изборима на Врачару. Подсећамо, да су за одбијање листе Саве Манојловића гласали опозициони чланови ОИК-а", додаје се у саопштењу.

Општински одбор СНС-а додаје да је све наведено још један доказ да је опозиција пријављивала фантомске бираче на територији Врачара и да за све то неоправдано оптужују СНС.

"Грађани треба још једном да се увере на какве су све преваре спремни представници опозиционих листа. Изборне комисије су независне и раде по закону. Верујемо да ће комисије, као и судови који су независни, правилно ценити одлуке комисије и жалбе. Остаће упамћено да су опозиционе странке тражиле да закон који су сами предложили и који важи за све - не важи за њих!? Да народ зна како би ти људи сутра водили општину или град а изборну листу не знају да предају без кршења закона", закључује се у саопштењу.

]]>
Tue, 14 May 2024 21:44:56 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440379/sns-vracar-kreni-promeni-sava-manojlovic.html
Мајска платформа нова иницијатива за борбу против насиља, како изаћи из "црвене зоне" https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440366/majska-platforma-borba-protiv-nasilja-.html Мајска платформа је нова иницијатива која је окупила 40 представника академске и грађанске јавности, који ће у наредним месецима понудити решења за системске промене и ефикаснију борбу против насиља. Стварност нас свакодневно подсећа да проблем насиља у школама нисмо решили. Зато предлажу враћање на школу као добру заједницу, каква је некада била. Строге казне, сматрају, само привремено гасе пожар.

"Оне ће само удаљавати наставнике, ученике и родитеље, и ствараће услове за нове тензије, тако да ми предлажемо да се ипак окренемо у другом правцу и размишљамо како да ревитализујемо школу као место где ће наставници, не са страхом да ће неко да их злоставља, и ученици доћи са идејом да је то добро место где ће учити и припремати се за неки будући живот", каже Александар Бауцал, професор Филозофског факултета у Београду и координатор Радне групе за образовање.

Тврди да смо у дубокој црвеној зони насиља. Наук нисмо извукли ни после трагедија у мају прошле године.

"Од 2000. године до данас, ми смо имали 11 неких сличних случајева. Велики број истраживања указују да је лака доступност ватреног оружја заправо један од важних фактора који омогућавају да долази до оваквих догађаја", наводи координатор Радне групе за сектор безбедности Предраг Петровић.

Одговор на питање шта може и мора да се уради да се сличне трагедије не понове, стручњаци виде у унапређењу рада у образовању, социјалној заштити, правосуђу, медијима, сектору безбедности, менталном здрављу.

]]>
Tue, 14 May 2024 21:51:58 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440366/majska-platforma-borba-protiv-nasilja-.html
ГИК прогласио изборне листе Крени-промени и Доста је било https://www.rts.rs/vesti/politika/5440361/gik-lokalni-izbori-2024-lista-kreni-promeni-dosta-je-bilo.html Градска изборна комисија прогласила је изборне листе Др Саво Манојловић – И ја сам Београд – Крени-промени и Саша Радуловић – Доста је било (ДЈБ). Градска изборна комисија је усвојила Решење о проглашењу изборне листе број 12 Др Саво Манојловић – И ја сам Београд – Крени-промени, коју је поднела Група грађана Крени-промени Београд за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 2. јун 2024. године.

Такође је усвојено Решење о проглашењу изборне листе број 13 Саша Радуловић – Доста је било (ДЈБ) - решење за промену, коју је поднела политичка странка Доста је било.

У Нишу проглашене још три изборне листе

Градска изборна комисија у Нишу прогласила је још три изборне листе - "Др Саво Манојловић - И ја сам Ниш - Крени-промени", "Уједињени за село и град - будимо на чисто" Зелене странке Србије и листу националне мањине "Уједињени за село и град - будимо на чисто" за локалне изборе, који ће бити одржани 2. јуна.

Тиме је укупан број проглашених листа порастао на 10.

Прва је проглашена листа "Александар Вучић - Ниш сутра", затим листа "Бирамо Ниш - Ђорђе Станковић", трећа је листа "Уједињени - Нада за Ниш - Миодраг Станковић".

Четврта порглашена јесте листа "Група грађана "Др Драган Милић", на петом месту је "Руска странка - Русија и Ниш у срцу Тихомир Перић", која има статус листе националне мањине.

Шеста је листа "Бојан Аврамовиж - Не дамо Ниш", а седма је листа националне мањине "За наш Ниш - Петар Богичевић - Коалиција Снага".

Од предаје листе до њеног прихватања или одбацивања може проћи до 48 сати, а утврђивање и објављивање збирне изборне листе је, према Закону о локалним изборима, 17 маја.

]]>
Tue, 14 May 2024 22:27:10 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440361/gik-lokalni-izbori-2024-lista-kreni-promeni-dosta-je-bilo.html
Пузовић: Поплава у Обреновцу била је као ураган пете категорије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440068/puzovic-poplava-u-obrenovcu-bila-je-kao-uragan-pete-kategorije.html Прошло је десет година од великих поплава у Србији 2014. године. Тада је страдало 57 особа. Обреновац је постао симбол страдања, са око 90 одсто потопљене територије и готово 9.000 евакуисаних становника. Директор "Србијавода" Горан Пузовић наводи за РТС да оно што се десило у мају 2014. године, може да се пореди са ураганом пете категорије или са земљотресом од 11 или 12 јединица по Рихтеровој скали. Те 2014. године Обреновац је потпуно поплављен, Шабац је у последњем тренутку спасен, а Крупањ је у клизиштима уништен.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић наводи за РТС да је те 2014. године било веома тешко доносити одлуке, и спасавати људе, јер је стихија која се појавила рушила и носила све пред собом.

"Дакле, то није била поплава. Од поплаве се ми и бранимо. Оно што се десило у мају 2014. године, можемо поредити са ураганом пете категорије или са земљотресом од 11 или 12 јединица по Рихтеровој скали. Дакле, количине воде које су пале у та три дана, преко 220-250 мм, и ниједно корито од свих ових река које су биле у сливу Колубаре није могло да прихвати ту стихију која се срушила према Обреновцу за буквално један дан", каже Пузовић.

Према његовим речима, циклон изнад Ђенове који се формирао у Лигурском мору, требао је да пређе кроз нашу земљу и да се преко Карпата премести даље, према истоку. Међутим, због тежине облака, он се, како каже, заглавио, и вратио изнад централног дела Србије.

"И донео је за собом падавине које су биле, на већем делу Србије, од Крупња до Обреновца, преко 220-250 милиметара. То су падавине које треба да падну за пола године. На појединим деловима је било и преко 400 милиметара. А пале су за три дана. И, нажалост, ниједно корито није могло да прихвати ту стихију", наводи Пузовић.

Мере за заштиту од бујичних поплава

Указује да ми имамо 11.000 водотокâ другог реда, те да је у долинама тих река, на месту где није предвиђена изградња кућа, у претходних 40 година направљен велики број објеката.

"То су објекти које је бивша Југославија градила. Првенствено у сливу Западне и Јужне Мораве и нешто у сливу Велике Мораве и у зони Крупња. То су преграде које уништавају енергију воде. Дакле, та стихија која се креће великом брзином, када достигне одређену брзину, руши све пред собом као кулу од карата. Значи, наш задатак је да системом тих мера убијемо ту енергију воде, ако тако могу да кажем", каже Пузовић.

Како се брани Обреновац десет година касније

Систем заштите од поплава у Србији данас чини 2.142 километра насипа, 4.942 километра канала за одводњавање уз 54 црпне станице и 43 бране са акумулацијама.

На питање како се брани Обреновац десет година касније, наводи да су одрађене све оне приоритетне ствари везане за каналску мрежу и црпне станице.

"Све насипе који су на Сави били пробијени, то је све обновљено. Оно на чему сада радимо и што ће се дешавати у наредних пет година, то је реконструкција свих насипа на реци Колубари, 32 километра од Ушћа, Саве, према Коцељеви, горе тај део, цела Тамнава. Дакле, 32 километра нових насипа који ће бити више од ових постојећих за 2-2,5 метара. Имаће неке друге габарите", каже Пузовић.

Осим тог насипа, додаје Пузовић, требаће да се изгради преко 20 високих брана и акумулација у сливу Колубаре.

"Већ су неке реконструисане на коповима. Ми сада крећемо да градимо и брану Памбуковица, код Уба. Дакле, то је један систем мера за одбрану Обреновца. Обреновац се не брани у Обреновцу. Он се брани, на највишој чуки, дакле, прва кап кише када крене ка Обреновцу. И оно што је наш задатак је једноставно да ми управљамо том воденом стихијом која се креће према Обреновцу или према било ком другом граду који је негде најнизводније у том делу", каже Пузовић.

Имамо ли разлога да се плашимо нових поплава

Упитан да ли нам и ове године прете поплаве имамо ли разлога за страх наводи да, после 2014. године, ми нисмо имали ни једну нормалну хидролошку годину.

"Дакле, није било ни једне године где ми нисмо имали неки део Србије које су погодиле озбиљне падавине. Ево рецимо, прошле године у јуну имали смо падавине које су биле на нивоу падавина које су задесиле Србију у 2014. Али није се ништа догодило зато што је држава улагала. Страх мора да постоји", наводи Пузовић.

С друге стране, додаје он, све ово што се дешава с климом указује да више не постоји ниједан безбедан месец.

"У јануару прошле године је у Сјеници пало 220 литара воде. Значи, на 800 метара надморске висине, 19. јануара, уместо да се бавимо са сметовима, нестанком електричне енергије, допремањем лекова и хране завејане, имамо поплаве. То говори да се клима мења. С друге стране, месец јун који постоји један од најопаснијих. И ми се и сада спремамо за овај јун који долази. Предузимамо све мере. Без обзира на прогнозе РХМЗ-а, ми желимо да систем буде спреман. Сви наши људи су на терену и проверавају све слабе тачке које негде имамо на подручју да би могли да реагујемо", каже Пузовић.

]]>
Tue, 14 May 2024 21:52:24 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440068/puzovic-poplava-u-obrenovcu-bila-je-kao-uragan-pete-kategorije.html
Јапан трпи велике губитке због кашњења у развоју дигиталних капацитета https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5439279/japan-trpi-velike-gubitke-zbog-kasnjenja-u-razvoju-digitalnih-kapaciteta.html Јапанска економија је у 2023. години забележила укупни суфицит у трговини са иностранством од око 135 милијарди долара, али је тај добар резултат значајно умањио дефицит од чак 37 милијарди у области дигиталних услуга.   Јапанска економија тренутно пролази кроз велике промене које првенствено генеришу инфлација и драстичан пад домаће валуте у односу на амерички долар и евро.

Јапан се готово пуне три деценије борио са проблем дефлације, па је серија поскупљења од епидемије ковида до данас затекла обично становништво и компаније, баш као и пад јена, који се налази на најнижем нивоу у односу у долар у последњих 35 година и на најнижем нивоу у односу на евро од када та заједничка валута земаља западне и централне Европе постоји. 

Слаби јен, као и протеклих деценија, углавном одлично одговара извозно оријентисаним предузећима, првенствено аутомобилској индустрији, али с обзиром да Јапан увози више хране него што производи, посебно штети домаћинствима. 

Једна од компликација коју доноси екстремно слаби јен је и скоковити раст трошкова домаћих предузећа за дигиталне услуге, попут складиштења и заштите података или рекламирања на Интернету, будући да се Јапан, можда неочекивано с обзиром на његову укупну технолошку развијеност, за те услуге ослања углавном на америчке компаније које наплату врше у доларима. 

"Дигитални дефицит"

Наиме, јапанске компаније се због драстичног пада јена у последњих неколико година суочавају са трошковима за сервере и складиштење података 30 посто већим него што су пројектовале у својим плановима развоја. 

Јапан је у 2023. години забележио дефицит од чак пет и по билиона јена (око 37 милијарди америчких долара) када је у питању трговина са иностранством у области дигиталних услуга, што је дупло више него пет година раније и 16 посто више него у 2022.

Овај феномен медији у тој далекоисточној држави сада зову "дигитални дефицит".

По подацима Јапанског министарства економије, трговине и индустрије, домаће ИТ компаније држе само 30 одсто тржишта клауд услуга у тој острвској земљи. То, конкретно, значи да се јапанска предузећа за више од две трећине својих потреба у тој сфери ослањајују на америчке гиганте "Мајкрософт", "Гугл" и "Амазон".

Интересантно је да се услед тога цене услуга везаних за клауд у Јапану неретко изражавају у америчким доларима.

"Дигитални кметови"

Поједини јапански пословни људи који се баве информативним технологијама стога домаће компаније описују као буквалне "дигиталне кметове" (термин који је исковао грчки економсита Јанис Варуфакис), пошто се оне налазе у зависном положају од крупних "дигиталних земљопоседника" као што су "Гугл" и "Амазон", који им изнајмљују своје сервере, односно, дигиталну инфраструктуру за рад.

Домаће ИТ компаније, попут "Сакура интернета" пружају услугу складиштења и заштите података влади у Токију, али, тврде познаваоци прилика, и даље технолошки каскају за америчким гигантима и када је у питању квалитет заштите података и генеративна вештачка интелигенција. Због тога Американци успевају да одрже своје цене на високом нивоу на јапанском тржишту, упркос томе што се тамошње муштерије налазе у тешком положају јер "крваре" новац услед пада јена.

Једини излаз из тих проблема може бити огромно улагање у дигиталну инфраструктуру и образовање и обуку људских ресурса.

]]>
Tue, 14 May 2024 20:28:57 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5439279/japan-trpi-velike-gubitke-zbog-kasnjenja-u-razvoju-digitalnih-kapaciteta.html
Вучевић са Хилом о сарадњи две земље и борби Београда за грађане на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5440323/vucevic-hil-beograd-kim.html Председник Владе Милош Вучевић разговарао је са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом о даљој сарадњи две земље и о ситуацији на Косову и Метохији. Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је током куртоазне посете истакао је да је забринут због одлуке премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине динар на КиМ и додао да је задовољан реакцијом и борбом Србије за грађане на КиМ, саопштено је из Владе Србије.

Хил је честитао Вучевићу на посети председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга Србији и оценио је као веома важну.

Вучевић је истакао да верује да ће се наставити успешна сарадња између Србије и САД, као и да ће односи додатно бити унапрепређени у областима економије и енергетике, као и да Србија озбиљно схвата Зелену агенду и да ће се у њу више улагати.

На састанку је било речи и о ситуацији у региону и свету, с обзиром на кризу проузроковану сукобом између Русије и Украјине, додаје се у саопштењу.

]]>
Tue, 14 May 2024 20:02:42 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440323/vucevic-hil-beograd-kim.html
Логистички центар Сува лука прати привредни раст Србије – повећава капацитет осам пута https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5440236/logisticki-centar-suva-luka-prati-privredni-rast-srbije--povecava-kapacitet-osam-puta.html У Батајници је отворен интермодални терминал, први логистички центар који комбинује друмски и железнички саобраћај у Србији. У његову изградњу уложено је 15,5 милиона евра, а 90 одсто средстава је дала бесповратно ЕУ. "Сува лука" у Батајници није највећи заједнички пројекат Србије са Европском унијом, али је значајан јер ће допринети развоју српске логистике, искоришћавању свих путева који се граде, развоју железничког транспорта и на крају, привредном расту.

"Од 2000. до данас, без овог последњег гранта који износи 610 милиона евра за изградњу брзе пруге према Нишу, добили смо 550 милиона евра гранта од ЕУ у области транспорта. То значи са ових 610 милиона тај износ ће прећи милијарду евра. И то је новац који смо добили за развој нашег транспортног система. Ми смо захвални ЕУ на томе и то нам даје наду да нас ЕУ види као део, као свој део", каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Терминал се простире на 15 хектара. Моћи ће да се складишти 906 контејнера. Поред утовара и истовара, на терминалу ће моћи да се припреми и документација, прегледа и оцарини роба.

Посебно је значајно што је повезан са главним друмским правцима који воде ка Будимпешти, Бечу, Загребу, Љубљани, Скопљу, Солуну, Софији и Истанбулу. То може да капацитете са 10.000 контејнерских јединица повећа на 80.000.

"Наша процена је да ће транспортни капацитети Србије порасти најмање осам пута у наредних 10 година. То значи да је ово само један корак на путу. Ми видимо кораке на север ка Новом Саду, Суботици или на југу ка Нишу. А можда, ако будемо добро радили и ка другим лукама попут луке Бар", истиче европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Европски комесар Вархељи обишао је и завршне радове у згради Палате правде у Новом Саду. Почела је да се гради 2021. године, површине је око 10.000 квадратних метара.

Изградњу овог енергетски ефикасног објекта, Европска унија финансирала је са више од 13 милиона евра, док је за опремање из буџета Србије издвојено око 950.000 евра.

]]>
Tue, 14 May 2024 20:39:08 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5440236/logisticki-centar-suva-luka-prati-privredni-rast-srbije--povecava-kapacitet-osam-puta.html
Бајденова администрација драстично увећала царине на кључне кинеске производе https://www.rts.rs/vesti/svet/5440282/bajdenova-administracija-drasticno-uvecala-carine-na-kljucne-kineske-proizvode-.html Председник САД Џозеф Бајден увео је нове царине на широк спектар производа који се увозе из Кине као што су полупроводници, батерије, соларне ћелије или критични минерали. На списку који је Џозеф Бајден објавио на налогу Икс наводи се да су 25 одсто веће царине уведене на алуминијум и челик, по 50 одсто скупље увозне дажбине на полупроводнике и соларне панеле и 100 одсто веће на електрична возила.

"Управо сам увео низ царина на робу произведену у Кини: 25 одсто на челик и алуминијум, 50 одсто на полупроводнике, 100 одсто на електричне аутомобиле и 50 одсто на соларне панеле. Кина је одлучна да доминира овим индустријама. Одлучан сам да осигурам да Америка води свет у њима", написао је Бајден на друштвеној мрежи Икс.

Међу кинеским производима на које ће царина бити већа за 25 одсто су и нелитијумске јонске батерије, медицински производи и лучке дизалице.

Царине на челик, алуминијум и личну заштитну опрему – које се крећу од нула до 7,5 одсто ће порасти на 25 одсто.

Упркос ризицима одмазде Пекинга, Бајден је рекао да су повећани намети пропорционалан одговор на кинеске превелике капацитете у сектору електричних возила.

Нове царине ступају на снагу након 90 дана.

Пекинг се оштро противи повећању царина на кинеску робу у САД

Министарство трговине Кине објавило је да се оштро противи повећању царина на кинеску робу у Сједињеним Америчким Државама и најавило да ће предузети одлучне мере да одбрани своја права и интересе.

Како се наводи у саопштењу, повећање царина крши обећање председника САД Џозефа Бајдена да Вашингтон "неће покушати да потисне и обузда кинески развој" и овај потез Беле куће ће "озбиљно утицати" на атмосферу билатералне сарадње двеју земаља.

"Сједињење Америчке Државе треба одмах да исправе своју грешку и укину додатне царине наметнуте Кини", закључује се у саопштењу.

]]>
Tue, 14 May 2024 21:41:58 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5440282/bajdenova-administracija-drasticno-uvecala-carine-na-kljucne-kineske-proizvode-.html
Оскрнављена црква у селу Накло код Пећи https://www.rts.rs/vesti/politika/5440243/oskrnavljena-crkva-u-selu-naklo-kod-peci.html Непознате особе провалиле су и исписале графите у цркви посвећеној Светој Тројици, у селу Накло код Пећи, међу којима су и поруке "Алаху акбар", и на албанском "уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту", "не желимо цркве, желимо џамије". Црква је спаљена у мартовским нередима 2004. године, њена обнова почела је 2020. године када је очишћена порта и гробље.

Касније је ограђена порта заједно са гробљем, постављена је столарија и урађен је кров на цркви. У овом селу је пре 2004. живело 300 православних Срба, чијом је иницијативом основана црква и започела.

Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због најновијег напада на цркву Свете Тројице у селу Накло код Пећи.

"Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и посебно су учествовали последњих месеци. Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину, јер су усмерени конкретно против српске заједнице чије присуство некоме очигледно смета", подвлачи се у реаговању Епархије.

]]>
Tue, 14 May 2024 19:18:27 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440243/oskrnavljena-crkva-u-selu-naklo-kod-peci.html
Временска прогноза за 15. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5439359/vremenska-prognoza-za-15-maj-2024.html И наредних дана право мајско време са честим пљусковима, а до викенда и ветровито. И сутра с кишом и пљусковима, на западу и југу може пасти и 30 л/м2, локално и више. У Подунављу и Поморављу претежно сунчано, али уз кошаву. На истоку свежије него на северу земље. Јутарња температура од 7 до 13 степени, највиша дневна од 17 до 23. У Београду претежно сунчано и ветровито. Увече умерено наоблачење, а наредне ноћи краткотрајна киша. Температура до 22 степена. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

15.05.2024. Среда: На југозападу, југу и истоку Србије умерено до потпуно облачно, местимично с кишом и локалним пљусковима, који ће после подне бити праћени и грмљавином уз просечну количину падавина од 15 до 30 mm, а локално и више. У осталим крајевима ујутро и пре подне претежно сунчано, а умерено наоблачење које ће се после подне и увече са запада и југозапада ширити ка Војводини тек ће крајем дана и током ноћи понегде условити краткотрајну кишу. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, југоисточни, а на југу Баната и са ударима олујне јачине. Најнижа температура од 8 до 13, а највиша од 17 на истоку и југоистоку Србије до 23 степена на северу Војводине. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 95%. Количина падавина већа од 20l/m² за 12h, вероватноћа 80%. Удари ветра > 17m/s, вероватноћа 80%.

16.05.2024. Четвртак: Променљиво облачно и ветровито са локалном појавом краткотрајне кише или пљуска са грмљавином. Ветар умерен, у кошавском подручју јак и олујни, југоисточни, на југу Баната са ударима и до 28 m/s (100 km/h).  Најнижа температура од 9 до 14 степени, а највиша дневна од 20 до 24, у Неготинској Крајини од 15 до 17 степени. Упозорење: Удари ветра > 24m/s, вероватноћа 90%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%.

17.05.2024. Петак: Променљиво облачно и ветровито. Појава кише и пљускова са грмљавином очекује се у Војводини и западној Србији, а ујутро и увече као изолована појава и на истоку и југоистоку земље. Ветар умерен, у кошавском подручју јак и олујни, југоисточни, на југу Баната са ударима преко 28 m/s (100 km/h).  Најнижа температура од 9 до 15, а највиша дневна од 20 до 24 степени, у Неготинској Крајини од 15 до 17 степени.  Упозорење: Удари ветра > 28m/s, вероватноћа 70%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%. Количина падавина већа од 10l/m² за 3h, вероватноћа 70%.

18.05.2024. Субота: У већем делу суво и топлије са дужим сунчаним интервалима уз слабљење ветра. Најнижа температура од 9 до 13 степени, а највиша од 25 до 27 степени, на истоку Србије око 21 степен.

]]>
Tue, 14 May 2024 19:14:06 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5439359/vremenska-prognoza-za-15-maj-2024.html
Коалиција "Бирамо" најављује могућност изласка из изборног процеса, покрет "Крени промени" дао рок до петка https://www.rts.rs/vesti/politika/5440170/lokalni-izbori-2024-kreni-promeni-biramo-liste.html Уколико власт не одустане од даљих опструкција, бићемо приморани да изађемо из изборног процеса, јер у таквим условима Београђани не би ни имали право избора, поручила је коалиција "Бирамо". Кандидат за градоначелника Београда покрета Крени-промени Саво Манојловић затражио је да се до петка у подне прогласе све изборне листе опозиције које су прикупиле довољно потписа, а да ће у супротном уследити блокада избора. На састанку коалиције "Бирамо", како је саопштено, одлучено је да се инсистира на прихватању свих изборних листа опозиције у законском року.

"Све листе наше коалиције 'Бирамо' су поднете у складу са законом. Сви кандидати на листама коалиције 'Бирамо', у свим општинама и у свим градовима у којима се кандидујемо, имају право да буду бирани на листама на којима се и кандидују", наводи се у саопштењу.

Потпуно је, како истичу, "јасно да је коалиција 'Бирамо' била суочена са опструкцијама на сваком кораку изборног процеса до сада".

"Најозбиљнији покушај било је одбијање проглашења наших изборних листа на Новом Београду и Вождовцу. С обзиром на то да је реч о београдским општинама у којима је Српска напредна странка изгубила на изборима у децембру, јасно је да је реч о покушају да нас спрече да изађемо на изборе тамо где су најслабији. Власт покушава да направи хаос од изборног процеса, јер се плаше пораза на изборима", оценила је коалиција "Бирамо".

Најављено је да ће правни тим те коалиције искористити сва правна средства која има на располагању.

"С обзиром на то да је реч о изборним листама које су у складу са законом, очекујемо да власт одустане од даљих опструкција и прогласи све листе. Уколико власт не одустане од даљих опструкција, бићемо приморани да изађемо из изборног процеса, јер у таквим условима Београђани не би ни имали право избора", поручила је коалиција "Бирамо".

Манојловић: Блокада избора ако се листе не прогласе до петка

Кандидат за градоначелника Београда покрета Крени-промени Саво Манојловић затражио је да се до петка у подне прогласе све изборне листе опозиције које су прикупиле довољно потписа, а у супротном ће уследити блокада избора.

Манојловић је на конференцији за новинаре објаснио да је изборна листа покрета Крени-промени одбачена у општинама Врачар, Раковица, Стари град и Вождовац.

Разлог који је наведен у решењу је то што је у све четири општине дошло до преклапања одређеног броја потписа са другим изборним листама. У општини Врачар спорна је и родна равноправност, јер се на листи Крени-промени у тој општини налазе четири жене заредом, а однос треба да буде три према два.

Манојловић тврди да то јесте пропуст, али да је то правило уведено како би се побољшао положај жена, а да се сада то начело злоупотребљава, како би се оборила опозициона листа.

Када је реч о пропусту са потписима који се преклапају, Манојловић каже да је то ствар која може брзо бити решена, али да им није дат рок за исправљање неправилности, како је предвиђено Законом.

Нагласио је да је и изборна листа чији је носилац председник Александар Вучић у неколико општина у Србији имала пропуст са родном равноправношћу, али да је листа упркос томе проглашена.

Уколико не буде испуњен захтев за проглашење свих опозиционих листа које су прикупиле неопходан број потписа, Манојловић је најавио блокаде избора, о којима ће говорити више након што истекне рок који је тај покрет дао властима - петак у подне.

]]>
Tue, 14 May 2024 18:20:04 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5440170/lokalni-izbori-2024-kreni-promeni-biramo-liste.html
Мушкарцу одређен притвор због напада на припадницу МУП-а https://www.rts.rs/vesti/hronika/5440150/napad-na-policajku-pritvor.html На предлог Трећег основног јавног тужилаштва у Београду суд је одредио до 30 дана притвора осумњиченом да је припадницу Министарства унутрашњих послова вређао, а потом је и физички напао, саопштено је из тог тужилаштва. На саслушању у тужилаштву осумњичени М.К (23) негирао je извршење кривичног дела, а имајући у виду да је према њему покренут поступак пасивизације адресе и да је у питању раније осуђивано лице, тужилаштво је предложило одређивање притвора, наводи се у саопштењу Трећег основног тужилаштва.

M.K. се сумњичи за кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности.

Наредбом о сповођењу истраге се окривљеном ставља на терет да је 12. маја на Новом Београду напао службено лице у вршењу послова јавне безбедности и при извршењу дела службеном лицу нанео лаку телесну повреду. 

Сумња се да је он полицијску службеницу вређао и претио јој, а потом јој задао ударац и са обе руке је одгурнуо, услед чега је она задобила лаку телесну повреду у виду уганућа скочног зглоба.

]]>
Tue, 14 May 2024 18:11:01 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5440150/napad-na-policajku-pritvor.html
Сабор СПЦ: Црква и Срби на Косову и Метохији суочени са потпуним безакоњем https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440073/sabor-spc-crkva-kim-patrijarh.html Свети архијерејски сабор СПЦ саопштио је да је Црква суочена са потпуним безакоњем које актуелна власт у Приштини спроводи према Српској православној цркви и српском православном народу, овога пута ограничавајући слободу кретања самом патријарху Порфирију и српским архијерејима. Српска православна црква је саопштила да је, то што је поглавару СПЦ онемогућено да оде у Пећку патријаршију, као да папи буде забрањено да оде у Ватикан или поглавару Цркве Енглеске у катедралу у Кентерберију.

Свети архијерејски Сабор СПЦ на челу са патријархом српским Порфиријем апелује на међународне органе на Косову и Метохији да учине све што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права и основних слобода српског народа, наводи се у саопштењу патријарха и архијереја, који поручују да остају са својим народом на Косову и Метохији.

"Онемогућавајући им на потпуно противправан начин, заправо насиљем, да служењем Божанствене службе отпочну редовно годишње заседање Светог архијерејског сабора у манастиру Пећка патријаршија, на коме то чине од прве половине 14. столећа и доба светог патријарха Јоаникија Другог, Свети архијерејски сабор пред целим цивилизованим светом, а посебно пред хришћанима, сведочи да српски народ и његова СПЦ на Косову и Метохији живе у потпуној правној, што значи егзистенцијалној, несигурности", наведено је у саопштењу.

Како се истиче, архијереји се сабирају једном годишње из целог света, са свих континената и пролазе многобројне границе без проблема, осим када треба да дођу на Косово и Метохију, "своје духовно огњиште".

"Безакоње учињено пред лицем света"

Ово безакоње учињено пред лицем света, како је наведено, у часу када се власт у Приштини нада пријему у Савет Европе, бледа је слика онога што тамошња власт свакодневно чини српском народу који живи на свом вековном животном простору, на Косову и у Метохији најмање миленијум и по, о чему живо сведоче древни манастири и цркве, гробови, фреске и иконе непроцењиве вредности.

"Стога Свети архијерејски сабор указује свим одговорним међународним чиниоцима који имају могућност да утичу на приштинске власти да су овим актом грубо показале да за патријарха српског, епископе, свештенство и верни народ СПЦ на простору КиМ не важе међународно признате и општеобавезујуће одредбе Универзалне декларације Уједињених нација о људским правима, Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Међународног пакта о грађанским и политичким правима и других конвенција које сваком човеку, па и патријарху српском, архијерејима, свештеницима и верницима СПЦ, непосредно гарантују право на слободу кретања, право на слободу мисли, савести и вероисповести, право на слободу мирног окупљања и друга зајемчена људска права и слободе", наводи Сабор.

Такође, позива православни и сав хришћански свет и његове духовне вође да се молитвом и другим начинима заузму за поштовање њихових верских права.

СПЦ никада није била, а ни убудуће неће бити политичка институција

"Српска православна црква никада није била, није ни сада, а засигурно ни убудуће неће бити политичка институција, већ јесте и остаје духовна мајка православних Срба која своју духовну мисију неометано врши у државама широм света. Српска православна црква ни у Републици Србији ни у другим државама нема статус државне цркве или политичке организације и зато се на њу не могу примењивати политичка мерила. Актуелне власти у Приштини су класичном злоупотребом права и подривањем темеља владавине права, у данима када православни хришћани прослављају васкрсење Христово, покушале да понизе СПЦ и да међу косовскометохијске Србе унесу нове страхове и зебње не би ли их принудили да напусте своје светиње и домове", истиче се у саопштењу.

СПЦ поручује да је свуда, а посебно на Косову и Метохији посведочила, а и данас сведочи да остаје са својим народом без обзира на насиље које се систематски и некажњено спроводи над православним Србима деценијама, а посебно од 1999. године до данас.

]]>
Tue, 14 May 2024 21:37:08 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5440073/sabor-spc-crkva-kim-patrijarh.html
Сведочење бившег Трамповог адвоката: Платио сам Сторми Данијелс 130.000 - за ћутање https://www.rts.rs/vesti/svet/5440077/svedocenje-bivseg-trampovog-advokata-platio-sam-stormi-danijels-130000---za-cutanje.html Мајкл Коен, бивши адвокат републиканског кандидата за председничке изборе Доналда Трампа, изјавио је у суду да је по наредби бившег председника САД уплатио 130.000 долара глумици Сторми Данијелс у замену за њено ћутање о наводној сексуалној афери коју је са њом имао Трамп. Наводна исплата догодила се током председничких избора 2016. За време Коеновог сведочења, како преноси Си-Ен-Ен, Трамп и Коен су углавном избегавали да им се сусретну погледи. У оквиру суђења Доналду Трампу за фалсификовање пословне евиденције како би бивши председник прикрио исплате порно глумици Сторми Данијелс, адвокат Мајкл Коен, Трампов бивши заступник, изјавио је да јој је уплатио 130.000 долара у замену за - ћутање. То је Коен изјавио у судници у понедељак током сведочења против републиканског председничког кандидата.

"Развлачио сам процес"

Коен је навео да је након постизања договора о суми од 130.000 долара са правним тимом Сторми Данијелс покушао да "развуче процес" до краја председничких избора 2016. године, што је навело звезду порно филмова да накратко одустане од преговора.

Дан пре него што је Коен послао новац, обавио је два разговора са Трампом ујутру у којима је договорено да ће адвокат отворити предузеће преко којег ће послати новац Данијелсовој, преноси Си-Ен-Ен. Коен је описао како је "лагао на својим банковним изводима", рекавши да се ''Essential Consultants LLC'' користи за консалтинг у вези са некретнинама.

Против њега су због ових противзаконитих радњи подигнуте федералне оптужбе 2018. године.

Касније је договорено да ће Коену назад бити исплаћено 420.000 долара због федералног пореза, а надокнада за Данијелсову је наводно сакривена у пословним документима Трампове организације као исплата за правну услугу, посведочио је Коен.

Таблоид сузбијао негативне приче

Бивши адвокат Доналда Трампа сведочио је да је имао договор са Дејвидом Пекером, издавачем таблоида Нешнал инквајерер да подржи Трампову председничку кандидатуру, као и да сузбија све негативне приче о Трампу.

Он наводи да је сазнао да Данијелсова продаје своју причу у кључном тренутку за Трампову председничку кампању, након што је објављен аудио-снимак са снимања ТВ програма "Access Hollywood" у коме се Трамп хвали "како може да додирује жене где жели", зато што је позната личност. Мајкл Коен је такође сведочио да је Трамп био ''бесан'' због могућности да прича избије у јавност усред кампање, а не због угледа породице, као што тврди његов правни тим.

Трамп: "Жене ће ме мрзети"

"Рекао ми је - ово је катастрофа, потпуна катастрофа. Жене ће ме мрзети. Мушкарци мисле да је то кул, али ово ће бити катастрофа за моју кампању", сведочио је Коен на суђењу бившем председнику у кривичном суду државе Њујорк на Менхетну. Додао је да је Трамп том приликом рекао да после избора неће бити битно да ли је јавност упозната са тврдњама порно глумице.

Коен је такође сведочио да је Трамп био упознат с чињеницом да је Пекер ''закопао'' причу о афери с бившом Плејбој манекенком Карен Мекдугал. Пекер је у свом сведочењу пред судом на Менхетну потврдио да је спречио објављивање те приче.

"Следи уништавање Коеновог кредибилитета"

Како наводи Си-Ен-Ен, очекује се да ће Трампов адвокат Тод Бланш покушати да уништи Коенов кредибилитет пред поротом током унакрсног испитивања тако што ће га представити "као осведоченог кривоклетника" који је више пута променио своју причу. Истини за вољу, 2018. године дугогодишњи адвокат америчког председника Доналда Трампа срчано је негирао да је Трамп имао сексуални однос са Сторми Данијелс. 

За време Коеновог сведочења, како преноси Си-Ен-Ен, Трамп и Коен су углвном избегавали да им се сусретну погледи. Док је Коен гледао директно у тужитељку Сузан Хофингер током сведочења, повремено гледајући и у правцу пороте, Трамп је углавном затворених очију слушао Коена или је прелиставао вести.

Трампу се суди за фалсификовање пословне евиденције како би прикрио да је Сторми Данијелс платио 130.000 долара током председничких избора 2016. у замену за њено ћутање о њиховом наводном сексуалном односу. Бивши председник негира оптужбе.

]]>
Tue, 14 May 2024 19:55:33 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5440077/svedocenje-bivseg-trampovog-advokata-platio-sam-stormi-danijels-130000---za-cutanje.html
Заседа у Нормандији: Из затворског комбија побегао шеф нарко банде, два чувара убијена https://www.rts.rs/vesti/svet/5440033/zaseda-u-normandiji-iz-zatvorskog-kombija-pobegao-sef-narko-bande-dva-cuvara-ubijena.html Најмање два француска затворска службеника су убијена, а тројица повређена у заседи и нападу на затворски комби у близини Руана у Нормандији. Полиција трага за одбеглим затвореником и помагачима. Француски тужиоци идентификовали су одбеглог затвореника као Мухамеда Амра осуђеног за тешку пљачку и служио је 18-месечну казну. Он је међутим био осумњичен и за отмицу и убиство повезану са трговином дрогом у Марсеју.

Према речима француског министра правде Ерика Дипон-Моретија, полицајци су убијени од стране затвореникових саучесника.

Комби је нападнут на путу од затвору ка суду.

У потеру је укључено неколико стотина француских полицајаца и жандарма.

Напад се догодио у близини наплатне рампе на аутопуту у близини града Руана у Нормандији.

Француски председник Емануел Макрон каже да се "све чини да се починиоци пронађу".

Извјештаји француских медија тврде да се Мухамед Амра, познат под надимком "Мува", сматра моћним нарко-босом.

Амрино бекство догодило се у дану када је француски Сенат објавио веома алармантан извештај о ширењу илегалне трговине дрогом широм земље и позвао на хитне нове мере за решавање проблема.

У извештају сенатске комисије наводи се да се посао са наркотицима шири на мале градове и село, изазивајући насилне ратове између банди на територијама које су до сада сматране безбедним.

]]>
Tue, 14 May 2024 19:37:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5440033/zaseda-u-normandiji-iz-zatvorskog-kombija-pobegao-sef-narko-bande-dva-cuvara-ubijena.html
Зашто је цена пшенице на берзи порасла за око 3 динара за само месец и по дана https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5439972/zasto-je-cena-psenice-na-berzi-porasla-za-oko-3-dinara-za-samo-mesec-i-po-dana.html Пшеница је прошла кроз период високих температура, а затим јој је развој успорен ниским ноћним температурама. Све то се одразило и на цену на берзи. За месец и по дана цена је порасла за око три динара по килограму. Клас пшенице је почео да мења боју, што није карактеристично за средину маја. Произвођачи се надају да ће после свега што је доживела пшеница дати принос у границама вишегодишњег просека. Томислав Бачић пољопривредник из Лукићева код Зрењанина очекује жетву пре уобичајеног термина.

"Жетва ће да почне сигурно раније него свих предходних година од кад ја радим земљу. У априлу смо урадили заштиту у цвету, значи она мора да буде око 10-15. јуна, да се жетва захукта", наводи Томислав Бачић, пољопривредник из Лукићева.

У Банату је пшеница добила кишу у последњем моменту наводе стручњаци.

"Пало је између 30 и 50 литара кише и свакако да је то помогло томе да се и тај клас извуче и да она крене и са наливањем зрна и да просто добије пораст самог класа, да буде адекватан и одговарајући", истиче Радмила Обрадовић, стручњак за заштиту биља.

У ичекивању новог рода пробудила се и берза. Вишемесечна депресивна цена је почела да расте, а директан разлог за то су, наводе млинари, лоше временске прилике и најава мањег приноса.

Предраг Ђуровић, из Компаније "Сентела" каже да су имали пшеницу до пре месец и по дана по 18 динара. Додаје: „Чим су временске прилике постале овакве какве јесу са дужим периодом суше, дошли смо у ситуацију да пшеница буде 20 до 21 динар на берзи. Оно што нас донекле више брине него ово, наравно сви имају свој труд и своју муку и сви желе да остваре што биљи принос. Што нисмо сигурни, не знамо како ће се то одразити на квалитет самог зрна."

У продаји прошле недеље на Продуктној берзи пшеница је учествовала са 34 одсто од укупног промета или дупло више него средином априла. Разлог је и већа тражња због извоза. Купци траже нове добављаче, јер су украјинска складишта испражњена.


]]>
Tue, 14 May 2024 16:38:18 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5439972/zasto-je-cena-psenice-na-berzi-porasla-za-oko-3-dinara-za-samo-mesec-i-po-dana.html
Општинске изборне комисије одбиле неке листе због недостатака https://www.rts.rs/vesti/politika/5439946/opstinske-izborne-komisije-odbile-neke-liste-zbog-nedostataka.html Општинске изборне комисије одбиле су да прогласе изборне листе "Бирамо Нови Београд", "Бирамо Вождовац", као и листу покрета "Крени-Промени" на Врачару због одређених недостатака. Градска изборна комисија општине Нови Београд донела је закључак којим се налаже групи грађана "Крени-Промени - Нови Београд" да у року од 48 часова уклоне недостатак изборне листе тако што ће исправити име, односно име и презиме два кандидата на својој листи.

Иста изборна комисија је усвојила приговор једног грађанина и одбацила проглашење изборне листе "Бирамо Нови Београд" (коалиција странака ДС, Зелено леви фронт, Еколошки устанак, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, ПСГ), јер два кандидата са те изборне листе, Чукић Дејан и Љиљанић Горан немају право да бирају и буду бирани на територији општине Нови Београд.

Како се наводи у образлоззењу, они су променили пребивалиште у последњих 11 месеци, што није у складу са Законом о допунама закона о јединственом бирачком списку који је ступио на снагу 11. маја.

Изборна комисија градске општине Врачар донела је решење по коме се одбија проглашење листе "Др Саво Манојловић - И ја сам Врачар - Крени-Промени", јер на листи нису испоштовали законска правила о заступљености полова, односно од 26. до 29. места стоје четири кандидата истог пола.

Из истог разлога је изборна комисија у Обреновцу одбацила предлог листе поднете од стране Влашке странке Мост.

Иста изборна комисија донела је закључак којим се налаже коалицији "Бирамо Обреновац" да у року од 48 часова отклони више различитих недостатака који постоје на изборној листи.

Изборна комисија градске општине Вождовац донела је решење којим одбија проглашење листе "Бирамо Вождовац", јер на изборној листи од 36. до 40. места нису имали два припадника једног пола, односно три припадника другог пола, као што је предвиђено законом.

По решењу исте изборне комисије одбацује се листа групе грађана "Крени-Промени Вождовац", јер је неуредна, односно на обрасцу који су поднели се не налази име листе.

Изборна комисија градске општине Сопот наложила је коалицији "Бирамо Сопот" да у року од 48 часова отклони недостатке изборне листе које су сметња за њено проглашење, тако што ће Изборној комисији доставити најмање 95 недостајућих правно ваљаних потписа, оверених најкасније 12. маја.

Изборна комисија нишке општине Пантелеј донела је закључак по коме се налаже Новом лице Србије (Милош Парандиловић) да у року од 48 часова отклони недостатак изборне листе тако што ће доставити 14 правно ваљаних потписа бирача.

Градска изборна комисија Кикинде донела је решење по коме се одбија проглашење изборне листе "Кикинда у срцу", јер назив изборне листе није у складу са законом, односно није наведено у називу листе да је у питању група грађана.

Против ових решења подносиоци изборних листа имају право приговора у року од 48 часова.

Збирне изборне листа за предстојеће изборе треба да буду закључене 17. маја.

Рок за подношење изборних листа истекао је у недељу, 12. маја, у поноћ.

]]>
Tue, 14 May 2024 16:07:12 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5439946/opstinske-izborne-komisije-odbile-neke-liste-zbog-nedostataka.html