РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Четири медаље за ученице из Србије на Европској математичкој олимпијади у Грузији https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5417058/medalje-ucenici-gruzija.html На 13. Европској математичкој олимпијади за девојке у Грузији све четири ученице које су представљале Србију освојиле су по медаљу, саопштило је Друштво математичара Србије. На 13. Европској математичкој олимпијади за девојке у Грузији све четири ученице које су представљале Србију освојиле су по медаљу, саопштило је Друштво математичара Србије.

На олимпијади је учествовало 212 такмичарки из 54 земље, а сребрну медаљу је освојила ученица осмог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Београда Нина Шушић.

Бронзане медаље су освојиле ученице трећег разреда нишке гимназије "Светозар Марковић" Ана Илић и Неда Живановић, као и Ања Тешевић из првог разреда Математичке гимназије у Београду.

Екипа Србије одабрана је на основу низа такмичења у организацији Друштва математичара Србије и Министарства просвете, а водили су је Милош Стојаковић са Природно-математичког факултета у Новом Саду и Даница Зечевић са београдског Математичког факултета.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 17:22:08 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5417058/medalje-ucenici-gruzija.html
ММФ: Привредни раст Србије биће 3,5 процената 2024, инфлација до краја године 4,8 одсто https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5416891/mmf-privredni-rast-srbije-bice-35-procenata-2024-inflacija-do-kraja-godine-48-odsto.html Привреда Србије ће након раста са 2,5 одсто у 2023. убрзати раст на 3,5 одсто у 2024. и на 4,5 одсто у 2025. години, наводи се у последњој прогнози Међународног монетарног фонда (ММФ). Предвиђају и да ће инфлација до краја године пасти на 4,8 одсто. ММФ је претходно у октобру 2023. навео да очекује економски раст Србије у 2024. од три одсто захваљујући опоравку домаће тражње, а прогноза је сада коригована навише за 0,5 одсто.

Инфлација у Србији ће, према очекивањима ММФ, пасти са 12,4 одсто колико је била на крају 2023. године, на 4,8 одсто у 2024. години. ММФ очекује да ће инфлација у Србији додатно пасти у 2025. години на 3,1 одсто.

Глобални раст на истом нивоу и ове године

Глобални економски раст је у 2023. износио 3,2 одсто и очекује се да ће он остати на истом нивоу и ове године, као и у 2025. години, изјавио је  главни економиста ММФ-а Пјер Оливије Гуринша који је представио Светске економске изгледе ММФ-а за наредни период.

Главни економиста ММФ-а је истакао да ће светска инфлација пасти са четири одсто у 2023. на 2,8 одсто у 2024. и на 2,4 одсто у 2025. години.

Пролећни састанак Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке почео је у понедељак у Вашингтону и траје до 20. априла.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:21:10 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5416891/mmf-privredni-rast-srbije-bice-35-procenata-2024-inflacija-do-kraja-godine-48-odsto.html
Претрес апотека у Лешку и Лепосавићу; Канцеларија за КиМ: Приштина ствара немогуће услове за живот Срба https://www.rts.rs/vesti/politika/5416840/apotekla-leposavic-pretresanje.html Док Приштина пуних 10 месеци спроводи забрану увоза српске робе и основних животних намирница из централне Србије, данас је Србе у Лепосавићу и Лешку покушала да остави и без лекова и тиме им директно угрози егзистенцију, саопштила је Канцеларија за КиМ поводом претресања апотеке у Лепосавићу. Царина и тржишна инспекција уз помоћ косовске полиције претресали су апотеке у Лепосавићу и Лешку.

Какао је саопштила Канцеларија за КиМ, Приштина под различитим бесмисленим изговорима и под маском борбе против наводног шверца свакодневно спроводи једностране акције уперене против српског народа посебно на северу КиМ, а једини циљ оваквих поступака јесте да се створе немогући услови живота за наш народ у покрајини, не би ли се они обесправили до те тачке да напусте своја вековна огњишта.

"Право на лечење, здравствену заштиту, обезбеђивање и доступност адекватне лекарске терапије једно је од основних људских права, које је Приштина Србима и данас погазила забрањујући им да у Лепосавићу купе лекове и неопходну терапију, не марећи да ли ће некоме на тај начин угрозити живот", навела је Канцеларија за КиМ.

Истиче и да се Приштина "обрачунава са лековима и медикаментима" док слободно шетају они који су претукли Владана Стевановића из Зубиног Потока, који су пуцали у Срећка Софронијевића, браћу Стефана и Милоша Стојановића и Драгишу Гаљка.

 

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:50:22 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5416840/apotekla-leposavic-pretresanje.html
Медији траже да се Трамп и Бајден обавежу да ће учествовати у ТВ дебатама https://www.rts.rs/vesti/svet/5416837/tramp-bajden-tv-duel-saopstenje-mediji.html Улози ових избора изузетно су високи и нема алтернативе сучељавању кандидата и дебати о најважнијим питањима за нацију, поручују највеће америчке медијске организације. Први пут су највеће медијске куће у САД објавиле саопштење у којем позивају очекиване председничке кандидате да се обавежу да ће учествовати у дебатама. Разлог су нејасне поруке из два табора, Трампов тврди да су спремни на неограничени број дебата, Бајденови за сада нису потврдили спремност да учествују ни у једној.

Дебате - традиција у америчкој демократији

У саопштењу које потписују каже се да су контуре избора сада у јасном фокусу и да потписници овог прогласа позивају кандидате да се обавежу на учешће.

„Дебате имају богату традицију у нашој америчкој демократији, јер су играле виталну улогу на свим председничким изборима у последњих 50 година. Од 1976. године редовно су десетине милиона грађана гледали дебату председничких кандидата.“

У саопштењу се додаје да од 1988. дебате организује надстраначка Комисија за председничке дебате, која је већ објавила датуме, време и критеријуме подобности за дебате 2024. године.

„Иако је прерано да се позиви упућују кандидатима, није прерано да кандидати који очекују да испуне критеријуме подобности јавно изразе своју подршку – и своју намеру да учествују у – дебатама Комисије планираним за ову јесен“, поручују потписници.

Грађани сагласни макар у једном

„Ако постоји једна ствар око које се Американци могу сложити током овог поларизованог времена, то је да су улози ових избора изузетно високи. У том контексту, једноставно нема алтернативе за сучељавање кандидата који дебатују једни са другима, а пред америчким народом, о својим визијама за будућност наше нације“, истиче се у саопштењу.

Услов да би неки кандидат учествовао у председничкој дебати коју организује Комисија је да по Уставу може да обавља посао председника, да математички може да победи на изборима јер је пријављен у довољно држава и да има подршку најмање 15 одсто бирача према анкетама пет релевантних организација.

Потписници саопштења су ABC News, The Associated Press, CBS News, CNN, C-SPAN, FOX News Media, NBCUniversal News Group
NewsNation, Noticias Univision (Univision Network News), NPR, PBS NewsHour, USA TODAY.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:31:44 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5416837/tramp-bajden-tv-duel-saopstenje-mediji.html
Брнабић: Нови захтеви СПН-а неприхватљиви, сутра поново састанак https://www.rts.rs/vesti/politika/5416734/ana-brnavic-izbori-zahtevi-opozicija.html Председница Скупштине Ана Брнабић каже да је претходне услове опозиције практично све прихватила осим једног који се ондоси на обједињавање београдских и локалних избора. Опозиција је послала нове захтеве који су, према њеним речима, неприхватљиви. Најављује нову рунду дијалога власти и опозиције за сутра. Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је да су представници коалиције "Србија против насиља", после само седам дана од када су послали предлоге у вези са изборним условима, јутрос послали нове који немају везе са старим предлозима а не могу ни да се прихвате.

Брнабићева је казала да тај део опозиције сада тражи да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама уставног закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године.

"Нема везе кад им је време, колико је Уставом загарантован мандат, и ми сад кажемо кад су избори. Мислим да није прошло ни седам дана кад сам рекла да то нећу да прихватим, и да ако отворимо преседане ту нема краја", рекла је Брнабићева.

Како је додала, невероватно је што се дешава и каква је врхунска неодговорност опозиције.

Она је додала да је та групација обавестила да су пре четири дана обавестили ОЕБС званично са захтевом да посредује у нечему што они зову "постпредизборна криза у Србији", а имате људе који су бацали "дрвље и камење" што је позвала, како каже, више амбасадора у својству посматрача на прошло састанак.

Брнабићева је казала да остаје састанак за сутра у 9 ујутру и поручила да ће се до краја недеље формирати Комисија за рад на изменама и допунама закона у вези са изборима изборима, као и да ће се радити на Комисији за увид у бирачки списак.

Захвалила је свима који у томе буду желели да учествују. 

Предлог измене Уставног закона

Коалиција "Србија против насиља" упутила је Скупштини Србије предлог измена Уставног закона за спровођење Устава којим би било омогућено да избори за одборнике Скупштине града Београда и скупштина осталих локалних самоуправа буду одржани у истом дану, најраније шест месеци од испуњења свих препорука ОДИХР-а, а најкасније до краја 2024.

Према Предлогу уставног закона о изменама и допунама Уставног закона за спровођење Устава, који је председници парламента упутила посланичка група Странке слободе и правде, наведено је да би Народна скупштина донела законе о изменама и допунама Закона о локалним изборима, Закона о избору народних посланика, Закона о јединственом бирачком списку, Закона о пребивалишту и боравишту грађана, Закона о финансирању политичких активности, Закона о спречавању корупције и Закона о Уставном суду.

Предложено је и да органи града Београда, општина, градова и градских општина који обављају функције у тренутку ступања на снагу тог Уставног закона настављају да раде до дана констититуисања локалних парламената и избора извршних органа, на основу резултата истовремено одржаних избора.

Усвајањем предложених измена Уставног закона поново би се успоставио термин редовних локалних избора.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 15:54:12 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5416734/ana-brnavic-izbori-zahtevi-opozicija.html
Представом „Буба у уху" у Ковину обележено 70 година позоришног аматеризма https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416726/predstavom-buba-u-uhu-u-kovinu-obelezeno-70-godina-pozorisnog-amaterizma.html Аматерско позориште у Ковину обележава велики јубилеј, 70 година постојања. Освајали су награде на покрајинским и републичким смотрама, а на репертоару су им дела Шекспира, Молијера, Голдонија, али и савремених аутора. Класична комедија Жоржа Фејдоа „Буба у уху“ била је прави избор Аматерског позоришта у Ковину за ову годину, јер публика свих генерација ужива у интригама и смешним обртима у радњи. Ово друштво обележава 70 година постојања, од када је 1953. основано при првом Дому културе. Двадесетак година касније постало је самостално, а колико је успешно говоре многобројне награде на различитим фестивалима.

„Мој отац и многи глумци, које сам познавао, раније су били део и оснивачи овог позоришта, тако да ми је била част и обавеза да се прихватим тог посла. Од 2007. интензивно сарађујемо“, наводи Јован Грујић, редитељ.

Ансамбл тренутно броји 30 чланова, а како би привукли и млађе генерације одржавају бесплатне радионице глуме. Неки од њихових чланова касније су постали професионалци.

„Врло је све ово забавно, врло је динамично. Ово нам је и групна терапија, често волимо да кажемо. Ја сам као дете играо у школи, позвали су ме да опет пробам и тако се десило“, рекао нам је Урош Стојановић, глумац аматер.

Аматерско позориште има велику улогу у културном животу Ковина.

Јадранка Булатовић, управник Аматерског позоришта истиче: „2009. смо добили награду за посебан допринос у области културе у општини Ковин. Радимо и представу о безбедности саобраћаја у сарадњи са тим Саветом у општини. Радимо новогодишњу представу, одазивамо се на све манифестације које Центар за културу организује.“

Са представом „Буба у уху“ до краја године позориште ће наступати широм Србије, али и у Македонији и Румунији.

 

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:35:29 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416726/predstavom-buba-u-uhu-u-kovinu-obelezeno-70-godina-pozorisnog-amaterizma.html
Грчки новинари ступили у једнодневни штрајк https://www.rts.rs/vesti/region/5416717/grcki-novinari-stupili-u-jednodnevni-strajk.html Грчки новинари ступили су у 24-часовни штрајк због ниских плата и притисака на новинаре. Штрајк ће трајати до сутра ујутру у 5 часова. У прекиду рада учествују интернет портали, ТВ канали, јавни сервис ЕРТ и радио, преноси Екатимерини.

У заједничком саопштењу, Грчка федерација новинара (ПОЕСИ), Синдикат новинара атинских дневних новина (ЕСИЕА) и други новински синдикати наводе да је одбијање послодаваца у приватном сектору да пристану на колективне уговоре о раду "резултирало да радници примају оскудне плате" које су "недовољне за задовољавање основних породичних и личних потреба".

Поручују и да протестују због све већег притиска на новинаре, а на крају и на поуздане и бесплатне информације, које су "камен темељац демократског функционисања".

Медијски штрајк долази дан пре 24-часовних демонстрација Опште конфедерације грчких радника (ГСЕЕ). Овај синдикат захтева веће плате, повратак на колективно преговарање и мере против повећања трошкова живота.

Тај штрајк ће 17. априла зауставити већину јавног превоза и трајектних услуга у Грчкој.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 15:05:35 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5416717/grcki-novinari-stupili-u-jednodnevni-strajk.html
Сузана из Пирота прави булгур - сир од старих сорти пшенице https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416709/suzana-iz-pirota-pravi-bulgur---sir-od-starih-sorti-psenice.html Сузана Станојевић у пиротском селу Велики Јовановац прави веома квалитетан сир, али не од крављег или овчијег млека, по коме је тај крај познат, већ од пшенице. То је необичан биљни производ који потиче са Блиског и средњег Истока. По изгледу - нимало не личи на класичан сир - али је по укусу и мирису, прави млечни деликатес. А да би се направио булгур - како се зове овај производ, није потребно мусти краве, већ засејати и пожњети много пшенице.

"Зрно треба да буде суво да би се одвојила та љуспа од пшенице, тај омотач - оно што даје мекиње. После тога када се осуши, то је већ спремно за стављање у тегле, да би он стојећи још 21 дан сазрео за овакву смесу, да би могао да се направи сир", објашњава Сузана Станојевић, произвођач сира од пшенице.

У почетку је каже Сузана, било тешко. Није имала сировину, јер се булгур прави од посебних сорти пшенице, коју су морали сами да засаде. Није јој био познат ни укус, нити процес производње. Учила је у ходу и временом открила тајне овог сира.

"Он има мирис млечне киселине и то је значи то што га издваја у односу на све оне вештачке сиреве које имамо тренутно у продавницама да купимо. У овом сиру нема никаквих адитива, ни додатака, ни конзерванса. Изузетно је природан и здрав производ", истиче Сузана.

До креативних идеја се често долази случајно. Сузани је временом хоби прерастао у посао и већ шест година прави природан и здрав специјалитет од старих сорти пшенице које - између осталог, одликује и мали проценат глутена.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:32:55 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416709/suzana-iz-pirota-pravi-bulgur---sir-od-starih-sorti-psenice.html
Навијачи Црвене звезде осуђени на укупно 20 година затвора због паљења комбија https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416698/navijaci-crvene-zvezde-osudjeni-na-ukupno-20-godina-zatvora-zbog-paljenja-kombija.html Виши суд у Београду осудио је петорицу навијача ФК Црвена звезда на казне затвора од по четири године, због безобзирног напада на комби који је превозио навијаче ФК Партизан, после одржаног дербија између два тима, 16. априла 2022. године код Младеновца. В. М., Б. Н., И. М., Т. А. и М. С. осуђени су на јединствене казне затвора од по четири године.

Поред затворске казне изречене су им и новчане казне од по 120.000 динара и мере забране присуствовања утакмицама Црвене звезде од по три године.

Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић рекао је за Танјуг да је задовољан осуђујућом пресудом против хулигана, али не и висином казни и дужином изречене мере, имајући у виду безобзирност коју су том приликом окривљени показали над младим људима у комбију.

Стефановић је најавио да ће тужилаштво уложити жалбу по пријему писаног отправка пресуде, подсећајући да је поступајући тужилац у овом предмету у завршној речи суду предложио да оптужене осуди на јединствене казне затвора од по осам година, новчану казну од по 400.000 динара и меру забране присуствовања одређеним утакмицама од по пет година.

"Суштина инсистирања на оштрим санкцијама према хулиганима, који се представљају као навијачи, јесте генерална превенција, односно спречавање насилничког понашања у друштву, поготово на спортским манифестацијама", нагласио је главни тужилац.

Оптужним предлогом осумњиченима се ставља на терет да су 16. априла прошле године око 22 часа, заједно са више НН, након дербија између ФК Црвена звезда и ФК Партизан, у атару села Марковац, као навијачи Црвене звезде, препречили пут комбију који је превозио навијаче противничког тима.

По изласку из својих возила, осумњичени су ставили маске на лица и капуљаче на главе и кренули према комбију. Каменицама и другим предметима су разбили сва стакла на комбију, а потом убацили запаљене бакље у унутрашњост комбија.

Притом је један НН нападач кроз полупан прозор палио тапацирани кров у комбију. Пошто се запалила унутрашњост комбија, у којем је било девет оштећених, они су покушали да напусте возило, али им је један од НН нападача то онемогућавао, држећи врата возила са спољне стране.

Комби се запалио од убачених бакљи, након чега су нападачи отишли, а оштећени су успели да напусте комби и побегну у оближњу њиву. Возило које је било захваћено ватром убрзо је експлодирало. У овом инциденту четири особе из комбија задобиле су лаке телесне повреде.

Оптужени у овом случају су на почетку суђења делимично признали извршење кривичних дела која им се стављају на терет, наводећи "да су се нашли на погрешном месту у погрешно време".

]]>
Tue, 16 Apr 2024 14:26:50 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416698/navijaci-crvene-zvezde-osudjeni-na-ukupno-20-godina-zatvora-zbog-paljenja-kombija.html
Настављено суђење "Врачарцима", оштећени испричао како је дошло до његовог рањавања https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416693/nastavljeno-sudjenje-vracarcima-osteceni-ispricao-kako-je-doslo-do-njegovog-ranjavanja.html У Специјалном суду у Београду у наставку суђења припадницима групе "Врачарци", оптуженима за три тешка убиства и шест покушаја тешких убистава, оштећени С. Д. је испричао како је дошло до његовог рањавања. Приказани су и одузети предмети из станова оптужених. С. Д. је рекао да је 29. децембра 2019. године дошао у Београд из Новог Пазара након што се преко "Скај" апликације повезао са особом ради куповине опојне дроге кокаин.

Додао је да је своја сазнања пренео тадашњем начелнику Слободану Миленковићу, који га је позвао да дође у Београд како би учествовали у акцији којом би утврдили ко је желео да прода тај кокаин.       

Нагласио је да му је чим су дошли до локације где је требало да се види са тим мушкарцем нешто било сумњиво због чега се вратио до свог аутомобила у којем су били његов пријатељ и Миленковић и затражио пиштољ, који је узео од тог друга, док се Миленковић противио његовој одлуци да носи пиштољ са собом.

Његов друг, чије име није помињао, био је у бекству и због тога није ишао да се нађе са особом са којом је уговорен састанак.

Навео је и да су тада “сви имали Скај телефон” и да је он дао такав телефон Миленковићу много пре тог догађаја.

С. Д. је рекао да је дошао на место састанка и чекао мушкарца са којим је претходно договорио куповину кокаина, што су, како тврди, испратили Миленковић и полицајци из његовог одељења, распоређени у четири аутомобила.

Те вечери С. Д. је, како је посведочио, донео око 35.000 евра у случају да је требало да покаже или да тај новац преда мушкарцу са којим се састаје.

Kада је наишао мушкарац обучен у црно, који је навукао ролку преко лица и извадио пиштољ и запуцао, С. Д. је, како наводи, почео да трчи и пуцао на нападача.

Појаснио је да су након његовог рањавања припадници Четвртог одељења дотрчали до њега и заједно са његовим пријатељем га ставили у кола и одвезли у болницу.

С. Д. је нагласио да нема никакве везе нити сазнања о Радоју Звицеру ни о Џонију (Никола Вушовић), а за себе је рекао да је "пензионисани дилер".

Испричао је да је једном био осуђен за трговину дрогом и да нема смисла да он из Новог Пазара долази у Београд како би купио дрогу.

На питање где је пиштољ из ког је пуцао, С. Д. је рекао да је питао полицајце где је, а да су му они рекли да су га бацили.

С обзиром да се против С. Д. води поступак поводом тог догађаја за изазивање опште опасности и угрожавање сигурности, судија му је дозволила да не одговори на питање чији је био пиштољ.   

Тужилац је С. Д. питао да ли придружује кривичном гоњењу, на шта је одговорио да неће да гони неког за кога није сигуран, а на питање судије да ли истиче имовинско-правни захтев је одговорио да не истиче.

Оптужени А. М. је С. Д. питао да ли је он пуцао на њега, а С. Д. је рекао да сигурно није он, јер је виши од њега, док је нападач био отприлике његове висине.

Од оптужених је рекао да познаје Ј. С., са којим је, како тврди, био у добрим односима, додајући да се после рањавања повукао на Голију и да је тамо живео у викендици.

Његов телефон са апликацијом "Скај" су након његовог рањавања узели полицајци, а када су га вратили та апликација је била угашена.

С. Д. је иначе на данашње суђење доведен из притвора Окружног затвора у Београду.

Приказани одузети предмети од "Врачараца"

У наставку суђења, у Специјалном суду приказана је писана документација, између осталог и потврде о привремено одузетим предметима из станова оптужених, као и панцир и неколико мобилних телефона који су пронађени код окривљеног Ђ. K.

Окривљени Д. М. тврдио је да је новац, који су полицијски службеници нашли у његовом стану, заправо "црквени новац", односно донације за грађење цркве, додајући да је уз новац била и свеска у којој су имена људи који су новац донирали.

У стану једног од оптужених пронађен је и пиштољ за који његови браниоци тврде да је вештачењем доказано да не може да испаљује бојеву муницију.

Н. K., који је оптужен да је свог пријатеља Александра Шарца намамио у један тржни центар где је и убијен, на питање судије о пореклу новца, односно 35.000 евра колико понађено у стану у којем је живео, рекао је да је то породични новац.

Појаснио је да су за рођендан ћерке добили око 15.000 евра, док су супруга и он скупљали паре да купе ћерки локал, додајући да је његова супруга запослена, док он има своју ауто-перионицу и рент-а-кар агенцију.

Н. K. је истакао да његова мајка има грађевинску фирму у Црној Гори, те да су они "добростојећа породица", док је навео и да живе у изнајмљеном стану. У том стану пронађена су и два ручна сата марке "ролекс", за које Н. K. тврди да је један његова супруга имала када су се упознали, а да је други он добио од своје мајке по изласку из Сремске Митровице.

Л. Ц. је појаснио да је 71.000 евра, новац који је уплаћен на његов рачун, што потврђује уплатница која је пронађена у његовом стану, стекао од продаје непокретности коју му је оставио покојни отац.

Након изнетих доказа адвокати су изнели своје примедбе на доказе.

Суђење се наставља сутра приказивањем остатaка писане документације.

Укупно оптужено 45 особа

На оптуженичкој клупи је 28 оптужених, док је њих 17 одсутно, неки су у бекству, а неколико њих је у затворима у Европи.

Према наводима из оптужнице, вође ове групе су Никола Вушовић, Урош Пиперски и Радоје Звицер, који је иначе означен као вођа "кавачког" клана.

У овом предмету оптужено је укупно 45 особа, док се у одсуству суди 17, међу којима су и вође групе Никола Вушовић, Радоје Звицер и Урош Пиперски.

Група се терети за убиства 20. марта Александра Халабрина, 10. септембра Драгана Ристића и 17. октобра 2020. године Александра Шарца.

Звицер и Вушовић терете се и да су од 2019. до 2022. године организовали групу, чији припадници су између осталог цијанидом покушали да отрују Страхињу Савића који се налазио у притвору у Црној Гори и био је спреман на сарадњу са истражним органима те државе.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 14:39:20 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416693/nastavljeno-sudjenje-vracarcima-osteceni-ispricao-kako-je-doslo-do-njegovog-ranjavanja.html
Пронађена неексплодирана бомба у Нишу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5416683/pronadjena-neeksplodirana-bomba-u-nisu.html Током извођења радова на ископу за потребе изградње нове ламеле Научно-технолошког парка Ниш, извођачи радова наишли су на направу за коју се сумња да би могла бити експлозивна. Имајући у виду да је раније у окружењу било сличних случајева проналаска заосталих експлозивних направа, радови су одмах обустављени, а ситуација пријављена Управи за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова 15. априла, саопштио је Научно-технолошки парк.

Министарство унутрашњих послова преузело је контролу, те се тренутно врши детаљно испитивање и обезбеђење приступа градилишту.

"Према најновијим информацијама од стране представника Министарства унутрашњих послова, потврђујемо да ни објекат НТП Ниш, ни запослени, ни посетиоци парка нису у опасности", прецизирано је у саопштењу.

Додаје се да су уведене појачане мере безбедности око градилишта и непосредне околине где је направа пронађена, у сарадњи са техничко-физичким обезбеђењем НТП Ниш и представницима Министарства унутрашњих послова.

Корисницима НТП Ниш препоручује се да до краја радне недеље, због ограниченог приступа, не користе паркинг простор и гаражу близу градилишта док се не заврши уклањање наведене направе.

НТП Ниш је у сталном контакту са Управом за ванредне ситуације и обећава да ће, у случају нових развоја ситуације, благовремено обавестити запослене и кориснике парка о свим променама.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:18:38 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5416683/pronadjena-neeksplodirana-bomba-u-nisu.html
Како су Ивану и Милици козе и куповина куће на селу променили живот https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416642/kako-su-ivanu-i-milici-koze-i-kupovina-kuce-na-selu-promenili-zivot.html Иван Шарчевић и Милица Новаковић из Меховина у општини Владимирци, уз помоћ државе, пре 2 године купили су кућу на селу. На свом имању гаје козе, и углавном продају сирово млеко. На своје сеоско имање, Иван и Милица дошли су да живе, тек када су направили објекат за смештај коза. У стаду имају 50 грла, а због муже која је највећа обавеза, сваког јутра устају у пет.

“Прво смо саградили њихов објекат, па смо се так онда ми уселили, планирали даље шта ћемо и како ми да радимо и како да се уселимо. Ипак је љубав према њима на првом месту”, наводи Иван Шарчевић, из Меховина.

“Мужа траје неких 45 минута. До шест најкасније завршимо те обавезе. Онда се сређује ходник, дају се житарице, кукуруз и зоб, то дајемо свако јутро, да би пре свега козе биле током целе године. Бала сена обавезно пре пуштања на пашу. Кабаста храна обавезно, јутро - вече, пре пуштања и после пуштања коза на пашу”, објашњава Милица Новаковић, из Меховина.

Козе су током читавог дана на паши. Део млека прераде на имању, а већину продају откупљивачу.

Милица Новаковић истиче: “За сурутком је највећа за сада потражња. С тим, ми се трудимо, бар два пута недељно да вршимо доставу млечних производа за Шабац. Да припремимо робу бар два пута недељно. С обзиром да смо сами, и не можемо баш да постигнемо све, јер немамо тренутно млекару опремљену и неке те веће услове да би могли да проширимо производњу. Остатак млека предајемо млекари која откупљује козије млеко”.

Храну за козе не купују, већ сами производе. Уз субвенције, узгој је кажу, лакши и сигуринији.

“Субвенције су сада по грлу 10 хиљада динара, што није ни мало наивно. Доста нам значи. Уматичене су нам све козе. Обрађујемо око осам хектара. Имамо ту нешто ливада. Житарица, кукуруз... За сада имамо довољно, да подмири све потребе”, наводи Иван Шарчевић, из Меховина.

На имању на којем се годинама није живело, посла има много, кажу Иван и Милица. Улагање у домаћинство и увећање стада њихов је циљ, а живот на селу - будућност.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 16:41:09 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416642/kako-su-ivanu-i-milici-koze-i-kupovina-kuce-na-selu-promenili-zivot.html
Шапић: Родитељима сваког ђака 20.000 динара у септембру https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5416623/sapic-roditeljima-svakog-djaka-20000-dinara-u-septembru.html Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић најавио је да ће родитељ сваког основца и средњошколца добити 20.000 динара по детету које ће моћи да искористи за куповину уџбеника или да на други начин расподели та средства. Александар Шапић је напоменуо да се тиме оставља прилика да родитељи сами одлуче да ли ће купити нове књиге или половне, као и да ли ће млађе дете наследити од старијег уџбенике, а самим тим новац потрошити на остале потребе.

"Најјефтинији комплет је око 11.000 динара, док је најскупљи око 16.000 до 17.000. Видите јасну разлику у односу помоћи које дајемо и новца који је потребан за уџбенике. Они то могу да расподеле и на други начин, посебно зато што је месец септембар тежак за кућни буџет", навео је Шапић.

Истакао је да пријава почиње 22. априла и да ће трајати до краја лета, а да ће процедура бити слична оној која је била за помоћ државе у доба епидемије коронавируса.

"Ово је велики искорак у помоћи родитељима основаца и средњошколаца", рекао је Шапић и додао да је уверен да ко год буде водио Београд у наредном периоду неће укинути ову меру.

Поручио је и да ће се и ове године наставити са праксом бесплатног улаза на све градске базене за све становнике престонице.

Kао и претходне године, пријава ће се обављати у општинама, рекао је Шапић и подсетио да је прошле године више од 120.000 Београђана имало картице за базен.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 12:48:53 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5416623/sapic-roditeljima-svakog-djaka-20000-dinara-u-septembru.html
Шабац: Меморијални турнир у стоном тенису, сећање на Мирослава Павловића https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416590/sabac-memorijalni-turnir-u-stonom-tenisu-secanje-na-miroslava-pavlovica.html Стонотениски клуб "Ас" из Шапца организовао је Први меморијални турнир, у знак сећања на колегу Мирослава Павловића, који је изненада преминуо прошле године. Са рекетом у руци за стонотениским столом раличите генерације. Мечеви узбудљиви и неизвесни, а повод окупљања - најважнији.

“Велика ми је част што сам део овог турнира, да увеличамо, у Мирослављеву част. Један мали део, који ће, надам се постати традиционалан, и да ће у будућности бити што више играча. Мирослав је много учинио за стони тенис? Па јесте Стонтеинском клубу АС. Био је Један од иницијатора, и увек ту је био да помогне. Жао ми је што нас је напустио, али овим турниром, наставиће да живи”, каже Митар Паликућа, стонотенисер паралаолимпијац.

Уз сениоре и рекреативце и млади стонотенисери који су будућност овог спорта. На турниру, и играчи из суседних земаља.

“Тренирам већ 10 година активно стони тенис. Данас сам испао у финалу. Битно је дружење, зато смо све сви окупили”, наводи Никола Андрић, из Стонотениског клуба АС Шабац.

Бојан Џиновић, победник турира каже да је у Стонотениском клубу АС од 2018. Истиче: “Мирослав нам је много значио кад играмо неке мечеве. Давао нам је веома корисне савете, подржавао нас, критиковао кад не иде како треба”.

Петар Благојевић, из Бијељине игра стони тенис дванаест година: “Био сам у млађим категоријама првак државе, Босне и Херцеговине, и Републике Српске. У Шапцу нисам први пут, био сам већ пар пута, овде су ми драги пријатељи”.

Мирослав Павловић, био је један од оснивача Стонотениског клуба АС, који постоји више од две деценије, и има око 30 активних чланова.

“Био је човек који је анимирао младе играче, децу. Нас рекреативце. Окупљао нас је све у сали која је пракитчно била његова друга кућа”, наглашава Александар Ранковић, председник Стонотениског клуба АС Шабац.

У 5 категорија у Шапцу се надметало 80 играча. Од медаље и пехара, учешће и сећање на колегу, свима је било важније.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 13:03:53 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5416590/sabac-memorijalni-turnir-u-stonom-tenisu-secanje-na-miroslava-pavlovica.html
Убијена жена у Пећи, ухапшен супруг https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416569/ubijena-zena-pec-femicid-suprug.html Једна жена убијена је јутрос у Пећи из ватреног оружја, потврдила је пећка полиција. Ухапшен супруг, осумњичен за убиство. Полиција је око 8.15, одмах по дојави да је пуцано на жену, изашла на лице места, где је лекарска екипа констатовала смрт женске особе, саопштио је портпарол полиције за регион Пећи Дритан Ругова.

"Осумњичени у овом случају је ухапшен и налази се у просторијама Полицијске станице у Пећи“, рекао је Ругова.

Из тужилаштва су потврдили случај и пренели да се убиство догодило у стану у центру Пећи.

Ово је други случај убиства жене на Косову и Метохији за недељу дана, а у оба случаја осумњичени су њихови партнери.

У петак је 21-годишња жена преминула од рана задобијених хицима из ватреног оружја у Урошевцу. Осумњичени у овом случају је њен бивши супруг.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 11:54:05 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416569/ubijena-zena-pec-femicid-suprug.html
Додељени кључеви станова за угрожене на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5416543/dodeljeni-kljucevi-stanova-za-ugrozene-na-kim.html Неколико десетина социјално угрожених и расељених породица у централном делу КиМ добило је данас кључеве станова у Сувом Долу код Липљана. Градњу је финансирала Европска унија а пројекат је спровео Дански савет за избеглице. Породица Зорана Илића је најбројнија међу добитницима нових станова у Сувом Долу. Станари су из социјално незбринутих породица, расељена лица, старије особе, самохране мајке.

"Добили смо стан од 100 квадрата, то су три собе, дневни боравак, намештај, техника, храна за шест месеци. Ово је најбољи пројекат до сада“, каже Зоран Илић

Јелена Перенчевић рекла је да је коначно са четрдесет и кусур година добила свој кров над главом и да ће и њен син имати своју собу после 17 година.

Тридесет и четири  стана изграђена су за годину дана. Критеријуми за доделу одређени су у општини Грачаница.

"У оквиру ових зграда које су направљене имамо још један центар за заједнице у оквиру кога ће бити отворен минимаркет, ресторан и дечја играоница. Има и канцеларијског простора. Планирано је и по 3.000 евра за породице које имају неке идеје или пројекте и да на тај начин постану самоодрживи“, рекла је председница општине Грачаница Лиљана Шубарић.

Већина корисника нових станова је из такозваног контејнерског насеља у Грачаници, у ком су живеле породице и појединци чији су куће и станови изгорели и уништени током 17. марта 2004 године.

Градњом  станова у Сувом Долу решен је проблем интерно расељених лица у општини Грачаница а само село биће богатије за 50-ак новин становника.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 12:33:26 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5416543/dodeljeni-kljucevi-stanova-za-ugrozene-na-kim.html
Пронађено тело заставника који је нестао у каналу Дунав-Тиса-Дунав https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416491/pronadjeno-telo-zastavnika-koji-je-nestao-u-kanalu-dunav-tisa-dunav.html Рониоци су пронашли јутрос тело заставника Мијодрага Тошковића који је приликом јучерашње реализације редовних вежбовних активности десантирања из хеликоптера на водену површину нестао у каналу Дунав-Тиса-Дунав. Тело су пронашли рониоци 72. бригаде за специјалне операције заједно са припадницима ронилачке јединице Жандармерије и припадницима Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Старији водник Бранко Војводић, који је јуче тешко повређен, превезен је на Војномедицинску академију у Београду где је синоћ оперисан. Након операције налази се на интензивној нези.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић формирао  је комисију за испитивање догађаја, која има задатак да сагледа све околности и утврди узрок његовог настанка. Стручне комисије за испитивање догађаја формирали су и командант Ратног ваздухопловства и ПВО и командант 72. бригаде за специјалне операције.

На лице места изашли су представници Вишег јавног тужилаштва у Панчеву и овлашћена службена лица војне полиције.

Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, обишли су породицу страдалог заставника Мијодрага Тошковића у Старој Пазови и изјавили саучешће.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић, том приликом, рекли су да ништа не може да надомести губитак супруга и оца, а да је Војска Србије изгубила храброг и искусног припадника, који је све додељене задатке извршавао посвећено и одговорно.

Заставник Мијодраг Тошковић рођен је 1980. године на Цетињу. У професионалној служби у Војсци Србије био је од 2000. године. Више пута је одликован и награђиван за резултате у служби. Био је ожењен и отац троје деце.

Министарство је саопштило, да ће због Тошковићеве смрти, бити отказан свечани концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" поводом Дана Војске Србије, који је био планиран за четвртак у 20 часова. Министарство одбране моли за разумевање грађане коју су већ преузели бесплатне улазнице за најављени концерт.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 15:42:53 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416491/pronadjeno-telo-zastavnika-koji-je-nestao-u-kanalu-dunav-tisa-dunav.html
МУП: У току гашење пожара на отвореном у Трговишту, Тутину, Лебану и Пријепољу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5416499/mup-u-toku-gasenje-pozara-na-otvorenom-u-trgovistu-tutinu-lebanu-i-prijepolju.html Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова гасе пожаре на отвореном простору у Трговишту, Тутину, Лебану и Пријепољу, саопштио је МУП. Додаје се да су јуче угашени пожари код манастира Црна Река, у Ивањици и код Деспотовца, док је пожар у Пријепољу у месту Гојаковићи локализован. Како се наводи у саопштењу МУП-а, у последњих месец дана евидентирано је 2.108 пожара на отвореном због чега апелују на грађане да буду одговорни, поштују закон, буду опрезни са отвореним пламеном и да уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

"На интервенцији гашења пожара у Трговишту, у Црвеном Граду, где је током јучерашњег дана проглашена ванредна ситуација на делу територије, ангажовано је 26 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила из ватрогасно-спасилачких јединица Врање, Трговиште, Бујановац и Прешево, припадници добровољног ватрогасног друштва, као и радници локалне самоуправе и јавних предузећа", наглашава МУП.

На гашењу пожара на отвореном простору у општини Тутин, између села Источни Мојстир, Враниће и Црна Река ангажовано је 13 ватрогасаца-спасилаца са пет возила из Новог Пазара и Тутина, док су на гашењу суве траве и ниског растиња на површини од око 15 хектара у Војловцу, у општини Лебане, ангажовани ватрогасци из Ватрогасно-спасилачке јединице у Лесковцу.

"Становништво није угрожено овим пожарима, а у Трговишту ватрогасци су спасили девет стамбених и шест пољопривредних објеката", истиче се у саопштењу.

Забрањено спаљивање траве и ниског растиња, као и остатака стрних усева и смећа

МУП подсећа да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

"За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Kазне за физичка лица која прекрше одредбе овог закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара", додаје МУП.

Поручују и да ће Сектор за ванредне ситуације у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности грађана.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 11:01:16 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5416499/mup-u-toku-gasenje-pozara-na-otvorenom-u-trgovistu-tutinu-lebanu-i-prijepolju.html
Хрватска упутила протестну ноту Србији због инцидента у Панчеву https://www.rts.rs/vesti/politika/5416470/hrvatska-uputila-protestnu-notu-srbiji-zbog-incidenta-u-pancevu.html Хрватско Министарство спољних и европских послова (МВЕП) упутило је протестну ноту Србији, због, како наводе, напада на четворицу хрватских држављана у близини једног локала у Панчеву. У саопштењу МВЕП се наводи да су у том ничим изазваном "тешком нападу" нападнута четири држављана Хрватске и два држављана Србије, који су стали у њихову одбрану. Напад се, додају, догодио 13. априла ове године.

"МВЕП изражава најоштрију осуду овог чина, који је према доступним информацијама очито национално и етнички мотивисан", наводи се у саопштењу и додаје да очекују "хитну и јасну јавну осуду тог напада од званичника Републике Србије".

МВЕП тражи да им се хитно доставе све релевантне информације везане за поступање полицијских и правосудних тела Србије у овом конкретном случају, као и примерено кажњавање починилаца.

Нападачи су саслушани у Вишем јавном тужилаштву у Панчеву због изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, а притвор до 30 дана Виши суд је одредио осумњиченом Ж. М. због постојања посебних околности које указују да би у кратком року могао да понови кривично дело.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 10:44:31 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5416470/hrvatska-uputila-protestnu-notu-srbiji-zbog-incidenta-u-pancevu.html
Наставља се потрага за телом Данке Илић, мајка осумњиченог за убиство на саслушању https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416483/majka-osumnjiceni-za-ubistvo-danka-ilic-telo-saslusanje.html У зајечарском тужилаштву саслушана је С. Д., мајка једног од осумњичених за убиство двогодишње девојчице Данке Илић. На испитивању се бранила ћутањем и искористила своје законско право да не сведочи у овом случају. С. Д. је привилегован сведок у случају истраге убиства двогодишње Данке Илић из Бора, с обзиром на то да су осумњичени у овом случају њен син Д. Д. и супруг Р. Д.

Она је искористила своје право да не сведочи, каже адвокат Небојша Живановић.

У међувремену, полиција и жандармерија настављају потрагу за Данкиним телом. Претражује се терен од села Злот, ка селу Сумраковац, на којем је неколико депонија и резервоара са водом.

Двогодишња Данка Илић нестала је 26. марта на породичном имању.

Након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, полиција је ухапсила два 50-годишња мушкарца из Бора, осумњичена за убиство, и они су спроведени у Више јавно тужилаштво у Зајечару на саслушање.

Реч је о радницима "Водовода", којима је одређен притвор до 30 дана. На терет им се ставља кривично дело – тешко убиство у саизвршилаштву.

Тужилаштво је саопштило да је Д. Д. признао злочин, док се Ј. С. бранио ћутањем.

Ухапшени су отац и брат једног од осумњичених због сумње да су помогли да се тело премести на за сада непознату локацију. Брат осумњиченог за убиство Д. Д. преминуо је у Полицијској управи у Бору.

У међувремену, директор ЈП "Водовод" у Бору поднео је оставку из, како је навео, моралних разлога.

Коментаришући убиство двогодишње девојчице Данке Илић, председник Србије Александар Вучић рекао је да ће предложити Влади да се поново уведе смртна казна за најтежа кривична дела.

]]>
Tue, 16 Apr 2024 10:59:05 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5416483/majka-osumnjiceni-za-ubistvo-danka-ilic-telo-saslusanje.html