РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Родић: Да велике силе поштују УН не би дошло до отимања КиМ, борба у УН једино што Србија може да ради https://www.rts.rs/vesti/politika/5537893/filip-rodic-kosovo-i-metohija-ujedinjene-nacije.html Питање Косова и Метохије, председник Србије поново износи пред Уједињене нације и то ће бити главни део његовог излагања пред Генералном скупштином Уједињених нација сутра увече, најавио је Александар Вучић. Новинар и аналитичар Филип Родић каже да је борба у Уједињеним Нацијама једино што Србија заиста може да ради иако су велике силе раније показале да не поштују УН и међународно право. Након најаве председника Србије Александра Вучића да ће при обраћању у УН сутра увече највећи део свог говора посветити теми Косова и Метохије, новинар и аналитичар Филип Родић објаснио је да је то једино што Србија може да ради на плану питања о КиМ.

Родић ипак објашњава да велике силе не поштују УН што доказује и то да је пре 25 година дошло до бомбардовања СР Југославије.

"Да (велике силе) имало поштују УН не би дошло ни до бомбардовања Југославије и Србије, ни до отимања Косова и Метохије и до свега онога што је довело до тачке у којој се налазимо", објашњава Родић.

Наоружавање косовских Албанаца

Родић за РТС објашњава да је наоружавање Албанаца на Косову и Метохији један од последњих "клинова које колективни Запад покушава да забије у ковчег нашег Косова и Метохије".

"Ако је нешто јасно у Резолуцији 1244, јасно је да на Косову и Метохији не сме да постоји ниједна друга оружана сила осим међународних мировних снага КФОР и она клаузула о 999 припадника српских снага безбедности који би у неком тренутку требало да се врате", указује Родић.

Каже да је тренутак када је војска могла да се врати пропуштен пре 20 година, али да се, по жељи оних који сада злоупотребљавају Резолуцију 1244 вероватно никада неће ни десити.

Шта подржавају велике силе

Мере које је председник Вучић предложио за решавање кризе на Косову и Метохији, подржавају и Америка и Европска унија и Кина и Русија.

"Да живимо у нормалном свету, то би биле мере које би морали апсолутно сви, не само да прихвате, него и да примене. То је најразумније што је у оквиру могућег у овом тренутку Србија могла да уради и то је потпуно у складу са свим ранијим договорима", истиче Родић.

Наводи да када би се, с једне стране државе колективног Запада усагласиле, то би било јасно стављање на страну и јасно показивање онога што Србија у свакодневици назире.

Родић истиче да је очекивано да се земље које подржавају територијални суверенитет и интегритет Србије, а самим тим међународно право, сложе са планом који је председник Србије представио.

Разговор са Филиом Родићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста

]]>
Mon, 23 Sep 2024 09:17:10 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537893/filip-rodic-kosovo-i-metohija-ujedinjene-nacije.html
Епархија: Скрнављење црквишта у Ибарском Колашину нескривена порука непријатељства https://www.rts.rs/vesti/politika/5537947/eparhija-rasko-prizrenska-medjugora-kim-.html Епархија рашко-призренска СПЦ изразила је дубоку забринутост и жаљење због најновијег скрнављења историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина на КиМ и истакла да скрнављење тог места шаље нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући осећање да српски народ, који је вековима живео на КиМ, није добродошао. Епархија је апеловала на међународне представнике на КиМ да употребе сав свој утицај како би овај инцидент био решен, а слични инциденти и систематски притисак на Србе били заустављени, а власти на КиМ позвала да престану са свим облицима притисака на српски народ који их доживљава као отворени терор.

У саопштењу Епархије се истиче да уништавање икона и видљива оштећења од метака на том свештеном простору, који су, како је јављено од стране мештана, откривени на празник Рођења Пресвете Богородице, представљају дубоко узнемирујући чин који додатно продубљује бол и неизвесност коју осећа српски народ на Косову и Метохији, посебно у последње време.

Наглашава се да тај инцидент, заједно са другим притисцима и застрашивањима од стране екстремиста али и тзв. косовске полиције, угрожава безбедност и достојанство српског народа на Косову и Метохији.

Додаје се да је, двадесет пет година након рата, неприхватљиво да се насилни акти и скрнављења и даље дешавају некажњено, што указује на неспособност локалних власти да у потпуности обезбеде сигурност и заштиту СПЦ и српског народа.

Епархија указује да такви поступци имају штетан утицај не само на вернике Српске Православне Цркве, већ и на све заједнице на КиМ, јер продубљују поделе по етничкој и верској основи и овај простор показују као нестабилан, што подстиче све веће исељавање људи свих заједница, економску нестабилност и угрожава будућност свих грађана.

"Позивамо међународну заједницу да обезбеди да се посебно предузму мере за заштиту нашег народа и верског и културног наслеђа СПЦ", наводи Епархија рашко-призренска у саопштењу.

Истиче се да је неопходно да и локалне и међународне власти заједно пошаљу јасну поруку да нетолеранцији и дискриминацији нема места у друштву у коме сви грађани морају да живе у међусобном поштовању и миру и указује да сукоби и насиље никоме добро не могу донети.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:50:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537947/eparhija-rasko-prizrenska-medjugora-kim-.html
Курсна листа за 23. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5537923/kursna-lista-za-23-septembar-2024.html Званични средњи курс: 117,0717 КУРСНА ЛИСТА БР.183
ЗА ДЕВИЗЕ
ФОРМИРАНА НА ДАН 23.09.2024. ГОДИНЕ

1. Курсеви из ове листе примењују се од 8 часова 23.09.2024. године до 8 часова на дан када ће бити формирана наредна курсна листа.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:28:49 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5537923/kursna-lista-za-23-septembar-2024.html
Судар три аутомобила код Краљева, једно возило се запалило и изгорело https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537914/saobracjna-nesreca-kraljevo-kragujevac.html Шест особа је повређено у саобраћајној несрећи која се догодила синоћ на путу Краљево-Крагујевац у месту Милавчићи. Несрећа се догодила синоћ око 22:30, а у њој су учествовала три возила.

Након судара, једно возило се запалило и изгорело.

Повређено је 6 особа које су пребачене у Општу  болницу Студеница.

Истрага је у току.  Саобраћај је на тој деоници био обустављен.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:52:54 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537914/saobracjna-nesreca-kraljevo-kragujevac.html
Ђурић: Србија на ГС ојачала позицију, успоставила дипломатске односе са неколико земаља https://www.rts.rs/vesti/politika/5537905/marko-djuric-gs-un-njujork.html Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је у Њујорку, где учествује на 79. заседању Генералне скупштине УН, да је учешће делегације Србије на том састанку ојачало позицију земље на глобалној сцени и истакао да је Србија успоставила дипломатске односе са неколико земаља са којима никада није имала дипломатску комуникацију. Марко Ђурић је у изјави новинарима рекао да ће се председник Александар Вучић током заседања Генералне скупштине састати са више од 40 светских лидера, а да он истовремено одржава десетине састанака са шефовима дипломатије земаља широм света.

"Србија је на овом заседању Генералне скупштине Уједињених нација исписала један мали, али значајан део своје дипломатске историје кроз успостављање дипломатских односа са неколико земаља са којима нисмо имали дипломатску комуникацију никада. Реч је о мањим државама по броју становника и територији, али државама које имају своје чланство у УН, Унескоу и другим међународним организацијама где је нама сваки глас 'као кућа' велики и битан јер у тим организацијама бранимо и наше манастире на Косову и Метохији и наш суверенитет и територијални интегритет, али не само то", истакао је Ђурић.

Навео је да је Србија на овом заседању Генералне скупштине УН успоставила дипломатске односе са Кирибатијем и Гвајаном, која је значајна земља карипског појаса, затим са Маршалским Острвима који су чланица УН и Унескоа, где се претходних година одлучивало о баштини на КиМ, али и у другим организацијама.

Истакао је и да је Србија либерализовала визни режим са неколико мањих држава и да ће наставити то да чини.

Нагласио је да је земља попут Србије снажна и јака онолико колико има пријатеља у свету на које може да се ослони и да због тога гради широку екстензивну мрежу пријатеља на међународној сцени како би заштитила свој суверенитет и територијални интегритет.

Ђурић је навео да Србија води национално одговорну и независну политику и да заједно са многим другим државама широм света стоји на заштити принципа Повеље УН и међународног права и залагања за мир.

Министар спољних послова је рекао да ће представљати Србију на састанку Покрета несврстаних земаља, истичући да Београд наставља своју политику да унапређује односе са земљама широм света.

Истакао је да Србија на овом заседању ставља фокус и на регионалну сарадњу и најавио да ће данас представљати Србију на Самиту пријатеља Балкана, формату који организује италијански министар спољних послова Антонио Тајани, као и на састанку земаља јадранско-медитеранског басена.

Ђурић са шефом дипломатије Тувалуа

Шеф српске дипломатије разговарао је у Њујорку са министром спољних послова, рада и трговине Тувалуа Полсоном Панапом о наставку унапређења сарадње двеју држава. 

Изражавајући задовољство због другог сусрета са шефом дипломатије Тувалуа за само месец дана, Ђурић је рекао да је уверен да ће чести контакти и отворена комуникација на високом нивоу бити одлика будућих билатералних односа, јер је пред нашим државама период упознавања и тражења простора за обострано корисну сарадњу, саопштило је Министарство спољних послова. 

Ђурић је информисао је саговорника о тешкој ситуацији у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ћемо у будућности, без обзира на неслагања по питању статуса јужне српске покрајине, добити подршку Тувалуа у настојањима да се спрече једнострани потези Приштине, оживи дијалог и Србима гарантује поштовање њихових људских и политичких права. 

Ђурић и Панапа потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Тувалуа о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:59:25 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537905/marko-djuric-gs-un-njujork.html
Земљотрес у Северној Македонији, осетио се и у Србији https://www.rts.rs/vesti/region/5537897/zemljotres-severna-makedonija.html Земљотрес јачине 3,4 степена по Рихтеровој скали забележен је у Северној Македонији јутрос око 2 сата, објавио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ). Епицентар земљотреса био је 23 километра источно од Скопља и 13 километара североисточно од Студеничана, а регистрован је на дубини од осам километара.

Према ЕМСЦ-у, земљотрес се осетио и у суседној Грчкој, Бугарској, Албанији, Србији и Црној Гори. 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 07:42:49 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5537897/zemljotres-severna-makedonija.html
Обавезан војни рок - хоће ли два и по месеца бити довољно за обуку и одрастање https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537791/obavezan-vojni-rok---hoce-li-dva-i-po-meseca-biti-dovoljno-za-obuku-i-odrastanje.html Први момци ће у обавезну војску на два и по месеца за годину дана. Влада је прихватила предлог председника државе да се војни рок врати. Како ће то тачно изгледати тек ће бити прецизирано Законом који би пред посланицима требало да се нађе у марту. Одело не чини човека, али није мало оних који тврде да униформа чини. Откако је обавезни војни рок укинут 2011. године, траје полемика о његовом враћању. У 13 година, стало је много разлога за и против.

"Вероватно ће то да буде добро, јер су и прошле генерације ишле. Рекли су да је то добро за стицање неких радних навика, устајање рано ујутру", каже један од анкетираних.

Други сматра да није тачно да, војска прави човека. Према његовим речима то пре војске чине породица и школство.

Колико ће враћање обавезног војног рока да кошта, још се рачуна. Биће ће све прецизирано новим законом, чију израду, до краја године, најављује премијер Србије Милош Вучевић.

Указује да у овом тренутку није само питање измене закона и административних техничких мера, већ да следи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се врштити прегледи регрута.

"И наравно онда да припремимо цео процес обуке које ће бити изазовне за наше официре и подофицире, јер ће у 75 дана бити потребно да изврше ту основну војничку обуку за нову војску, односно наше нове регруте", рекао је Вучевић.

Од Другог светског рата скраћивана је дужина војног рока. Најдужи је био три године а најкраћи осам месеци. Сада би требало да траје 75 дана. Два месеца војне обуке и две недеље војне вежбе.

"Било је есперата који нису ни служили војни рок па су коменатарасили довољно, мало лицитирали су тим периодом. Ја сам учествовао у снимању филма 'Операција Халијард' међу тим глумцима скоро није није служио војску и за пар сати су перфектно савладали аутомат, митраљез, значи могу, све зависи од приступа тој деци. Они су у том делу електронике, друштвених мрежа експерти, наравно да ће савладати и војну обуку, само је важан приступ", каже Јелесије Радивојевић, генерал у пензији.

"Смањена интеракција уживо и доминација технологије"

Генерација Z (зет) и млађе, на које се односи одлука о обавезном војном року, сматра се социјално и емотивно незрелом. Кривце за то стручњаци виде у смањењу интеракције уживо и доминацији технологије.

"За њих је ово изненађење и код њих највише доминира страх од адаптације и да ли ће они то моћи, мада већина страхова прелива се управо од родитеља и чини ми се да су они ти који више имају страх, а мислим да када они крену у војску и када виде како то све изгледа да ће се страх смањити. Човек иначе много више има страх од непознатог, што за њих ова ситација и јесте", каже Јована Стојковић, психотерапеут.

Одлуку о поновном увођењу војног рока од следеће године донела је Хрватска. Дванаест европских земаља није ни укидало обавезан војни рок међу њима Швајцарска, Норвешка, Аустрија, Турска, Русија, Украјина, Грчка...

]]>
Mon, 23 Sep 2024 06:58:34 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537791/obavezan-vojni-rok---hoce-li-dva-i-po-meseca-biti-dovoljno-za-obuku-i-odrastanje.html
Почиње тестирање брзе пруге Нови Сад - Суботица на брзину од 200 километара на час https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537765/brza-pruga-novi-sad-subotica-testiranje.html Данас почиње тестирање брзе пруге Нови Сад - Суботица на брзину од 200 километара на сат и трајаће до 10. октобра, саопштиле су Железнице Србије. У том периоду на деоници неће бити другог саобраћаја. Тестирање спроводе Немачке Железнице, а резултати би требало да буду објављени до 8 новембра.

Сваког дана пре поласка тест воза - цела деоница биће прегледана са моторне дрезине, наводе Инфраструктуре и упозоравају грађане да је забрањено присуство на колосецима и перонима дуж деоница и да непоштовањем правила диркетно угрожавају сопствени живот.

У саопштењу се додаје да ће тестирање обављати Немачке железнице, односно мерна кола компаније nемачких железница "Deutsche Bahn Systemtechnik", исте компаније која је обављала и динамичко испитивање брзе пруге Београд - Нови Сад.

Динамичка тестирања обављаће се свакодневно, а тестираће се колосеци, контактна мрежа и уграђени систем безбедности ЕТЦС - ниво 2.

У зависности од врсте испитивања, тестирања ће се обављати и електромоторним путничким гарнитурама Штадлер.

Немачка компанија, у зависности од врсте испитовања, планира да дневно спроводи од две до осам тест вожњи воза, у оба смера. Свакога дана пре испитивања и поласка тест воза, вршиће се визуелни преглед целе деонице моторном дрезином", наводи се у саопштењу.

Инфраструктура железнице Србије упозорава да је у наведеном периоду забрањено и опасно присуство грађана у железничким станицама, односно на колосецима и перонима дуж деонице на којој се обавља испитивање, јер, како се истиче, непоштовањем ових правила грађани директно могу да угрозе сопствени живот, као и безбедност железничког саобраћаја током тестирања пруге.

Прецизира се и да ће дуж целе деонице за време динамичког испитивања бити распоређено особље извођача радова конзорцијума Кинеских железница и Инфраструктуре железнице Србије, а биће појачано и присуство припадника МУП-а.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 06:59:43 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537765/brza-pruga-novi-sad-subotica-testiranje.html
После хладног јутра, сунчано и топло https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537736/vremenska-prognoza.html У Србији ће јутро бити хладно, а током дана претежно сунчано и топло за овај период године, с највишом дневном температуром од 25 до 28 степени. Ујутру по котлинама, долинама река и висоравнима западне, југозападне и јужне Србије местимично магла.

Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни, крајем дана у кошавском подручју у појачању. Најнижа температура од 3 до 12 степени, а највиша дневна од 25 до 28 степени.

И у Београду након хладног јутра, током дана претежно сунчано и топло за овај период године.
Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура око 12, а највиша дневна око 28 степени. 

Према прогнози за наредних седам дана, у већини дана претежно сунчано и топло за овај период године.

Пролазно наоблачење са кишом и локалним пљусковима са грмљавином очекује се у уторак и среду.
У суботу јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином и падом температуере захватиће прво северне и западне крајеве, а у недељу ће се проширити и на остатак земље. У понедељак постепени престанак падавина.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 06:59:18 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537736/vremenska-prognoza.html
Ребаланс буџета пред посланицима, предвиђени приходи већи за 133 милијарде динара https://www.rts.rs/vesti/politika/5537742/rebalans-budzeta-poslanici.html На дневном реду Скупштине Србије је ребаланс буџета, којим су у односу на иницијални план с почетка године предвиђени приходи већи за 133 милијарде динара, а расходи за 193 милијарде. Предложени ребаланс усвојен је на Одбору за финансије. На дневном реду су и измене Закона о финансијској подршци породици са децом, као и предлози одлука о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2024. годину, као и на Одлуку о изменама Финансијског плана Националне службе за запошљавање за 2024. годину, који је поднела влада.

Влада Србије усвојила је прошлог четвртка Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за ову годину којим је предвиђено да буџет Србије заједно са ребалансом износи 2.173 милијарде динара, односно да буде повећан за 132,5 милијарде динара.

Премијер Милош Вучевић рекао је недавно да ребаланс доноси доста добрих вести за грађане и државу, те да се издваја више новца и за подршку породицама са децом, 25 милијарди, а да додатних 20 милијарди иде за здравство, као и 20 милијарди додатних за пољопривреднике.

"Определили смо средства која треба да нам појачају и саобраћајну инфраструктуру, пре свега куповина нових возила, који треба да саобраћа између главног града, аеродрома "Никола Тесла” и ЕКСПА. Припремамо и инфраструктуру за враћање обавезног војног рока. Ту је и осам милијарди за плате у просвети. Чека нас тежак разговор са свим субјектима за буџет 2025. године", рекао је Вучевић.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је на седници Одбора за финансије да је основ за припрему ребаланса за ову годину била економска ситуација и програм Србија 2027 и Експо, што ће, како је напоменуо, бити и основ за припрему буџета за 2025. годину.

Предвиђено је и да се разматра закон о потврђивању Споразума о међусобном признавању професионалних квалификација за медицинске сестре, докторе ветеринарске медицине и бабице, у контексту Централно-европског споразума о слободној трговини, као и Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму Обновљиви извори енергије у системима даљинског грејања у Србији, између Србије и Европске банке за обнову и развој.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Пројект уградње паметних бројила у Србији) између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, као и Предлог закона о потврђивању Анекса 2 Споразума између влада Србије и Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Републици Србији.

На дневном реду је и Предлог закона о потврђивању Одлуке број 1/2023 Заједничког комитета Регионалне Конвенције о пан-евро-медитеранским преференцијалним правилима о пореклу од 7. децембра 2023. године о изменама и допунама Регионалне Конвенције о пан-евро-медитеранским преференцијалним правилима о пореклу.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 06:58:52 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537742/rebalans-budzeta-poslanici.html
Кијев: Најактивније на Кураховском и Покровском правцу; Москва: Гранатирано село у Белгородској области https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5537865/rat-u-ukrajini-kijev-rusija-moskva-zelenski-putin-kurska-oblast-donjeck-donbas-938-dan-18-septembar-2024-.html Рат у Украјини – 943. дан. Дошло је до више десетина борбених окршаја Одбрамбених снага Украјине и руске војске на фронту, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине. И даље је највише борби на Кураховском и Покровском правцу, тврди војска Украјине. У Белгородској области је десет људи повређено када је Украјина гранатирала село у Русији, тврди Москва. Украјина је учинила све што је било могуће да избегне увлачење Америке у рат, али ако Русији буде дозвољено да победи, то ће имати катастрофалне последице по саму Америку, изјавио је председник Украјине.

Володимир Зеленски је стигао у Њујорк где ће представити украјински план победе председнику САД Џозефу Бајдену.

На фронту у Украјини борбе су у току, а највећи број се дешава на Кураховском и Покровском правцу, тврди Генералштаб Украјине.

Претходног дана је ватрогасац погинуо, а две особе су повређене када је експлодирала украјинска беспилотна летелица у области Луганска, који се налази под контролом Русије, тврди Москва.

Са друге стране Кијев обавештава да је у Херсонској области, локални становник погинуо од последица руског гранатирања.

У Белгородској области је десет људи повређено када је гранатирамо село у Русији, извештава Москва.

Министарство енергетике Украјине саопштава да је због руског гранатирања територије рудника у Доњецкој области избио је пожар и да су две особе погинуле.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 06:58:08 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5537865/rat-u-ukrajini-kijev-rusija-moskva-zelenski-putin-kurska-oblast-donjeck-donbas-938-dan-18-septembar-2024-.html
Херцог: Не желимо рат са Либаном, сукоб изазвали ирански посредници; Хезболах: Спремни смо за сваки сценарио; УН: На помолу катастрофа https://www.rts.rs/vesti/svet/5537835/hercog-ne-zelimo-rat-sa-libanom-sukob-izazvali-iranski-posrednici-hezbolah-spremni-smo-za-svaki-scenario-un-na-pomolu-katastrofa.html Сукоб Израела и Хамаса – 353. дан. Хамас је наводно одбио најновију америчку понуду за договор о отпуштању талаца и прекиду ватре са Израелом. Дугогодишњи, тињајући сукоб између Израела и либанске групе Хезболах ескалира. Преко либанско-израелске границе поново лете ракете и дронови. Израелска војска покренула је 400 напада на Либан, а Хезболах је испалио ракете на базу "Рамат Давид" у близини града Хаифе. Специјална координаторка Уједињених нација за Либан, Жанин Хенис Плашарт, упозорила је да је на Блиском истоку на помолу катастрофа и да војно решење ниједну страну неће учинити безбеднијом. У Појасу Газе ситуација не мирује. Две школе у којој се налазе расељени Палестинци, биле су мета израелске војске у последња 24 сата, убијено је 40 Палестинаца - од 7. октобра 41.431.

Нове тензије и на Западној обали, где је израелска војска извршила рацију и затворила  Ал Џазирину редакцију у Рамали на 45 дана.

На дипломатском плану, Хамас је наводно одбио најновију америчку понуду за договор о отпуштању талаца и прекиду ватре са Израелом, поручивши да је спреман да разговара само о предлогу који је представио амерички председник Џозеф Бајден 31. маја.

Расте напетост и неизвесност на Блиском истоку после серије експлозија пејџера у Либану.

Хезболах је са либанске територије испалио 85 ракета на северни Израел, док израелске снаге изводе нови талас ваздушних удара на мете Хезболаха у Либану и прете интензивирањем напада.

Председник Израела, Исак Херцог наводи да Израел не жели рат са Либаном, тврдећи да су сукоб изазвали ирански посредници у региону, укључујући Хезболах и Хуте из Јемена, као и Хамас у Гази.

Хезболах, са друге стране, поручује да је рат са Израелом ушао у нову фазу, те да је та организација спремна за сваки сценарио, рат или конфронтацију.

Уједијене нације које су "веома забринуте" због ситуације у Либану, позвале су на "деескалацију" и "максималну уздржаност". 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 06:59:03 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537835/hercog-ne-zelimo-rat-sa-libanom-sukob-izazvali-iranski-posrednici-hezbolah-spremni-smo-za-svaki-scenario-un-na-pomolu-katastrofa.html
Мушкарац упао у продавницу у кијевској области и насумично пуцао, рањене две особе https://www.rts.rs/vesti/svet/5537880/muskarac-upao-u-prodavnicu-u-kijevskoj-oblasti-i-nasumicno-pucao-ranjene-dve-osobe.html Две особе су рањене када је нападач отворио ватру у продавници у округу Обухив, у Кијевској области, пренео је украјински УНН. Нападач је ухваћен, саопштила је Национална полиција. Према речима украјинских званичника, инцидент се догодио после подне, када је полиција добила пријаву да је непознати мушкарац ушао у продавницу у округу Обухив и почео насумице да пуца.

Нападач је ранио продавца и власника објекта, а затим побегао. Рањене особе нису животно угрожене.

Полиција је стигла на лице места, позвала медицинску помоћ, идентификовала нападача и започела операцију његовог хапшења.

Реч је о 36-годишњем локалном становнику са досијеом, а њему прети седам година затвора због овог кривичног дела. 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 00:04:40 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537880/muskarac-upao-u-prodavnicu-u-kijevskoj-oblasti-i-nasumicno-pucao-ranjene-dve-osobe.html
Успостављени дипломатски односи Србије и Гвајане https://www.rts.rs/vesti/politika/5537872/diplomatija-gvajana-srbija-un.html Министар спољних послова Србије Марко Ђурић потписао је са колегом из Гвајане Хјуом Хилтоном Тодом заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља. Дипломатски односи између Србије и Гвајане успостављени су у Њујорку на маргинама генералне дебате 79. заседања Генералне скупштине УН.

Заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља потписали су министар спољних послова Србије Марко Ђурић и његов колега из Гвајане Хју Хилтон Тод.

Како је саопштило ресорно министарство, Ђурић је након потписивања, изразио задовољство због формализовања одлуке о успостављању дипломатских односа.

У разговору са гвајанским колегом, шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за унапређење свеукупних билатералних односа и успостављање сарадње у свим областима од обостраног интереса.

"Србија је спремна и за интензивирање политичког дијалога кроз успостављање механизма политичких консултација, реализацију посета на високом нивоу, као и кроз сарадњу у оквиру регионалних организација Западне хемисфере у којима Србија има статус посматрача", навео је Ђурић.

Подсетио је да је некадашња СФРЈ имала добре везе са Гвајаном, а констатовао је и да, с обзиром на већ постојећу традицију сарадње постоји велики простор за развој политичких и економских односа, али и сарадње у области високог образовања.

Ђурић је и упознао саговорника са програмом доделе стипендија за студирање страних студената у Србији под називом "Свет у Србији" и изразио је наду да ће Србија у предстојећем периоду имати прилике да угости и гвајанске студенте.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 22:46:03 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537872/diplomatija-gvajana-srbija-un.html
Вучић на сесији у Њујорку: Мир важнији од свега; Србија није спремна да жртвује своје традиционалне вредности https://www.rts.rs/vesti/politika/5537821/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-samit-buducnosti.html На пленарној сесији Самита о будућности у Њујорку, председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас мир важнији од свега, али да га нико не види као праву вредност. Србија подржава план генералног секретара УН и подржава Пакт будућности, без обзира на то што желимо боље разумевање за мале земље, истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Њујорку, на Самиту о будућности у УН, да је невероватно са колико лажи и лицемерја велике силе раде против малих земаља користећи мир и међународно право у своју корист.

"Нећу вам одузимати време цитирањем јунака стрипа Алан Форд или говорећи да је боље да имамо мир и сарадњу, него рат и сукобе; да је боље да будемо здрави него болесни", рекао је председник.

"И не желим да понављам неке празне приче, пошто се међународно право примењује, углавном, више на велике силе, а не на оне мале", рекао је Вучић на дводневном Самиту о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице 24. септембра.

Председник Србије је поручио да је мир веома важан, али и да велике земље јако често користе мир у своју корист, а други доста губе у томе.

"Сви актери, без изузетака, позиваће се на међународно право у своју корист. А намерно заборављају оно што су све радили и што раде данас. Тако да све те велике силе треба подсетити на то да не треба да крше права. Србија подржава план генералног секретара Уједињених нација и подржава Пакт будућности, без обзира на то што желимо да видимо више компромиса", рекао је Вучић. 

Србија ће се одупрети свим "wоке" покретима 

Председник Вучић поручио је да ће се Србија одупрети свим "wоке" покретима који се намећу њеним традициналном вредностима.

"Србија је на свом европском путу и за разлику од многих поштује норме и регулативу међународног права. Истовремено Србија је модерна земља са великом стопом раста и није спремна да жртвује своје традиционалне вредности", рекао је Вучић на Самиту о будућности који се одржава у седишту УН у Њујорку.

Он је у говору оценио да су за Србију битни теме одрживи развој, финансијски развој, међународни мир и безбедност, наука, технологија и дигитална сарадња, младе генерације и трансформисање глобалног управљања.

"Свакако да Србија подржава оно што је битно и да питање климатских промена јесте нешто што, као и Кина, подржава. Верујемо да ће САД и УН имати више разумевања за постојећу финансијску архитектуру", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија верује да заслужују пажњу напомене Бразила и Русије везане за климатске промене, јер су оне фокусиране на безбедност.

"Србија верује да је важно наћи баланс између западних интереса и владавине права и захтева многих других држава, када причамо о породицама и традиционалним вредностима, јер људска права су једна ствар, а злоупотреба људских права може да се коси са неким традиционалим правима које многе земље не могу да прихвате, посебно ако причамо о породичним вредностима. Те вредности су нешто што Република Србија негује", рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је новинарима у Њујорку, пред почетак Самита о будућности, да по Резолуцији 1244 СБ УН привремене институције самоуправе у Приштини немају права на постојање и формирање било каквих оружаних снага.

"Није то нешто што може да угрози Војску Србије, али може да угрози опстанак Срба на Косову, нема никакве сумње", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву министра одбране привремених институција самоуправе у Приштини у којима је најавио трансформацију тзв. косовских безбедносних снага у војску.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 23:31:39 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537821/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-samit-buducnosti.html
Обуздан пожар изнад Вишњичке бање https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537839/visnjicka-banja-pozar-.html Ватра која је горела изнад Вишњичке бање у Деспотовачкој улици је обуздана, сазнаје РТС. Трава и ниско растиње су горели у Деспотовачкој улици, а како сазнаје РТС ватра је обуздана.

Ка пожару су се претходно упутила два ватрогасна возила.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 21:20:32 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537839/visnjicka-banja-pozar-.html
Водостај Дунава у Будимпешти опао за 33 центиметара, нуклеарна електрана "Пакш" није у опасности https://www.rts.rs/vesti/region/5537845/vodostaj-dunava-u-budimpesti-opao-za-33-centimetara-nuklearna-elektrana-paks-nije-u-opasnosti.html Водостај Дунава код Будимпеште опао је данас за 33 центиметара, а код села Нађибајча на северозападу Мађарске, Дунав је већ 2,5 метара нижи. Према подацима Националне дирекције за воде, потешкоће су превазиђене, али је и даље потребно обратити посебну пажњу, јер су бране и даље изузетно оптерећене будући да се вода споро повлачи, пренео је портал Порфолио.

Дунав је јуче у зору достигао врхунац у Будимпешти, али је сада у опадању, пренео је портал Блик.

Према званичним информацијама Министарства водопривреде, ниво Дунава се видно смањује. Јутрос у 6 сати у Будимпешти је измерено само 797 центиметара, што је 33 центиметра мање од 830 центиметара колико је измерено јуче.

Према речима стручњака, до понедељка ујутру, отприлике у време када људи одлазе на посао, водостај би могао да буде скоро метар нижи него у суботу ујутро. Очекује се да ће у престоници Мађарске износити 734 центиметра.

Низводно од Будимпеште, на југу Мађарске, вечерас се очекује врхунац нивоа реке код Пакша, а у понедељак увече код Баје.

Како наводе у Министарству енергетике, нуклеарна електрана "Пакш" није у опасности и поплаве и даље не угрожавају сигурност снабдевања енергијом.  Од петка електрана је на другом степену узбуне за заштиту од поплава. 

Ватрогасна организација електране и стручњаци за воду обезбеђују континуирани надзор над браном и преводницама. 

Мађарски премијер Виктор Орбан оценио је да се Мађарска успешно одбранила од поплава.

"Како се спуштамо Дунавом, после Будимпеште, наша одбрана је у све бољем стању", изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, који је данас обишао насеља испод главног дела реке.

Према његовим речима, генерално, може се рећи да када постоји проблем, Мађари се окупе и држе заједно.

"Када невоља нестане, онда се, наравно, враћају стари проблеми", рекао је он. 

Мађарску су као и друге земље централне Европе погодиле велике поплаве услед падавина и изливања река.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 21:37:49 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5537845/vodostaj-dunava-u-budimpesti-opao-za-33-centimetara-nuklearna-elektrana-paks-nije-u-opasnosti.html
Спектакл на небу изнад Вршца – век постојања Ваздухопловне академије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537799/vek-vazduhoplovna-akademija-vrsac.html Поводом 100 година постојања Ваздухопловне академије, на вршачком аеродрому одржан је највећи цивилно-војни аеромитинг ове године у Србији. Почела је реконструкција тренинг центра у Вршцу и објављено да су Ер Србија и Ваздухопловна академија уговориле школовање 10 пилота за потребе српске националне авио-компаније. Спектаклу на небу изнад Вршца – налети и акробације више од 50 летилица Војске, МУП-а, Ер Србије, Ваздухопловне академије, приватних авио-компанија и спортске авијације.

"Ми смо земља која је између Првог и Другог светског рата производила авионе, а није производила аутомобиле. Краљ Александар Карађорђевић је био први европски монарх који је летео авионима", рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар је истакао догађај из 1912. године, када је са Вршачког брега, инжењер Аурел Влајку, обавио први лет. Министар Весић појашњава да је то био један од првих летова авионом са ових простора.

О трошку Ер Србије у Ваздухопловној академији школоваће се 10 пилота.

Генерални директор Ер Србије Јиржи Марек каже да ће уговор дати прилику Ер Србији да покрене нови кадетски програм.

"Тако ћемо потенцијално ангажовати перспективне младе пилоткиње и пилоте одмах по завршетку школовања", каже Марек.

До краја 2025. године требало би да буде завршена реконструкција тренинг центра у Вршцу.

Директорка канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић објашњава да ће бити уложено 28 милиона евра.

"Измештање пута, изградња хелиодрома, реконструкција и доградња писте, сви објекти за смештај и исхрану студената укључујући и саобраћајнице", објашњава директорка Грујић за шта ће новац бити намењен.

Објашњава да опрема вредна 20 милиона евра, подразумева најсавременије авионе, два двомоторна и један једномоторни и симулатор за ЕРБАС 320.

У Ваздухопловном тренинг центру у Вршцу осим пилота школују се сви профили везани за ваздухопловство.

Од 2021. у систему је формалног националног образовања.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 20:20:46 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537799/vek-vazduhoplovna-akademija-vrsac.html
Превелика брзина и алкохол – највеће убице на путу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537789/prekrsaji-saobracaj-alkohol-brzina-nesrece.html За само четири дана контроле од 35.000 контролисаних возила регистровали су 20 и по хиљада прекршаја. Полицијске патроле често заустављају возаче који понављају прекршаје - возе бахато, под дејством алкохола и опијата. Превелика брзина и алкохол су најчешћи прекршаји у саобраћају, кажу у Управи саобраћајне полиције. Да гори црвени аларм у саобраћају потвђују и најновији подаци - више од две трећине зауствљених возача било је у прекршају.

11.482 случаја је дошло до прекорачења брзине. Оно што је забрињавајуће јесте да и поред свих превентивних активности и упозорења да је убица на српским путевима брзина, и да је брзина та која доминира и у извршењу прекршаја али и као утицајни фактор у саобраћајним незгодама. Када говоримо о другим прекршајима, не треба занемарити традиционално алкохол, који је откривен у 425 случајева", рекао је Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције. 

Са алармантним вестима се наставаља. Полиција је ноћас зауставила у Суботици шездесетпетогодишњег возача који је управљао мопедом са 2,78 промила алкохола.

У стању потпуне алкохолисаности, са 2,10 промила алкохола, из саобраћаја је искључен четрдесетшестогодишњак. И то није све - двадесетједногодишњака је ухватила без возачке дозволе.

"Саобраћајна полиција је предузела максимум, а то значи да је прошле године преко милион и по прекршаја открила. Сада треба да схватимо да је и на појединцу одгвоорност и на породици зато што појединац одлучује да управља под дејством алкохола, психоактивних супстанци и да прекорачи дозвољену брзину. Полиција је када говоримо о репресији предузела максимум“, рекао је Беленцан.

Где је заказао систем

Стручњаци сагалсни - део система који се бави контролом и принудом функционише, али онај који се односи на превенцију - да убеди учеснике у саобраћају да се безебдно понашају је, оцењују - потпуно заказао.

"Систем треба да убеди возаче, путнике и пешаке да се безбедно понашају у саобраћају кроз, пре свега, систем образовања и васпитања у вртићима, школама а за одрасле треба да се спорводе јаке и делетворне медијске кампање. То изостаје и систем једино функционише на систему принуде које спроводи полиција али који има своје домете и ми те домете видимо јер већ четири године не можемо да променимо статистику и већ четири године не можемо да успоставимо тренд пада броја погинулих“, рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Акција појачане контроле саобраћаја

Србија је једна од 32 државе у којима је спроведена Међународна акција појачане контроле саобраћаја.  

"Ми смо и даље једна од најнебезбеднијих држава Европе. У Немачкој која је много безбеднија држава од нас што се тиче саобраћаја, 90 процената путника на задњем седишту везује појас, у Србији око 14. Иначе та обавеза датира од 2009. године што значи да смо ми за 15 година постигли да непуних 15 процената путнка везује појас на задњем седишту. То значи ако будемо ишли овим темпом да ће нам требати још 75 година да достигнемо тренутно стање у Немачкој“, напомиње Окановић.

Да бахати возачи не мењају навике чак ни кад им се најави да су на путу постављене камере за контролу брзине, сведочи случај - 120 километара на сат у Булевару Краља Александра. И још 50 сличних за само седам дана.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 20:22:47 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537789/prekrsaji-saobracaj-alkohol-brzina-nesrece.html
Временска прогноза 23. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537687/vremenska-prognoza-23-septembar-2024.html Сутра ће преовлађивати ведро. Ипак ваздушну притисак биће у паду и најавиће кишу и пљускове у уторак. Са Медитерана ће стизати још топлији ваздух. После свежег јутра, понегде само 3 степена, највиша дневна достићићи ће 28 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

23.09.2024. Понедељак: Јутро хладно, по котлинама, долинама река и висоравнима западне, југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топло за овај период године. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни, крајем дана у кошавском подручју у појачању. Најнижа температура од 3 до 12, а највиша дневна од 25 до 28 степени.

24.09.2024. Уторак: Променљиво уз смену сунчаних и облачних интервала. Средином дана на западу и југозападу, а после подне и увече и у осталим крајевима местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб, у кошавском подручју и на планинама умерен и јак, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 8 до 16, а највиша од 24 до 28 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

25.09.2024. Среда: Променљиво облачно, у другом делу дана местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Увече престанак падавина и постепено разведравање. Ветар слаб и умерен, на планинама и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 12 до 16, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

26.09.2024. Четвртак: Ујутру хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб и умерен, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 9 до 15, а највиша од 26 до 29 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 27.09. до 01.10.2024.)
У петак претежно сунчано и топло. У суботу јаче наоблачење са падом температуре, кишом и локалним пљусковима са грмљавином захватиће северне и западне крајеве, а у недељу ће се проширити и на остатак земље. У понедељак постепени престанак падавина.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 19:01:44 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537687/vremenska-prognoza-23-septembar-2024.html