РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Прекинуто суђење Мирославу Алексићу због његовог здравственог стања https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536596/prekinuto-sudjenje-miroslavu-aleksicu-zbog-njegovog-zdravstvenog-stanja.html У Вишем суду у Београду данас је на кратко испитивањем сведока било настављено суђење власнику школе глуме Мирославу Алексићу, оптуженом за силовање и сексуално узнемиравање неколико полазница те школе, али је убрзо прекинуто. Након испитивања Мине Р., почело је испитивање сведока Саре З. али суђење је прекинуто због препирке између Алексићевог адвоката Стефана Јаковљевића и судије.

Након паузе која је уследила због расправе, Алексићев адвокат је рекао судији да се оптужени не осећа добро због чега је тражио да се суђење прекине и настави у понедељак за када је и заказано.

Сведок Мина Р. је навела да је она сведочила у полицији, али да је на питање да ли жели да поднесе кривичну пријаву против њега рекла да не жели.

Прецизирала је да је одбила подношење кривичне пријаве јер је сматрала да нема основа да га кривично гони јер то што је доживела сматра “сексуалним узнемиравањем” а не “сексуалним злостављањем”.

Већину питања која је Алексићев бранилац поставио судија је одбио јер нису у вези са њеним статусом сведока, или јер је она већ о томе причала у тужилаштву.

Сара З. је одговарајући на питања рекла да је на друштвеним мрежама видела позив глумице Милене Радуловић да свако ко је доживео нешто слично као она да пријави полицији, због чега је и она дала исказ у полицији.

Међутим током испитивања суђење је прекинуто и биће настављено у понедељак.    Пуномоћник оштећених Денис Бећирић је одговарајући на питање новинара о препирци између адвоката и судије, рекао да није први пут да бранилац користи “такву тактику”.

“Под притиском тога да немају друге могућности да бране своје клијенте адвокати прибегавају неким триковима да постављају у недоглед питања која суд одбије јер су потпуно ирелевантна за поступак” рекао је Бећирић и додао да онда крене адвокат са провокацијама и изазове прекид. Суд је, како је навео Бећирић приморан да реагује у ситуацији и испоштује када оптужени каже да није способан због здравственог стања да настави суђење.  Бећирић је подсетио да је данас било предвиђено испитивање пет сведока, а да је због дешавања у судници завршила само једна.

На претходном суђењу је последња оштећена завршила свој исказ. Алексић је оптужен за четири кривична дела силовања, од тога два у продуженом трајању и пет кривичних дела полног узнемиравања, од чега су два такоде квалификована у продуженом трајању.

Њега је прва за сексуално злостављање пријавила глумица Милена Радуловић, а убрзо се оптужбама против њега придружила Ива Илинчић, па и друге девојке.

Ухапшен је 16. јануара 2021.године и до 10. септембраје био у притвору, који му је тада замењен кућним притвором уз елекронски наџор, након чега му је 10. марта укинут и кућни притвор. 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:37:25 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536596/prekinuto-sudjenje-miroslavu-aleksicu-zbog-njegovog-zdravstvenog-stanja.html
Захарова: Русија подржава Вучићеву иницијативу за КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5536595/zaharova-rusija-podrzava-inicijativu-za-kim-aleksandar-vucic.html Иницијатива председника Србије Александра Вучића за решавање ситуације у вези са Косовом и Метохијом једини је могући корак Београда и Москва га подржава, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. "Иницијатива председника Вучића сугерише да је то једини могући корак који Београд сада види. У потпуности подржавамо постављене захтеве, поздрављамо намеру да се поново поднесе захтев за повратак српских безбедносних снага на КиМ у пуном складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН", истакла је Захарова на брифингу на маргинама Евроазијског форума жена, а преноси агенција РИА Новости.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:28:55 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536595/zaharova-rusija-podrzava-inicijativu-za-kim-aleksandar-vucic.html
Челић: Расељени Срби са КиМ немају приступ подацима о имовини https://www.rts.rs/vesti/politika/5536612/celic-raseljeni-srbi-sa-kim-nemaju-pristup-podacima-o-imovini.html Споразум о катастру један је од драстичних примера неспровођења договореног у Бриселу који може да произведе катастрофалне последице по имовину, посебно расељених Срба са Косова и Метохије, упозорава доцент на Правном факултету Универзитета у Северној Митровици Душко Челић. Указује да расељени немају приступа подацима, нити променама у том такозваном косовском катастру. Приштина је потписала, а онда је једнострано формирала верификациону комисију од представника само Приштине, иако је то тело требало да буде трипартитно: формирано и од представника Приштине, Београда и Европске уније, објашњава Челић.

"Приштина у тој комисији једнострано доноси одлуке и оне се могу катастрофално одразити на имовинска права, пре свега Срба, на непокретностима. Верификациона комисија може да условно речено прекњижује, лаички речено, својину косовских Срба на било ког Албанца и то ће се, бојим се, у некој будућности и дешавати", тврди Челић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:47:50 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536612/celic-raseljeni-srbi-sa-kim-nemaju-pristup-podacima-o-imovini.html
Настављен парнични поступак по тужби рањеног дечака из "Рибникара", сведочили родитељи https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536531/nastavljen-parnicni-postupak-po-tuzbi-ranjenog-decaka-iz-ribnikara-svedocili-roditelji.html У наставку парничног поступка по тужби малолетног Ј. Д. против оца, мајке и дечака који је починио убиства у Основној школи “Владислав Рибникар“, испитани су његови родитељи, односно законски заступници. Отац дечака Ј. Д. , који је рањен у бутину током пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар", навео је у наставку парничног поступка да му је син рекао да је морао да прескаче своје рањене и мртве другаре како би побегао из учиниоце.

Такође је рекао и да је његовог сина један метак погодио, а други промашио, и да је након изласка из учионице две девојчице које су кренуле за њим повукао како не би биле “стрељане”.

Небојша Димитријевић је најпре рекао да га је син позвао око 08.45 и рекао му да је рањен и замолио га да дође по њега, због чега се он упутио ка школи, али је Ј. Д. већ био у Тиршовој.

Малолетник је након три дана изашао из болнице, али је опоравак трајао дуже, јер је имао прострелну рану у бутини, која је била дубока и тешко је зарастала.

Како је испричао Димитријевић, његов син има последице због масакра, јер не може да спава, плаши се петарди и јачих звукова.

Његова супруга Будимка Димитријевић, иначе учитељица у "Рибникару", тог дана је била у школи, а када је чула пуцњаву, како је рекла, помислила је да нека прослава испред школе.

Она је навела да је убрзо након пуцњаве ушао колега и рекао “излазите, излазите пуца се у школи”, након чега је она отишла у двориште, где је видела рањеног сина.

Будимка Димитријевић је навела да није видела крв на свом млађем сину, али да је тражила старијег који је такође био у школи и који ју је позвао да јој каже да је добро и да је закључан у сали за физичко. Њеног млађег сина је Хитна помоћ збринула у дечијој болници у Тиршовој.

Испричала је и да њен син више не слуша музику преко слушалица, као и да реагује на сваки звук, а родитељи су навели да Ј. Д. иде код психотерапеута.

Судија је на крају данашњег суђења наложила да се уради вештачење ортопеда-трауматолога и неуропсихијатра малолетног Ј. Д. и заказала суђење за 13. децембар.

Ова тужба је поднета против малолетника К. К. и његових родитеља Владимира и Миљане Кецмановић, и школе, а ради накнаде нематеријалне штете услед претрпљеног физичког бола, страха и психичког бола.

Поред овог, воде се још четири парнична поступка и један кривични поступак. Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.

Пред Вишим судом у Београду води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и инструктора и власника стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К. К. учио да пуца, док је он кривично неодговоран, јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Тај поступак је затворен за јавност.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:00:22 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536531/nastavljen-parnicni-postupak-po-tuzbi-ranjenog-decaka-iz-ribnikara-svedocili-roditelji.html
Посланици у понедељак почињу расправу о ребалансу буџета https://www.rts.rs/vesti/politika/5536528/rebalans-budzeta-skupstina-poslanici-.html Посланици Скупштине Србије ће у понедељак започети расправу о изменама и допунама Закона о буџету за 2024. годину. На дневном реду ванредне седнице биће и измене Закона о финансијској подршци породицама са децом. Председница Народне скупштине Ана Брнабић сазвала је, на захтев Владе, Друго ванредно заседање Народне скупштине Србије, на којем ће посланици започети расправу о изменама и допунама Закона о буџету за 2024. годину.

На дневном реду седнице биће и измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом.

Предлози одлука о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2024. годину, као и на Одлуку о изменама Финансијског плана Националне службе за запошљавање за 2024. годину, који је поднела влада, такође ће бити на дневном реду седнице.

Предвиђено је и да се разматра закон о потврђивању Споразума о међусобном признавању професионалних квалификација за медицинске сестре, докторе ветеринарске медицине и бабице, у контексту Централно-европског споразума о слободној трговини, као и Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму Обновљиви извори енергије у системима даљинског грејања у Србији, између Србије и Европске банке за обнову и развој.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Пројект уградње паметних бројила у Србији) између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, као и Предлог закона о потврђивању Анекса 2 Споразума између влада Србије и Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Републици Србији.

На дневном реду је и Предлог закона о потврђивању Одлуке број 1/2023 Заједничког комитета Регионалне Конвенције о пан-евро-медитеранским преференцијалним правилима о пореклу од 7. децембра 2023. године о изменама и допунама Регионалне Конвенције о пан-евро-медитеранским преференцијалним правилима о пореклу.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:54:48 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536528/rebalans-budzeta-skupstina-poslanici-.html
Дизел јефтинији за динар, а бензин на истом нивоу у наредних седам дана https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5536481/dizel-jeftiniji-za-dinar-a-benzin-na-istom-nivou-u-narednih-sedam-dana.html Максимална малопродајна цена дизела биће нижа за динар и литар ће коштати 190 динара, док ће цена бензина БМБ 95 остати непромењена и износити 176 динара, речено је у Министарству унутрашње и спољне трговине.

Цене горива се мењају сваког петка у 15 часова.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 11:14:07 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5536481/dizel-jeftiniji-za-dinar-a-benzin-na-istom-nivou-u-narednih-sedam-dana.html
Вучић са Харисом: Затражио сам јачу подршку САД у заштити нашег народа на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5536470/vucic-sa-harisom-zatrazio-sam-jacu-podrsku-sad-u-zastiti-naseg-naroda-na-kim.html Председник Србије Александар Вучић примио је команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Џона Хариса коме је пренео забринутост због све теже безбедносне ситуације на АП Косово и Метохија и затражио јачу подршку САД у заштити српског народа. Председник Србије је рекао да је са командантом Националне гарде Охаја имао конструктивне разговоре о безбедносној ситуацији у региону, односима Србије и САД, као и о могућностима за даље унапређење билатералне војне, али и сарадње у другим областима.

"Генерал-мајору Харису пренео сам забринутост због све теже безбедносне ситуације Срба на Косову и Метохији, затраживши јачу подршку САД у заштити нашег народа и обезбеђивању њихових права", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Нагласио је да је наша земља опредељена да јача укупне билатералне односе са САД, посебно на економском и привредном плану, са циљем успостављања стратешког партнерства у областима од обостраног интереса.

"Са задовољством смо констатовали међусобну искрену посвећеност наставку успешне сарадње Србије и Националне гарде Охаја и изнели предлоге о могућностима за њено унапређење", додао је Вучић.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 11:03:03 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536470/vucic-sa-harisom-zatrazio-sam-jacu-podrsku-sad-u-zastiti-naseg-naroda-na-kim.html
Чачак: На бијеналу сећање на велике уметнице 20. века https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536438/cacak-na-bijenalu-secanje-na-velike-umetnice-20-veka.html "Соња С." назив је 32. меморијала Надежде Петровић, који у суботу почиње у Чачку. Селектор и кустос овогодишње изложбе бијенала је Зденка Бадовинац. Са њом је разговарала колегиница Слађана Милетић. - Зашто у Вашој селекцији 32.Меморијал носи назив „Соња.С“?

„Наслов те изложбе има више конотација. Некако се реферира на велику емпациторну историју двадесетог века и почетка 21.века на територију некадашње Југославије и има и ту важну референцу који се тиче феминизма. Значи у неком патријахалном друштву мислим да је јако важно да се помену и некако да се фокусирамо на искуства наших претходница. На искуства жена као што је Надежда Петровић која није била само сликарица него је била и фотографиња на војном фронту и медицинска сестра у рату... И Соња Савић која је била, која је рушила границе естаблишмента културног. “

-Како сте бирали уметнике који ће се представити на овогодишњем Меморијалу, по ком критеријуму?

„То ми је било јако важно да је већина уметника и уметница из регије пошто је то исто неки легаси од Надежде Петровић. Она је била велика Југославенка. И Соња Савић је била глумица која је припадала нашем заједничком културном простору. Значи да та идеја тог простора се рефлектира и у избору уметника из те регије. Позвала сам к сарадњи и уметнике из других простора, простора који су или у рату, или уметнике који су емигранти, који су морали отићи из неких својих земаља. Тако да су ту и Палестинци, Либанонци, Украјинци. Тако да то мислим да некако одражава и дух времена. Ја сам се одлучила да изложим и фотографије Надежде Петровић. Она је била војни фотограф и то је било за жену у почетку двадесетог века већ нешто невероватно. Није се очекивало од жене да носи фотографски апарат мало већ у оно време него ови наши мобители. Још мање се очекивало да жена са фотографом , фотографским апаратом иде на на фронту. Тако да сам направила избор њених фотографија углавном из фронта, из ситуација гдје се она фотографира са својим колегама, са Црвеним крстом. Тако да је то некако избор њених фотографија још додатно поцртава тај аспект духа времена у ком ми живимо. Значи у времену у коме је рат око нас.“

]]>
Fri, 20 Sep 2024 12:52:34 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536438/cacak-na-bijenalu-secanje-na-velike-umetnice-20-veka.html
Азилу "Старо брдо" у Лапову потребна храна за животиње https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536435/azilu-staro-brdo-u-lapovu-potrebna-hrana-za-zivotinje.html Азилу "Старо брдо" у Лапову, код Крагујевца, потребни су храна и донације за педесетак животиња, колико их је ту збринуто. Овај азил постоји већ десетак година и финансира се искључиво од донације. Апел за помоћ је пре недељу дана упућен преко друштвених мрежа. Потребно је пре свега сено за десетак коња, за наредних шест месеци, а за само два дана обезбеђене су количине довољне до средине јануара.

 

“За скоро 3,5 месеца смо успели да скупимо резерве за залихе у јако кратком временском периоду, баш због тога што нам се јавила један особа која жели да остане анонимна, која нам је донирала за читава два месеца, све остало су донације појединачних људи и неколико фирми које су уплатиле да кажемо неку релативно ситнију донацију у односу на фирме, али је то неки наш циљ да убудуће пробамо да анимирамо више правна лица у односно на физичка лица, зато што нешто што је правном лицу мала донација, за физичко лице је јако велика, а нама је огромна помоћ”, каже Виолета Јовић, Азил за коње “Старо брдо” у Лапову.

Која је и даље неопходна, како би за те племените животње било довољно хране до пролећа.

“Ове године смо као донацију добили један мањи камион којим можемо да превеземо сено. Тако да апелујемо на људе који имају вишак сена који им је остао или за који немају неку намену, а имају жељу да га донирају да нам донирају. Сад можемо и да дођемо да преузмемо сено што нам је раније било немогуће”, објашњава Жељко Иличић, Азил за коње “Старо брдо” у Лапову.

У Азилу “Старо брдо” све је на доборвољној, волонтерској бази. О 50-ак животиња, међу којима су коњи, магарци, свиње, биво, петлови, пси и мачке, током целе године брину Виолета и Жељко. Ништа им није тешко. Срећни они, а и животиње.

“Овде влада изузетна симбиоза свих чланова азила. Буквално, значи, петлови и пси једну заједно, мачке и пси спавају зајендо. Сви се заједно ту друже са коњима са биволом, тако да једна велика породица јендоставно и све нове животиње које дођу јако брзо бивају увучене у ту енергију што ми је јако битно и јако драго”, додаје Виолета.

Ту енергију могу да осете сви који их посете, јер, како кажу, то не може у потпуности да се доживи преко друштвених мрежа и медија.

“Да човек дође и стварно осети, да у исто време мази и пса и мачку, а док се петао вртио око њега, а коњ покушава да му отме шаргарепу из руке” истиче Виолета из Азила.

Због тога Азил за коње “Старо брдо” у Лапову неколико пута годишње организују Дане отворених врата, за све љубитеље животиња.

 

 

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 10:34:09 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536435/azilu-staro-brdo-u-lapovu-potrebna-hrana-za-zivotinje.html
Месец солидарности: Црвени крст Јагодине организује превентивне здравствене прегледе за сву децу, кориснике Народне кухиње https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536428/mesec-solidarnosti-crveni-krst-jagodine-organizuje-preventivne-zdravstvene-preglede-za-svu-decu-korisnike-narodne-kuhinje.html Црвени крст Јагодине је, у сарадњи са Домом здравља, организовао превентивне лекарске прегледе за децу кориснике Народне кухиње. Прегледи су организовани на захтев корисника и бесплатни су, а после деце, провераваће се и здравствено стање пунолетних корисника Народне кухиње. Најмање стотину малишана из Јагодине и околних села завршиће ових дана стоматолошки преглед у просторијама Црвеног крста. Уколико је потребна нека додатна интервенција биће упућени у Дом здравља. Реч је углавном о осетљивој популацији, деци из социјално угрожених или вишечланих потродица која оброке добијају у народној кухињи.

 

„Па мислим да је то многоо добро и значајно, поготово деци и кад је бесплатно, имам деветоро деце и надам седа ће доћи сви“, каже Александра Илић, корисница народне кухиње.

У дому здравља кажу да превентивни прегледи који се организују готово сваке недеље већ дају одличне резултате. Добро је, истичу, да се патолошка стања открију на време јер је тада лечење брже, ефикасније, у крајњој линији и јефтиније.

Циљ је обухватити све људе који се ослањају на Црвени крст, почевши од пдеце из хранитељских породица, социјални случајеви, много деце има које треба погледати стоматолошки“, наглашава Др Дарко Милетић, директор Дома здравља у Јагодини", објашњава Др Дарко Милетић, директор Дома здравља у Јагодини.

Црвени крст Јагодине планира да после малишана бесплатни лекарски прегледи буду организовани и за старије кориснике народне кухиње, а њих је укупно 450. Мобилне екипе Црвеног крста обићи ће и сва старачка домаћинства и слабије покретне кориснике на територији града.

Видећемо да следећа акција буду прегледи на селу за стара самачка лица, која немају возило, немају наследника, да одемо и прегледамо те људе у Месецу солидарности“, каже Стефан Маленовић, секретар Црвеног крста у Јагодини.

Два најважнија сегмента сарадње Црвеног крста и здравственог система су акције добровољног давања крви и стална обука младих у пружању прве помоћи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Месец солидарности: Црвени крст Јагодине организује превентивне здравствене прегледе за сву децу, кориснике Народне кухиње

 

Црвени крст Јагодине је, у сарадњи са Домом здравља, организовао превентивне лекарске прегледе за децу кориснике Народне кухиње. Прегледи су организовани на захтев корисника и бесплатни су, а после деце, провераваће се и здравствено стање пунолетних корисника Народне кухиње.

 

Припремили: Радован Јовановић и Ивица Милосављевић

Најмање стотину малишана из Јагодине и околних села завршиће ових дана стоматолошки преглед у просторијама Црвеног крста. Уколико је потребна нека додатна интервенција биће упућени у Дом здравља. Реч је углавном о осетљивој популацији, деци из социјално угрожених или вишечланих потродица која оброке добијају у народној кухињи.

 

„Па мислим да је то многоо добро и значајно, поготово деци и кад је бесплатно, имам деветоро деце и надам седа ће доћи сви“, каже Александра Илић, корисница народне кухиње.

У дому здравља кажу да превентивни прегледи који се организују готово сваке недеље већ дају одличне резултате. Добро је , истичу, да се патолошка стања открију на време јер је тада лечење брже, ефикасније, у крајњој линији и јефтиније.

[Др Дарко Милетић, директор Дома здравља у Јагодини]

Циљ је обухватити све људе који се ослањају на Црвени крст, почевши од пдеце из хранитељских породица, социјални случајеви, много деце има које треба погледати стоматолошки“, наглашава Др Дарко Милетић, директор Дома здравља у Јагодини.

 

 

Црвени крст Јагодине планира да после малишана бесплатни лекарски прегледи буду организовани и за старије кориснике народне кухиње, а њих је укупно 450. Мобилне екипе Црвеног крста обићи ће и сва старачка домаћинства и слабије покретне кориснике на територији града.

 

 

Видећемо да следећа акција буду прегледи на селу за стара самачка лица, која немају возило, немају наследника, да одемо и прегледамо те људе у Месецу солидарности“, каже Стефан Маленовић, секретар Црвеног крста у Јагодини.

Два најважнија сегмента сарадње Црвеног крста и здравственог система су акције добровољног давања крви и стална обука младих у пружању прве помоћи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 10:35:22 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536428/mesec-solidarnosti-crveni-krst-jagodine-organizuje-preventivne-zdravstvene-preglede-za-svu-decu-korisnike-narodne-kuhinje.html
Србин претучен и опљачкан у својој кући у Старом Грацку код Липљана https://www.rts.rs/vesti/politika/5536414/napad-srbin-lipljan-staro-gracko-kosovo.html Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је у Старом Грацку, у општини Липљан, ноћас око поноћи, у својој кући, мучки претучен и опљачкан Србин Дејан Радић. Комшиница Милијана Марковић каже да су их око поноћи пробудила Радићеви позиви у помоћ а да је на њихов позив затим дошла и полиција.

Када су упитали Радића шта се дешава он им је рекао да је нападнут од стране Албанаца који су га везали и претукли. Након што су му узели 2.000 евра и драгоцености које су пронашлу у кући нападачи су побегли.

Радић је према сопстевом исказу успео да се одвеже и оде до комшија како би затражио помоћ.

Комшије су затим позвале полицију која је од Радића узела изјаву, погледала кућу у којој је претучен и опљачкан а затим отишла.

Милијана Марковић каже и да су код Дејана Радића биле видљиве повреде на лицу, а да се жалио да је претучен.

"Претучени Радић стабилно, упућен на даљу дијагностику"

Дејан Радић је тренутно стабилно И упућен у КБЦ Косовска Митровица на даљу дијагностику, изјавио је директор КБЦ Приштина-Грачаница Братислав Лазић.

"Упућен је према КБЦ Косовска Митровица због ЦТ главе и врата, да бисмо у потпуности рашчистили да ли ту постоје неке озбиљније повреде на коштаним и мекоткивним струтурама. Тако да је он стабилан у овом тренутку", рекао је Лазић за Танјуг.

Додао је да за сада нема информација да ли Радић има неких прелома, као и да остаје да се види након дијагностике о каквој врсти и тежини повреда је реч.

Канцеларија за КиМ: Напад унео огромну забринутост међу преостале Србе у Старом Грацку

Канцеларија за КиМ је саопштила да су Радића моткама претукла и опљачкала тројица нападача која су говорила албански.

"Несрећном човеку помоћ су пружиле комшије, Срби који су позвали полицију, јер Дејан у породичном дому живи сам, с обзиром на то да му је мајка недавно преминула", наводи се у саопштењу.

Канцеларија оцењује да је брутални напад последица антисрпске политике и институционалног насиља које спроводе Приштина и Аљбин Kурти према Србима и један од бројних примера полицијске бруталности, којима се шаље порука да су Срби на Kосову и Метохији пожељне и легитимне мете Албанаца и да за њихова страдања нико неће одговарати.

"Напади на Србе постали су свакодневица на Kосову и Метохији, јер свака мржња рађа и инспирише мржњу, а Срби у овом страдалном селу ни после две и по деценије немају мира, већ су поново на мети Албанаца", истиче се у саопштењу.

Напад је, додаје Канцеларија, унео огромну забринутост и зебњу међу преостале Србе који живе у Старом Грацку, јер они чија је обавеза да их штите, окрећу главу на другу страну, да не виде сопствену срамоту.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:30:42 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536414/napad-srbin-lipljan-staro-gracko-kosovo.html
Шта ће бити са иностраним крузерима које су поплавe у Европи затеклe у нашој земљи https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536413/sta-ce-biti-sa-inostranim-kruzerima-koje-su-poplave-u-evropi-zatekle-u-nasoj-zemlji.html Због поплавног таласа на Дунаву, који је стигао у Мађарску, крузери који су у доњем току, продужиће свој боравак у Србији. Иако ће програм путовања морати да се прилагоди, путници нису угрожени. Након пар недеља скраћене пловидбе ка Црном мору, због ниског водостаја на граници Бугарске и Румуније, крузери који сада плове узводно Дунавом путоваће дуже кроз Србију, јер је врх поплавног таласа стигао у Мађарску. Из оба разлога број пристајања у Тврђаву Голубачки град се утростурчио.

 

“Имамо повећи број ванредних пристајања, то су компаније и крузери који су се у овом тренутку задесили у доњем току Дунава и који адаптирају свој план, чекају развој ситуације у горњем току Дунава, тако да организују туре за своје госте и код нас ванредно сад у овој ситуацији”, објашњава Марко Милојковић, помоћник директора Друштва "Тврђава Голубачки град”.

У овом тренутку у сектору Србије налази се двадесет бродова са више од три хиљаде туриста. Многи ће своје путовање углавном завршити овде, јер ће пораст водостаја дуго трајати да би чекали на броду.

Када је баш опасност, постоји забрана пловидбе и не могу да буду угрожени. Оно што је угрожено је програм екскурзија, ако им је обећано да ће доћи до Беча, вероватно неће доћи, неће видети Беч, али постоји опција да негде иду аутобусима. Просто сама екскурзија је то што је губитак, а што се тиче здравственог стања, дефинитивно нема никакве бојазни”, каже Ивана Михаиловић, Прво паробродско друштво.

Предност Србије је што тренутно има чак 6 пристаништа на којима се могу везати крузери, како би се путници искрцали или сачекали да наставе своје путовање када буде безбедно.

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 10:36:44 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5536413/sta-ce-biti-sa-inostranim-kruzerima-koje-su-poplave-u-evropi-zatekle-u-nasoj-zemlji.html
Судар на Обилазници око Београда, четворо повређених https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536383/sudar-obilaznica-beograd-.html Четири особе су повређене у судару камиона и камионета на Обилазници око Београда. Удес се догодио нешто пре седам сати на Обилазници око Београда, код петље Београд ка Сурчину.

У судару камиона и камионета повређене су четири особе.

На месту незгоде су саобраћајна полиција и екипе Хитне помоћи.

Увиђај је у току, застоја у саобраћају нема, а још није познато стање путника.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:37:46 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536383/sudar-obilaznica-beograd-.html
Курсна листа за 20. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5535186/kursna-lista-za-20-septembar-2024.html Званични средњи курс: 117,0620 КУРСНА ЛИСТА БР.182
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 20.09.2024. ГОДИНЕ

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:02:28 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5535186/kursna-lista-za-20-septembar-2024.html
Напад у Ротердаму, мушкарац ножевима убадао пролазнике узвикујући Алаху Акбар https://www.rts.rs/vesti/svet/5536378/napad-u-roterdamu-muskarac-nozevima-ubadao-prolaznike-uzvikujuci-alahu-akbar.html Једна особа је убијена, а друга тешко рањена у инциденту у холандском лучком граду Ротердаму када је нападач, који је узвикивао Алаху Акбар, напао људе ножем. Холандска полиција је ухапсила осумњиченог који је такође повређен. Портпарол полиције Весел Столе рекао је да полицајци истражују напад у близини Еразмусовог моста у Ротердаму. Столе је рекао да за нису познати мотиви.

Холандски дневник Де Телеграф, позивајући се на сведоке на лицу места, известио је да је човек насумице напао људе са два ножа узвикујући Алаху Акбар.

Столе је рекао да је полиција на месту догађаја такође чула да је човек узвикнуо Алаху Акбар и да је "то део истраге".

Један пролазник је са два штапа ударио нападача и успео да му истргне ножеве. Како је посведочио прво је мислио да је у питању туча, али када се приближио видео је да нападач држи два ножа и њима убада пролазнике.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:12:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536378/napad-u-roterdamu-muskarac-nozevima-ubadao-prolaznike-uzvikujuci-alahu-akbar.html
Екипа РТС-а у Будимпешти - вода надошла до зграде парламента, врх поплавног таласа очекује се сутра https://www.rts.rs/vesti/svet/5536368/ekipa-rts-a-u-budimpesti---voda-nadosla-do-zgrade-parlamenta-vrh-poplavnog-talasa-ocekuje-se-sutra.html Број жртава поплава циклона "Борис", у средњој Европи, повећао се на 24. Због невремена у Италији, у области Равене евакуисано је више од хиљаду људи. У Мађарској је појачана линија одбране од поплава, а око 6.000 полицајаца и војника је на баријерама дуж критичних водотока. У Будимпешти се врх воденог таласа очекује сутра. Екипа РТС-а налази се у главном граду Мађарске. Европска унија најављује помоћ од 10 милијарди евра за земље чланице погођене поплавама. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен се састала са лидерима европских земаља које су погођене поплавама, укључујући Пољску, Аустрију, Чешку и Словачку и обећала финансијску помоћ из европског фонда солидарности.

Током посете југоисточној Пољској, региону који је тешко погођен поплавама, Фон дер Лајен је напоменула да ће ЕУ такође обезбедити још 10 милијарди евра из кохезионог фонда за најхитније поправке услед огромне штете на инфраструктури и стамбеним зградама у поплавама које су однеле 24 живота у региону.

Фон дер Лајен је рекла да неће бити потребан никакав допринос појединачних земаља и нагласила да је у овој кризној ситуацији потребна брза акција, преноси АП.

Мађарски премијер Виктор Орбан јуче је изразио сумњу да ће Мађарска добити правовремену помоћ Европске уније због поплава.

''Уз дужно поштовање, да смо чекали да нас Брисел избави, били бисмо до грла у води“, рекао је премијер на конференцији за новинаре своје владе.

Дунав се јуче излио из корита у центру Будимпеште и почео да плави насипе. У Будимпешти се врхунац поплавног таласа очекује у суботу, вода ће порасти на 840 центиметара, што је 51 центиметар испод нивоа поплава из 2013. године. 

Најгоре поплаве које су централну Европу погодиле у последње две деценије захватиле су делове Пољске, Чешке Републике, Румуније, Аустрије, Мађарске и Словачке, при чему су погинуле најмање 24 особе.

У Мађарској нема пријављених жртава. 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:18:44 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536368/ekipa-rts-a-u-budimpesti---voda-nadosla-do-zgrade-parlamenta-vrh-poplavnog-talasa-ocekuje-se-sutra.html
Нови удари израелских авиона на југ Либана, Хезболах узвратио баражном паљбом на север Израела https://www.rts.rs/vesti/svet/5536321/izrael-palestina-hamas-sukob-bliski-istok-hezbolah-idf.html Сукоб Израела и Хамаса – 350. дан. Израелски борбени авиони дејствовали су током ноћи и јутра на положаје Хезболаха у Либану. Хезболах је узвратио баражном паљбом по насељима на северу Израела. Страхује се од ширег регионалног сукоба на Блиском истоку, уколико Израел покрене копнену офанзиву на југ Либана. У Појсау Газе се настављају операције Израелске војске, а ИДФ је убила више Палестинаца током рације у граду Кабатији на Западној обали, у близини Џенина.

Израелске снаге су извеле и талас хапшења широм окупиране Западне обале, преноси палестинска ВАФА.

На граници Израела и Либана су борбени авиони ИДФ-а су више пута претходног дана гађали војне циљеве – бацаче ракета и инфраструктуру Хезболаха.

Начелник штаба Одбрамбених снага Израела, генерал-потпуковник Херци Халеви одобрио је борбене планове за северни фронт.

Израелски авиони су изводили и звучне ударе, пробијајући звучни зид изнад Бејрута, током трајања говора лидера Хезболаха Саједа Хасана Насралаха.

Становници Либана су у паници јер страхују од велике ескалације.

Насралах је у говору окривио Израел за координисане експлозије пејџера и воки-токија широм Либана, а нападе назвао "терористичким актом", објавом рата народу Либана и суверенитету земље.

Експлозије радио-пријемника и пејџера у Либану ове недеље озбиљно су пореметиле крхки здравствени сектор земље, саопштава СЗО.

Бела кућа саопштава да је Блиском истоку потребно хитно дипломатско решење.

Бугарска телевизија БТВ извештава, позивајући се на изворе у Државној агенцији за националну безбедност, да је 1,6 милиона евра повезаних са смртоносним нападом на пејџере у Либану прошло кроз Бугарску и пребачено у Мађарску.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:23:51 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536321/izrael-palestina-hamas-sukob-bliski-istok-hezbolah-idf.html
Шта са дететом после школе, како је организована настава у боравку https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536181/produzeni-boravak-osnovne-skole.html Шта са дететом када се заврши настава, питање је које мучи многе родитеље ученика нижих разреда. Од 166 основних школа, продужени боравак је организован у 111. После пада десетогодишњака с прозора у школи "Бановић Страхиња" на Чукарици, екипа Београдске хронике је истраживала како је тај облик наставе организован и које су све активности предвиђене за ученике. У једној учионици у Основној школи "Драгојло Дудић" заједно су у боравку ђаци првог и трећег разреда, свако на свој страни. Са њима раде две учитељице.

акон наставе деца су имала слободне активности, бавили се мало спортом, одморили се од наставе и сада присуствујемо изради домаћих задатака. Нехомогена је група, свако дете захтева додатну пажњу и ангажовање, један учитељ је посвећен деци првог разреда, а други учитељ деци другог разреда. Тако да су потребе све покривене“, каже Даниела Павић, директорка ОШ "Драгојло Дудић".

У Основној школи "Карађорђе" скоро 1.000 ђака у 35 одељења. Имају шест група у продуженом боравку, за ученике од првог до четвртог разреда.

"Кад завршите са класичном наставом онда идете у продужени боравак и тамо радите домаћи. Они такође имају неке слободне активности, али то је више у виду дружења, друштвених игара, сређивања дворишта, неких хуманитарних акција, радионица", истакла је Оливера Кошанин, помоћница директора ОШ "Карађорђе".

Какав програм имају "целодневци"

Продужени боравак у школама је од седам до 17 сати, а негде постоји и целодневна настава.

"Нама су прво један и друго један такозвани целодневци, такође то је један облик образовно наставног рада који је сличан, а опет је различит на неки начин од боравка. Целодневци иду само пре подне значи први и други разред имају две учитељице и равномерно распоређене наставне активности на те две учитељице. Њима почиње настава у осам сати, завршава се у 15 и 30", објашњава Обрад Дракулић, директор ОШ "Карађорђе".

Које услове треба школа да испуни за боравак

Иницијативу подноси Савет родитеља, а Наставно веће и школски одбор елаборат прослеђују Минстарству просвете. Потом на терен излази просветна инспекција која провера да ли су сви услови испуњени.

"Бројеви који се односе за формирање боравка и за формирање целодневне наставе они варирају, зависе пре свега од одељења, колико одељење има ученика, најоптималније је да буде 25 и на тај број иде један до два наставника, зависно како је организован боравак", указује председник актива директора школа Новог Београда Дарко Егер.

У Београду има 166 основних школа, а продужени боравак је организован у 111.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 05:59:53 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536181/produzeni-boravak-osnovne-skole.html
Кремљ: Повратићемо Курску област, одбијена контраoфанзива на граници; Фон дер Лајен: Одобрен зајам до 35 милијарди евра https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5536313/rat-ukrajina-moskva-kijev-rusija-zelenski-putin-donjeck-kusrsk.html Рат у Украјини – 940. дан. ЕУ ће одобрити зајам до 35 милијарди евра Украјини како би помогла земљи заглављеној у тешком рату, саопштила је председница ЕК Урсулa фон дер Лајен која се налази у посети Кијеву. Руске снаге "благовремено" ће вратити контролу над Курским регионом, саопштава Кремљ. Москва тврди да је руска војска одбила контранапад Украјинаца у том пограничном региону. Једна особа је погинула, а најмање 13 их је рањено у руском удару на Дом за старе у Суми.

Немачка је пренела Украјини нови велики пакет војне помоћи, који, између осталог, укључује тенкове "леопард 1 А5", самоходне топове "гепард", беспилотне летелице и више од 60.000 муниције.

С друге стране председник Владимир Путин је објавио да је Русија вишеструко повећала производњу веома траженог наоружања и побољшала његове карактеристике.

Из Ратне морнарице потврђују да су нуклеарне подморнице спремне да употребе најмоћније и најразорније оружје.

Руске трупе активно поткопавају бране у области Белгорода, вероватно се спремајући на провокације како би додатно оптужиле Украјину за еколошке и хуманитарне последице, објавила је оперативно-тактичке група "Харков".

Указује се да је реч о "маркеру" за будућност, ако се ситуација драматично промени и Руси буду морали да дижу бране у ваздух како би успорили напредовање одбрамбених снага Украјине. 

Посланици Врховне раде усвојили су Резолуцију о преименовању 327 насеља у оквиру декомунизације и дерусификације, а међу њима је, за Украјину скандалозни, Новомосковск.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 13:59:54 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5536313/rat-ukrajina-moskva-kijev-rusija-zelenski-putin-donjeck-kusrsk.html
Сунчани периоди, понегде киша - температура до 22 степена https://www.rts.rs/vesti/vreme/5536295/suncani-periodi-ponegde-kisa---temperatura-do-22-stepena.html На северу Србије суво са сунчаним периодима, у осталим крајевима умерено до потпуно облачно, местимично с кишом. У Подунављу и Поморављу биће ветровито. Температура 2-3 степена нижа него јуче. Највиша дневна до 24 степена. У Београду суво. Пре подне претежно облачно, поподне више сунца. Температура 22 степена. Последњег дана радне недеље умерено и потпуно облачно, у западним, централним и јужним крајевима местимично с кишом, док ће на северу бити суво са сунчаним интервалима. Ветар слаб и умерен, источни и североисточни, у Подунављу и Поморављу повремено јак. Најнижа температура од 11 до 16, највиша од 19 до 24 степена. 

У суботу јутро хладно. У току дана претежно сунчано и мало топлије. Ветар слаб и умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 6 до 13, а највиша од 22 до 25 степени.

Јутро хладно и у недељу, а у току дана претежно сунчано и умерено топло. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 4 до 12, а највиша од 23 до 26 степени.

Почетком наредне недеље, такође, хладно ујутру. У току дана топло, пре подне претежно сунчано, после подне мало до умерено облачно. Ветар слаб и умерен југоисточни. Најнижа температура од 5 до 13, а највиша од 24 до 27 степени.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 06:00:42 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5536295/suncani-periodi-ponegde-kisa---temperatura-do-22-stepena.html