РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Дачић: Ухапшени закупац плаца и власник рингишпила у Куршумлији https://www.rts.rs/vesti/hronika/5435165/dacic-uhapseni-zakupac-placa-i-vlasnik-ringispila-u-kursumliji.html Министар унутрашњих послова Ивица Дачић саопштио је да су ухапшени Ј. Н., закупац плаца и З. Љ., власник рингишпила који се данас срушио у Куршумлији, услед чега је повређено 13 особа од којих је једно дете животно угрожено. Како је навео, Ј. Н., и З. Љ., су ухапшени и задржани због основане сумње да су извршили тешко дело против опште сигурности.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је прецизирао да је у данашњој несрећи у Куршумлији на вашару поводом Марковдана, приликом рушења конструкције рингишпила, повређено 13 особа старости од 10 до 22 година.

Девојчица стара 12 година, која је повређена у несрећи у Куршумлији када се срушио рингишпил, животно је угрожена и налази се у индукованој коми, саопштено је из УКЦ Ниш.

До несреће је дошло када се откачио део конструкције рингишпила на платоу поред аутобуске станице, где се традиционално за вашар налази забавни парк.

]]>
Wed, 8 May 2024 19:58:23 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5435165/dacic-uhapseni-zakupac-placa-i-vlasnik-ringispila-u-kursumliji.html
Окановић: Анализирати десетогодишњи резултат пробних дозвола и кориговати нека ограничења https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5434345/probne-vozacke-dozvole-saobracaj.html Два возача са пробним возачким дозволама су погинула прошле недеље. Већ деценију возачи, после положених испита, имају право на возе – али уз ограничења. Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да је неопходно да се у школе уведе адекватан образовни програм који ће знатно раније припремити нове учеснике у саобраћају. Наводи да је најважнија лекција да возачи могу да изгубе живот у само једном тренутку. Пробне возачке дозволе у употреби су више од десет година. Током претходних седам  дана два возача са пробним дозволама су погинула у саобраћају.

Возачи са пробним дозволама могу да управљају возилом, али уз седам ограничења.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да је реч о условима који припремају будуће учеснике за саобраћај.

е сме бити возило које има више од 80 киловата. Дозвољено је да управљате таквим возилом, али ако сте под надзором члана породице који има возачко возило дуже од пет година. Такође, не смете да управљате возилом од 23.00 до 06.00 часова. Не смете да имате уопште алкохол у организму. Не смете да употребљавате мобилни телефон. Чак нису `хендс фри`. Ограничења брзине су ниже него за остале. На пример, 110 километара на аутопуту и 90 на мотопуту", подсећа Окановић.

Десет година пробних возачких дозвола

Дамир Окановић каже да је после више од десет година примене пробних дозвола потребно сагледати резултате.

"Мислим да основни проблем није ни у снази аутомобила. Не кажем да је то лоше решење, али основни проблем је у главама тих младих људи", каже гост РТС-а.

Наводи да обука возача не почиње тренутка када неко дође у аутошколу и крене да се спрема за тестове, већ од најранијих дана.

Додаје да велики део одговорности носи породица, али истиче да је најважнији адекватан школски програм, који тренутно не припрема на одговарајући начин нове ученике у саобраћају.

ећ 15 година то мислим, због тога што је 2009. године у закону написано да Министарство образовања мора да усвоји наставни план и програм који се тиче саобраћајног образовања и васпитања", сматра Окановић.

Наводи да је прошло 15 година, а да то није пракса.

е можете децу да учите формално 3-4 лекције о саобраћају и да кажете, ето, ми имамо саобраћајно образовање", изричит је гост из Комитета за безбедност саобраћаја.

Најважније лекције за младе возаче

Дамир Окановић каже да је најважнија лекција да возачи могу да изгубе живот у само једном тренутку.

амислите, ви сад сте млад човек, имате 18 година, пуни сте животне снаге, што је сјајно. Живот је пред вама. И просто сматрате да ништа лоше у животу не може да вам се догоди. Немате основно знање везано за то колико брзина утиче на саобраћене незгоде, колико везан појас утиче, колико алкохол утиче", поставља ситуацију Окановић.

Наводи да млади возачи гледају старије који нису баш добар пример – "Ни у породици, ни у околини. И онда се питамо зашто нам гине преко 100 младих људи сваке године".

Истиче да су млади људи најугроженија старосна категорија у Србији у саобраћају, а да се с годинама степен смртности повећава.

еца како су старија, све је већи ризик да погину у саобраћајним незгодама. А онда од 14. године то нагло расте. И онда заправо схватамо да деца највише почињу да гину од оног тренутка кад изађу из основне школе. И морамо да се питамо, а шта смо ми то њима дали у основним школама?", наводи гост Јутарњег програма.

Ограничења пробне возачке треба размотрити

Окановић сматра да је ограничење вожње током ноћи потребно размотрити због тога што неки млади људи раде, и потребан им је аутомобил током ноћних часова.

нгажовани су као возачи и праве проблем што не могу у свом послу да управљају, на пример, пре шест сати", каже Окановић.

Ипак, наводи да то ограничење није уведено без разлога – "највећи број младих људи страда управо ноћу".

Сматра да возачима млађим од 18 година, уколико возе без пратње особе која има возачку дозволу дуже од пет година, треба радикалном мером одузети возило јер је то мера која ће решити проблем неодговорнисти родитеља.

Што се тиче бахатих возача који имају пробну дозволу најчешће остају без возачке дозволе, због тога што постоји праг за губитак возачке дозволе од девет казнених поена.

овољно је да направе једно претицање у забрани управљања возилом и са прекорачењем брзине и они су остали без дозволе", објашњава Окановић.

Наводи да кажњавање има ограничене домете, а да много већи потенцијал има образовање.

"Укључивање свих правила је неизоставно. Пре свега младим људима памет у главу, али ту памет мора неко да им да", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

]]>
Wed, 8 May 2024 19:37:51 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5434345/probne-vozacke-dozvole-saobracaj.html
Затворена биралишта у Северној Македонији https://www.rts.rs/vesti/region/5435148/severna-makedonija-izbori.html Бирачка места у Северној Македонији, где се одржавају парламентарни избори и други круг председничких, затворена су у 19 часова. У Северној Македонији одржавају се 11. редовни парламентарни избори, заједно са другим кругом председничких избора.

Бирачка места затворена су у 19 часова.

Грађани су бирали између два председничка кандидата - Гордане Сиљановске Давкове из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ и Стеве Пендаровског из СДСМ.

На парламентарним изборима могли су да гласају за неку од 17 изборних листа.

У првом кругу председничих избора, највише гласова је освојила Гордана Сиљановска Давкова, а други је био актуелни председник Стево Пендаровски.

]]>
Wed, 8 May 2024 19:43:47 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5435148/severna-makedonija-izbori.html
Почасна артиљеријска паљба на Калемегдану поводом Дана победе https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5435104/pocasna-artiljerijska-paljba-kalemegdan-dan-pobede.html Припадници Гарде Војске Србије извршили су почасну артиљеријску паљбу на Калемегдану поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом. Након подизања државне заставе и интонирања химне на Калемегдану поводом Дана победе, прочитана је Наредба председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, на основу које су припадници Гарде извршили почасну паљбу испаљивањем десет плотуна из шест артиљеријских оруђа, саопштило је Министарство одбране.

Почасној паљби присуствовали су в. д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, начелник Војног кабинета председника Републике бригадни генерал Предраг Краљевић и командант Гарде пуковник Жељко Фурунџић.

Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је безусловном капитулацијом Немачке окончан Други светски рат у Европи.

]]>
Wed, 8 May 2024 19:05:21 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5435104/pocasna-artiljerijska-paljba-kalemegdan-dan-pobede.html
Временска прогноза за 9. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5434563/vremenska-prognoza-za-9-maj-2024.html Променљиво мајско време пратиће нас и наредних дана. На крајњем северу суво, у осталим крајевима облачно, са кишом и пљусковима са грмљавином. Већа количина падавина очекује се у централним и јужним деловима земље. Биће и мало свежије. Јутарња температура од 11 степени, највиша до 22. Облачно са кишом и у Београду, а температура до 20 степени. Од петка метеоролози најављују више сунца и суво време. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

09.05.2024. Четвртак: На северу Војводине променљиво облачно и углавном суво. У осталим крајевима умерено до потпуно облачно и мало свежије, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином, а јаче падавине се очекују углавном у јужним и централним пределима Србије. Ветар слаб и умерен, северни и североисточни, на истоку Србије повремено и јак источни. Јутарња температура од 11 до 15, а највиша од 17 степени на југу до 22 на северу Војводине. Упозорења: Количина падавина ≥ од 30 l/m² за 12h, вероватноћа 80%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 95%.

10.05.2024. Петак: Променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и у већем делу суво. Локални пљускови с грмљавином, као ређа појава, очекују се западу, југозападу и југу Србије. Ветар слаб и умерен, на истоку и јак, источни и југоисточни, док ће на југозападу и југу Србије дувати североисточни ветар. Најнижа температура од 9 до 13 степени, а највиша од 17 до 23. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%.

11.05.2024. Субота: Променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и у већем делу суво, а локални пљускови с грмљавином могући су тек понегде у брдско-планинским пределима источне и југоисточне Србије. Ветар слаб до умерен, северни и северозападни. Најнижа температура од 7 до 11, а највиша од 20 до 24 степени

12.05.2024. Недеља: Променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб до умерен, северни и северозападни. Јутарња температура од 7 до 13, а највиша дневна од 22 до 25 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%.

]]>
Wed, 8 May 2024 18:38:29 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5434563/vremenska-prognoza-za-9-maj-2024.html
Изјава о изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу https://www.rts.rs/vesti/politika/5435059/izjava-o-izgradnji-zajednice-srbije-i-kine-sa-zajednickom-buducnoscu.html Председник Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг потписали су у Београду Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери. Саопштење Службе за сарадњу са медијима Председника преносимо у целини.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, потписали су данас Заједничку изјаву Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, у којој се, између осталог, каже:

"На позив председника Републике Србије Александра Вучића, председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг боравио је у званичној посети Републици Србији од 7. до 8. маја 2024. године. Током посете, двојица шефова држава су у топлој и пријатељској атмосфери разговарали и детаљно разменили мишљења о односима између Србије и Кине, продубљивању свеобухватне сарадње двеју земаља, заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут", сарадњи између Кине и земаља Централне и Источне Европе, односима Кине и Европе као и о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса, те су у тим питањима постигли широки консензус, саопштила је прес-служба Председника Србије.

Две стране су се сагласиле да Србија и Кина негују чврсто традиционално пријатељство, интензивну сарадњу у конкретним областима, плодоносну координацију на мултилатералном плану, а развој билатералних односа има широке перспективе.

Упркос разликама у историји, култури и унутрашњим приликама, обе земље се придржавају духа отворености и сарадње, принципа правде и правичности, залажу се за благостање народа и национални просперитет, као и за племенити циљ мирног развоја човечанства.

Србија и Кина сматрају да развој и напредак једне земље представљају прилику, уместо изазова за друге државе у свету.

Српска страна подржава напоре за изградњу заједнице са заједничком будућношћу за човечанство, и спремна је да заједно са кинеском страном реализује Глобалну развојну иницијативу, Глобалну безбедносну иницијативу и Глобалну цивилизацијску иницијативу.

Две стране су размениле мишљења о до сада постигнутим резултатима, који су додатно допринели јачању челичног пријатељства између два народа.

Обострано је високо оцењено даље продубљивање билатералних односа након потписивања "Заједничке изјаве и Републике Србије и Народне Републике Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства" из 2016. године и договорено продубљивање и подизање свеобухватног стратешког партнерства између Србије и Кине, као и изградња заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, полазећи од принципа независности и самосталности, узајамног поштовања и поверења, сарадње и заједничке победе, заједничког развоја и међусобне подршке, у циљу постизања благостања народа наших двеју земаља, дајући нови допринос миру и напретку човечанства.

Две стране изјављују следеће:

Кинеска страна високо цени резултате које Србија остварује у укупном економском и друштвеном развоју и побољшању животног стандарда, радује се успешном унапређењу развојних планова Србије као што је "Скок у будућност - Србија 2027", испуњавању свих постављених циљева у предвиђеном року, као и развоју Србије и благостању српског народа.

Српска страна високо цени историјска достигнућа и историјске промене које је Кина забележила у новој ери, са жељом да кинески народ изгради велику модерну социјалистичку земљу у свим аспектима, под руководством Комунистичке партије Кине и испуни други стогодишњи циљ.

Српска страна подржава кинеску страну у унапређењу изградње Кине у велику модерну земљу у сваком погледу и остваривања великог подмлађивања кинеске нације кроз кинески пут модернизације.

Две стране сматрају да је интензиван политички дијалог на највишем нивоу од суштинског значаја за даље јачање односа између Србије и Кине.

Договорен је наставак интензивних контаката између двојице шефова држава кроз међусобне сусрете, телефонске разговоре и размену писама.

Две стране су изразиле жељу да максимално користе механизме као што су Комисија за сарадњу Свекинеског народног конгреса и Народне скупштине Републике Србије, Мешовита међувладина комисија за економску и трговинску сарадњу и Заједничка комисија за научну и технолошку сарадњу између Србије и Кине, јачају комуникацију и сарадњу на свим нивоима и у свим областима, у циљу наставка континуираног продубљивања пријатељства између Србије и Кине.

Две стране ће се узајамно чврсто подржавати у питањима од виталног државног интереса на основу принципа поштовања државног суверенитета, територијалног интегритета и немешања у унутрашња питања других држава.

Српска страна је поново потврдила да је развој пријатељских односа са Народном Републиком Кином један од главних стубова њене спољне политике.

Поновила је чврсту подршку принципу једне Кине, истичући да у свету постоји само једна Кина и да је Тајван неотуђиви део територије Кине, као и да је Влада Народне Републике Кине једина легитимна влада која представља целу Кину.

Српска страна се противи свим облицима "независности Тајвана" и мешању у унутрашње послове Кине, поново истичући да неће ступати у званичне контакте са властима Тајвана на било какав начин, те да чврсто подржава све напоре које Влада Кине чини у циљу уједињења земље.

Две стране се супротстављају наметању било каквог решења коначног статуса "Косова".

Све заинтересоване стране треба да у оквиру резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999), путем дијалога и консултација постигну узајамно прихватљиво решење.

У том процесу, суверенитет, независност и територијални интегритет Србије морају бити поштовани у потпуности. Кинеска страна подржава напоре за налажење компромисних решења на мирољубив начин које Република Србија предузима у преговорима са представницима Привремених институција самоуправе "Косова”, те позива на примену свих споразума постигнутих у оквиру Дијалога Београда и Приштине, као и ефективно обезбеђивање верске и културне баштине на том подручју.

Формирање Заједнице српских општина је важан део Бриселског споразума из 2013. године и мора бити реализован.

Кина разуме настојање Србије да постане чланица Европске уније и поздравља политику Србије усмерену ка развоју пријатељских односа са свим земљама и њену опредељеност за унапређење сарадње у региону.

Две стране ће користити нову фазу висококвалитетног развоја иницијативе "Појас и пут", заједно реализовати постигнуте договоре са Трећег форума за међународну сарадњу "Појас и пут", продубити и проширити сарадњу у областима, као што су економија и трговина, инвестиције, наука и технологија, иновације, дигитални сектор, као и информације и комуникације, заједно очувати безбедност пројеката и особља предузећа, што ће допринети стварању основе за изградњу заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Две стране ће активно радити на реализацији "Споразума о слободној трговини између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине" и "Средњорочног акционог плана о заједничкој изградњи Појас и пут између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине (2023-2025)", који су потписани октобра 2023. године у Пекингу.

Две стране поздрављају позитиван тренд развоја трговинске размене између Србије и Кине и изражавају жељу да подстичу уравнотежен развој билатералне трговине.

Кинеска страна је изразила спремност да повећава увоз квалитетних пољопривредних производа и других производа из Србије и убрза одобравање дозвола за инспекцију и карантин за посебне категорије пољопривредних производа и производа животињског порекла.

Две стране су изразиле жељу да повећају употребу теретних возова између Кине и Европе. Кинеска страна је заинтересована да се више квалитетних производа из Србије превози на кинеско тржиште теретним возовима између Кине и Европе.

Две стране високо цене позитивне резултате постигнуте у сарадњи у области изградње инфраструктуре, поздрављају унапређење "Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине".

Истовремено, и даље ће јачати практичну сарадњу у областима као што су изградња саобраћајних инфраструктура, повезивање, чиста енергетика, индустријске инвестиције, пољопривреда, зоне економске и трговинске сарадње.

Две стране сматрају да је пројекат модернизације српско-мађарске железничке пруге од великог значаја за унапређење повезаности Србије и региона, који отвара нове перспективе за олакшано кретање људи, повећање промета роба и економске размене у региону.

Две стране високо цене постигнуте резултате у изградњи српске деонице железнице и наставиће да улажу напоре да се ова деоница заврши у предвиђеном року, подижући регионалну повезаност на виши ниво.

Кинеска страна је спремна да подстиче своја предузећа да даље учествују у пројектима регионалног повезивања, полазећи од комерцијалних и тржишних принципа.

Две стране желе да повећају сарадњу усмерену ка осигурању безбедности на железничким деоницама на територији Србије.

Две стране придају велики значај сарадњи у области здравства и биотехнологије.

Кинеска страна је спремна да са српском страном јача билатералну и мултилатералну сарадњу у области превенције и контроле болести, хитних здравствених ситуација, телемедицине и традиционалне медицине, те да заједнички унапређују изградњу глобалне заједнице здравља за све.

Кинеска страна је спремна да активно учествује у изградњи релевантних пројеката у оквиру кампуса биотехнологије у Србији.

Две стране су истакле да је неопходно поштовати међународни поредак, заснован на међународном праву и Повељи Уједињених нација, уз поштовање принципа независности, једнакости, суверенитета и територијалног интегритета свих држава, и залагање за мултилатералну сарадњу са Уједињеним нацијама у језгру, уз очување истинског мултилатерализма.

Две стране позивају на равноправан и уређен мултиполарни свет и универзално корисну и инклузивну економску глобализацију, инсистирају да све земље, без обзира на величину, буду третиране као једнаке, супротстављајући се хегемонизму и политици моћи, као и свим облицима унилатерализма и протекционизма.

Две стране сматрају да је ова државна посета председника Си Ђинпинга Републици Србији, као и плодоносни разговори између двојице шефова држава, од великог значаја за даље унапређење развоја пријатељских односа између Србије и Кине”.

Председник Си Ђинпинг је изразио искрену захвалност на свечаном, срдачном и пријатељском пријему председника Александра Вучића и српског народа. Упутио је позив председнику Александру Вучићу да поново посети Кину. Председник Александар Вучић је изразио захвалност и са задовољством прихватио позив за посету.

]]>
Wed, 8 May 2024 18:45:16 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5435059/izjava-o-izgradnji-zajednice-srbije-i-kine-sa-zajednickom-buducnoscu.html
Ескобар: Одлазим крајем месеца, дијалог Београда и Приштине кључ евроинтеграција https://www.rts.rs/vesti/politika/5435032/sad-srbija-kosovo-eskobar-.html Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Габријел Ескобар до краја месеца напушта положај са којег је у претходне три године водио кључне политичке процесе на Балкану, укључујући дијалог Београда и Приштине. Име наследника непознато, тврдње да је смењен су лаж, рекао је Ескобар. Упозорио је на покушаје утицаја Кине и Русије. После три године завршавам мандат, који по правилу траје две године, али сам, надајући се да ћемо постићи значајан напредак у спровођењу Охридског споразума затражио да ми продуже још годину дана, рекао је Габријел Ескобар.

"Нажалост нестало ми је времена", рекао је Ескобар, на брифингу за новинаре, одбацивши спекулације да је смењен са функције кључног преговарача у балканским политичким процесима, наводећи да је све детаље његовог ангажмана лако проверити.

"Све у тим написима је лаж. Под један - Стејт департмент ми није дао отказ и под два - моја супруга није примила новац ни од једне стране владе", рекао је амерички дипломата.

Ескобар је, истовремено, навео да још увек није познато ко ће га заменити на месту заменика помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, али да ће Стејт департмент наставити да подржава евроинтеграције свих држава Западног Балкана.

Говорећи о проблемима у процесу испуњавања одредби Охридског споразума, Ескобар је навео кључне обевезе две стране - од Београда се очекује да не омета пријем КиМ у међународне институције, док се од Приштине захтева формирање Заједнице српских општина.

"Ни једна од страна није испунила обавезе. Очекујемо да изграде предвидиве, нормалне и мирне односе", рекао је Ескобар, истичући да је неколико чланица ЕУ забринуто због чињенице да власти у Приштини нису формирале Заједницу српских општина, што доводи у питање чланство у Савету Европе.

Ескобарова опроштајна конференција за новинаре временски се поклопила да изјавом Аљбина Куртија, који је тврдећи да нема проблема са државама Запада већ са појединим дипломатама, још једном одбацио могућност формирања ЗСО.

"Такав став довешће само до даљег одлагања гласања... Дипломате представљају гласнике престоница. Охрабрио бих га да испуни обавезе које ће свакако морати да испуни", рекао је Ескобар.

Коментаришући дводневне разговоре европског посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и заменика државног секретара за Европу и Евроазију Џејмса Обрајена у Вашингтону, Ескобар је навео да САД снажно подржавају ток процеса који је словачки дипломата вешто водио у досадашњем периоду.

Од кључних тема са састанака навео је спровођење Охридског споразума, питање динара на КиМ, те навео да би решавање ових проблема имало прилично јасне позитивне резултате, попут донаторске конференције за обе стране, затварање Поглавља 35, што би убрзало европске интеграције Србије и донело додатне инвестиције.

Посета Си Ђипинга усмерена је ка земљама које су отворене за тестирање евроатлантског јединства, али смо већ упозоприли партнере да буду веома опрезни када је реч о "кинеској агенди", рекао је Ескобар, истичући да је бомбардовање кинеске амбасаде 1999. године била грешка.

"Извинили смо се, рекли да је грешка и верујем, платили обештећење породицама... Али, верујем да је време посете несрећно изабрано, али и да је то учињено намерно", рекао је Ескобар.

"Русија није узрок проблема на Западном Балкану, али покушава да искористи проблеме који постоје већ 25 година. Решавањем проблема затворићемо врата руским покушајима да искористе стање", рекао је Ескобар.

Што се тиче Србије, јасно смо рекли да је доброшла у породицу евроатлатнских земаља, али и да постоје услови, који се у великој мери односе на помирење, владавину права и добре односе са суседима.

]]>
Wed, 8 May 2024 17:14:02 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5435032/sad-srbija-kosovo-eskobar-.html
Положени венци у Спомен-парку ослободиоцима Београда; Хил: Поглавље у српско-украјинским односима пише се на позитиван начин https://www.rts.rs/vesti/politika/5434973/dan-pobede-venci-beograd-ukrajina.html Амбасадори Украјине, САД, Италије, Канаде, Пољске, Норвешке и Словеније, као и представници амбасада Немачке, Француске, Холандије, положили су венце у Спомен-парку ослободиоцима Београда у знак сећања на Дан победе у Другом светском рату, али и Дана сећања и помирења, који се данас обележава у Украјини. Амерички амбасадор Кристофер Хил, подсећајући и на велику жртву српског народа у Другом светском рату, али и на помоћ украјинских војника у ослобађању Београда, нагласио је да сматра да је управо тај део историје створио врсту модерног поглавља за српско-украјинске односе, поглавља које је наставило да се пише на веома позитиван начин док пролазимо кроз веома тешка времена у свету.

Хил је рекао да сматра да сви схватамо да је ово тренутак историје у коме сви морају да кажу да нећемо дозволити овакву агресију на Украјину и да ћемо сви учествовати и учинити све да помогнемо Украјини.

"У овим судбоносним тренуцима сви смо ми Украјинци", рекао је Хил, који је изразио захвалност и народу Украјине на жртви коју је поднео заједно са осталим члановима алијансе у Другом светском рату, како би године мира биле пред нама.

Подсетио је да су се данас сви окупили да обележе важну комеморацију, дан завршетка Другог светског рата.

"Био је то можда највећи рат на свету, свакако најокрутнији рат на свету. За Србију, то је био посебно бруталан и тежак рат. Срби су морали да оплакују људе које су изгубили и да обнављају своју земљу, што и данас са великим успехом чине", рекао је Хил,

Подсетио је да је 1944. украјински фронт Совјетске армије учествовао или предводио заједно са српским снагама у Првом корпусу, ослобађање Београда.

То је како каже, такође био веома монументалан догађај за Србију и означио је почетак краја фашизма у Србији.

"Наравно, уследило је још много месеци ратовања на Сремском фронту и другде, веома дуго и тешко време посебно за Србе, али време које је коначно кулминирало њиховим потпуним ослобођењем. Али то је обележило и оне украјинске снаге које су кроз толику жртву помогле у ослобађању, крећући се равницом и на крају учествујући у ослобађању Београда", подсетио је амбсадор.

Хил је нагласио да мисли да је управо тај део историје из Другог светског рата створио неку врсту модерног поглавља за српско-украјинске односе, поглавље које је наставило да се пише на веома позитиван начин док пролазимо кроз веома тешка времена у свету.

Толкач: Победа 1945. године нам је дала добру лекцију какви да будемо

Амбасадор Украјине Волидимир Толкач захвалио је представницима дипломатског кора са којим је данас одао почаст жртвама Другог светског рата уз подсећање да је Украјина само у том рату изгубила више од 8.000.000 грађана који су гинули и на обалама Дњепра, Волге, Одре, Саве, Дунава.

Толкач је подсетио да смо тада сви заједно издржали претњу рата и ујединили смо се против веома великог непријатеља за наш свет.

"Победа 1945. нам је дала добру лекцију какви да будемо и како да се ујединимо, шта можемо да урадимо да никада више не започнемо рат", рекао је Толкач и подсетио на поруку и тадашњу жељу света да се више никада ништа слично не понови, да не губимо животе чланова наших породица, наших бранилаца, наше деце.

Нагласио је да Украјина цени све земље и пријатеље са којима на Дан сећања и помирења може да се сети свих тих жртава.

"Нажалост, последње три године овај дан обележавамо у потпуној окупацији Руске Федерације. Изгубили смо животе, наше браниоце и живимо под злочинима руске војске и руских политичких лидера", истакао је Толкач и подсетио да је Украјина, независна, суверена земља, брутално нападнута и жртва агресије свог суседа Руске Федерације.

"Волели бисмо да урадимо све да се овај дан никада не понови у будућности. Желели бисмо да живимо у уједињеној Европи, у уједињеном свету са свим нашим савезницима, са свим нашим пријатељима у миру и благостању", рекао је Толкач, који је захвалио свим дипломатама који су се одазвали његовом позиву да обележе Дан сећања и помирења, али и на подршци коју су Украјини пружали последње три године.

"Хвала што сте покушали да нам помогнете да одбранимо своју земљу наш слободан избор да живимо у слободи и демократији", рекао је Толкач након минуте ћутања за све жртве Другог светског рата.

]]>
Wed, 8 May 2024 16:57:44 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5434973/dan-pobede-venci-beograd-ukrajina.html
Градска изборна комисија отворила званичан Јутјуб канал https://www.rts.rs/vesti/politika/5434926/gradska-izborna-komisija-gik-jutjub-kanal.html Градска изборна комисија саопштила је да је, у циљу унапређења изборног процеса и веће транспарентности рада и доступности седница јавности, отворила званичан Јутјуб канал. Како се наводи, на званичном Јутјуб каналу ГИК могу се погледати и преузети снимци одржаних седница, предаје изборних листа, као и информативни спотови у вези са одржавањем избора за одборнике Скупштине града Београда, расписаним за 2. јун 2024 године.

]]>
Wed, 8 May 2024 16:29:24 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5434926/gradska-izborna-komisija-gik-jutjub-kanal.html
Шта је сарадња са Кином донела Бору https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5434828/sta-je-saradnja-sa-kinom-donela-boru.html Према плановима кинеске корпорације Зиђин мајнинг групе, у наредних пет година борски басен биће највећи у Европи. Производњу бакра подићи ће на 450 хиљада тона, а злата на десет тона годишње, што ће Србију учинити највећим произвођачем бакра и злата на старом континенту. Количина добијеног бакра и злата у Бору прошле године је двоструко већа у односу на ранији период. Произведено је 240 хиљада тона бакра и 7,5 тона злата. То је резултат улагања кинеских партнера и модернизације рудника.

"Имамо две подружнице у Србији, Копер и Мајнинг и у њих смо у предходних пет година уложили пет милијарди америчких долара. Само у еколошки програм Зиђин Копер инвестирали смо три пута више него што је договорено са Владом Србије. Уложили смо 0,2 милијарде долара и због тога је побољшан квалитет ваздуха и воде што су наслеђени вишедеценијски проблеми", наводи Квин Гуинзи, генерални директор Србија Зиђин копер.

Реконструисана је топиница са рафинацијом, изграђена фабрика за одсумпоравање гасова који иду у атмосферу као и фабрика за пречишћавање отпадних вода, што су главни еколошки пројекти. На површинском копу Велики Кривељ, ради дупло више радника, а свим радовима управља се из контролног центра.

"Технички смо се јако променили. Ми смо повећали нашу производњу четири пута, мислим на ископине, а што се тиче руде бакра повећана је два до два и по пута од доласка Зиђина. Купљено је преко двадесет камиона, тако да је флота дуплирана", истиче Немања Аничић, руководилац површинског копа Велики Кривељ Србија Зиђин копер.

Први зелени рудник код нас "Чукару Пеки" код Бора за само две и по године заједно са Копером постаје највећи извозник у Србији и уврштен је у 100 најбољих компанија у југоисточној Европи. У отварање рудника Кинези су уложили 2,3 милијарде долара. Приоритети су им безбедна производња и екологија.

"Наша компанија прва је увела у Србији да око 90 посто свог јаловог материјала који се избаци из јаме враћа се поново у откопани простор. Тиме штитимо животну околину и спречавамо слегање терена", објашњава Далибор Стојадиновић, менаџер рудника Србија Зиђин Мајнинг.

У рудницима у Бору и Мајданпеку запослено је више од десет хиљада људи, директно или индиректно. Буџет града Бора вишеструко је увећан. Али ипак највећи добитак, слажу се сви, је то што Бор више није црна тачка на еколошкој карти Европе.

]]>
Wed, 8 May 2024 16:50:00 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5434828/sta-je-saradnja-sa-kinom-donela-boru.html
Кинескиња Ана одрасла у породици Стојковић из околине Лесковца https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5434769/kineskinja-ana-odrasla-u-porodici-stojkovic-iz-okoline-leskovca.html Ана Гуо од свог четвртог месеца живи у породици Стојковић у селу Ораовица код Лесковца. Воли да каже да је привилегована јер има две породице. Боље говори српски од кинеског, али има само кинеско држављанство. Данас је студент прве године ФОН-а у Београду. Са четири месеца дошла је у породицу Стојковић у Ораовицу код Грделице. Биолошки родитељи отац Шао и мајка Пеи Вен оставили су је на чување због пословних обавеза па данас двадесетогишња Ана Гуо има две породице. Студент је прве године ФОН-а у Београду и свакодневно је на вези са својом другом мајком Слађаном.

“Осећам као Српкиња јер сам овде одрасла ишла сам овде у школу пријатељи су ми Срби, али сам пореклом Кинескиња па имам део тог кинеског биолошког”, рекла је Ана Гуо, студенткиња прве године ФОН-а.

Слађана Стојковић из Ораовице прича да је изузетно волела да има ћерку: “И игром случаја је она дошла код нас да је ми чувамо и тако ево сад ће у октобру бити 20 година како је она код нас. Она нас доживљава као своју породицу, она каже ја имам две маме и две тате”.

Ана има две биолошке сестре старију Чин Ћин и младју Чин Вен и три брата Младена, Николу и Лазара.

“Интересатне ствари су биле ту кад је почела да хода, да вози бицикл, да пева, тад је била она песма Марије Шерифовић то је волела да пева”, истиче Младен Стојковић из Ораовице.

Прошле године први пут је отишла у Кину, а Ана с времена на време у Ораовици организује велика породична окупљања када се праве српска и кинеска јела.

На питање како јој се чини Кина, које су разлике, а које сличности са Србијом, Ана Гуо одговара: “Дефинитивно је разлика у менталитету и у том технолошком развоју у односу на Србију, али некако ја сам се овде навикла на културу на људе. Јесте Кина развијенија земља, али то није толико битно”.

Слађана Стојковић каже да је од Аниног тате научила да кува: "Он увек кува кад дођу овде, спрема кинеску храну. Волим кинеску храну и ми је једемо. Знам доста тога да спремам. Они једу јела наше кухиње, али је не спремају”.

Наша кинескиња има само кинеско држављанство. Боље говори српски, а потписује се као Ана Гуо Стојковић. Кина и Србија су по много чему неупоредиве земље, али љубав не познаје границе и препреке ние географске ни цивилизацијске. Ана је постала нераскидива спона између породица Стојковић и Гуо и симбол пријатељства Србије и Кине.

]]>
Wed, 8 May 2024 16:45:28 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5434769/kineskinja-ana-odrasla-u-porodici-stojkovic-iz-okoline-leskovca.html
Вучић и Си потписали изјаву, размењено и 28 докумената о сарадњи https://www.rts.rs/vesti/politika/5434761/vucic-i-si-potpisali-izjavu-razmenjeno-i-28-dokumenata-o-saradnji.html Председник Србије Александар Вучић и Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг потписали су у Београду Заједничку изјаву две земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери. Чланови делегација Србије и Кине, на церемонији у Палати Србија, разменили су 28 докумената о сарадњи. Чланови делегација  Србије и Кине, на церемонији у Палати Србија, разменили су 28 докумената, меморандума о сарадњи и разумевању у области инфраструктуре, трговине, науке, екологије, технологије, културе, спорта, информисања...

У Палати "Србија", у присуству председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, Уговор између Републике Србије и Народне Републике Кине о изручењу и Уговор између Србије и Кине о судској помоћи у грађанским и привредним стварима разменили су министарка правде Маја Поповић и члан Политбироа ЦККП Кине, директор Канцеларије комисије за спољне послове ЦККП и министар спољних послова Ванг Ји.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије разменили су Меморандум о размевању између Министарства унутрашње и спољне трговине Србије и Националне комисије за развој и реформе Кине ради успостављања Координационог механизма за праћење имплементације Средњорочног акционог плана о заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут" између Владе Србије и Владе Кине.

Потпредседница владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије разменили су Меморандум о размевању о сарадњи у области зеленог и одрживог развоја између Министарства заштите животне средине Србије и Националне Комисије за развој и реформе Кине.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије разменили су Меморандум о размевању о јачању сарадње у области дигиталне економије између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Националне управе за податке Кине.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар трговине Ванг Вентао разменили су Протокол за унапређење Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Србије и Владе Кине.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министар трговине Ванг Вентао разменили су Меморандум о размевању између Министарства унутрашње и спољне трговине Србије и Министарства трговине Кине о сарадњи у области електронске трговине.

Први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали и директор Државне администрације за царинске послове Ју Ђијенхуа разменили су Споразум између Владе Србије и Владе Кине о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић и директор Државне администрације за царинске послове Ју Ђијенхуа разменили су Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Генералне управе царина Народне Републике Кине о сарадњи у спречавању и контроли авијарне инфлуенце. Разменили су и Протокол о фитосанитарним условима за извоз свежих боровница из Републике Србије у Кину и Протокол о инспекцијским, карантинским и санитарним захтевима за извоз сувих шљива из Србије у Народну Републику Кину.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и амбасадор Кине у Београду Ли Минг разменили су Меморандум о размевању о сарадњи на ублажавању сиромаштва посредством науке и технологије између Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Србије и Министарства науке и технологије Владе Кине.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и Амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг разменили су Меморандум о разумевању о сарадњи у области информационих и комуникационих технологија између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства индустрије и информационих технологија Кине, као и Споразум о радио-телевизијској и онлајн аудио-визуелној сарадњи између Министарства информисања и телекомуникација Републике Србије и Националне управе за радио и телевизију Народне Републике Кине.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг разменили су Меморандум о размевању у области геологије и рударства између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства природних ресурса Кине.

Министар културе Никола Селаковић и амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг разменили су Програм сарадње у области културе између Министарства културе Србије и Министарства културе и туризма Кине за период 2025-2028. године и Заједничко саопштење Министарства културе Србије и Министарства културе и туризма Кине о званичном оснивању Кинеског културног центра у Београду.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и амбасадор Кине у Београду Ли Минг разменили су Меморандум о размевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије и Кинеске националне свемирске управе о сарадњи у области иновација у истраживању и коришћењу свемирског простора у мирнодопске сврхе и Меморандум о размевању о сарадњи у Међународној лунарној истраживачкој станици.

Потпредседница Олимпијског комитета Милица Ђуричић и Амбасадор Народне Републике Кине у Београду Ли Минг разменили су Меморандум о размевању о спортској сарадњи између Олимпијског комитета Србије и Олимпијског комитета Кине.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и директор Националне агенције за међународни развој и сарадњу Луо Џаохуи разменили су Споразум о привредно-техничкој сарадњи о пружању бесповратне помоћи између Владе Србије и Владе Кине. Разменили су писама о изради студије изводљивости за пројекат Министарства просвете "Паметно образовање и дигиталне школе" између Владе Србије и Агенције за међународну развојну сарадњу Кине, као и Меморандум о размевању о сарадњи у области развоја људских ресурса између Министарства за европске интеграције Србије и Агенције за међународну развојну сарадњу Кине.

Генерална директорка Новинске агенције Танјуг Мања Грчић и директор Агенције Синхуа Фу Хуа разменили су Споразум о размени вести и сарадњи између Новинске агенције Танјуг и Новинске агенције Синхуа.

Саветница за медије председника Републике Србије Сузана Васиљевић и заменик шефа Одељења за публицитет ЦККП Кине и директор Кинеске медијске групе Шен Хаисијунг разменили су Меморандум о размевању између Службе за сарадњу са медијима председника Републике Србије и Кинеске медијске групе.

Директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић и заменик шефа Одељења за публицитет ЦККП Кине и директор Кинеске медијске групе Шен Хаисијунг разменили су Споразум о продубљивању сарадње између Јавне медијске установе Радио-телевизије Србије и Кинеске медијске групе.

Главни и одговорни уредник листа Политика Марко Албуновић и заменик шефа Одељења за публицитет ЦККП Кине и директор Кинеске медијске групе Шен Хаисијунг разменили су Меморандум о разумевању између Политика новине и магазини и Кинеске медијске групе.

Министар културе Никола Селаковић и заменик шефа Одељења за публицитет ЦККП Кине и директор Кинеске медијске групе Шен Хаисијунг разменили су Писмо о намерама између Министарства културе Србије и Кинеске медијске групе.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:38:00 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5434761/vucic-i-si-potpisali-izjavu-razmenjeno-i-28-dokumenata-o-saradnji.html
Астра Зенека: Поносни смо на улогу коју је наша вакцина имала https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5434745/astra-zeneka-ponosni-smo-na-ulogu-koju-je-nasa-vakcina-imala.html Поводом навода о повлачењу вакцине против ковида-19, компанија Астра Зенека саопштила је да је "изузетно поносна на улогу коју је поменута вакцина имала у окончању глобалне пандемије". Наводе да се због смањења потражње за Vaxzevriom, та вакцина више не производи нити испоручује. Британско-шведска фармацеутска компанија АстраЗенека најавила је да повлачи своју вакцину против ковида-19.

"Поводом навода да наша компанија повлачи вакцину Vaxzevriа, против вируса ковид-19 са светског тржишта, овом приликом желимо да обавестимо јавност да смо изузетно поносни на улогу коју је поменута вакцина имала у окончању глобалне пандемије. У прилог томе говоре и подаци, према независним проценама, да је само у првој години коришћења спасено преко 6,5 милиона живота, а глобално је испоручено преко три милијарде доза", навела је компанија у саопштењу.

Указују и да су као компанија схватили озбиљност тренутка у ком су се сви нашли, те да су у пандемији омогућили једнаку и истовремену доступност вакцини земљама широм света, одричући се профита од вакцина, током трајања пандемије.

"Наши напори у развијању вакцина против ковида препознати су од стране влада широм света и сматрају се кључним за окончање глобалне пандемије", навели су из компаније.

Како тврде, на основу обимних доказа из клиничких испитивања и доступних података, Vaxzevriа је непрекидно показивала прихватљив профил безбедности, "док регулаторна тела широм света доследно истичу да су користи вакцинације веће од ризика од изузетно ретких могућих споредних ефеката".

"Будући да су у међувремену развијене вакцине које штите од више различитих сојева вируса ковид-19, управо то је довело до смањења потражње за Vaxzevriom, која се више не производи нити испоручује", закључује се у саопштењу.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:04:25 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5434745/astra-zeneka-ponosni-smo-na-ulogu-koju-je-nasa-vakcina-imala.html
Аутомобил ударио у аутобус на путу Лесковац-Ниш, погинуо возач путничког возила https://www.rts.rs/vesti/hronika/5434732/automobil-udario-u-autobus-na-putu-leskovac-nis-poginuo-vozac-putnickog-vozila.html Возач аутомобила погинуо је у саобраћајној несрећи која се догодила око 13.30 на државном путу Лесковац-Ниш код села Живкова. Тешко повређени шездесетшестогодишњи возач путничког возила подлегао је повредама у ургентном центру лесковачке опште болнице током дијагностичког прегледа, потврдио је за РТС Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

Возач је задобио тешке повреде када је приликом претицања ударио у аутобус "Југотранса".

Повређени је колима хитне помоћи пребачен у ургентни центар лесковачке Опште болнице, где је подлегао повредама.

Саобраћај је на том делу пута у прекиду.

Увиђај је у току.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:47:25 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5434732/automobil-udario-u-autobus-na-putu-leskovac-nis-poginuo-vozac-putnickog-vozila.html
Са Видојевице боља и прецизнија слика неба https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5432019/sa-vidojevice-bolja-i-preciznija-slika-neba-.html На астрономску станицу на Видојевици код Прокупља недавно су инсталиране најсавременије камере. Стручњаци кажу да ће то побољшати квалитет снимака и омогућити прецизнију и бољу слику објеката. Постављање најјачег телескопа на овом делу Балкана који носи назив познатог научника Милутина Миланковића, пречника огледала 1,4 метра значило је отварање нових могућности за проучавање свемира, али и српску астрономију.

“Са овог телескопа се врше значајна научна истраживања у пољу астрофизике и астрономије. Посматрање малих тела сунчевог система као што су астероиди и комете, удаљени галактички објекти, квазари, двојни звездани системи, променљиве звезде... Врше се фотометријска и астрометријска снимања”, наводи Миодраг Секулић из АС Видојевица.

Од недавно су инсталиране најсавременије камере које ће омогућити прецизнију и бољу слику објеката.

“У односу на стару има много бољу резолуцију и онда јасније видимо слику целог неба. То је од користи, осим нама, да видимо када долазе облаци, када требамо да прекинемо осматрање, киша и слично, и од користи свима онима који се баве проучавањем метеора. Слим монитор нам помаже да видимо каква је резолуција могућа, колико наш телескоп може ситно да види”, објашњава Бранислав Вукотић, управник Астрономске станице Видојевица.

На Видојевици је инсталирана и метео станица уз помоћ које стручњаци процењују да ли су временски услови погодни за отварање куполе.

“Добро је да имамо на лицу места уређаје који мере температуру, притисак, влажност ваздуха и онда можемо да видимо да када влага порасте изнад 90% или 85%, онда прекидамо посматрање због тога што долазимо у опасност да се кондензује та влага на огледалу телескопа”, каже Бранислав Вукотић, управник Астрономске станице Видојевица.

Овде, уз Миланковића, постоје још два мања телескопа. Ово је место, осим за свемиска истраживања, намењено и популаризацији астрономије, уз едукације и семинаре.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:56:32 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5432019/sa-vidojevice-bolja-i-preciznija-slika-neba-.html
Откачио се део рингишпила у Куршумлији, повређено тринаесторо деце https://www.rts.rs/vesti/hronika/5434662/ringispil-kursumlija.html Тринаесторо деце је повређено када се откачио део рингишпила који је постављен на платоу код аутобуске станице у Куршумлији. Дванаестогодишња девојчица задобила теже телесне повреде опасне по живот. На вашару у Куршумлији откачио се део конструкције рингишпила и том приликом је повређено тринаесеторо деце.

Дванаестогодишња девојчица је задобила теже телесне повреде опасне по живот.

Она је упућена на лечење у Клинички центар у Нишу, потврдила је директорка Дома здравља у Куршумлији Уранија Петровић.

Након примарног збрињавања и на основу урађене хитне дијагностике у ЗЦ у Прокупљу, утврђене су тешке неурохируршке повреде.

Пацијенткиња је одмах хоспитализована на Клиници за интензивну негу КЦ Ниш и због тренутног, животно угрожавајућег стања, она је интубирана и налази се у медицински индукованој коми, саопштено је из КЦ Ниш.

Др Петровић је навела да је на даље лечење у прокупачку болницу послато седморо деце са повредама које нису опасне по живот.

Петоро деце је здравствено збринуто у Дому здравља Куршумлија и упућено на кућно лечење.

Истрага о узроцима незгоде је у току.

]]>
Wed, 8 May 2024 20:13:29 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5434662/ringispil-kursumlija.html
Авион слетео на труп у Истанбулу, нико није повређен https://www.rts.rs/vesti/svet/5434638/avion-sleteo-na-trup-u-istanbulu-niko-nije-povredjen.html Теретни авион авион Боинг 767 компаније Федeкс ерлајн слетео је на труп пошто је дошло до проблема на предњем стајном трапу при слетању на аеродрому у Истанбулу. Нико није повређен. Посада авиона је јавила контролном торњу да из Париза у Истанбул стиже са кваром на стајном трапу.

Пилот је затражио дозволу за ризично слетање на труп авиона. Слетање је успешно изведено, уз интервенцију Аеродромске спасилачке и ватрогасне службе.

Турски медији преносе да је у току уклањање летелице са писте.

]]>
Wed, 8 May 2024 14:04:19 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5434638/avion-sleteo-na-trup-u-istanbulu-niko-nije-povredjen.html
Изабрана нова Влада АП Војводине https://www.rts.rs/vesti/politika/5434631/vlada-vojvodine-maja-gojkovic.html На седници Скупштине Војводине, Маја Гојковић изабрана је за председницу покрајинске владе, која ће имати четири потпредседника и 12 секретара. Председница покрајинске владе Маја Гојковић је након избора поручила да ће наставити да у пуној мери афирмишу Србију као једну и јединствену, а Војводину као њен део на који ће Србија бити поносна за наредне четири године.

У експозеу она је навела да ће обележје нове покрајинске владе бити континуитет развојних пројеката и фокус на саобраћај, комуналну инфраструктуру, културу и социјалну заштиту.

"Главно обележје нове покрајинске владе ће бити равнотежа две ствари, континуитета развојних пројеката и фокуса на саобраћај, комуналне инфраструктуре, културу и социјалну заштиту", навела је Гојковић подносећи експозе.

Истиче да ће на тај начин Војводина наставити да буде мотор развоја свих нивоа власти у Србији.

Гојковић каже да јој је посебно задовољство што је прва жена у историји извршне власти АП Војводине.

"Ово је резултат посвећеног рада, независно од родне, националне, верске и било које друге припадности", рекла је Гојковић.

Додаје и да ће покрајина наставити да иде у корак са временом, али и да поштује традиционалне вредности.

"Желим да нагласим да ћемо наставити да у пуној мери афирмишемо да је Србија једна и јединствена и да Војводина буде њен део на који ће Србија бити поносна", рекла је Гојковић.

Планови Покрајинске владе до 2030. године

Председница покрајинске владе Маја Гојковић навела је да до 2030. године да Покрајинску владу очекују реформе пољопривреде и унапређење образовног система.

"Инсистираће се на стварању подстицајног предузетничког амбијента, јачању сарадње са образовним институцијама", навела је Гојковићева.

Међу приоритетима нове владе биће и улагање у производњу хране, инвестиције у агроекономију допринеће још бољем животном стандарду грађана Војводине, која је одувек сматрана житницом Европе, поручила је Гојковићева. 

Унапређење на плану заштите животне средине мандатарка види као прилику за инвестиције и иновације. Каже да значајну улогу на том плану има и зелена агенда ЕУ – декарбонизација, биодиверзитет, циркуларна економија. 

Улагање у инфраструктуру, развој одрживе инклузивне туристичке понуде још један је од циљева нове владе. 

Унапређивањем образовног система радиће се и на повећању обима дуалног стручног образовања.

Покрајинска влада подржаће многобројне пројекте из области културе, најавила је бивша министарка културе Србије.

Међу њима је и Зрењанин који ове године носи титулу националне престонице културе. Један од акцената четворогодишњег рада Покрајинске владе биће и привођење намени двораца и летњиковаца широм Војводине.

Међурегионални план ће бити продубљивање сарадње са свим регијама са којима Покрајина традиционално негује добре односе, наводи Председница покрајинске владе.

Састав покрајинске владе

Покрајинску владу ће чинити четири потпредседника и 12 секретара.

Изабрани су Владимир Галић, који ће вршити функцију покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Др Милан Попов је покрајински секретар за здравство, Роберт Отот покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Дане Баста је покрајински секретар за спорт и омладину, Бојан Врањковић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Немања Ерцег, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине,

Проф. др Бранко Маркоски, покрајински је секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, а Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Покрајински секретар за финансије је Смиљка Јовановић, а Александра Ћирић Бошковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

За потпредседницу Владе изабрана је Сандра Божић која је поднела оставку на посланичко место у Скупштини Србије где је пре само месец дана изабрана за потпредседницу парламента.

На претходној седници изабран је председник Скупштине Војводине Балинт Јухас и четири потпредседника и то Дамир Зобеница (СНС), Александра Малетић (СНС), Немања Завишић (СНС) и Борис Новаковић (СПС-ЈС).

У овом сазиву опозиционе одборничке групе немају потпредседнике, јер нису предложиле кандидате. Опозиција је бојкотовала рад скупштине, јер, како кажу, нису добили матаријале и биографије кандидата.

]]>
Wed, 8 May 2024 20:12:31 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5434631/vlada-vojvodine-maja-gojkovic.html
Како су у Јагодини повећали број хранитељских породица? https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5434570/kako-su-u-jagodini-povecali-broj-hraniteljskih-porodica.html Крајем прошле године градски центар за социјални рад у Јагодини позвао је породице које желе и испуњавају услове да се пријаве за хранитељство јер у том тренутку није било слободних хранитељских породица. После апела у нашем програму јавиле су се заинтересовани хранитељи, па је у поступку обуке 12 породица. Славица и Предраг Ивановић пријавили су се Центру за социјални рад у Јагодини као потенцијални хранитељи. Њихово троје деце ускоро одлази из родитељског дома. Простора у кући има довољно као и стрпљења и љубави за дете које ће ускоро примити у своју породицу.

„Наша деца што су одрасла да не будемо сами, једноставно да очувамо неко дете поред себе, једноставно да му пружимо љубав“, каже Предраг Ивановић уз Јагодине, а Славица Ивановић додаје: „Желели би да неко дете усрећимо и да му пружимо топли дом. -Је ли Вам битно да ли је дечак,девојчица, који је узраст детета?-Па није битно, али у суштини би волели тако неко мање дете да буде и онда да расте уз нас.“

У 80 породица на територији јагодинске општине смештено је 120 деце. Бодовања и обуке за хранитеље су ригорозне јер је циљ добити што боље породице које имају капацитете и спремне су да прођу обуку.

„Јако је важно да имамо доста хранитељских породица на располагању из ког разлога,зато што свако дете није за сваког хранитеља,неки хранитељи су за млађи узраст неки за тинејџере неки за неке проблеме у понашању или здравствене проблеме тако да је потребан већи број разноврсних породица како би онда могли да потребама детета прилагођавамо хранитеље и њихове особине и њихов начин и модел васпитања“, наводи Бисерка Јаковљевић, директорка Центра за социјални рад у Јагодини.

У сарадњи са министарством за бригу о породици и УНИЦЕФ ом све породице заинтересоване за хранитељство.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:31:42 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5434570/kako-su-u-jagodini-povecali-broj-hraniteljskih-porodica.html
Курти назвао апсурдним међународне услове за пријем Приштине у Савет Европе https://www.rts.rs/vesti/politika/5434517/kurti-nazvao-apsurdnim-medjunarodne-uslove-za-prijem-pristine-u-savet-evrope.html Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да не прихвата да почетак формирања Заједнице српских општина буде основ за чланство Косова у Савету Европе оценивши да се ради о услову за жаљење међународних савезника. Аљбин Курти је на седници владе у Приштини, рекао да је апсурдан захтев да се нацрт статута ЗСО упути Уставном суду у Приштини, што је по ставовима Немачке и Француске претходних дана, услов да се питање чланства Косова у СЕ нађе на дневном реду Комитета министара спољних послова 46 земаља чланица СЕ средином овог месеца.

“Ми видимо чланство посебно у смислу користи које доноси грађанима, посебно невећинским заједницама, дајући им приступ Суду за људска права. Влада није прихватила нацрт изасланика Мирослава Лајчака јер је одбијен 26. октобра 2023. године. Влада не прихвата условљавање чланства у СЕ Заједницом. О нормализацији односа са Србијом разговарамо у Бриселу, а не у Стразбуру. Чланови 7 и 10 се не могу извлачити из споразума, као ургентно питање”, рекао је Курти.

Из амбасада Немачке и Француске у Приштини поручили су да су влади Аљбина Куртија за пријем у Савет Европе потребни “други конкретни кораци ка успостављању Заједнице општина са српском већином”.

Из немачке амбасаде су подсетили да је њен амбасадор рекао у својој објави на Твитеру после позитивног гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе: "Косово мора да уради велики посао“.

"Ово се још није догодило. Сада је на премијеру Куртију и његовој Влади да убеде државе чланице другим средствима, односно другим конкретним корацима ка успостављању Заједнице општина са српском већином, за коју се Косово обавезало да ће основати и која је међународна обавеза“, саопштено је из немачке амбасаде.

И из амбасаде Француске у Приштини саопштено је да би слање нацрта статута ЕУ за ЗСО Уставном суду обезбедило подршку за чланство у Савету Европе.

]]>
Wed, 8 May 2024 12:26:06 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5434517/kurti-nazvao-apsurdnim-medjunarodne-uslove-za-prijem-pristine-u-savet-evrope.html